21.1.09

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΩΜΑ








Η αναζήτηση του τέλειου σώματος για τους ενθουσιώδεις οπαδούς του fitness αποτελεί κάτι σαν αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου ή της φιλοσοφικής λίθου.

Κι αυτό γιατί ποιος μπορεί να ορίσει και να οριοθετήσει το τέλειο;

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα σώμα τέλειο, όταν, εκτός της προφανούς αισθητικής του αξίας:


- είναι συμμετρικό

- διαθέτει την απαιτούμενη ευκαμψία και μεγάλο βεληνεκές κίνησης

- είναι δυνατό, που σημαίνει ότι μπορεί να εκτελεί με ευκολία συνηθισμένα, καθημερινά καθήκοντα και τέλος είναι  υγιές και ανθεκτικό στις αρρώστιες.



Στην προσπάθειά σου να αποκτήσεις το τέλειο σώμα θα χρειασθείς 5 πράγματα, τα οποία αποτελούν τους 5 πυλώνες του fitness.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ FITNESS


1. Αυτοπαρακίνηση


Αυτοπαρακίνηση είναι η ικανότητα να:


- βάζεις συνεχώς στόχους

- αναλαμβάνεις αποφασιστικά δράση

- εμπνέεσαι και να εμφορείσαι από υψηλά ιδανικά

- να συνεχίζεις απτόητος κόντρα στις αντιξοότητες που προκύπτουν.


Αυτοπαρακίνηση είναι εσωτερική παρόρμηση που σου επιτρέπει να κάνεις ακόμη ένα βήμα, που σου δίνει κουράγιο να φθάσεις στη στροφή για να δεις τι καινούριο σου επιφυλάσσει ο δρόμος.





2. Kοινωνική στήριξη


Κοινωνική στήριξη μπορεί να παράσχει ένας ιστός από φίλους και γνωστούς που μπορούν να σε υποστηρίζουν συναισθηματικά και ψυχολογικά. Αποτελούν τους συντρόφους και συνοδοιπόρους σου στο δρόμο που οδηγεί στην εκπλήρωση των στόχων σου.






.



3. Ασκήσεις ενδυνάμωσης (βάρη, αντιστάσεις κλπ.)


Δεν πρέπει να λείπουν από κανένα προπονητικό πρόγραμμα. 



Αυξάνουν τη δύναμη και την οστική πυκνότητα, βελτιώνουν την εμφάνιση και τη στάση του σώματος, προστατεύουν από τραυματισμούς.





Κατά την άποψή μου καλύτερα αποτελέσματα φέρνουν τα ελεύθερα βάρη και οι ασκήσεις με το ίδιο σωματικό βάρος.



4. Αερόβια άσκηση (τρέξιμο, βάδισμα κλπ.)



Απόλυτο must επίσης.




- Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα.

- Αυξάνει την ικανότητα πρόσληψης και χρήσης του οξυγόνου.

- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κλπ.


Προτιμήστε την υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση από τα μακρόσυρτα και βαρετά έως θανάτου προγράμματα στους διαδρόμους κλπ.



5. Υποστηρικτική διατροφή


Είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Πολύ λίγοι γνωρίζουν να τρώνε σωστά!





















Ελαχιστοποιήστε τις επεξεργασμένες, συσκευασμένες τροφές που είναι γεμάτες ζάχαρη, αλάτι και υδρογονωμένα λίπη.

Δώστε έμφαση σε ανεπεξέργαστες τροφές,φρούτα,λαχανικά,καλά λίπη και 
πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας!







Το τέλειο σώμα κτίζεται με υπομονή, συνέπεια και άφθονο ιδρώτα.

Στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν κόλπα,τρικ,αστραπιαίες δίαιτες, ολιγόλεπτη παθητική γυμναστική και άλλες μικρής ή μεγάλης εμβέλειας απάτες.





Χρήστος Στρογγύλης

Πολ. Μηχ/κός – MBADipM




15 comments:

  1. Καλημερα Χρηστο σε παρακολουθω και μου αρεσουν οι αναρτησεις σου και κανω ασκησεις και στο σπιτι με dvd και οργανα γυμναστικης με βαρη και διαδρομο στο γυμναστηριο
    Η ερωτηση μου ειναι αναφορικα με το ηλικιακο στατους ειμαι 47 με υψος 1.59 και βαρος 48-49 κιλα και αρκετα συμμετρικη....ΟΜΩΣ λογικα με την ηλικια δεν υπαρχει η σωστη καυση και ο μεταβολισμος των τροφων που υπηρχε...Εχεις καποιοα συμβουλη (εκτος προγραμματων τυπου cambridge)και αντικαταστασεις με ροφηματα πρωτεινης και τετοια λαθη....????

    ReplyDelete
  2. Δεν υπάρχουν μαγικά! Μεγαλύτερη συνέπεια σε άσκηση και διατροφή είναι η απάντηση!

    ReplyDelete
  3. Γεια σου Χριστο έχει ένα χρόνο που κάνω προπόνηση και είμαι σε καλό σωματοτυπο είμαι 1,82 ύψος και είμαι 78 κιλά, θα ήθελα να αυξησω τον όγκο μου και να φτάσω στα 85-87kg περνώ κάποια συμπλήρωμα και είμαι σε διατροφή με πολλούς ιδαταθρακες και προτεϊνη.τι μπορώ άλλο να κάνω για να φτάσω στον στόχο μου?εχει κάτι άλλο που μπορεί να με βοηθήσει ?

    ReplyDelete
  4. Σκληρή άσκηση με βάρη και μείωση της αερόβιας αν κάνεις!

    ReplyDelete
  5. Καλημερα Χρήστο, ειμαι εγω που αρχισα γυμν. διαβαζοντας την "Αννα" σου. Κλεινω 2 βδομαδες με 3/βδ. (κι αυτο για να αντιδρασει καλα το σωμα μου. Οχι γιατι ημουνα ψυχολογικα καλα τις μερες που δεν πηγαινα!) Ειμαι γυναικα, 1.66, 56.5κιλα. Θα ηθελα να ξαναγινω 50-51 οπως οταν ημουνα εως 25χρονων. Σαν να μην εφτανε αυτο, εχω υψηλο ποσοστο λιπους 28,5% χαμηλη μυικη μαζα (43% εiπε? παντως οτι αντιστοιχει σε 45χρονων γυναικα)και αφυδατωση. Το γυμν. τωρα πια που περασε η αρχικη περιοδος θα το παω 4/βδ. Θέλω να πεσω σε λιπος και να ανεβω σε ιστους,(ξερω οτι στους αρχαριους ειναι εφικτο) με 4/βδ βαρη στο ΜΕΓΙΣΤΟ των δυναμεων μου, και 4 μισαωρα αεροβιο, μπορεις να μου πεις ποσα γραμμ. πρωτεινη (απο φυσικες πηγες) λιπη υδατανθρ. να τρωω? Συγνωμη, αλλα στο ιντερνετ βρισκω οτι πρεπει να τρωω απο 45 εως 168γρ πρωτεινη!!! Τι να κανω? Αν μου εδινες 3 νουμερακια εσυ, η ενα calculator που εμπιστευεσαι θα σου ημουν υπερ-ευγνωμων! Με στρατευσες! Μη με αφηνεις μονη.. Εγω σε διαβαζω καθε μερα σαν ευαγγελιο!

    ReplyDelete
  6. 32 ετων ξεχασα να το πω. 56.5κ., 1.66μ, 32ετων, με πολυ λιπος και ελαχιστο ιστο..
    Οσον αφορα τους υδατανθρακες αν θες, τσεκαρε αντι για βρωμη το φαγοπυρο. (Buckwheat vs Oats)

    ReplyDelete
  7. 85gr είναι καλά! Γενικά ένα σχήμα με 30% πρωτεΐνη,50-55% υδατ. και 15-20% καλά λίπη νομίζω ότι είναι το καλύτερο!

    ReplyDelete
  8. Ευχαριστώ πολύ πολύ! :)

    ReplyDelete
  9. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟ ! ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ 31 ΕΤΩΝ , 1,70 ΥΨΟΣ , ΠΕΡΙΠΟΥ 63 ΚΙΛΑ . ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΙΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (ΟΧΙ ΑΛΑΤΙ, ΟΧΙ ΖΑΧΑΡΗ, ΟΧΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΤΛ) ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΚΑ PERSONAL TRAINING ME ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΥΛΙΓΥΣΙΑΣ,PILATES , YOGA KTΛ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΨΕΜΑ ΑΝ ΕΛΕΓΑ ΠΩΣ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ....ΕΧΩ ΜΙΑ ''ΔΙΑΦΟΝΙΑ'' ΜΕ ΤΟΝ TRAINER MOY ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ! ΣΤΑ 17 ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΟ 15 ΕΣΤΩ 16 ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΕΙ ! ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΕΓΝΩΣΩ ΑΡΚΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ! ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΓΝΩΜΗ?

    ReplyDelete
  10. Συμφωνώ μσζί του εφ΄όσον οι μετρήσεις είναι σωστές!

    ReplyDelete
  11. ΕΤΣΙ ΛΕΣ ?!! NA MH ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΩ ΔΗΛ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΩ . ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ, ΛΟΙΠΟΝ ! Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΧΡΗΣΤΟ !

    ReplyDelete
  12. γεια σου Χρηστο. κανω γυμαστικη στο σπιτι με βιντεακια απο youtube.επειδη εχω χρονο κανω 5-6 φορες την εβδομαδα αλλα οχι καθε μερα τις ιδιες μυικες ομαδες.πρωτη ερ. αν κανω σημερα σκουωτς με βαρη για τα ποδια μπορω αυριο να κανω HIIT? δεδομενου οτι θα εμπλακουν παλι τα ποδια.και δευτερη ερ. επειδη πραγματικα μερα χωρις γυμναστικη μου φαινεται ''χαμενη μερα'' θα ηθελα να μου πεις αν πειραζει να κανω 5 μερες την εβδομαδα (οχι βεβαια συνεχομενα το ιδιο προγραμμα) μπραβο για την προσπαθεια σου εδω μεσα.

    ReplyDelete
  13. Εξαρτάται από ηλικία,υποδομή,ένταση και διάρκεια. Άκου το σώμα σου πηγαίνοντας σταδιακά. Να προσέχεις τα καμπανάκια της υπερπροπόνησης!

    ReplyDelete
  14. Καλησπέρα Χρήστο
    Συγχαρητήρια πραγματικά για την δουλειά σου. Θέλω να με βοηθήσεις σε κάτι. Είμαι 187cm 108kg όμως ο σωμαροτυπος μου δεν είναι να με πεις χοντρό Το λίπος μου είναι πραγματικά το 31%και αν ναι άμα Χρήστο φτάσω στο 24 %που μου λένε θα χαθώ από προσώπου γης .!!Έχεις να μου προτείνεις κάτι όπως πόσες θερμίδες να παίρνω και τελικά πόσο να ζυγίζω για να μην θεωρούμαι παχύσαρκος?
    Σε ευχαριστώ εκ των προτερων

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 κιλά χρειάζεται να χάσεις κατά την άποψή μου. Οι θερμίδες που παίρνουμε ρυθμίζονται από τους στόχους μας και από σωματική μας δραστηριότητα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική!

      Delete