24.4.09

ΜΥΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ








5. Διατροφικά συμπληρώματα


Θα είμαι κατηγορηματικός και ίσως ωμός:όσοι πληρώνουν ένα σωρό χρήματα για να αγοράζουν πανάκριβα διατροφικά συμπληρώματα είναι αφελείς και εκούσια κορόιδα.

Δεν θα πω κακοπληροφορημένοι γιατί στην εποχή αυτή-αν μη τι άλλο-υπάρχει άπλετη και έγκυρη πληροφόρηση γι αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά.


Φαίνεται όμως ότι ο πολύς κόσμος ψάχνει για γρήγορες και εύκολες λύσεις και για πιο σύντομες οδούς.

Αυτή η επιζητούμενη ευκολία πού οδηγεί σε αναξιόπιστες λύσεις εξπρές είναι από τα σημεία των καιρών μας!

Καλή η ταχύτητα αλλά δεν πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο....


Στις συνηθισμένες περιπτώσεις- που αφορούν στο μέσο και υγιή άνθρωπο -τα συμπληρώματα διατροφής είναι περιττά και ίσως και επικίνδυνα -π.χ. λόγω εσφαλμένης χρήσης,υπερδοσολογίας κλπ.


Προσπαθήστε να παίρνετε τα απαραίτητα θρεπτικά μακροσυστατικά και μικροσυστατικά από τις πραγματικές τροφές που μας παρέχει αφειδώς-τουλάχιστον προς το παρόν- η μητέρα φύση.Όσες φορές προσπαθήσαμε να την υπερβούμε την πατήσαμε!


Οι πραγματικές τροφές είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο απ'τα συστατικά που τις απαρτίζουν.Είναι μοναδικοί συνδυασμοί θρεπτικών στοιχείων που δρουν συνεργιστικά για να καλύψουν με τον καλύτερο και ιδανικότερο τρόπο τις διατροφικές μας ανάγκες.

Ένα θρεπτικό στοιχείο που απομονώνεται και μετεπεξεργάζεται είναι κάτι το αφύσικο και η θετική του συνεισφορά στον ανθρώπινο οργανισμό τίθεται σαφώς εν αμφιβόλω!!
Δεν χρειάζεται να σπαταλάτε τα με πολύ κόπο κερδισμένα χρήματά σας για αμφιβόλου αξίας διατροφικά συμπληρώματα που τελικά μπορεί και να σας βλάψουν!Αυτό ισχύει τόσο για το γενικό πληθυσμό όσο και γι' αυτούς που επιδιώκουν μυϊκή ανάπτυξη.
Σαν πρώτη κίνηση αρχίστε να τρώτε μεγάλες ποσότητες λαχανικών εποχής σε όλα τα γεύματα ανελλιπώς.Θα έχετε κάνει το 80% όπως προκύπτει απ'το νόμο του Pareto. Το υπόλοιπο 20% θα έλθει με τον καιρό!


Τέλος 5ου μέρους






Χρήστος Στρογγύλης



4 comments:

  1. Θέλω να πιστεύω ότι αναφέρεσαι σε ερασιτεχνικού επιπέδου στόχους "μυικής ανάπτυξης". Γιατί σε επίπεδα όχι απαραίτητα επαγγελματικά (στην Ελλάδα; χα!), μα για παράδειγμα πρωταθλητισμού, το να υποβάλει κάποιος το σώμα του επιθετικά και διαρκώς πάνω από τα όριά του, επιδιώκοντας το εξαιρετικό και την πρωτιά (σε άλλες προηγμένες αθλητικά χώρες ενίοτε το υπερφυσικό), η ιδέα μόνο να ανταπεξέλθει με στήθος κοτόπουλου, ασπράδια και "super foods" είναι αστεία...

    ReplyDelete
  2. Φυσικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο! Δεν με ενδιαφέρει και ούτε θέλω να ξέρω τι κάνουν oι επαγγελματίες bodybuilders. Eδώ μιλάω για fit ανθρώπους!

    ReplyDelete
  3. Γεια σου Χρήστο

    Καταρχάς συγχαρητήρια για το έργο σου και όλη την δουλειά που έχεις κάνει σχετικά με το blog και να ξέρεις πως με έχεις βοηθήσει σημαντικά.
    θα ήθελα να μου λύσεις μια απορία. Είμαι 20 χρονών και βρίσκομαι σε φάση όγκου, προσπαθώ δηλαδή να πάρω μυικά κιλά (με γυμναστήριο, διατροφή και λοιπά). Στο διάστημα αυτό, προκειμένου να πάρω τις απαιτούμενες ποσότητες πρωτεΐνης (140 γραμμάρια περίπου) και χωρίς να χρησιμοποιήσω συμπληρώματα, καταναλώνω σχετικά μεγάλες ποσότητες κρέατος σχεδόν σε καθημερινή βάση. Δηλαδή σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας καταλήγω να τρώω κρέας 2 φορές την μέρα, μεσημέρι και βράδυ. Τα κρέατα είναι σχεδόν αποκλειστικά κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κρέας και γαλοπούλα (ενίοτε και λίγο χοιρινό) και είναι αγορασμένα τις περισσότερες φορές από κρεοπωλείο.
    Η ερώτηση μου είναι η εξής: Αυτή η συνήθεια, το να τρώω τόσο κρέας είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μου; Ακούω από μερικούς(φίλους και συγγενείς) να μου λένε πως αυτό που κάνω δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία μου και άλλα τέτοια.

    Θα με βοηθούσε παρά πολύ η γνώμη σου και η συμβουλή σου.

    Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για την φλυαρία!

    Χρήστος (Κι εγω!)

    ReplyDelete
  4. Είναι πολύ το κρέας αυτό. Ιδιαίτερα το κρέας από μεγάλα ζώα είναι βλαπτικό και θα πρέπει να το περιoρίσεις. Αύξησε τα αυγά ελεύθερης βοσκής,τα ψάρια,το τυρί κότατζ κι αν δεν βγαίνεις πάρε και λίγο whey!

    ReplyDelete