17.6.09

ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ:Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ









1ο μέρος:  ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ:ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ




μέρος 2ο

Συμβουλές και μυστικά για τους κοιλιακούς


1) Η αποστολή «τέλειοι κοιλιακοί» είναι εξαιρετικά δύσκολη και για πολύ λίγους, σε αντίθεση με ότι επαγγέλλονται οι σειρήνες του φθηνού μάρκετινγκ.

Πριν ξεκινήστε για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, θα χρειασθείτε ισχυρή πνευματική προετοιμασία: ακονίστε την αυτοπειθαρχία και την αυτοπαρακίνησή σας.


2) Η σωστή διατροφή είναι ο απόλυτος βασιλιάς στην υπόθεση των κοιλιακών! Είναι πολύ πιο κρίσιμος παράγοντας από την άσκηση!

Αποφύγετε όλες τις περιοριστικές δίαιτες καθώς και τις δίαιτες του συρμού.

Τρώτε ανεπεξέργαστες, φυσικές τροφές και φροντίστε ώστε να δημιουργείτε αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο.

3) Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, στα λαχανικά με πολλές ίνες και από λιπαρά στα μονοακόρεστα και ωμέγα-3.

4) Αποφεύγετε κατά το δυνατόν τα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρό σας και συνεπώς στην ινσουλίνη σας για να μειώσετε τις πιθανότητες αποθήκευσης λίπους.

Χωρίστε τις θερμίδες σας σε 3-5  ισοθερμιδικά κατά προτίμηση γεύματα και προτιμάτε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και βεβαίως φορτίου.


5) Κάνετε ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης με έμφαση στα ελεύθερα βάρη. 
Να προτιμάτε ασκήσεις που εμπλέκουν και κινητοποιούν μεγάλες ομάδες μυών και όσο το δυνατόν περισσότερες αρθρώσεις. 
Μειώστε τα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ. 
Δώστε στο πρόγραμμά σας μια αερόβια χροιά.


6) Τα push ups είναι ιδανικά για την εκγύμναση των κοιλιακών. 
Δοκιμάστε κυκλική προπόνηση με ασκήσεις που χρησιμοποιούν μόνο το σωματικό σας βάρος.

Είναι ιδανικές για απώλεια λίπους κι ένας έξοχος συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης.


7) Η βασική σας αποστολή – μην το ξεχνάτε – είναι να απομακρύνετε το στρώμα λίπους από τη μέση σας. Έτσι μόνο θα μπορέσετε να αναδείξετε τους κοιλιακούς σας.
Εάν είσθε πολύ γυμνασμένος, δοκιμάστε την H.I.I.T. (Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Άσκηση) με την οποία έχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί. Είναι μακράν η καλύτερη επένδυση χρόνου για απώλεια λίπους.


Αν όχι, δοκιμάστε αερόβιες δραστηριότητες στο 70-75% της Μ.Κ.Σ. (Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας) σας για 30΄τη φορά, 4-5 φορές/εβδομάδα.


Αποφύγετε πάση θυσία τις ατελείωτες, χαμηλής έντασης, αερόβιες προπονήσεις π.χ. βάδισμα ή πολύ χαλαρό τρέξιμο σε διάδρομο κλπ. Μπορεί να σας στείλουν στον τάφο (από πλήξη).


8) Γενικώς δε χρειάζεστε ασκήσεις εστιασμένες στους κοιλιακούς. Εάν, όμως, θέλετε για ψυχολογικούς λόγους να κάνετε κάποιες ασκήσεις κοιλιακών, δώστε σημασία στο σωστό τρόπο. Ο πολύς κόσμος κάνει σοβαρά λάθη κι επιβαρύνει τη μέση του.


9) Μην υποκύπτετε στον πειρασμό των εύκολων λύσεων και των απατηλών υποσχέσεων από άσχετους εμπόρους. Ξεχάστε : θαυματουργά χάπια, μαγικές σκόνες και φίλτρα κλπ.

Μην πιάνεστε κορόιδα!


10) Ομοίως, τα περισσότερα όργανα κοιλιακών που διαφημίζονται στα infomercials και υπόσχονται τοπική απώλεια λίπους είναι σκέτη απάτη. Σταθείτε στο ύψος σας!


Ειδικά όταν ακούτε λέξεις ή εκφράσεις όπως:

- γρήγορα κι εύκολα

- σε 5΄

- σε λίγες εβδομάδες

- έτοιμοι για το καλοκαίρι

- δε θέλει κόπο…κλπ.


τότε τρέξετε μακριά!

ΚΑΙ ΕΝΑ BONUS:

11.Γενικά κρατηθείτε μακριά από κάθε είδος παθητικής γυμναστικής όπως π.χ με δονούμενες πλατφόρμες τύπου vibro-plates που είναι της μόδας στα γυμναστήρια. Πετάτε το χρόνο και τα χρήματά σας από το παράθυρο!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Το μεγάλο μυστικό για την ανάδειξη των κοιλιακών σας είναι το χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους, πράγμα κάθε άλλο παρά εύκολο. Εφικτό μεν, αλλά μόνο για τους πραγματικά αποφασισμένους.


Φιλική παραίνεση: Μην παθιάζεστε με την υπόθεση «κοιλιακοί»! Αφήστε την για τα μοντέλα που στο κάτω-κάτω απ’ αυτούς ζουν και συνεπώς οι θυσίες τους πιάνουν τόπο.

Για να φθάσει κανείς σε μονοψήφιο ποσοστό λίπους θα πρέπει:

- να ζει σαν ασκητής όλο το χρόνο

- να υποστεί τις συνέπειες της απώλειας λίπους στο στεγνό πρόσωπό του.

Αξίζει τον κόπο;

Βάλτε καλύτερα σαν στόχο το να είσθε υγιείς, γυμνασμένοι και λειτουργικοί,ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Αυτό σίγουρα αξίζει τον κόπο!


Χρήστος Στρογγύλης




17 comments:

  1. Σε πάω...είναι τέλειο το blog σου...
    Ευχαριστούμε!!!!

    ReplyDelete
  2. Οντως τελειο το blog....
    ΜΠΡΑΒΟ

    ReplyDelete
  3. h diatrofh einai kai h pitharxia einai to pan...afieroste xorono ston eauto sas kai doulepste sosta...oi kopoi antamibontai meta apo prospatheia...oso anafora ta sumplhromata,h xrhsh einai dekth mono ean dn mporeite na kalipsete ts anagkes sas meso ts diatrofhs...oraio blog,pl xrhsimes plhrofories...eat train relax and repeat...kai pote mn ksexnate...train hard...

    ReplyDelete
  4. ayto me tn xamilh aerovia kai kai to grhgoro vadhsma kai xamilo treksimo den kataba gt mporei na se steilei ston tafo ...

    ReplyDelete
  5. Αφού το εξηγώ! Από πλήξη!

    ReplyDelete
  6. Η βοήθεια που προσφέρεις είναι πραγματικά απίστευτη! Σε ευχαριστουμε πολύ! Keep up the good work...

    ReplyDelete
  7. Για να φθάσει κανείς σε μονοψήφιο ποσοστό λίπους θα πρέπει:

    - να ζει σαν ασκητής όλο το χρόνο?????????????

    διαφωνώ , καθαρη διατροφη (απειρες επιλογες ) , αεροβιο !!!! οι κοιλιακοι γινονται στην κουζινα , οχι στο γυμναστηριο αλλα οχι και σαν ασκητης ...Υπερβολικος

    ReplyDelete
  8. Προφανώς είσαι πολύ νέος. Όσο μεγαλώνεις θα θυμάσαι αυτά τα λόγια!

    ReplyDelete
  9. Alla an exeis ipsilo pososto somatikou lipous den theorise gimnasmenos

    ReplyDelete
  10. safos kai exeis apolito dikio se ola....42 xronon eimai,oso megaloneis na thimase ayta ta logia.... oi neoi viastikoi opos panta..
    poso kairo tha exeis kiliakous?? gia poio logo? vgazeis lefta apo ayto??? sostos afisteta gia montela... emeis eimaste anthropoi .. zise fae gymnasou

    ReplyDelete
  11. Για ακόμα μια φορά σε ευχαριστώ για όλα όσα μας μαθαίνεις! Είναι θησαυρός για όσους προσέχουν την υγεία τους και γυμνάζονται! Θα ήθελα να σε ρωτήσω, πόσο χρόνο διάλλειμα θα πρότεινες μεταξύ των σετ?

    ReplyDelete
  12. Εξαρτάται από το στόχο μας! Στην περίπτωση που επιδιώκουμε απώλεια λίπους τα διαλείμματα θα πρέπει να είναι τα μικρότερα δυνατά!

    ReplyDelete
  13. Χρήστο Καλησπέρα
    Ήθελα να ρωτησω το εξής, Είμαι 26 χρονων με ύψος 161 και 50 κιλά. πρόσφατα έκανα λιπομετρηση και το ποσοστό μου είναι 15,5%. γυμνάζομαι συστηματικά και γενικά προσέχω πολύ τη διατροφή μου αλλά κοιλιακούς δεν έχω δει.Που μπορεί να οφείλεται ?

    ReplyDelete
  14. Υποθέτω ότι είσαι γυναίκα. Η λιπομέτρησή σου είναι λάθος!

    ReplyDelete
  15. Καλησπερα Χρηστο, το blog σου ειναι πολυ καλο και βοηθητικο
    Η χαλαρη κοιλια μετα απο απωλεια βαρους πως μπορει να αντιμετωπιστει; μπορουν να γινουν πραγματα και εκτος γυμναστηριου;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μέχρι σε ένα βαθμό μπορεί άνετα. Βάρη και σπριντ ή γενικά διαλειμματική άσκηση κάνουν θαύματα.

      Delete