10.7.09

ΔΙΑΤΡΟΦΗ:ΓΙΑΤΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ;







Έχουμε υποστηρίξει συχνά στο παρελθόν ότι τα τα συχνά και μικρά γεύματα είναι προτιμότερα από τα κλασσικά 3 γεύματα - για τον ίδιο βέβαια συνολικό αριθμό θερμίδων.

Σήμερα θα δούμε το γιατί πιο αναλυτικά: 


Κατ'αρχάς πόσα γεύματα;


Ο ιδανικός αριθμός είναι 5-6 για τους άνδρες και 4-5 για τις γυναίκες.

Και μετά το γιατί. Διότι:

1. Έτσι διατηρούμε το βασικό μας μεταβολισμό σε υψηλότερες ταχύτητες έστω και οριακά ( μη ξεχνάτε ότι ο μεταβολισμός σχετίζεται κυρίως με την άσκηση και όχι με τη διατροφή).


Ο οργανισμός εκλαμβάνει σαν απειλή για την ύπαρξή του την μεγάλη χρονική διάρκεια μεταξύ των γευμάτων. Φοβάται ότι θα του λείψει η τροφή-καύσιμο και έτσι προσπαθεί να αμυνθεί διαφυλάσσοντας τις ενεργειακές του ρεζέρβες και κυρίως το λίπος.  

Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχει είναι το φρενάρισμα του μεταβολισμού με ότι αυτό συνεπάγεται.


Η τροφοδότηση όμως του οργανισμού με συχνά και μικρά γεύματα αποτρέπει αυτό το ενδεχόμενο και διατηρεί το μεταβολισμό μας σε υψηλές στροφές.


2. Το ενεργειακό μας προφίλ θα είναι πολύ ευμενέστερο
κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι αυτό γιατί το επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας θα βρίσκονται υπό έλεγχο,σταθερά και χωρίς ανεπιθύμητα σκαμπανεβάσματα.

Ένα μεγάλο γεύμα - και μάλιστα όταν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες - προκαλεί απότομη άνοδο του επιπέδου του σακχάρου  μας,ακολουθούμενη από επίσης απότομη πτώση του,πτώση που μας αφήνει νωθρούς,νυσταλέους και σε ημιληθαργική κατάσταση.

Γι αυτό : διατροφή μόνο με ολιγοθερμιδικά γεύματα και μάλιστα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ,ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρέπει να δουλέψετε μετά.



3. Τέλος τα συχνά και μικρά γεύματα διατηρούν συνεχώς το σώμα μας σε αναβολική φάση και έτσι μπορoύμε να απολαμβάνουμε μεγαλύτερα κέρδη μυϊκής μάζας.


Τα γεύματα που απέχουν πολύ μεταξύ τους εισάγουν το σώμα μας σε καταβολική φάση και είναι πιθανό να κάψουμε και μυϊκό ιστό.

Συχνά και μικρά γεύματα=ευκολότερο κάψιμο λίπους+καλύτερο κτίσιμο μυϊκής μάζας+ευμενέστερο ενεργειακό προφίλ.



Χρήστος Στρογγύλης





2 comments:

  1. Σιγουρα τα μικρα γευματα ειναι καλυτερα για πολλους λογους αλλα επι της ουσιας αν το πω απλα τρως τα ιδια σε 5/6 γευματα και 3 εχει πραγματικη σημασια ; Ειχα διαβασει πως ο μεταβολισμος επηρεαζεται μονο σε μαγαλες περιοδους δηλαδη να μη φας για 12 ωρες. Ειμαι 25 και εχω δοκιμασει και τα 2 χωρις να δω διαφορα επειδη εχω αυτοσυγκρατηση, αν και σιγουρα τα μικρα γευματα σε κανουν να τρως λιγοτερο.

    ReplyDelete
  2. Στα επίπεδα ενέργειας ναι,υπάρχει διαφορά! Σε πάχος,υγεία κλπ μιλάμε για μικροπράγματα!

    ReplyDelete