9.7.09

ΠΡΩΙΝΗ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ






Τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία για την πρωινή αερόβια άσκηση με άδειο στομάχι είναι κυρίως δύο:

1. Ότι εφόσον το πρωί το ηπατικό και μυϊκό γλυκογόνο είναι μειωμένα - λόγω της υποχρεωτικής νυχτερινής αποχής από το φαγητό - θα υπάρχει ευνοϊκότερο καθεστώς για την καύση λίπους.


Συμφωνώ αν και πιστεύω ότι η καύση του λίπους πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικότερα και όχι σε επίπεδο προγράμματος.

Ρίξτε μια ματιά εδώ:


ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΚΑΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ

2. Ότι εκμεταλλευόμαστε καλύτερα το φαινόμενο του afterburn της μεταπροπονητικής δηλ. αύξησης του βασικού μεταβολισμού.

Για το φαινόμενο του afterburn (μετάκαυση θα μπορούσε να αποδοθεί) μπορείτε να διαβάσετε εδώ:ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Να σημειώσω,βέβαια,ότι για να πετύχουμε ένα αξιόλογο afterburn θα πρέπει να προπονηθούμε στο 90% της ΜΚΣ μας (μέγιστη καρδιακή συχνότητα).

Εκείνο που μου αρέσει ιδιαίτερα στην πρωινή αερόβια άσκηση - είτε με άδειο στομάχι είτε όχι - είναι το θαυμάσιο αίσθημα ευεξίας που μου αφήνει για το υπόλοιπο της μέρας.
Πετάω στη δουλειά μου! 

Σαφώς λοιπόν η πρωινή αερόβια άσκηση με άδειο στομάχι δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για μέγιστο κάψιμο λίπους: χαμηλές ρεζέρβες γλυκογόνου,χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα και βέβαια χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης.

Έχει και τα ρίσκα της, όμως, γιατί υπάρχει έντονα καταβολική κατάσταση με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Δεν είναι για όλους! Πάτε συντηρητικά και με βαθμιαία αυξανόμενη ένταση και διάρκεια. 
Είναι λογικό οι υψηλές αποδόσεις να ενέχουν και υψηλά ρίσκα! Για αυτό προτείνω την τεχνική αυτή μόνο σε έμπειρους και πολύ fit ανθρώπους!

Προτείνω λοιπόν:

-είτε να μην ξεπερνάτε τα 30' άσκησης (κατά προτίμηση διαλειμματικής).

-είτε να παίρνετε λίγο - εύκολα αφομοιώσιμη - πρωτεΐνη πριν από την άσκηση. Θα προστατεύσει τους μύες σας με ελάχιστη επίπτωση στα επίπεδα της ινσουλίνης σας.


Χρήστος Στρογγύλης







8 comments:

  1. Den yparxei omws kindinos to swma na strafei sthn kavsi twn mywn anti gia tou lipous?

    ReplyDelete
  2. Έτσι όπως την προτείνω όχι! Γενικά το σώμα κανιβαλίζει τους μύες μόνο κάτω από αρκετά ακραίες συνθήκες!

    ReplyDelete
  3. Εαν παρω BCAA αντι πρωτεινης πριν την αεροβικη ειναι καλητερα? και μετα τι γευμα μπορω να κανω και μετα απο ποση ωρα?

    ReplyDelete
  4. Δεν κάνει αξιόλογη διαφορά!Μπορείς να φας μέσα σε ένα παράθυρο μιας ώρας κάτι που να περιέχει ευκολόπεπτη πρωτεΐνη και φυσικούς απλούς υδατάνθρακες.

    ReplyDelete
  5. Οταν λεμε 30 λεπτα διαλειματικης ασκησης αυτο συμπεριλαμβανει και τα ~10 λεπτα πριν και μετα τη διαλειματικη ασκηση? ρωταω γιατι με 8 σπριντ + διαλειματα περισσοτερο απο 10 λεπτα δε χρειαζονται.

    ReplyDelete
  6. Όλα μέσα! Εμένα μια προπόνηση με σπριντ μου παίρνει 15 λεπτά συν 10 λεπτά για προθέρμανση και αποθέρμανση!

    ReplyDelete
  7. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΡΩΜΕ 3-4 ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΥΓΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗ ΠΡΩΙΝΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΚ?ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΑΕΡΟΒΙΑ ΤΡΩΜΕ 3 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΥΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΦΑΜΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Η ΛΙΠΗ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ???3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΡΩΙΝΗ ΑΕΡΟΒΙΑ?

    ReplyDelete
  8. Mια χαρά είσαι! Όχι ωμά όμως! Αν κάνεις σύντομα προγράμματα μπορεί να μη χρειαστείς και τίποτα! Για παράδειγμα εγώ δεν τρώω ποτέ πριν αλλά έχω φάει καλά το βράδυ! Για μετά περίμενε 45'-60' και φάε πρωτεΐνη με υδατάνθρακες!

    ReplyDelete