13.9.09

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ!






Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης-το θέτω πολύ μαλακά!- στις ηλικίες άνω των 60-65 ετών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει λεβέντες μου ότι το θέμα δεν σας αφορά επειδή είστε νέοι! Πρέπει να πάρετε άμεσα μέτρα-από σήμερα θα 'λεγα- για να καταστήστε την ηλικιακή τύφλωση ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο.


Τι μπορείτε και πρέπει να κάνετε:

1. Να αυξήσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε
αντιοξειδωτικές ουσίες:

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ/ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ:ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ


ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ/ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ


Αυτά που μας ενδιαφέρουν περισσότερο είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που μπορούμε να τις βρούμε κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ,στον υπερπολύτιμο κρόκο του αυγού,στο καλαμπόκι και σε ορισμένα σταυρανθή όπως το θαύμα-μπρόκολο.

Επίσης ενδιαφέρει η passe-partout βιταμίνη C καθώς και οι Α και E. Ομοίως ενδιαφέρουν και το σελήνιο (brazil nuts) με τον ψευδάργυρο που εκτός της ισχυρής,αυτόνομης αντιοξειδωτικής τους δράσης βοηθούν και στην απορρόφηση και αφομοίωση των βιταμινών Ε και Α αντίστοιχα.

2. Να τρώτε περισσότερα λιπαρά ψάρια και κυρίως σαρδέλες που έχουν πολλαπλά οφέλη. Αυτά τα ψάρια περιέχουν τη καλύτερη μορφή ωμέγα-3 λιπαρών,η αυξημένη κατανάλωση των οποίων έχει συσχετισθεί με την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος.

Εξαιρετικά επίσης είναι τα μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και τους ωμούς ξηρούς καρπούς (τα ωμά αμύγδαλα είναι καλό να περιλαμβάνονται στο καθημερινό σας διαιτολόγιο για πολλούς λόγους)


3. Να εμπλακείτε σε συστηματική αερόβια άσκηση για προφυλαχθείτε από χρόνιες καταστάσεις όπως π.χ. υπέρταση,καρδιοπάθειες και παχυσαρκία που κατατάσσονται στους προδιαθεσικούς παράγοντες.


4. Εάν καπνίζετε πρέπει να γνωρίζετε ότι υπερδιπλασιάζετε τις πιθανότητες της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος.


5. Τέλος είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση των ματιών σας στον ήλιο,όπως και να τα προστατεύετε με τα κατάλληλα γυαλιά.


Το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις επιδημίας - μείωση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος,κακή διατροφή κλπ. - και επιβάλλεται να πάρετε προστατευτικά μέτρα από σήμερα αν είναι δυνατόν!


Σώστε τα μάτια σας τώρα που είναι ακόμη νωρίς!!!!


Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεστε!


Χρήστος Στρογγύλης




3 comments:

  1. το link ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ/ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
    δεν ανοιγει συγχαρητηρια για το blog.

    ReplyDelete
  2. Τώρα πρέπει να είναι οκ!
    Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  3. Ως οφθαλμίατρος το βρίσκω άκρως κατατοπιστικό καιευκολο για το μέσο αναγνώστη.Μπραβο Χρήστο, συνέχισε τα έγκυρα και τεκμηριωμένα σου άρθρα!

    ReplyDelete