28.9.09

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ


Η ινσουλίνη είναι μια καθαρά αναβολική ορμόνη είτε πρόκειται για τη συσσώρευση λίπους στους λιπώδεις ιστούς είτε για το κτίσιμο μυϊκής μάζας.

Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης ευνοούν λοιπόν την αποθήκευση λίπους.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεριμνούμε ώστε να  κρατάμε τα επίπεδα της ινσουλίνης μας στο αίμα κατά το δυνατόν χαμηλά και κυρίως να αποφεύγουμε τις εκρήξεις της-εκτός ίσως από το μεταπροπονητικό παράθυρο ευκαιρίας.

Επειδή οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο  επηρεάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης , η προσπάθεια μας θα πρέπει να εστιασθεί στον έλεγχο της  προσλαμβανόμενης ποσότητας και ποιότητάς τους.

Ισχύουν τα εξής:


-αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και βέβαια με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο.


-αποφεύγουμε λοιπόν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως π.χ. ζάχαρη,άσπρο αλεύρι κι ότι τα περιέχει.


- χωρίζουμε την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη σε περισσότερα γεύματα που να περιέχουν σε ισορροπία και τα τρία μακροθρεπτικά στοιχεία .Ο συνδυασμός των υδατανθράκων με λίπη και πρωτεΐνες κατεβάζει το γλυκαιμικό  δείκτη του γεύματος.


Η επιδημία της παχυσαρκίας δεν οφείλεται τόσο στην υπερκατανάλωση λιπών αλλά επεξεργασμένων υδατανθράκων που μετατρέπονται σε λίπος.


Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες καταναλώνονται εύκολα σε μεγάλες ποσότητες γιατί δεν προκαλούν εύκολα κορεσμό σε αντίθεση με τα λίπη και τις πρωτεΐνες.


Προσέχετε πολύ αυτό το θέμα!Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι μάστιγα για τον σύγχρονο άνθρωπο!!




Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεσθε!


Χρήστος Στρογγύλης





5 comments:

  1. Είπες μια μεγάλη αλήθεια Χρήστο.

    Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως το λίπος γενικά μας παχαίνει-αυτός ο μύθος έχει καταστρέψει πολύ κόσμο-αλλά που να φανταστούν πως το καλό και ωφέλιμο λίπος όχι μόνο δε σαμποτάρει αλλά βοηθά το σώμα μας να χάσει λίπος σε μια δίαιτα και είναι και πολύ καλό για τη γενική μας υγεία.

    Να προσθέσω ακόμη ότι σώμα μας δε γνωρίζει τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες,για αυτό και συνήθως δε μπορεί να τους χειριστεί καλά και προτιμά να τους αποθηκεύει στην άκρη ως λίπος.Έχει δε πολλές και άχρηστες θερμίδες και σε χορταίνει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να πεινάς ξανά,μετά από λίγη ώρα.

    Δε θα βάζαμε ποτέ νοθευμένη βενζίνη στο αμάξι μας,γιατί καταδεχόμαστε και βάζουμε τέτοια "σκουπίδια" στον οργανισμό μας ;

    ReplyDelete
  2. Πολύ σωστά αυτά που λέτε παιδιά αλλα πολύ λίγος τα γνωρίζει και όταν θέλει να ξεκινήσει μια σωστή διατροφή δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις...λένε πως υπάρχουν τρόποι για να κρατάς τα επιπεδα ινσουλινης χαμηλά απο το πρώτο λεπτό της μέρας πχ την χρήση της κανέλας σε ορισμένα γεύματα κ.α. αλλά κατά πόσο ισχύουν?

    ReplyDelete
  3. Αυτά Νίκο είναι χωρίς ιδιαίτερο νόημα! Τα πράγματα γίνονται απλά αν προσκολληθούμε σε ορισμένες βασικές αρχές!

    ReplyDelete
  4. Αγαπητε Χρηστο μολις διαβασα ενα αρθρο που ελεγς οτι ακουσον ακουσον,η εκκριση ινσουλινης ευνοει το καψιμο λιπους.Με αφορμη αυτο, βρηκα αρθρο σου αυτο γτ ηξερα πως ολο και κατι θα εχεις στο θεμα και ηξερα πως ειναι το αντιθετο!!!!Μα καλα να κανουν ομαδικες δολοφονιες θελουν???Ειναι πραγματικα εξοργιστικο!!!!

    ReplyDelete
  5. Υπάρχει όντως πολύ παραπληροφόρηση! Ένα καλό άρθρο για το θέμα υπάρχει εδώ:

    http://www.peertrainer.com/diet/how-do-you-burn-fat.aspx

    ReplyDelete