20.11.09

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΡΟΣ(1)







Η άσκηση με το ίδιο μας το σωματικό βάρος προσφέρει ατράνταχτα πλεονεκτήματα:

1. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου εξοπλισμός. Έτσι μπορούμε να γυμναστούμε στην άνεση του σπιτιού μας.

2. Είναι αποτελεσματική και άκρως λειτουργική γιατί επιστρατεύει πολλές μυϊκές ομάδες και τις αναγκάζει να συντονιστούν. Αυτός ο συντονισμός λείπει από το συμβατικό τρόπο άσκησης με αντιστάσεις και ιδιαίτερα από τις ασκήσεις απομόνωσης.

3. Είναι ο πιο φυσικός τρόπος άσκησης. Είδατε ποτέ πρωτόγονους ανθρώπους να κάνουν βαράκια σε πάγκο; Ή  μήπως το σκύλο σας;

4. Είναι ιδανική για προγράμματα που διεξάγονται στην ύπαιθρο:

ΜΥΙΚΗ ΓΡΑΜΜΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Επειδή γυμνάζομαι συχνά στο Σέιχ Σου μ' έχει βολέψει αφάνταστα.

5.Είναι ιδανική για κάψιμο λίπους ,άρα και για γράμμωση. Δεν είναι σπάνιο να ανεβάσει κανείς 160 σφυγμούς.

6. Με τον κατάλληλο συνδυασμό γυμνάζει κανείς άψογα ολόκληρο το σώμα του.

7. Συνδυάζει ιδανικά δύναμη,αντοχή και εκρηκτικότητα.

8. Δίνει ισχυρό afteburn.


Ένα σχετικό μειονέκτημα είναι ότι αν δεν είσαι αρχάριος δεν μπορείς να χτίσεις εύκολα μυική μάζα. Δεν είναι εύκολο να κάνεις προοδευτική υπερφόρτωση.

Οι πιο δύσκολοι μύες να αναπτυχθούν είναi οι γλουτοί και ο πλατύς ραχιαίος.

Μπορούμε βέβαια να κάνουμε pull ups αν υπάρχει μια μπάρα,όπως και μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις με το ένα πόδι ή το ένα χέρι,όπως pistol squats και one arm push ups.

Γιατί όμως αφού έχει τόσα πλεονεκτήματα αυτή η μορφή άσκησης δεν υιoθετείται από περισσότερο κόσμο;

Για έναν απλούστατο λόγο

H βιομηχανία του fitness χρειάζεται μπόλικο χρήμα για να λαδώσει τα γρανάζια της κι αυτός ο καταπληκτικός τρόπος άθλησης είναι προσοδοφόρος μόνο γι αυτόν που τον εφαρμόζει.

Εάν κάνανε όλοι αυτό που κάνω εγώ, τότε θα κλείνανε τα περισσότερα γυμναστήρια!


Στο 2ο μέρος θα δούμε μερικές βασικές ασκήσεις.

Ως τότε...


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






11 comments:

  1. ποια ειναι η γνώμη σου για το πρόγραμμα insanity του Shaun T.?

    ReplyDelete
  2. Kαλό και απαιτητικό αλλά προτιμώ το δικό μου!

    ReplyDelete
  3. Το insanity το είχα κάνει και το κάνω μέχρι σήμερα αρκετές φορές..είναι τρομερό από την άποψη ότι μπορείς να γυμναστεις κκυριολεκτικά οπουδήποτε.θέλει πολύ προσοχή όμως στις τεχνικές των ασκήσεων.μπορείς όμως θεωρώ να δανειστεις ασκήσεις από κει και να τις παντρεψεις με άλλα είδη ασκήσεων,πχ σε προγρμμα με βαρη η σπριντ

    ReplyDelete
  4. πρωσοπικα εχω παψει να πιστευοω οτι υπηρχαν προτωγονοι πιστευω οτι υπυρξε ο Πλατωνας ο Αριστοτελης οι Μαγια αλλα οχι προτωγονοι :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οι ασκησεις σωματικου βαρους μπορουν να λειτουργησουν σε προγραμμα ογκου αν προσθεσουμε κιλα συνδυαζοντας ογκο και λειτουργικοτητα?

      Delete
  5. Λίγο δύσκολο! Απλά μπορούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα που θα έχει και βάρη! Αν βέβαια είναι κανείς σχετικά αρχάριος τότε σαφώς μπορούν!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Χρήστο, έχεις δεί την καινούργια μόδα με διαλειμμάτικες ασκήσεις χωρίς βάρη το λεγόμενο Freeletics; Τι γνώμη έχεις;

    ReplyDelete
  7. Θετική βέβαια! Αυτά τα έκανα πριν πολλά χρόνια!

    ReplyDelete
  8. Καλημερα Χρηστο!Σε παρακολουθω και ακολουθω εδω και αρκετο καιρο.Με λενε Κώστα και ειμαι 42 ετων.Γυμναζομουν παλαιοτερα με βαρη αλλα μετα το περας του χρονου τα παρατησα λογο οικογενειακων(παιδια) και επαγγελματικων(τα προς το ζην) υποχρεωσεων.Τωρα τελευταια(5 μηνες περιπου) γυμναζομαι με το σωματικο μου βαρος.Υψος 1.87,κιλα 87.Μπορεις να μου πεις αν θα μπορουσα με αυτη την μορφη ακησης(push ups,pull ups,chin ups,squats,dips κ.α) να αποκτησω(2 με 3)παραπανω καλα κιλα και καποια αξιοπρεπη τονωση των μυων μου! Συγχαρητηρια για την εξαιρετικη δουλειά!

    ReplyDelete
  9. Λίγο δύσκολο φίλε καθότι οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι για conditioning και όχι για υπερτροφία! Αλλά μπορείς να το πετύχεις με προχωρημένες τεχνικές όπως πουσάπς με ένα χέρι,καθίσματα στο ένα πόδι κλπ! Και βέβαια να τρως υπερθερμιδικά!

    ReplyDelete
  10. Για όσο το δοκίμασα ειχε πολύ καλά αποτελέσματα απλά δεν φέρει γρήγορα αποτελέσματα σε ανθρωπους που έχουν κάνει παύση 2ετίας. Όπως επίσης και με χαλάρωση. Κρίμα όμως γιατί για νέες μανούλες είναι ιδανικός τροπός εκγύμνασης μιας και δεν μπορούν να βγαίνουν απο το σπίτι αλλά και εκτόνωσης. Αυτη είναι μια άλλη κατηγορία που σας παραθέτω και πιστέψτε με ειναι σημαντική μιας και η γυμναστική μπορεί κα προλαμβάνει πολλά αρνητικά παράγωγα.

    ReplyDelete