25.11.09

ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ:ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ!

Μια από τις χειρότερες διατροφικές συνήθειες είναι το το ψήσιμο κρεάτων στα κάρβουνα.Το συχνό ψήσιμο κρεάτων στα κάρβουνα είναι συνδεδεμένο με διάφορες μορφές καρκίνου όπως π.χ. του παγκρέατος, του μαστού,του προστάτη,του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Τι γίνεται ακριβώς;

1. Οι υψηλές θερμοκρασίες συντείνουν στο να σχηματίζονται στο κρέας ετεροκυκλικές αμίνες, ουσίες  καρκινογόνες. Αυτό συμβαίνει με όλες τις μορφές ψησίματος αλλά περισσότερο εμφατικά στην περίπτωση του κάρβουνου. Όσο λιγότερο ψημένο το κρέας τόσο το καλύτερο!

2. Επιπλέον, κατά το ψήσιμο κρεάτων στα κάρβουνα παράγονται ορισμένοι  δυνητικά πολύ επικίνδυνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
Όπως το λίπος από το κρέας στάζει πάνω στο κάρβουνο δημιουργείται καπνός που το περιβάλλει εναποθέτοντας πάνω του αυτούς τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες που παράγονται από το απ'ευθείας κάψιμο του λίπους.

SOS: καθαρίζετε σχολαστικά όλα τα καρβουνιασμένα/μαυρισμένα μέρη του κρέατος!!

Έχετε υπ'όψη ότι τα επεξεργασμένα κρεατοσκευάσματα-λουκάνικα κλπ- είναι διπλά και τριπλά επικίνδυνα γιατί λόγω των περιεχόμενων συντηρητικών-όπως π.χ. το νιτρικό νάτριο-οι επικίνδυνες ουσίες που παράγονται μπορεί να είναι πολλαπλάσιες.

Να σημειώσω ότι οι εισαγόμενες μπριγκέτες κάρβουνου-που χρησιμοποιούνται κατά κόρον-περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνα, χημικά συνδετικά και είναι κίνδυνος-θάνατος για την υγεία !

Θα μπορούσα να παραθέσω αρκετούς τρόπους μείωσης του κινδύνου αλλά προτιμώ να σας συστήσω να κόψετε τη συνήθεια του μπάρμπεκιου μαχαίρι!!

Η στιγμιαία απόλαυση είναι άκρως δυσανάλογη με το ρίσκο που αναλαμβάνετε. Απλά δεν αξίζει τον κόπο!

Η τροφή μπορεί να είναι ενέργεια,αλκή και ξεκάθαρο μυαλό ή μπορεί να είναι βαθμιαίος σωματικός και πνευματικός εκφυλισμός και μείωση της ζωτικότητας.

Διαλέγετε και παίρνετε!!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


9 comments:

 1. ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΣΑΚΙΣΕΣ..ΜΕ ΕΒΑΛΕΣ ΚΑΤΩ..ΟΧΙ ΟΧΙ ΜΑ ΓΙΑΤΙ? ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ..π.χ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΜΕ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ...ΕΕΕ????

  ReplyDelete
 2. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ?

  ReplyDelete
 3. Όχι βέβαια! Αλλά κι εκεί πρέπει να αποφεύγονται τα μαυρίσματα!

  ReplyDelete
 4. Στο gym4me πηγαίνω!

  Με υγραέριο no problem!

  ReplyDelete
 5. ευχαριστουμε!!!!απλα,..νομιζα οτι ηταν καλυτερα στα καρβουνα!να σε καλα!και αλλα τετοια!!thanks christo!

  ReplyDelete
 6. Κύριε Χρήστο καλημέρα. Τώρα το να ψήσεις μια στο τόσο και να φας μια μπριζόλα δεν νομίζω ότι είναι και τόσο, εκτός και κάνω λάθος.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Εντάξει,δεν παθαίνεις ανήκεστη βλάβη. Αλλά είναι ισοδύναμο με το να καπνίσεις πολλά τσιγάρα.

   Delete