28.1.10

Η μεγάλη παγίδα με τα χαμηλά λιπαρά!







Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι τα κακά λίπη είναι όντως επιβλαβή για την υγεία. Ιδιαίτερα τα τρανς λιπαρά που είναι πολύ χειρότερα από τα κορεσμένα. 

Επιβλαβής είναι επίσης και ο ιδιαίτερα υψηλός λόγος των ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπών σε σχέση με τα ωμέγα-3 γιατί προάγει τη γενικευμένη χρόνια φλεγμονή.

SOS: ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ




Η συλλήβδην όμως δαιμονοποίηση των λιπών άνοιξε τη κερκόπορτα σε έναν άλλο πολύ πιο επικίνδυνο εχθρό: τη ζάχαρη και τις συναφείς γλυκαντικές ουσίες που για οικονομία λόγου θα τις βάλω όλες κάτω από τον όρο "ζάχαρη".


Μια τεράστια βιομηχανία τροφών με χαμηλά λιπαρά ανθεί λόγω της απύθμενης άγνοιάς μας και σε βάρος της υγείας μας. Λίγα παραδείγματα:


- αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής
- κατεψυγμένα φαγητά
- παγωτά
- επιδόρπια γιαουρτιού κλπ.


Παρά τη γενική στροφή προς τις τροφές με χαμηλά λιπαρά η παχυσαρκία,ο διαβήτης και όλες οι κλινικές διαταραχές που συναπαρτίζουν το φαινόμενο του μεταβολικού συνδρόμου κάνουν θραύση.

ΓΙΑΤΙ;


Διότι η ταμπέλα "χαμηλά λιπαρά" μας κάνει να καταβροχθίζουμε σχεδόν αποενοχοποιημένα σε πολύ μεγάλες ποσότητες όλες αυτές τις τροφές, λες και η περίσσεια της ζάχαρης ή των υπόλοιπων πολυεπεξεργασμένων υδατανθράκων δεν θα γίνει λίπος!

Κι ενώ το λίπος έχει το στοιχείο του κορεσμού, με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες δεν μπορεί κανείς να χορτάσει εύκολα, γι αυτό και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες.

Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε κάθε μέρα στην ευρύτερη οικογένειά μας, στο μικρόκοσμό μας και οι στατιστικές έρχονται απλά σε επίρρωση αυτών που ήδη έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα λίπη! Είναι η ζάχαρη το άσπρο αλεύρι και οι υπόλοιποι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. 

Από κει ξεκινάνε σχεδόν όλες οι χρόνιες,εκφυλιστικές αρρώστιες.

Και μην ξεχνάτε ότι το ζητούμενο δεν είναι να ζήσουμε πολλά χρόνια αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε μια υψηλή ποιότητα ζωής!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



3 comments:

  1. Δεν χρειάζεται να τα αποφεύγουμε! Μιλάω για προϊόντα τα οποία δεν έχουν λίπος αλλά είναι εμπλουτισμένα μα ζάχαρη και βελτιωτικά γεύσης!

    Αλλά γενικά τα 25 είναι προτιμότερα γιατί μας είναι απαραίτητα και κάποια κορεσμένα λίπη που ίσως δεν τα παίρνουμε από άλλες πηγές!

    ReplyDelete
  2. Για τη στεβια τι ξέρεις να μας πεις

    ReplyDelete
  3. Από τα γλυκαντικά είναι ίσως η καλύτερη επιλογή,όχι όμως τελείως αθώα. Μπορείς να τρως στα σίγουρα. Μάλλον το θέμα χρειάζεται μια ανάρτηση!

    ReplyDelete