25.2.10

ΑΕΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ







Η αερόβια ικανότητα σχετίζεται με το αερόβιο σύστημα-- που δουλεύει δηλαδή με οξυγόνο-- και αναφέρεται στην λειτουργική ικανότητα του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Είναι η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί το σώμα μας να χρησιμοποιήσει σε μια δεδομένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια άσκησης σχετικά υψηλής έντασης.

Η αερόβια ικανότητα εξαρτάται τόσο από την επιδόσεις του καρδιοαναπνευστικού συστήματος όσο και από την ικανότητα του σώματός μας να αποσπά και να χρησιμοποιεί οξυγόνο από το αίμα.

Υψηλότερη αερόβια ικανότητα σημαίνει καλύτερη φυσική κατάσταση. Πολλοί θα θυμάστε το τεστ του Κούπερ που μετρά την αερόβια ικανότητα ανάλογα με το πόσα μέτρα μπορεί να τρέξει κανείς μέσα σε 12 λεπτά--αφού ληφθεί υπόψη και η ηλικία.

Για να αυξήσουμε την αερόβια ικανότητα μας θα πρέπει να ασκούμαστε 3-4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30' με εντάσεις που αντιστοιχούν στο 70%+ της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας και πάντως κάτω από το αναερόβιο μας κατώφλι.

Η αναερόβια ικανότητα σχετίζεται με άσκηση πολύ υψηλής έντασης που διαρκεί για μικρά χρονικά διαστήματα και κατά την οποία η ενέργεια αντλείται από το σύνολο των αναερόβιων μεταβολικών μηχανισμών.

Η αναερόβια ικανότητα βελτιώνεται με προπονήσεις ταχύτητας όπως τα σπριντ!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment