12.6.10

ΒΑΡΗ: Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ (1)






Για να έχετε καλά αποτελέσματα με τα βάρη θα πρέπει να βρείτε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη σκληρή δουλειά και την επαρκή αποκατάσταση.

Θα πρέπει δηλαδή να κάνετε μια εντατική,ποιοτική προπόνηση που να σας παρέξει την επιζητούμενη πρόοδο και μετά να δίνετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί όσο έχει πραγματικά ανάγκη.

Αν το διάστημα ξεκούρασης είναι μικρό, είναι πιθανό να προκαλέσετε βλάβες στο μυϊκό σας σύστημα που με υποτροπή μπορεί να γίνουν ανεπανόρθωτες.

Και δεν είναι μόνο το μυϊκό σύστημα. Είναι και το ορμονικό,το νευρικό και το ανοσοποιητικό. Όλα πλήττονται από την υπερπροπόνηση.

Από τη άλλη πλευρά αν το παρατραβήξετε με την αποκατάσταση, δεν θα έχετε τις προόδους και προσαρμογές που επιδιώκετε. 

Συνεπώς κι εδώ ψάχνετε για την ισορροπία,τη χρυσή τομή. Στην ζωή οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι είναι οι καλύτεροι ισορροπιστές,οι καλύτεροι σχοινοβάτες.

Το ζήτημα είναι πως μπορεί να υπολογίσει κανείς με αξιοπιστία το όπτιμουμ διάστημα ανάμεσα σε δύο προπονήσεις.

Οι περισσότεροι καταφεύγουμε σε εμπειρικές μεθόδους όπως οι αλεπάλληλες δοκιμές και η παρατήρηση. Η μέθοδος αυτή είναι επικίνδυνη γιατί ενέχει σοβαρό κίνδυνο υπερπροπόνησης και ουκ ολίγοι έχουν σμπαραλιάσει το μυϊκό τους σύστημα έτσι.

Πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί η συνδρομή της επιστήμης.


Τέλος του 1ου μέρους


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


9 comments:

  1. Ftasame sth vrysh k nero den hpiame!
    Ti leei h episthmh loipon???Arxises na les kati kai to teleiwses kovontas to sto kalytero shmeio!

    ReplyDelete
  2. Για να το εμπεδώσετε καλύτερα!

    ReplyDelete
  3. swstos alla poly fliaros xristo. kai toses anarthseis xanomai. an ginotan na ta omadopoihseis kapws tha mas voithouses poly. px meros 1 +2 mazi

    ReplyDelete
  4. με λενε γιωργο 36 χρονων 1.77 υψος 84 κιλα απο 114 που ειχα φθασει πριν 1 μιση χρονο πηγαινω γυμναστηριο 5 φορες την εβδομαδα δευτερα τεταρτη παρασκευη κανω βαρη και ενδιαμεσα κανω αεροβικη ειναι σωστο χρηστο για την αποκατασταση των μυων μου σε ευχαριστω εκ των προτερων φιλικους χαιρετισμους !

    ReplyDelete
  5. Εγώ Γιωργο έκανα το ίδιο...
    Έκανα kettlebel την μία και αερόβια δειαλειμματική την άλλη 9-10' αλλά μέση προς μέτρια και αποφάσισα τελευταία να κάνω πιο χαλαρή αντι αερόβια,προγράμματα taitchi πχ για να ξεκουράζομαι κυρίως το νευρικό και ορμονικό σύστημα.
    Αλλά η σωστή χρήση kettlebell είναι μαζί και αερόβια
    Θα ήθελα να ρωτήσω, η χρήση resistance band ή balance ball την 2η μέρα σε βασικές ασκήσεις δεν πιστεύω να επιβαρύνει το μυικό σύστημα.

    ReplyDelete
  6. Ανώνυμε αυτό είναι που λένε "του χαρίζανε γάιδαρο και τον κοιτούσε στα δόντια"!

    Γιώργο εξαρτάται από τη διάρκεια και την ένταση! Άκου το σώμα σου!

    Λυσάνιε οι προπονήσεις με resistance bands μπορεί να είναι πολύ μπρουτάλ. Ανάλογα πως τις κάνεις!

    ReplyDelete
  7. Θα μου επιτρέψεις να συμφωνήσω με τον ανώνυμο. Αν και θέλω να σε παρακολουθήσω είναι λίγο δύσκολο καθώς η μια ανάρτηση οδηγεί στην άλλη, το ένα θέμα στο άλλο, ταυτόχρονα τα θέματα χωρίζονται σε 2-3 μέρη και από αλλού ξεκινάω, αλλού θέλω να καταλήξω και αλλού καταλήγω τελικά. Φιλικά πάντα...

    ReplyDelete
  8. Καλημερα... τι γίνετε όταν κάνεις full body 3 φορές τι βδομάδα Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή με βαροι μπορείς να κάνεις τρίτη Πέμπτη σπριντ? Η πας για

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα έλεγα να κάνεις το πολύ 4 προπονήσεις. 2-3 φορές βάρη και τις υπόλοιπες σπριντ.

      Delete