11.9.10

ΠΩΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ; ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΓΡΑΜΜΩΣΗ; (2)









Διαβάστε επίσης:


ΠΩΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ; ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΓΡΑΜΜΩΣΗ;




Το λίπος είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρά μας με τη  μορφή τριγλυκεριδίων  (ενώσεων γλυκερίνης ή γλυκερόλης με 3 μόρια λιπαρών οξέων).

Όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενεργειακού ελλείμματος,όταν δηλαδή οι θερμίδες που καίμε είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνουμε υπάρχει ενεργοποίηση των κατάλληλων ενζύμων και ορμονών που βοηθούν στην απελευθέρωση του αποθηκευμένου λίπους από τα λιποκύτταρα.

Γιατί;

Διότι απλά χρειάζεται ενέργεια για τη λειτουργία των μυών και όταν αυτή η ενέργεια δεν υπάρχει θα πρέπει από κάπου να βρεθεί. Το κάπου αυτό λοιπόν είναι οι ενεργειακές μας ρεζέρβες: το λίπος των λιποκυττάρων.

Για το κάψιμο λοιπόν του λίπους είναι απαραίτητη προϋπόθεση το ενεργειακό έλλειμμα.

Τι συμβαίνει;

To λίπος απελευθερώνεται στο αίμα υπό μορφή ελεύθερων λιπαρών οξέων. Χαρακτηρίζονται ελεύθερα γιατί μπορούν να μεταφερθούν στον προορισμό τους μέσου του αίματος χωρίς τη συνδρομή άλλων φορέων.

Για να αποσπασθούν τα λιπαρά οξέα από τη γλυκερόλη, για να συντελεσθεί δηλαδή η λιπόλυση πρωτεύοντα ρόλο παίζει το ένζυμο ενδοκυτταρική λιπάση ή ορμονοευαίσθητη λιπάση.

Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα ταξιδεύουν τώρα μέσω του αίματος προς τους πεινασμένους μύες για να τους τροφοδοτήσουν με ενέργεια.

Πού όμως θα πρέπει να καταλήξουν έτσι η ώστε η ενέργεια που κουβαλάνε να γίνει εκμεταλλεύσιμη;

Όσοι σκεφθήκατε τα μιτοχόνδρια,τα ενεργειακά αυτά εργοστάσια του οργανισμού μας, παίρνετε άριστα.

Ποιος όμως θα τους ανοίξει αυτήν την πόρτα;

Ένα πολύ σπουδαίο ένζυμο που λέγεται λιποπρωτεϊνική λιπάση .

Από τη στιγμή που τα ελεύθερα λιπαρά οξέα πατάνε πόδι στα μιτοχόνδρια μπορούν να καούν και να παράξουν ενέργεια.

Όταν αυτή η διαδικασία γίνεται σε επαρκή ρυθμό τα λιποκύτταρα συρρικνώνονται,το στρώμα του υποδόριου λίπους λεπταίνει και έχουμε την πολυπόθητη γράμμωση.

 Οι καλογυμνασμένοι μύες μας είναι πια ορατοί και το ηθικό στα ύψη!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




4 comments:

  1. Ας πάρουμε ως παράδειγμα έναν ενδόμορφο σωματότυπο που έχει δημιουργήσει το ενεργειακό έλλειμμα (διατροφικά κινείται υποθερμιδικά)
    πως η συγκεκριμένη σωματοδομή θα οδηγήσει τον οργανισμό να κάψει αποθηκευμένα λιποκύτταρα και όχι το μυικό ιστό που έχει κατασκευάσει θεωρώντας το ως περιττό και ενεργειακά απαιτητικό;

    ευχαριστώ

    ReplyDelete
  2. Και όμως οι προτιμησιακές πηγές ενέργειας του σώματος σε νορμάλ συνθήκες είναι η γλυκόζη και τα λίπη. Μύες καίγονται σε σχετικά extreme καταστάσεις. Επειδή είναι απαραίτητοι για τη ζωή και την κίνηση το σώμα έχει την τάση να τους διατηρεί. Αρρώστια και υποσιτισμός μπορούν να φέρουν τους μύες στο στόχαστρο.

    ReplyDelete
  3. Καλησπέρα! Τελικά όταν αυτή διαδικασία συμβαδίσει και με τους κατάλληλους χτύπους της καρδιάς ,αναλόγως την ηλικία , πετυχαίνεται καλύτερο αποτέλεσμα ή αυτή η ιστορία με τις "ζώνες" προπόνησης κ τα καρδιοσυχνομετρα είναι μύθος ή ξεπερασμένη έρευνα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όσες περισσότερες θερμίδες καίμε στην προπόνηση τόσο περισσότερο προχωράει η λιπόλυση. Αυτό είναι το ζουμί. Οι ζώνες προπόνησης έχουν νόημα,η ζώνη καύσης λίπους είναι ο μύθος.

      Delete