25.9.10

ΜΕΤΑΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗN ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ;






Διαβάστε οπωσδήποτε:


Πότε θα φάω ακριβώς; / nutrient timing: Παίζει τόσο σημαντικό ρόλο; (2)





Τόσο η μεταπροπονητική διατροφή όσο και η προπροπονητική διατροφή έχουν τη θέση τους μέσα σ' ένα πρόγραμμα μυϊκής ανάπτυξης. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και γι αυτό άλλωστε ασχολούμαστε περιοδικά με το θέμα.

Αγγίζουν τη υπερβολή όμως :

- οι συστάσεις για την απολύτως ακριβή ώρα που θα πρέπει να ληφθούν αυτά τα γεύματα

- η βασανιστική λεπτομέρεια του τι  θα πρέπει να περιέχουν και σε τι ποσότητες ακριβώς.

Είναι όντως εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι οι περισσότεροι bodybuilders και wannabe Σβαρτσενέγκερ επενδύουν σοβαρά πάνω στα φανταιζί πρωτεϊνικά σέικ τη στιγμή που η διατροφή τους είναι άθλια και τα προπονητικά τους προγράμματα μπάζουν από παντού.

Αυτά βλέπουν και οι εταιρείες διατροφικών συμπληρωμάτων και πλασάρουν συνεχώς "νέα" προϊόντα σαν τα θαυματουργά ελιξήρια που θα οδηγήσουν με μαθηματική σιγουριά στο πολυπόθητο σώμα.

Αν πιάσει κανείς και μελετήσει τις σχετικές έρευνες θα βρει πολλά αλληλοαντικρουόμενα συμπεράσματα κάτι που καταδεικνύει - αν μη τι άλλο - ότι το κυνήγι της λεπτομέρειας είναι απολύτως μάταιο.

Επίσης οι παράμετροι και οι συνθήκες που επικρατούν, πόρρω απέχουν από τον πραγματικό κόσμο.

Πάρτε σαν παράδειγμα το δίλημμα  καζεΐνη vs πρωτεΐνη ορού γάλακτος . Οι έρευνες είναι αντιφατικές.

Αφήστε το ότι υπάρχουν φυσικές τροφές που κάνουν περίφημη δουλειά σε ένα κλάσμα του κόστους των πρωτεϊνικών ροφημάτων.

 Τι να πει κανείς κανείς για το παλιό καλό γάλα που έθρεψε γενιές πρωταθλητών;

Ή ακόμη για το σοκολατούχο γάλα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία σαν μεταπροπονητική διατροφή; Το σοκολατούχο γάλα λοιπόν όπως και το απλό γάλα είναι θαυμάσιες μεταπροπονητικές τροφές!

Μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχουν κατά περίπτωση πολύ διαφορετικές συνθήκες και επιδιώξεις κάτω από τις οποίες οι απαιτήσεις σε μεταπροπονητική διατροφή μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές.

Για παράδειγμα τι γίνεται όταν ο κυρίαρχος στόχος είναι η μέγιστη απώλεια λίπους;

'Η αξίζει να μιλάμε για μεταπροπονητική διατροφή όταν η ένταση και η διάρκεια της άσκησης δεν το δικαιολογούν;

Ή τέλος αν η βάση της διατροφής είναι junk food τι νόημα υπάρχει στο να ασχολούμαστε με την μεταπροπονητική διατροφή;

H προπροπονητική διατροφή τώρα, ήρθε στο προσκήνιο μετά από μια μελέτη που έδειξε ότι η  πρωτεϊνική σύνθεση μετά την προπόνηση θα είναι πιο αυξημένη αν το μεταπροπονητικό ρόφημα ληφθεί πριν από την προπόνηση.

Κι αυτή η έρευνα όμως δεν είχε πολύ σχέση με τις πραγματικές συνθήκες μιας και οι συμμετέχοντες είχαν να φάνε 10 ολόκληρες ώρες.

Όσοι τρώνε 3-4 γεύματα ημερησίως με τα κατάλληλα μακροθρεπτικά στοιχεία  μάλλον δεν έχουν ανάγκη από καμία προπροπονητική διατροφή!

Η άποψή μου είναι ότι δεν αξίζει κανείς να κατατρύχεται με βασανιστικές λεπτομέρειες στο θέμα της μεταπροπονητικής διατροφής ιδιαίτερα δε όταν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα και το κυριότερο όταν δεν έχει βάλει σε τάξη τα του οίκου του.

Η αγωνία που τραβάει  δεν μπορεί να εξισορροπήσει τα πιθανά κέρδη από τη βελτιστοποίηση της.

Σας συμβουλεύω να μην παρασύρεστε από τις μαρκετίστικες υπερβολές και από τα παπαγαλάκια των γυμναστηρίων και να είστε πολύ απλοί με την  μεταπροπονητική σας διατροφή .

Στο σύντομο μέλλον πολλά περισσότερα!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





22 comments:

  1. πολλα μπραβο για εσενα φιλε μου σου ευχομαι να εισαι παντα καλα κ συνεχισε την πολυ καλη δουλεια που κανεις!!!

    ReplyDelete
  2. Eυχαριστώ πολύ αδελφέ!

    ReplyDelete
  3. όταν το μεταπροπονητικό γεύμα περιέχει πολύ σαλάτα ,π.χ μαρουλι,λάχανο,μπρόκολο,ντομάτα και ότι είναι εποχής μαζί με μιά πηγή πρωτείνης όπως αυγό (ολοκληρο) ,κοτόπουλο,σολομό,σαρδέλα,κοτόπουλο κ.α είναι σωστό αυτό?επίσης θα ήθελα χρήστο να μας πείς αν μπορορυμε σε αυή την φάση αντί για φρούτο να τρώμε μια κουταλια μέλι η ταχινόμελο? και αν γίνετα όλα αυτα μαζί?εννοείτα ότι δεν τρωω junk food. σε ευχαριστω προκαταβολικά,μας βοηθάς πολύ συνέχισε έτσι !!!

    ReplyDelete
  4. Μπορείς να να τα τρως! Τα φρούτα όμως είναι καλύτερα από τα λαχανικά σαν μεταπροπονητική τροφή γενικά! Επίσης το ταχίνι σαν λίπος δεν κολλάει ιδιαίτερα μεταπροπονητικά.

    ReplyDelete
  5. ΣταυρουλαMarch 9, 2013 at 4:22 PM

    Συγχαρητηρια!Μαθαινω πολλα απο εσας και σας ευχαριστω γιαυτο.

    ReplyDelete
  6. Κι εγώ ευχαριστώ Σταυρούλα!

    ReplyDelete
  7. δηλαδη γαλα advance τις δελτα ειναι καλη μεταπροπονιτικη διατροφη?

    ReplyDelete
  8. Περιμένουμε τα "πολλά περισσότερα"!

    ReplyDelete
  9. Genika me liga logia na trome meta tin proponisi proteini me aggouraki marouli kai ena fruto ine kalo?

    ReplyDelete
  10. Τα φρούτα είναι προτιμότερα από τα λαχανικά μεταπροπονητικά!

    ReplyDelete
  11. Πόσο γάλα μπορούμε να πιούμε ωστε να μην επιβαρύνουμε το σωμα μας με επιπλέον θερμίδες; Παράδειγμα, είμαι ικανός να πιώ ενα λίτρο απαχο γάλα μετά το γυμναστήριο!

    ReplyDelete
  12. Το γάλα είναι ότι πρέπει για να πάρει κανείς βάρος! Αν θέλει να χάσει βάρος πρέπει να το περιορίσει δραστικά! Μπορεί να το πίνει μεταπροπονητικά γιατί είναι πολύ κατάλληλο για την περίσταση!
    Η απάντηση είναι : ανάλογα με τους στόχους σου!

    ReplyDelete
  13. Εαν το μεταπροπονητικο γευμα ειναι ειναι ειτε μεσημεριανο(γιατι πολλες φορες τυχαινει να παω στο γυμναστηριο πριν το μεσημερι) ειτε το βραδινο(αντιστοιχα), δηλαδη να περιεχει καλη ποσοτητα και υδατανθρακων, και πρωτεινων, αλλα και λαχανικων? ρωταω επειδη γραφεις οτι τα φρουτα ειναι προτιμοτερα απο τα λαχανικα, μεταπροπονητικα

    ReplyDelete
  14. Ειρήνη διάβασε αυτό:

    http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2013/11/m.html

    ReplyDelete
  15. christo an to BMR mou einai 1400 k dimioyrgiso ena thermidiko elleima giro sto 25%-30% einai sosto na troo kato apo 1200 thermides tin imera? episis ti me simvouleveis gia gimnastiki an pigeno 2 fores ti mera gimnastirio? 50 lepta to proi k 50 lepta to vradi? to proi kano sinithos aerovio 20-30 lepta k meta kikliki me antistaseis kapos san fuctional. to vradi pio xalara kano troxadi taxitita 8,5 g misi ora k koiliakous

    ReplyDelete
  16. Aν είναι τόσο το BMR σου θα πρέπει να το πολλαπλασιάσεις με ένα συντελεστή δραστηριότητας και θα γίνει περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερο! Αυτές θα είναι οι θερμίδες συντήρησής σου!Εκεί μπορείς να δημιουργήσεις ένα έλλειμμα που να μη ξεπερνάει το 20%.
    Όσον αφορά την προπόνηση αυτό που προτείνεις είναι πολύ και δεν πρέπει να το τραβήξεις πάνω από ένα μήνα και μάλιστα βάζοντας 2 μέρες ξεκούρασης την εβδομάδα!Κοιλιακοί όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα!

    ReplyDelete
  17. euxaristo poli g tin apantisi s k g ola osa mas exeis mathei mexri tora

    ReplyDelete
  18. Να είσαι καλά ρε φίλε!

    ReplyDelete
  19. Ανεφερες πιο πανω οχι κοιλιακοι πανω απο 2 φορες την βδομαδα, μπορεις να εμβαθυνεις λιγο στο θεμα των κοιλιακων?Μιλας για 2 σκληρες προπονησεις κοιλιας την βδομαδα και μονο? Νομιζα οτι οι κοιλιακοι πρεπει να δουλευονται ποιο εντατικα για καλυτερα αποτελεσματα

    ReplyDelete
  20. Δύο δεκάλεπτα την εβδομάδα είναι αρκετά. Οι κοιλιακοί γενικά δουλεύονται σε κάθε προπόνηση είτε το θέλουμε είτε όχι. Το θέμα με τους κοιλιακούς είναι να διώξουμε το λίπος που τους κρύβει.

    ReplyDelete