19.10.10

ΠΟΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ; ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ (4)










Διαβάστε επίσης:

ΠΟΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ; ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ (3)

Eίδαμε μέχρι τώρα ότι η πρωτεΐνη είναι σε αντίθεση με τα λίπη και τους υδατάνθρακες το μοναδικό μακροθρεπτικό συστατικό που σχετίζεται άμεσα με το κτίσιμο του μυϊκού συστήματος.

Συνεπώς αυτοί που γυμνάζονται έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από πρωτεΐνη.

Εν τούτοις οι υπερβολές μόνο προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν,γι αυτό οι ερασιτέχνες αθλητές δεν έχουν λόγο να ξεπερνούν τα 1,5gr πρωτεΐνης /kg σωματικού βάρους και ανά μέρα.

Σε καμία δε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2gr πρωτεΐνης /kg σωματικού βάρους και ανά μέρα δεδομένου ότι η περίσσια πρωτεΐνη είναι πιθανότερο να γίνει λίπος.

Τα θηρία του bodybuilding μπορούν να παίρνουν μεγαλύτερες ποσότητες ειδικά κατά τη φάση της γράμμωσης πριν από τους αγώνες αλλά αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο.

Υπάρχει περίπτωση η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης να προκαλέσει προβλήματα υγείας;

Aυτό το ενδεχόμενο είναι είναι μάλλον απίθανο για υγιείς ανθρώπους ειδικά όταν η πρόσληψη γίνεται μέσω των τροφών. Σε περίπτωση βεβαρημένου ιστορικού με τα νεφρά ή το συκώτι τα πράγματα αλλάζουν κι εκεί θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες.

Όσον αφορά στην οστεοπόρωση ο κίνδυνος είναι ίσως υπαρκτός για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν γυμνάζονται αλλά σαφώς όχι για τους νεότερους κι αυτούς που γυμνάζονται. Αυτό με την αίρεση ότι η πρωτεΐνη προέρχεται από τροφές και όχι από διάφορα σκευάσματα.

Παλιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι το όξινο περιβάλλον αίματος που δημιουργούσε η πρωτεΐνη αποσπούσε ασβέστιο από τα κόκαλα σαν αντίμετρο κατά της οξύτητας. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ισχύει.

Η πολύ πρωτεΐνη ίσως να φέρνει και περίσσιο λίπος στο οργανισμό γιατί φυσικά οι ζωικές της πηγές δεν είναι άλιπες. Αυτό θα μπορούσε να δώσει προβλήματα με την καρδιά σε περίπτωση μακροχρόνιας δίαιτας πλούσιας σε πρωτεΐνη.

Μέτρον άριστον! Μην πάτε σε ακρότητες!Να προτιμάτε το ασφαλές παιχνίδι!

Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι αν μείνετε στα όρια που ανέφερα θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς να εκτίθεστε σε κινδύνους!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!  



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


6 comments:

  1. ennoei pws an eisai p.x. 100 kila prepei na pareis 1,5 me 2 grammaria ana kilo swmatikou varous. pou simainei 100 kila epi 1.5gr = 150 grammaria prwteinis i 200 gr prwteinis tin imera...

    ReplyDelete
  2. Μπράβο και συγχαρητήρια...
    γιατί οι περισσότεροι που ασχολούνται με άσκηση προτείνουν σίγουρα πολύ πάνω απο 2γρ πρωτεΐνης και αυτό είναι λάθος....

    ReplyDelete
  3. Πως υπολογίζονται τα γραμμαρια ακριβως?δηλδ.οταν λεμε γραμμαρια?δηλαδη με 10 αυγα ημερισιως ειμαστε οκ?δεν διευκρινίσζετε αυτο

    Ευχαριστω

    ReplyDelete
  4. Μια δυο τρεις ερωτήσεις ...

    πότε τα 1,5 πρωτεΐνη ? πριν η μετά το γυμναστήριο ? και πόση ώρα περίπου ?
    3 φορές την εβδομάδα τα 1,5 γραμμάρια η 2 η μια ?
    (Τασος)....

    ReplyDelete
  5. Hitman από πίνακες! Δείχνουν πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης περιέχονται στις πιο συνηθισμένες τροφές! Σιγά σιγά τα μαθαίνεις από έξω!

    Τάσο η πρωτεΐνη μοιράζεται σε όλα τα γεύματα σχεδόν ισόποσα! Έχω παραδείγματα μέσα στο blog!

    ReplyDelete
  6. Ευχαριστω χρηστο

    ReplyDelete