26.11.10

ΣΠΡΙΝΤ: ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ






Όλα τα γραμμωμένα κορμιά έχουν κάτι κοινό: γυμνάζονται με σπριντ.

Τα σπριντ είναι ένας εκπληκτικός τρόπος σωματικής άσκησης που τον συνιστώ ένθερμα σε όσους θέλουν το υπέρτατο:


ΣΠΡΙΝΤ:ΑΡΧΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ! ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ!


Προσέξτε όμως: θα πρέπει να σπριντάρετε σωστά!

Ιδού μερικές απλές συμβουλές για τι σωστή τεχνική του σπριντ:

- τα χέρια θα πρέπει να κουνιούνται ρηλαξαρισμένα από τους ώμους και σε μια ευθεία γραμμή. Πήχης και βραχίονας θα πρέπει να σχηματίζουν γωνία περίπου 90 μοιρών.

- το σώμα σας θα πρέπει να έχει μια ελαφρά κλίση προς τα εμπρός. Η κλίση θα πρέπει να αρχίζει από το έδαφος και όχι από τη μέση σας.

- θα πρέπει να πατάτε στο μαλακό πρόσθιο μέρος της πατούσας. Ούτε στις φτέρνες αλλά ούτε και στα ακροδάχτυλα.

- ο διασκελισμός θα πρέπει να είναι μέτριος.

 Μεγάλος διασκελισμός φρενάρει την ορμή γιατί το πόδι πατάει μπροστά από το κέντρο βάρους του σώματος.

Μικρός διασκελισμός από την άλλη δεν βοηθάει στην κάλυψη της πρέπουσας απόστασης.

Μην παραμελήσετε την προθέρμανση γιατί ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολύ μεγάλος!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






14 comments:

  1. dil thelete mas peite oti o usain bolt exei mikro diaskelismo???eimai yper tis arthrografeias k tis enimerwsis tou kosmou alla kapoia pragmata den prepei na grafonte...exw yparksei athlitis tis ethnikis omadas stivou gia polla xronia k epitrepste m na xerw kalitera gia ta peri diaskelismou k loipwn allwn p anaferonte de ayto to arthro....den tha pw alla xairomai pou eisai enimerwmenos gia polla ennoeite alla oxi gia ayto to arthro.......

    ReplyDelete
  2. Aυτά φίλε απευθύνονται σε ερασιτέχνες σαν κι εμένα κι έχουν περάσει μέσα από το πετσί μου! Γιατί τοποθετείσαι ανταγωνιστικά; Σαφώς και σέβομαι εσένα και τους ομοίους σου και σας θαυμάζω! Εδώ είναι ένα προσωπικό blog και οι συμβουλές αυτές είναι απόσταγμα δικής μου εμπειρίας. Ο μεγάλος διασκελισμός εκτός του ότι δεν εξυπηρετεί το στόχο μου είναι κι επικίνδυνος για εμάς τους ερασιτέχνες.
    Εύχομαι να υγιαίνεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φιλτατε δεν τοποθετουμε ανταγωνιστικα ισα ισα ..απλα προσπαθω να διευκρινισω καποια πραγματα ..κ εγω σεβομαι τις εμπειριες σου αυτο ομως δεν σημαινει οτι καποιος μπορει να δινει τετοιου ειδους συμβουλες που απευθυνονται σε ερασιτεχνες η χομπιστες..γι αυτο υπαρχουν οι προπονητες-γυμναστες αλλωστε...το blog σου που ειναι πολυ καλο εχει πολλους αναγνωστες κ ειναι καλο να κραταμε προσχηματα..το ιντερνετ ειναι καλο οπλο αν χρησημοποιηθει σωστα ...κ για να μην γινομαι κουραστικος προς εσενα κ τους αναγνωστες δεν θα φαινοταν καλο αν ερχομουν εγω η καποιος αλλος κ διναμε συμβουλες που αφορουσαν την δουλεια σου....να ειστε καλα κ καλο καλοκαιρι

      Delete
  3. Καλημέρα και συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σου ,ποση διάρκεια πρέπει να έχουν τα sprint σε συνδυασμό με hiit η tabata και ποσο χρονο διαλλειμα ? Πχ 40" σπριντ 20" περπάτημα και μετα 20" ασκηση σωματικου βαρους και 10" ξεκουραση 8 κυκλους και μετά πάλι σπριντ ?

    ReplyDelete
  4. συμφωνώ μαζι σου οσο δε πάει! οι καλύτερες συμβουλές, κι εγω ήμουν χρονιά αθλητής στίβου σε επίπεδο πρωταθλητισμου και τωρα σαν να ακούω τον προπονητη μου να με συμβουλεύει στα πρώτα και σημαντικοτερα βήματα μου!! lapi μου (παραπάνω) μονή σου απάντησες μια χαρα..

    ReplyDelete
  5. To θέμα είναι ότι ο κόσμος βοηθιέται κι αυτό είναι που έχει σημασία! Έχω βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους ενώ κάποιοι που γνωρίζουν δεν έχουν βοηθήσει ούτε έναν! Ότι γίνεται εδώ μέσα γίνεται με αγάπη και μακριά από το χρήμα!

    ReplyDelete
  6. Κάνοντας σπριντ με ποδήλατο (εάν μπορώ να το ονομάσω έτσι) έχω τα ίδια πλεονεκτηματα όπως κάνοντας σπριντ τρέχοντας; Απαγορεύεται να τρέξω λόγω τραυματισμού. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  7. Δεν είναι το ίδιο αλλά κι αυτά
    είναι πολύ καλά!

    ReplyDelete
  8. Είναι δυνατόν να γίνει προπόνηση σπριντ και με κολύμβηση; Ώστε να υπάρχει μικρότερη καταπόνηση;
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σαφέστατα και μπορεί,απλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Γεννηθήκαμε για να τρέχουμε και όχι να κολυμπάμε.

      Delete
  9. Χρήστο, τα κλασσικά σπριντ καθώς και αυτά σε ανηφόρα, 3 φορές την εβδομάδα, πιστεύεις ότι είναι αρκετά για προπόνηση ποδιών - κάτω άκρων γενικότερα; Ή ο ρόλος τους είναι "συμπληρωματικός";

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nαι,συμπληρωματικός είναι. Τα βάρη είναι απαραίτητα.

      Delete
  10. για τον κυριο που εκανε κριτικη σε σενα χρηστο θα του απαντησω και θα του πω πως εδω τους πληρωνουν και δεν λενε τιποτα το μονο που σκεφτονται ειναι το ευκολο χρημα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δυστυχώς έτσι είναι. Ευχαριστώ για την υποστήριξη.

      Delete