4.12.10

ΒΡΑΔΙΝΟ ΦΑΓΗΤΟ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ; ΠΑΧΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;










Ρίξτε επίσης μια ματιά εδώ:

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑ (1)



Για το βραδινό φαγητό γίνεται πολύ λόγος ο οποίος πιστεύω ότι στην μεγαλύτερη του έκταση είναι άσκοπος.

Παχαίνει περισσότερο το βραδινό φαγητό;

Εδώ συγκρούονται δύο σχολές σκέψης:

- αυτών που βλέπουν τη πρόσληψη ενέργειας σε 24ωρη βάση

- κι αυτών που φρονούν ότι για την ποσοτική πρόσληψη της τροφής πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δραστηριότητα των επομένων ωρών.

Σέβομαι και τις δύο απόψεις,κρατάω τα καλύτερά τους αλλά εμπιστεύομαι ιδιαίτερα τη διαίσθησή μου.

Η διαίσθησή μου  λοιπόν μου λέει :

- να μην πλακώνομαι το βράδυ στο φαγητό γιατί τα επίπεδα της δραστηριότητάς μου πέφτουν πολύ.

- να τρώω πολλά και μικρά γεύματα κάθε λίγες ώρες γιατί με βοηθάνε  στο να διατηρώ ένα βέλτιστο ενεργειακό προφίλ.

Η γνώσεις μου μου λένε επίσης να περιορίζω τους απλούς υδατάνθρακες το βράδυ. Τα βράδια η ευαισθησία του σώματός μας στην ινσουλίνη μειώνεται αισθητά πράγμα που σημαίνει ότι η λήψη απλών υδατανθράκων θα οδηγήσει σε υπερέκκριση ινσουλίνης,συνεπώς και σε αύξηση της προδιάθεσης για αποθήκευση λίπους.

Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στους αγύμναστους.

Διαφωνώ κάθετα ως προς το να μπαίνουν συγκεκριμένα χρονικά όρια για το τελευταίο γεύμα. Αυτό θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Διαφορετικά πράγματα ισχύουν για διαφορετικούς ανθρώπους. Συνεχίστε να κάνετε ότι δουλεύει για σας καλύτερα!

Προσωπικά θεωρώ ως μεγαλύτερο κίνδυνο τη χαλάρωση του σώματος και κυρίως του πνεύματος κατά τις βραδινές ώρες.

Επίσης τη φιλοσοφία της ανταμοιβής/αποζημίωσης για μια εξουθενωτική μέρα.

Αν έχετε την τάση να τρώτε πολύ το βράδυ,πάρτε το τελευταίο σας γεύμα 4-5 ώρες πριν να κοιμηθείτε και ένα σνακ με γαλοπούλα και λίγα λαχανικά 1 ώρα πριν κοιμηθείτε ( εναλλακτικές λύσεις: γιαούρτι,γάλα,κολοκυθόσποροι κλπ.)

Το μείζον είναι να μη ξεπερνάτε τις θερμίδες συντήρησης σας,να κρατάτε τους λόγους των μακροθρεπτικών σας στοιχείων και το μέγιστο είναι να τρώτε κατά το δυνατόν φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας









21 comments:

  1. ακριβως! εχω βαρεθει ν ακουω κοσμο να λεει..."αααα, εγω απ τις 7 κ μετα δεν ξανατρωω!!!". σιγα μωρη κοτα! ποση αμαθεια!

    ReplyDelete
  2. Χρηστο, εγω που ειμαι σε φαση ογκου εχω διαβασει οτι πριν κοιμηθουμε πρεπει να λαμβανουμε πρωτεινη βραδειας αποροφησης(καζεινη(!?))...βρισκεται σε τυρι cottage αλλα δεν εχω βρει αλλη φυσικη τροφη που να εχει...

    ReplyDelete
  3. Γάλα,γιαούρτι,τυρί...

    ReplyDelete
  4. Το γαλα δεν ειναι "κακο" για βραδυ;

    ReplyDelete
  5. Μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή ηλιόσπορους μπορούμε;

    ReplyDelete
  6. Τίποτα δεν είναι από μόνο του κακό αλλά εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα το προτιμούσα τέτοια ώρα. Το γιαούρτι μα λίγο γαλοπούλα είναι ότι καλύτερο την ώρα αυτή.
    Επίσης δεν είναι η καλύτερη ώρα για ξηρούς καρπούς!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το βραδυ τρωω γιαουρτακι κ προσθετω λιγη βρωμη, καρυδια αμυγδαλα,σταφιδες κ μια κουταλιτσα μελι. Πως το βρισκεις Χρήστο, επειδή ειπες οχι στους ξηρους καρπους!

      Delete
  7. Σας παρακαλω εχω μια τεραστια απορια!! δεν μου λεει κανεις μια σωστη απαντηση και στο ιντερνετ διαβαζω απειρες γνωμες! ΠΩΣ ΚΑΙΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ?? με σπριντ? με αυξομιοσεις περπατιμα και τροχαδι εναλασομενα σηνεχως? χαμιλοι σταθεροι παλμοι με παρπατιμα? και ποση ωρα? 30 με 45 λεπτα? πιο λιγο η πιο πολυ? ολοι λενε τα δικα τους και κανεις δεν ξερει σιγουρη απαντηση!!

    ReplyDelete
  8. Έχω πάρα πολλά άρθρα που τα εξηγούν όλα αλλά επιγραμματικά λέω ότι το πόσο λίπος θα κάψεις είναι συνάρτηση της έντασης και βέβαια του χρόνου. Το ιδανικό είναι να τρέχεις επαρκώς έντονα για μεγάλα διαστήματα έως 45'. Από την εμπειρία μου το καλύτερο είναι μια μέτριας έντασης διαλειμματική όπου για 60" τρέχεις με μέτριο τέμπο και για άλλα 60" αυξάνεις σε διατηρήσιμο ρυθμό. Διάρκεια: 30'-45'.

    ReplyDelete
  9. Γεια σας!!Γυμναζομαι συνηθως βραδυ μετα τις 9-11 οποτε γυρνω σπιτι πολυ αργα για να φαω το τελευταιο μου γευμα...επειδη ειναι βραδυ δεν πρεπει να φαω υδατανθρακα...η επειδη ειναι μεταπροπονητικο μπορω να φαω υδατανθρακα....ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑ!!!!!!!Ευχαριστω!!

    ReplyDelete
  10. Τρως υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακα και πρωτεινη. Καθόλου άγχος μην εχεις

    ReplyDelete
  11. Μια ερώτηση σχετικά με το μέλι. είναι καλό κ μας οφελει κάπου? έχω κόψει την ζαχαρι σχεδόν τελείως για αυτό ρωτάω. .

    ReplyDelete
  12. Το μέλι είναι σχεδόν 100% ζάχαρη αλλά βέβαια με πολύ καλύτερο προφίλ! όχι πάνω από δύο κουταλιές του γλυκού τη μέρα! Δεν ανήκει στα superfoods!

    ReplyDelete
  13. Ευχαριστώ πολύ.

    ReplyDelete
  14. θα διαφωνήσω πλήρως για το μέλι καθώς σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει στους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης.Δυστυχώς τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεν έγιναν ευρεία γνωστά.
    http://www.onmed.gr/diatrofi/item/314165-to-meli--i-paxysarkia-kai-o-diavitis-ti-apokalyptei-erevna-tou-panmiou-athinon

    ReplyDelete
  15. Καλησπερα Χρηστο, οποτε για καποιον σχετικα αγυμναστο που θελει να χασει λιπος, γιαουρτακι κ γαλοπουλα ειναθ ιδανικο? Καθε βραδυ?

    ReplyDelete
  16. Βέρα δεν λέμε και κάτι το διαφορετικό. Σαφώς προτιμότερο το μέλι της ζάχαρης δεν το συζητώ. Και σαφώς προτιμότερο να είσαι απεξαρτημένος από γλυκαντικές ουσίες. Αν όμως με υποχρέωναν να πάρω κάτι,το μέλι θα ήταν πρώτη επιλογή σε μικρές ποσότητες!

    Ανώνυμε είναι καλή επιλογή αλλά λίπος καις μόνο με την κίνηση και την άσκηση!

    ReplyDelete
  17. Μια σαλατα με διαφορα (ενισχυμενη) κανει για βραδυνο ? Συνηθως ομως την τρωω στις 22:00.

    ReplyDelete