26.12.10

ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ: ΤΑ ΡΟΔΙΑ










Ο μόνος λόγος που με έκανε παλιότερα να φρενάρω την κατανάλωση ροδιών ήταν  η παράλογη τιμή τους. Μιλάμε για την εποχή που όλα τα ρόδια ήταν εισαγόμενα και κυρίως από το Ιράν και την Ινδία.

Τώρα βρίσκει  κανείς  ελληνικά ρόδια σε πολύ καλές τιμές στην εποχή τους. 

Τα ρόδια λοιπόν είναι βόμβες αντιοξειδωτικών όπως και τα berries και στην πράξη ανήκουν σ' αυτά!

Όταν τρώει κανείς τέτοιες τροφές είναι σαν να ντοπάρει τον οργανισμό του, σαν να ρίχνει μέσα στο σώμα του ένα πανίσχυρο καθαριστικό που παίρνει σβάρνα κάθε λογής βλαβερές εναποθέσεις και το παραδίδει καθάριο όπως ενός παιδιού. Χρειάζεται βέβαια συστηματική χρήση.

Τα ρόδια περιέχουν τόσα αντιοξειδωτικά που κάνουν το πράσινο τσάι και τη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού να ωχριούν μπροστά τους.

Οι πολυφαινόλες που περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση συνδέονται με την καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου με προεξάρχοντα αυτόν του προστάτη. Ισχυρές είναι οι ενδείξεις και για τους καρκίνους του στήθους και του παχέος εντέρου.

Μαζί με τις ανθοκυανίνες βοηθάνε στην τροφοδοσία της καρδιάς με περισσότερο οξυγόνο γιατί αποτρέπουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης/LDL και συνεπώς μειώνουν το ενδεχόμενο της αθηρωμάτωσης.

Πιστεύεται μάλιστα ότι η δράση τους αυτή μπορεί να είναι εκτός από προληπτική και θεραπευτική.
Επιπρόσθετα έχουν την αντιθρομβωτική δράση της ασπιρίνης.

Οι τανίνες του περιέχουν τα ρόδια ενισχύουν πιο στοχευμένα το ανοσοποιητικό και μειώνουν τη συστολική πίεση.

Ενθαρρυντικές είναι κι οι ενδείξεις για τη πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. To ρόδι μειώνει τις αμυλώδεις εναποθέσεις στον εγκέφαλο.

Για τους άντρες τα ρόδια δρουν σαν φυσικό Viagra μιας και είναι ότι καλύτερο αφού μπορεί να αναστείλει και κυρίως να αντιστρέψει τις οξειδωτικές βλάβες του κυκλοφορικού!

Θα μπορούσα να σταχυολογήσω και άλλα οφέλη αλλά δεν νομίζω πως έχει ιδιαίτερο νόημα.


Το ερώτημα είναι :

Γιατί αφού έχουμε μια τέτοια αντιοξειδωτική βόμβα στο οπλοστάσιο μας και μάλιστα σε χαμηλό κόστος δεν την εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει;


Πως να τρώτε τα ρόδια

Κατ' αρχάς να τα προτιμάτε από τους χυμούς.

Άλλο πράγμα το ολόφρεσκο και άλλο κάτι που μπορεί να έμεινε για μήνες στα ράφια ή τα ψυγεία! Τους χειμερινούς μήνες υπάρχει μεγάλη αφθονία στα σούπερ μάρκετ από εγχώρια ρόδια ποιότητας και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές!

 Αν όμως πάτε σε χυμό προτιμήστε 100% φυσικό χυμό από ψυγεία.

Κόψτε και αφαιρέστε την κορόνα του ροδιού και μετά τεμαχίστε το σε 5-6 κομμάτια. Το άσπρο μέρος μπορείτε να το αφαιρέσετε αλλά και να το φάτε δεν έγινε τίποτα. 

Προσοχή λερώνει!

Καλό είναι να μη σας βλέπουν άλλοι την ώρα που το τρώτε....

Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

12 comments:

  1. xaxa! καλό θα είναι να μη σας βλέπουν οι άλλοι ενω τα τρώτε,λέει, δε θα είστε στα καλύτερα σας!!
    so true!
    δεν ειναι κ φθηνα τα ροδια στα market! ασε που ειναι παραγινομένα και σάπια πολλα κ το κακο ειναι οτι δε φαινονται απ εξω.
    εμενα εχει η γιαγια μου ροδια και οταν ειναι η εποχη τους μου στελνει μια τσανταρα να! την καθαρισα ολη! αλλα μια φορα το χρονο καρποφορουν. στο ενδιαμεσο???
    ειναι τελεια παντως!
    κ ουδεποτε τα στ9βω,εννοειται!

    ReplyDelete
  2. Να προσθεσω κι εγω μια πληροφορια που προσφατα εμαθα. Για γρηγορο καθαρισμα, κοβουμε το ροδι στη μεση, τοποθετουμε το κομμενο κομματι πανω απο το μπολ και χτυπαμε επανειλημμενως το πισω μερος του με ενα κουταλι της σουπας (δυνατα!). Ετσι γρηγορα εχουμε το ροδι καθαρισμενο στο μπολ μας!
    Ταιριαζει πολυ και με γιαουρτι :)

    ReplyDelete
  3. Αυτό το τελευταίο ρε φίλε πολύ γέλιο,πράγματι,όταν τα τρώμε δεν είμαστε στα καλύτερα μας!

    ReplyDelete
  4. Μειώνει τις αμυλώδεις εναποθέσεις στον εγκέφαλο; Τι σημαίνει αυτό; Μπορείτε να πείτε κάτι παραπάνω; Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  5. Πολυ Απλα κοψτε το στη μεση κ στυψτε το ...100% φυσικος χυμος ..ετσι κανω εγω τουλαχιστονν

    ReplyDelete
  6. Μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ!

    ReplyDelete
  7. Exei i giagia mou 5 rodies kai tis mazeuw kathe xrono!opote kathe mera kanw ximo apo freska rodia kai einai pragmatika teleia!!

    ReplyDelete
  8. exw mia rodia spiti alla fetos den ekane polla gmt.twra perimenw tin mouria na kani batomoura se ligous mines.

    ReplyDelete
  9. Καλη σας μέρα.Μου έστειλε η κόρη μου σήμερα στο mail μου το άρθρο σας για τα ρόδια και ενθουσιάστηκα ακόμη περισσότερο, όχι μόνο για τα ρόδια, αλλά για τον εξαίσιο τρόπο που πληροφορείτε και σίγουρα βοηθάτε πολύ κόσμο. Φυσικά μπήκα και στα υπόλοιπα ενημερωτικά άρθρα και έπαθα πλάκα με τα πόσα ακόμη μπορώ να μάθω. Προσπαθώ να γυρίσω όλη μου την οικογένεια στην υγιεινή διατροφή και όχι στον τρόπο τον γρήγορο και όχι τόσο ψαγμένο που μεγάλωσα εγώ, παρόλο που οι γονείς μου ήταν οπαδοί των φρούτων, λαχανικών, ψαριών κλπ. Έχω 3 παιδιά και έναν καταπληκτικό σύζυγο που ευτυχώς με ακολουθούν στις διατροφικές βελτιωμένες αναζητήσεις μου όσο μπορούν. Ευτυχώς μας σώζουν οι σαρακοστές και η εξοχή που επιλέξαμε συνειδητά εδώ και 8 χρόνια να ζήσουμε. Σας ευχαριστώ θερμά για τη διάθεσή σας να βοηθήσετε όλους μας και θα σας παρακολουθώ όσο καλύτερα μπορώ. Παρεπιπτόντως και αν επιτρέπεται, οι γνώσεις σας και πιθανόν η δραστηριότητά σας ως προς την διατροφή είναι και θέμα επαγγέλματος; Με εκτίμηση.
    ΜΑΙΡΗ ΦΕΡ

    ReplyDelete
  10. Μαίρη να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου! Είναι πολύ ευχάριστο κι ενθαρρυντικό να παίρνω τέτοια μηνύματα. Η καλύτερη αμοιβή για αρκετές ξοδεμένες ώρες!

    Είμαι πολιτικός μηχανικός και διευθύνω τη www.macon.gr. Φιλάκια στα παιδιά!

    ReplyDelete
  11. Χρήστο μιας και με τις συμβουλές σου έχω 6μηνες να φάω junk γλυκά αλεύρι ζάχαρη κλπ βλέπω τρομερή μη σου πω εξωπραγματικη διαφορά. Κάνω και την διαλειμματικη νηστεια εδώ και 3 μηνες κάνω σπριντ περπάτημα σε ανηφόρα βάρη κλπ και δε ξέρω τι να κάνω με τόση ενέργεια. Σ ευχαριστώ για όλα ειλικρινά είσαι η καλύτερη πηγή όλων. Μια ερώτηση Το χειμώνα τρώω σπόρους ρόδια. Το καλοκαίρι πίνω χυμό ροδι. Επηρεάζει ο χυμός ροδι τη δίαιτα διατροφή η τεσπα και στα κιλά του να ναι κάποιος πειράζει να πίνει κάθε μέρα χυμό ροδι ένα μικρό ποτήρι; Ευχαριστώ και εύχομαι υγεία και χαρά στην οικογένεια σου!

    ReplyDelete
  12. Καλά κάνεις,συνέχισε.

    ReplyDelete