6.12.10

ΑΣΠΡΟ ΡΥΖΙ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ!







Οι κόκκοι του ρυζιού μετά τη συγκομιδή τους πρέπει να καθαριστούν από τον εξωτερικό τους φλοιό - το έλυτρο - για να γίνουν βρώσιμοι.

Δυστυχώς όμως η επεξεργασία δεν σταματά εκεί. 

Στη συνέχεια αφαιρούνται το πολύτιμο φύτρο ( ή έμβρυο) και το αντίστοιχης αξίας πίτουρο (περικάρπιο).

Αντίο θρεπτική αξία, πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες!

Καλημέρα παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, ινσουλινοαντίσταση και διαβήτη! 

 Το ίδιο συμβαίνει και με το σιτάρι, το άσπρο αλεύρι, τα μακαρόνια και βέβαια το άσπρο ψωμί.

Eίναι σαν να σκάβουμε τον λάκκο μας με τα δόντια μας.

Kαι σ' αυτό φταίει και η ασχετοσύνη μας.

Σε μια εποχή άπλετης πληροφόρησης δεν είμαστε καθόλου άμοιροι ευθυνών.

Θέλουμε το ρύζι μας να βράζει γρήγορα ανεξάρτητα από το αν είναι τόσο χαμηλής θρεπτικής αξίας που θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ως κενές θερμίδες.

Θέλουμε το αλεύρι μας να δίνει προϊόντα που να μπορούν να αποθηκευτούν στα ράφια για περισσότερο χρόνο!

Πετάμε λοιπόν το φύτρο και το πίτουρο που είναι γεμάτα πολύτιμα μικροθρεπτικά στοιχεία και κρατάμε το άμυλο με λίγη πρωτεΐνη και ένα κλάσμα των θρεπτικών συστατικών.

 Μια τροφή με χαμηλή διαθρεπτική αξία και  υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που απλά γεμίζει το στομάχι μας.

Είναι αξιοπερίεργη μια τέτοια συμπεριφορά.

Οι συνεχείς ευκολίες  έχουν υποσκάψει την υγεία μας και κυρίως την υγεία των παιδιών μας και μας έχουν βάλει σ' έναν δρόμο που δεν θα έχει γυρισμό.

Όχι στο άσπρο ρύζι λοιπόν και ναι στο πλήρες καστανό.
 Aπλά ξεπλύνετέ το καλά.

Όχι στο άσπρο αλεύρι και ναι στο αλεύρι ολικής άλεσης.

Αν βάζουμε βενζίνη 100 οκτανίων στα αυτοκίνητά μας, πάει  μέσα στο σώμα μας να ρίξουμε ακάθαρτο πετρέλαιο;



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης




26 comments:

  1. Πες τα ρε Chris!

    ReplyDelete
  2. καταρχην σου γραφω πρωτη φορα και θελω να σε συγχαρω για το εργο και τις πληροφοριες που δινεις σε ολους μας! κατα δευτερον θα ηθελα να σε ρωτησω τι αντιπροτινεις στο ασπρο ρυζι (ειμαι μεγαλος λατρης του)

    Νικος!

    ReplyDelete
  3. Kαστανό ρύζι ή αγριόρυζο.

    ReplyDelete
  4. Επιτελους!!Καποιος λεει πως ειναι πραγματικα τα πραγματα!!Οποτε τολμω να τα πω με κοιταζουν σαν εξωγηινη!

    ReplyDelete
  5. Φίλε δηλαδή το καστανό ρύζι και το μακρύκοκκο κάνουν κακό;θα τρελαθούμε;να το διευκρινισεις λίγο το θέμα...

    ReplyDelete
  6. Αφού γράφω ναι στο καστανό ρύζι!

    ReplyDelete
  7. Το μπασμάτι είναι καλύτερο από το άσπρο, ή είναι τα ίδια χάλια?

    ReplyDelete
  8. γεια χαρα, πρωτον και γω θα ηθελα να σε συγχαρω για την επιμονη και την γενικοτερη ερευνα πανω στην διατροφη.

    θα ηθελα να προσθεσω και εγω απο προσωπικη ερευνα οτι το ασπρο ρυζι ειναι πηγη κενον θερμιδων που σε οποιον γνωριζει τι γινετε με τις κενες θερμιδες ξερει ποσο κακο ειναι για τον οργανισμο. επισης προσοχη με το καστανο ρυζι γιατι υπαρχουν πολλες συσκευασιες οπου ειναι προμαγειρεμενο και λογικα θα πρεπει να το αποφευγουμε.
    τελος σε καποιον που ανεφερε για το μπασματι υπαρχει μπασματι μη αποφλοιομενο το οποιο ειναι κει θρεπτικο αλλα και ιδιαιτερα γευστικο....

    ReplyDelete
  9. Mporeis na mas peis gia to basmati auto mporoume na to trwme?

    ReplyDelete
  10. Για μένα όχι εκτός αν υπάρχει και πλήρες που δεν έχω δει ποτέ! Να τρώτε όσο πιο ανεπεξέργαστες τροφές μπορείτε!

    ReplyDelete
  11. Υπάρχει αναπεξέργαστο Basmati σε κατατήματα με βιολογικά προϊόντα. Άρα όχι στο άσπρο Basmati.

    ReplyDelete
  12. Ότι κάνετε ας πούμε όλα τα υπόλοιπα και αυτό που σας θόλωσε ήταν το άσπρο ρύζι, πλάκα κάνουμε? γιατί εγώ με 270γρ άσπρο ρύζι την ημέρα εξακολουθώ να είμαι 5% λίπος .. Μακάρι όλες οι τροφές πού τρώγανε όλοι να ήταν τόσο επεξεργασμένες όσο είναι το ρύζι αλλά δυστυχώς είναι πολύ παραπάνω γιατί λίγοι μπορούν να ακολουθήσουν τέτοιο πρόγραμμα ακόμα και αν είναι άσπρο..

    ReplyDelete
  13. Δεν το κοιτάω μόνο από το θέμα αυτό αλλά κυρίως από θέμα υγείας. Αυτό με ενδιαφέρει προσωπικά πολύ περισσότερο από τη γράμμωση. Διατροφικά λοιπόν το στερημένο από θρεπτικά συστατικά άσπρο ρύζι είναι κακή επιλογή!

    ReplyDelete
  14. Συμφωνώ με τον Χρήστο, καλό είναι να κοιτάμε κατά πόσο καθαροί είμαστε σωματικά, όμως πρέπει να θεωρήσεις ότι την διατροφή την κάνεις για λόγους υγείας αλλά και για όλη σου την ζωή(είναι τρόπος ζωής). Από το πρώτα χρόνια στον χώρο της διατροφής θα διαπιστώσεις ότι το τελειότερο αποτέλεσμα έρχεται όταν κοιτάς μακροχρόνια και όχι με σκοπό να το σταματήσεις και να το ξανά ξεκινήσεις ανά χρονικές περιόδους. Άρα η σωστή και μακροχρόνια διατροφή με προγραμματισμό φέρνει τα καλυτέρα αποτελέσματα ….χρειάζεται υπομονή πειθαρχεία και βασικότερο να μπορείς να βάζεις στόχο τι πραγματικά επιθυμείς.

    ReplyDelete
  15. Καστανό ρύζι

    Καρκινογόνος χημική ουσία: Αρσενικό

    Επίπεδο απειλής: 5

    Το αρσενικό ήταν κατά το Μεσαίωνα το... όπλο του κάθε ενεργού ή επίδοξου δολοφόνου. Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, ότι ορισμένες μάρκες του καστανού ρυζιού περιέχουν περισσότερο αρσενικό από ό,τι αντίστοιχες του λευκού ρυζιού.

    Αυτό που μπορεί να κάνει το αρσενικό είναι να απενεργοποιήσει το σύστημα επισκευής του DNA στον οργανισμό σας, έτσι ώστε να μη μπορεί να αναπλάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα, καθιστώντας στην ουσία ευάλωτο το σώμα σε καρκινογόνες μεταλλάξεις.

    Πώς να προστατευτείτε:

    Η λύση φυσικά δεν είναι να καταργήσετε από το διατροφολόγιό σας το καστανό ρύζι, καθώς τα συστατικά του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Απλά, ξεπλύνετε το ρύζι πριν από το μαγείρεμα πολύ καλά και χρησιμοποιήστε τουλάχιστον αναλογία 6 προς 1 αντί του κλασικού 2 προς ένα (όπου 2 τα μέρη του νερού και 1 του ρυζιού).


    http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF

    ReplyDelete
  16. Χρήστο προσπαθώ να ακολουθήσω το πρόγραμμα διατροφής που προτείνεις, αν και σήμερα έφαγα δύο κομματάκια δουβερτούρα, αλλα έχω ένα θέμα σοβαρό. Είναι πολλές οι φυτικές ίνες και το εντερικό σύστημα κάνει πάρτι.....έχεις κάποια λύση;;;

    ReplyDelete
  17. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα γράφετε!!! Έπρεπε ήδη οι περισσότεροι από μας να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και επιλογές!...

    ReplyDelete
  18. Για το αλεύρι σίκαλης τι γνώμη έχεις;

    ReplyDelete
  19. Θετική βέβαια! Να τρως!

    ReplyDelete
  20. Εγω αντι το λευκο ρυζι το εχω αντικαταστησει με πλιγούρι η "χοντρος" που το λενε στην Κρητη

    ReplyDelete
  21. Απλά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα!

    ReplyDelete
  22. Yes, brown rice has protein, but it's a negligible amount; you're better off with a mouthful of animal protein. Brown rice does indeed have fiber, but you'd be better off getting your fiber through other, more nutrient-dense fiber sources like fruits and vegetables. And lastly, yes, it doesn't do much to raise blood sugar, but no one eats a bowl of white rice by itself unless that's all they get to eat. Instead, they eat it with meat, or vegetables, or a little oil, all of which ameliorate rises in blood sugar.

    There's one thing about brown rice that makes it particularly problematic and that's the presence of phytic acid, a compound located in the rice bran – the part that gives brown rice its color. Phytic acid, quite simply, grabs on to or chelates minerals, in addition to inhibiting enzymes we need to digest food. This results in making many of the coveted nutrients largely unavailable for digestion.

    That's why white rice, despite decades of propaganda, is often a superior food, especially for athletes. White rice is fortified with vitamins (digestible ones) and isn't associated with food allergies, bloating, or any other digestive problems often associated with grains in general.

    ReplyDelete
  23. Το έχω διαβάσει φίλε όπως και δεκάδες άλλα που γράφουν τα αντίθετα. Ζυγίζοντας τα όλα,μένω στο καστανό. Αλλά για τους δρομείς αθλητές το άσπρο ρύζι είναι προτιμότερο από πλευράς ενέργειας. Η υγεία είναι κάτι το διαφορετικό.

    ReplyDelete
  24. Καλησπέρα! Θα ή8ελα να μάθω την γνώμη σου για το αλεύρι ζέας και αν θεωρείται καλύτερο απο το ολικής.
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  25. Είναι καλύτερο αναμφισβήτητα!

    ReplyDelete