5.1.11

ΚΡΕΑΤΙΝΗ: ΟΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ (1)








Γράφω για την κρεατίνη γιατί το ζήτησαν πολλοί αναγνώστες αυτού του blog.

Αυτό το γεγονός δεν σημαίνει βέβαια αποδοχή της κρεατίνης σαν συμπληρώματος διατροφής. Όσοι με διαβάζετε γνωρίζετε ότι είμαι αντίθετος σε ότι δεν είναι απόλυτα φυσικό.


Τι είναι λοιπόν η κρεατίνη;

Η  κρεατίνη είναι ένα ενδογενές αμινοξύ που αποτελεί φυσικό συστατικό των σκελετικών μυών (το 95% της κρεατίνης βρίσκεται στους σκελετικούς μύες).

Δεν είναι στεροειδές,δεν είναι επικίνδυνη.


 Η κρεατίνη παράγεται στο σώμα μας από το συκώτι και δευτερευόντως από τα νεφρά και το πάγκρεας και φθάνει στους μύες μέσω του κυκλοφορικού. Ένα άτομο των 90kg έχει αποθηκευμένα στο σώμα του περίπου 150gr κρεατίνης.


Η κρεατίνη επίσης εισάγεται στον οργανισμό μας από διαιτητικές πηγές και κυρίως κόκκινο κρέας και διάφορα είδη ψαριών.
 Για αυτές τις διαιτητικές πηγές θα μιλήσουμε αργότερα αλλά για να έχετε μια χονδρική ιδέα ένα κιλό κόκκινο κρέας δίνει περίπου 5gr κρεατίνης, όσο δηλαδή είναι η συντηρητική ημερήσια δοσολογία για τη μονοϋδρική κρεατίνη ( τη πιο συνηθισμένη μορφή συμπληρώματος κρεατίνης).

Η κρεατίνη ήρθε στο προσκήνιο όταν μεταξύ του 1990-1995 αρκετοί γνωστοί αθλητές τη χρησιμοποίησαν σαν διατροφικό συμπλήρωμα για να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους σε αναερόβια αθλήματα ( η κρεατίνη δεν βοηθάει σε αθλήματα αντοχής).

Έκτοτε έχει αναπτυχθεί μια πολύ κερδοφόρος βιομηχανία γύρω από την κρεατίνη με υπερβολικές και ευφάνταστες προωθητικές ενέργειες marketing.

Όπως καταλαβαίνετε όπου υπάρχει το δέλεαρ του κέρδους υπεισέρχονται και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας καθώς και οι εξωπραγματικοί ισχυρισμοί.

Πριν αναπτύξω τον τρόπο δράσης της κρεατίνης,τα επιδιωκόμενα οφέλη,τις πιθανές της παρενέργειες και τις συνιστώμενες δοσολογίες θα ήθελα να εκφέρω...

... ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΑΤΙΝΗ

Πιστεύω ακράδαντα στις μεγάλες δυνατότητές που έχει το σώμα σας τόσο για υψηλές επιδόσεις όσο και και για μια εντυπωσιακή διάπλαση όταν υπάρχει η κατάλληλη διατροφή και η σωστή άσκηση.

Σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστούσα συμπληρώματα κρεατίνης σε έναν ερασιτέχνη αθλητή. 

Οι επαγγελματίες αθλητές που κατέχουν συνήθως και περισσότερες γνώσεις αλλά και έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ας πάρουν τις ευθύνες τους.

Αν και η κρεατίνη δεν έχει καμία σχέση με τα αναβολικά στεροειδή οι περισσότεροι δεν έχετε κανένα λόγο να την πάρετε.

Περισσότερα για την κρεατίνη οσονούπω.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/












28 comments:

  1. οι επαγγελματιες αθλητες εχουν τα στεροειδη. δεν χρειαζονται καν την κρεατινη με αυτα που παιρνουν(Δεν χρειαζετε να τα αναλυσω) τωρα για τους ερασιτεχνες ειναι αρκετο καλο συμπληρωμα για τους δωσει μια ωθηση και δεν βλεπω καπου το επικινδυνο οστε να μην γινει χρηση απο καποιον ερασιτεχνη... οστοσο εσυ δεν λες τους λογους για να μην την χρησημοποιει ενας ερασιτεχνης. απλα αναφερεις οτι δεν πρεπει να την παιρνει.. συγνωμη φιλε αλλα αυτο δεν ειναι επιχειρημα.. φιλικα

    ReplyDelete
  2. Το άρθρο έχει άλλα 3 μέρη!

    ReplyDelete
  3. Διαβάζω τα άρθα σου και τα βρίσκω ενδιαφέροντα μου κάνει εντύπωση ότι συνήθως οι φωτογραφίες που ανεβάζεις είναι πολύ γυμασμένων ατόμων. Παρατηρώ ότι δεν έχεις ανεβάσει καποια δικιά σου φωτο, αυτο με προβληματίζει γιατί θα ήθελα να δώ τα προσωπικά σου αποτελέσματα ώστε να πιστώ και για τις απόψεις σου.Θα ήθελα την γνώμη σου!

    ReplyDelete
  4. Γεια σου φιλε Χρηστο,εχω διαβασει και εγω κατα καιρους αρθρα σου στα οποια βρηκα ενδιαφεροντα πραγμτα για να πειραματιστω και να ερευνησω.Στο συγκεκριμενο ομως εχω πολλες ενστασεις γιατι μου φαινεται πως απλως κινδυνολογεις,ενω δεν υπαρχουν βασιμες ενδειξεις ανησυχιας.Ας μην τρεμουμε το γεγονος οτι δεν εχουμε καποια ενδειξη παρενεργειας μεχρι τωρα, και μπορει μελλοντικες ερευνες να δειξουν κατι.Αν υπηρχε κατι σοβαρο,μαλλον θα ειχε εμφανιστει.Η κρεατινη καταναλωνεται κατα κορων εδω και χρονια και εχουν γινει εκτενεις ερευνες χωρις ανησυχητικα αποτελεσματα.Ο,τι ανεφερες ως παρενεργειες ειναι κακη χρηση της κρεατινης και οχι παρενεργειες(π.χ. πινουμε νερο και δεν παθαινουμε αφυδατωση).Τελος θα συμφωνησω και με τον CVK οτι πρεπει να ανεβασεις καποιες φωτο σου για να εχουμε μια εικονα με το στυλ σου και τις επιδιωξεις σου.

    ReplyDelete
  5. Καλά κάνεις και διαφωνείς φίλε αλλά και πάλι λέω να αποφεύγετε την κρεατίνη και να βασίζεστε σε πραγματικές,αληθινές ανεπεξέργαστες τροφές.
    Όσο για τις φωτογραφίες δεν νομίζω ότι για να ικανοποιήσω την περιέργεια μερικών θα πρέπει να ρισκάρω το επαγγελματικό μου προφίλ! Μη ξεχνάτε ότι είμαι πολιτικός μηχανικός και διευθύνω τη macon.gr!

    ReplyDelete
  6. Χρησιμοποιούν την κρεατίνη για θεραπεία στην σκλήρυνση κατά πλάκας και εσύ λες ότι έχει παρενέργειες;;;

    Η μόνη παρενέργεια είναι ότι μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά αν κάποιος την καταχραστεί και αν δεν πίνει τουλάχιστον 2-3 λίτρα νερό την ημέρα.

    ReplyDelete
  7. Μα δεν το λέω εγώ μόνο! Χιλιάδες το λένε!
    Όσο για τη χρήση στη συγκεκριμένη ασθένεια είναι άσχετη με το θέμα. Μη ξεχνάς ότι πολλά φάρμακα έχουν φοβερές παρενέργειες.
    Όποιος θέλει κρεατίνη είναι ελεύθερος να παίρνει φίλε!

    ReplyDelete
  8. για καποιοv που καvει χρηση κρεατιvης τα 2-3 λιτρα ειvαι λιγα.Τοσο περιπου συστηvεται για εvαv εvηλικα που απλα γυμvαζεται.

    ReplyDelete
  9. η κρεατινη αν δεν κανεις υπερδοσολογια δεν πειραξε κανεναν ,κ τα αποτελεσματα ειναι καλα κ τα βλεπεις και απο το πρωτο μηνα ,θα συμφωνησω οτι πρεπει να σταθουμε στις τροφες μας γιατι αμα μπουμε στο τρυπακι ,παρε μια κρεατινη , ε και παρε κ μια πρωτεινη κ παει λεγοντας ειναι χρημα , το οποιο ειναι πεταμενα λεφτα ......

    ReplyDelete
  10. ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΟΡΓΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΕΔΩ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΕΔΩ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ BLOG) ΕΠΙΤΗΘΕΤΑΙ ΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ <> ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΟΟΟΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΥΡΙΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΔΕΝ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Η Ο Χ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ BLOG ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΘΟΥΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΡΟΦΗ ΕΙΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΕΙΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ Η ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΜΑΣ ΑΛΛΩΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΤΕ ΚΑΚΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΙΑ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΕΞΥΠΝΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΥΓΙΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΑΑΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΜΕ ΑΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. MARIOS

    ReplyDelete
  11. καλα σας λεει ρε ασχετοι!!!Αν θες τα κανεις αν δεν θες τα κουβαδακια σου κ σε αλλη παραλια!!!!Αμαν ποια...

    ReplyDelete
  12. φίλε μου σόρρυ δεν έχεις δίκιο στο ότι η κρεατίνη δε βοηθάει σε αθλήματα αντοχής! η κρεατίνη είναι και για προπόνηση αντίστασης και αερόβια.
    και κάτι άσχετο η κρεατίνη επίσης βοηθάει στις καταδύσεις με μπουκάλες :P
    φιλικά πάντα.

    ReplyDelete
  13. Eίναι έτσι κι έτσι. Όντως μπορεί να βοηθήσει έμμεσα αλλά η μεγάλη χρήση της είναι στα αναερόβια αθλήματα.

    http://bodybuilding.about.com/od/bodybuildingfaq/f/creatineaerobic.htm

    ReplyDelete
  14. Χρηστο καλησπερα...Διαβαζω εδω και καιρο τις αναρτησεις σου. Γυμναζομαι τακτικα (4 φορες την εβδομαδα), και θα ηθελα να δοκιμασω κρεατινη, αλλα χωρις να μου δημιουργησει κατακρατηση υγρων. Υπαρχει καποια στην αγορα?

    ReplyDelete
  15. Φίλε Χρήστο θέλω αρχικά να σε ευχαριστήσω για τις υπέρ πολύτιμες συμβουλές σ τις ακολουθώ μήνες κ έχω δεί τεράστια διαφορά. θέλω όμως να σε ρωτήσω κάτι, είμαι 1.78 72 κιλά με 10 τις εκατό ποσοστό λίπος 25 χρονών. ασχολούμαι 8 χρόνια με βάρη κ μισό με κολύμπι κ βάρη ταυτόχρονα.ενώ προσπαθώ να βάλω μυικά κιλά δεν μπορώ βάζω κ λίπος μαζί. γίνεται να βάλω χωρίς να πάρω συμπληρώματα σαν την κρεατίνη γιατί πρωτείνη την παίρνω από τα 5-6 γεύματα που κάνω...σε ευχαριστώ προκαταβολικά κ ελπίζω να συνεχίζεις για να μας ανοίγεις τα μάτια...

    ReplyDelete
  16. lypamai poy vlepw olh ayth th paraplhroforhsh apo kai kala gnwstes!!kai exeis kai kapoioys anideoys eksypnakides kai toys yposthrizoyn!eleos!!paidia h kreatinh skotwnei!!!oti nanai...

    ReplyDelete
  17. Ανώνυμε στη διατροφή σου εστίασε! Κόψε το αλκοόλ,τη ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι. Άσε για ε΄να διάστημα το κολύμπι κι αύξησε τα βάρη!

    Πέτρο σε τι συνίσταται η παραπληροφόρηση στο άρθρο αυτό; Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος!

    ReplyDelete
  18. Φίλε Χρήστο ονομάζομαι Γιάννης και θα ήθελα να σε ρωτήσω για να αυξήσω την μυική μ μαζα θα το πετύχω με τα 5-6 γεύματα ανα τρείς ώρες να περιέχουν 30 γραμμαρια πρωτείνης κ προσεγμένη διατροφη χωρίς ασπρο αλεύρι χωρις ζάχαρη χωρις υγρές θερμίδες χωρις επεξεργασμένα τρόφημα κλπ κλπ χωρις να πάρω ενα συμπληρωμα όπως η κρεατίνη που θα με βοηθήσει να αυξήσω κιλα στο πρόγραμμα που κανω στο γυμναστήριο?σε ευχαριστω για την προσοχη σ...

    ReplyDelete
  19. για να ειναι αρκετη η κρεατινη/πρωτεινη καθε μερα πρεπει να τρωμε του σκασμου...αυτο θα μας κανει 500 κιλα...επισης ενα συμπληρωμα ειναι πολλες φορες πολυ πιο βολικο αποτο φαγητο...θελω να πιστευω οτι με νορμαλ χρηση καιοχι καταχρηση δεν υπαρχει προβλημα υγειας...στην τελικη αν την ψαξουμε πως μεγαλωσαν τα κοτοπουλα που τρωμε η οτι αλλο θα απογοητευτουμε...οκ το συκωτι δεν φτιαχτηκε για να μεταβολιζει επεξεργασμενα συμπληρωματα αλλα μηπως φτιαχτηκε για να μεταβολιζει αντιβιοτικα και φαρμακα που παιρνουν τα ζωα που τρωμε; η μηπως τα λαχανικα ειναι υγειινα 100%; ολα ανηκουν σε μια βιομηχανια...

    ReplyDelete
  20. Εγώ παιδιά μιλώντας βιωματικά λέω ότι δεν έχουμε ανάγκη από κανένα είδους συμπλήρωμα! Αυτά που ήθελα μου τα έδινε πλουσιοπάροχα η καλή διατροφή κι η συστηματική άσκηση! Ποιος ο λόγος να μπλέξω με συμπληρώματα;

    ReplyDelete
  21. H kreatini apotelei to noumero 1 erevnimeno simplirwma diatrofis, diladi, i erevnes pou exoun ginei, makroxronies k mh, einai poio polles apo oti gia opoiodipote allo simplirwma. Pata most researched supplement in the world sto google....
    Oute mia erevna dn yparxei pou n leei pws i kreatini prokalei avto.
    Oso gia tn "fysiki" diatrofi, an zousame stn dekaetia tou 60 70 tha elega nai gt oxi, alla to 2013? Sovara? An smra prepei na faw ena kilo kreas gia 5 gr kreatini, prin 30 xronia tha eprepe j eixa faei 700 gr.... I poiotites twn trofwn oeftoun me tn parodo tou xronou... As mn koroidevomaste... Anti na maste enantion twn simplirwmatwn, as i aste kalitera enantiwn ts meiwseis ts poiotitas twn trofwn.... Pou tha paei avti i katastasi....

    ReplyDelete
  22. Έχεις δίκιο για τη φυσική διατροφή. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι ένας ερασιτέχνης δεν έχει ανάγκη από κρεατίνη! Η δουλειά γίνεται μια χαρά με άσκηση και διατροφή! Φροντίζεις σωστά το σώμα σου κι αυτό σε ανταμείβει!

    ReplyDelete
  23. Το σωστό είναι κάθε άρθρο να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες. Το κλασικό που λένε οι δήθεν γκουρού για να δώσουν κύρος στην άποψή τους "Μελέτες έχουν δείξει ότι..." δεν είναι τίποτε άλλο από ανυπόστατες απόψεις. Χρήστο θέλω να βρεις μια μελέτη η οποία να λέει ότι υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση κρεατίνης. Πρόσεξε, θέλω να αναφέρεις τον τίτλο της μελέτης, το όνομα αυτού που την έκανε, τη χρονολογία και το επιστημονικό περιοδικό που τη δημοσίευσε. Για να σε βοηθήσω, δεν υπάρχει καμία. Αντιθέτως, όλες έχουν ως αποτέλεσμα ότι είναι το πιο ασφαλές και χρήσιμο συμπλήρωμα που έβγαλε ποτέ η βιομηχανία συμπληρωμάτων. Το να λέμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που είχε παρενέργειες δεν είναι σωστό, γιατί ένα άτομο μπορεί να έχει παρενέργειες και από μια ντομάτα. Αυτό σημαίνει ότι οι ντομάτες είναι επικίνδυνες; Το κλασικότερο παράδειγμα είναι ο μύθος των πολλών γευμάτων, όλοι λένε “Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολλά γεύματα μπλα μπλα μπλα” χωρίς ποτέ κανείς να παρουσιάζει τις συγκεκριμένες μελέτες, ενώ υπάρχει μια επανάσταση στο χώρο της διατροφής που λέγεται intermittent fasting που στην ουσία είναι ο τρόπος που το ανθρώπινο είδος φτιάχτηκε από τη φύση την ίδια, αλλοίμονο αν ο προϊστορικός άνθρωπος χρειαζόταν 6 γεύματα τη μέρα, δε θα υπήρχαμε τώρα και θα είχαμε εξαφανιστεί χιλιάδες χρόνια πριν. Υπάρχουν πλέον αμέτρητες μελέτες που παρουσιάζουν τα οφέλη του intermittent fasting, όποιος θέλει μου το λέει και του στέλνω τα πάντα. Επειδή λοιπόν εγώ λέω για υπαρκτές μελέτες, ορίστε ορισμένες από τις πολλές που ο καθένας μπορεί να διαβάσει για τα οφέλη της κρεατίνης σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά με βάρη:
    Balsom PD, Soderlund K, Ekblom B Creatine in humans with special reference to
    creatine supplementation. Sports Med 1994; 18:268-280

    Hultman, E, Soderlund K, Timmons A, Cedarblad JG, and Greenhaff PL. Muscle
    creatine loading in men. J Appl Physiol 81: 232-237, 1996

    Volek JS, Duncan ND, Mazzetti SA, Staron RS, Putukian M, Gomez AL, Pearson DR,
    Fink WJ, Kraemer WJ. Performance and muscle fiber adaptations to creatine
    supplementation and heavy resistance training. Med Sci Sports Exerc. 1999
    Aug;31(8):1147-56.

    ReplyDelete
  24. χαλαρωστε ρε που σας θυξαμε την κρεατινη σα το μωρο που του πηραν τη πιπιλα.ποτε θα καταλαβετε το σκοπο ολων αυτων των εταιριων που βγαζουν τετοια προιοντα?πονταρουν στη χαμηλη θεληση που εχεται στην ασχετοσυνη σας και στο οτι θελετε γρηγορα αποτελεσματα...η φυσικη εξελιξη του σωματος οταν γυμναζεται ειναι να φουσκωνει και να γραμωνει.το bodybuilding ειναι επιστημη θα ελεγα ειναι παρακλαδη της ψυχολογιας το πως θα εξελιχτσι το σωμα εχει αμεση σχεση με την ψγχολογια ε το χαρακτηρα με την πρωσοπικοτητα κτλ κτλ

    ReplyDelete
  25. Φίλε μου οι λέξεις σου ξέρεις με τι μοιάζουν; Με ενοχλητικό αέρα που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν σε μια συζήτηση. Εγώ μίλησα τεκμηριωμένα και με ορθότητα στο λόγο μου. Παρουσίασα και 3 μελέτες και αν θες σου γράφω άλλες 13. Εσύ από την άλλη μέσα σε 5 γραμμές περίπου, περιέγραψες τον εαυτό σου. Όταν η ασχετοσύνη φτάσει σε υψηλά όρια τότε έχουμε το δικό σου αποτέλεσμα. Πάω στοίχημα ότι όταν βλέπεις κάποιον να έχει πετύχει κάτι που εσύ όχι, λες το κλασικό του Ελληνάρα: “Ε εντάξει, αν και εγώ ήμουν σε κρεατίνη έτσι θα ήμουν” Θέλοντας να δικαιολογήσεις τη δική σου τεμπελιά. Για να έχει αποτέλεσμα το κάθε συμπλήρωμα, στην περίπτωσή μας η κρεατίνη, γιατί όλα τα άλλα συμπληρώματα είναι απλά νεροζούμια, χρειάζεται κάτι που λέγεται “σπίθα”. Αυτή η σπίθα είναι η προπόνηση. Μη έχοντας λοιπόν τεκμηριωμένη άποψη πάνω στο θέμα, γράφεις αυτά που γράφεις. Κάτι τεκμηριωμένο έχεις να παρουσιάσεις; Γιατί αερολογίες μπορούμε να γράψουμε όλοι μας, αυτό είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι να μιλάμε σωστά και ορθά.

    ReplyDelete
  26. Γυμναζόμενος πολλά χρόνια με βάρη κι έχοντας πολύ δυνατά αποτελέσματα χωρίς χρήση συμπληρωμάτων λέω ότι τα συμπληρώματα είναι περιττά και μερικές φορές επιζήμια.Ας αφήσουμε το σώμα μας αβοήθητο από εξωγενείς παράγοντες να βρει τα αληθινά του όρια!

    ReplyDelete
  27. Μια επιστημονικη αποψη νομιζω γερνει προς την μερια του Χρηστου στο θεμα αν την εχουμε αναγκη.

    http://www.sciencetech.gr/arxeia/ARTHRA/NUTRITION/THEODOROU%20NEWSL%2048%20DIATROFI.pdf

    ReplyDelete