6.1.11

ΚΡΕΑΤΙΝΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ; (3)

 





Διαβάστε επίσης:

ΚΡΕΑΤΙΝΗ: ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ (2)


Λόγω του μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος που κρύβεται πίσω από την κρεατίνη υπάρχει μια τάση να προτείνονται άσκοπες και πιθανότατα επικίνδυνες υπερδοσολογίες.

Είναι μάλιστα εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσει κανείς την αλήθεια μιας και οι περισσότερες συμβουλές και υποδείξεις δίνονται από πηγές που προωθούν την κρεατίνη.

Το γεγονός είναι ένα:

Eκτός από τις βραχυμεσοπρόθεσμες παρενέργειες της κρεατίνης - που θα δούμε αργότερα - δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή ξεκάθαρες απόψεις για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας παρατεταμένης πρόσληψης κρεατίνης.

Αυτό βάλτε το καλά στο μυαλό σας και συνεκτιμήστε το πριν πάρετε τις όποιες αποφάσεις σας.


Οι περισσότεροι μιλάνε για μια αγωγή εφόδου - "φόρτωμα" στην αργκό των bodybuilders - με 20-25gr κρεατίνης ημερησίως για 5-7 μέρες.

Είναι πολύ μεγάλες ποσότητες αυτές! Με τίποτα μη κάνετε κάτι τέτοιο με δεδομένο ότι

 το μόνο που θα σας προσφέρει είναι ένα πιο γρήγορο φούσκωμα ματαιοδοξίας στους μύες σας.

 Απολύτως τίποτε άλλο!

Δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο ταπεινό κέρδος αξίζει τόσο ώστε να στρεσάρετε το συκώτι και τα νεφρά σας και ολόκληρο το γαστρεντερικό σας σύστημα!

Προτιμήστε να πάτε συντηρητικά.

Η κρεατίνη που θα πάρετε πρέπει να είναι συνάρτηση της άλιπης μυϊκής σας μάζας.

Προσεγγιστικά θα πρότεινα να μην ξεπερνάτε ημερησίως τα 0.03 gr/kg σωματικού σας βάρους. Έτσι ένας άνδρας των 80kg μπορεί να παίρνει με ασφάλεια 2.4gr κρεατίνης την ημέρα. Αν σας φαίνεται λίγο σας διαβεβαιώ ότι η δουλειά σας θα γίνει μια χαρά.

Επειδή η διαρκής λήψη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναστείλει την φυσική παραγωγή κρεατίνης θα πρέπει να σταματάτε την πρόσληψη κάθε μήνα για 2-4 εβδομάδες.

 Η λήψη της κρεατίνης θα πρέπει δηλαδή να είναι κυκλική.

Προτιμήστε από τις φαντεζί επιλογές την απλή μονοϋδρική κρεατίνη χωρίς προσμίξεις. Η μονοϋδρική κρεατίνη είναι 88% καθαρή με το υπόλοιπο ποσοστό να είναι το δεσμευμένο νερό.

Είναι όμως πρόβλημα να βρείτε κρεατίνη χωρίς βλαπτικές προσμίξεις γιατί συνήθως παρασκευάζεται σε εργαστήρια του κώλου. Θα πρέπει να ψάξετε για όνομα-εγγύηση.

Έχετε υπόψη ότι αν σταματήσετε την κρεατίνη τα όποια οφέλη αποκομίσατε θα κάνουν σύντομα φτερά.

 Πρώτα απ' όλα θα φύγει το φούσκωμα των μυών που οφείλονταν στην κατακράτηση του νερού από την κρεατίνη και σύντομα θα σας κουνήσει μαντίλι και το όποιο όφελος προέκυψε από την αυξημένη πρωτεϊνική σύνθεση.

Τροφές πλούσιες σε κρεατίνη είναι το μοσχαρίσιο κρέας,ο τόννος και ο σολομός.

Τiming

Τις μέρες της προπόνησης πάρτε την κρεατίνη με το μεταπροπονητικό σας γεύμα ενώ τις υπόλοιπες με όποιο γεύμα σας ταιριάζει.


Περισσότερα στην επόμενη ανάρτηση.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!







Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

12 comments:

  1. 10γραμμαρια τι μερα μπορεις να παιρνεις για ολοι σου τη ζωη χ.ποτε να παθεις κατι!και αν ειστε αντιθετοι λογου του παραπανου σχολιασμου μου ρωτηστε εναν αθλιατρου και μην βασιζεστε σε αρθρα στο ιντερνετ απο ανθρωπους που δ.δοκιμασαν ποτε για να ξερουν!

    ReplyDelete
  2. και εγω που δοκιμασα δεν ειχε κανενα αποτελεσμα εκτος απο συχνες επισκεψεις στην τουαλετα λογο καταναλωσης μεγαλων ποσοτητων νερου...και αυτοι π λενε οτι εχουν δει ειναι λογο αυθυποβολης..

    ReplyDelete
  3. Ειτε κανεις "φορτωμα" με κρεατινη ειτε οχι εχεις ακριβως το ιδιο αποτελεσμα στο τελος!!!πολλοι λενε οτι μπορεις να χρησιμοποιηεις 5γρ ημερησιος για πολθ μεγαλο χρονικο διαστημα χωρις κανενα προβλημα!!!προσοχη ομως πρεπει να δειχνουν ολοι εκεινοι που μπορει να εχουν προβλημα με τα νεφρα το συκωτι το παγκρεας!!!το καλυτερο ειναι να γινονται εξετασεις πρωτου γινει χρηση καποιου συμπληρωματος!!!επισης δεν πρεπει να χανουμε το μετρο κατα τη χρηση τους!!!πρςτα απ ολα πρεπει να εχουμε στο μυαλο μας παν μετρον αριστον!!!

    ReplyDelete
  4. Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ 5G.ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΟΙΤΕ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΟΥ ΤΗ ΧΩΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ.ΟΠΟΤΕ ΜΙΑ Η ΑΛΛΗ

    ReplyDelete
  5. pistepse me file mou apo panw, einai polu poio eukolo na stamatiseis na trws skones ap to na stamatiseis ti diatrofi.. giati i diatrofi einai tropos zwhs kai meta apo kapoio kairo ti 8ewreis dedomeni.. oso gia to gumnastirio an to stamatisei kapoios p kanei swsti diatrofi apla 8a xasei ti miiki tou maza an omws to stamatisei kapoios p trefete me savoures kai trwei skones gia na diatirite tote einai vevaio oti 8a ginei upervaros kai lapas se xrono rekor.. ektos autou ola ta epe3ergasmena proionta einai gemata to3ines pou xronia sisoreuontai kai kataponoun ton organismo.. parte paradigma tous Vegan pou trefontai mono me anepe3ergastes trofes kai den gernane opws oi upolipoi apo emas, giati? giati ta fagita tous den exoun to3ines... alla pros 8eou trwte skones kai savoures an den sas endiaferei oti sta 50 8a exete derma san bulldog

    ReplyDelete
  6. Αμην!!!υπαρχουν και καπιοι που λενε τα πραγματαμε το ονοματους και στα ισια.

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα Χρήστο! Δημήτρης εδώ. Σου γράφω δεύτερη φορά. Σε παρακολουθώ και μου αρέσει η προσέγγιση σου. Απορία: Εφόσον η κρεατίνη ουσιαστικά σου δίνει ένα πουσάρισμα για επιπλέον ενέργεια, θα περίμενε κανείς η πρόσληψη της να πρέπει να γίνεται ΠΡΙΝ την προπόνηση και όχι μετά, όπως γράφεις! Εκτός και αν έχει τόσο αργή δράση που η δράση της αφορά την επόμενη προπόνηση;;;

    ReplyDelete
  8. Ρίξε μια ματιά εδώ:

    http://www.mensfitness.com/nutrition/supplements/when%E2%80%99s-the-best-time-to-take-creatine

    ReplyDelete
  9. πολυ καλο το αρθρο !
    χρειαζομαι βοηθεια σχετικα με την κρεατινη διοτι ειμαι απειρος, σκεφτομαι να αγορασω και θελω να μου πειτε την σωστη δοσολογια και διαρκεια χρησιμοποιησης της.θα ηταν σωστο αν την παιρνω μαζι με καποιο συμπληρωμα προτεινης;
    175
    58κγ

    ReplyDelete
  10. επισης κατι αλλο
    σχετικα με το συμπληρωμα διατροφης ''premium mass gainer''
    περυσι που το αγορασα εβαζα πανω απο 350 ml νερο σε δοση των 90 gr σκονης
    φετος που βαζω λιγοτερο απο 250 μου φαινεται οτι στην πρωτη εβδομαδα χρησης του δεν εχω πετυχει την αναπτυξη που πετυχα περυσι , ξεκινωντας και τις δυο φορες απο τα ιδια κιλα
    ποια ειναι σωστοτερη δοση ?
    ευχαριστω

    ReplyDelete
  11. Άστα βρε φίλε μου στην άκρη! Ειλικρινά δεν τα χρειάζεσαι. Γυμνάσου συστηματικά,τρώγε σωστά και θα είσαι πάντα μια χαρά!

    ReplyDelete
  12. φιλαρακι σε ευχαριστω για τις συμβουλες αλλα ειμαι πολυ λεπτος , οπως ανεφερα και πιο πανω.
    1 χρονο διατροφη εκανα με 7 γευματα ημηρεσιως και ελαβα μολις 3,5κγ οταν με ενα συμπληρωμα πηρα 6 σε 40 ημερες .. δεν πιστευω οτι θα εχει καταστροφικες συνεπειες το να λαμβανω συμπληρωματα..για ενα μικρο διαστημα της ζωης μου οταν αλλοι παιρνουν συμπληρωματα για χρονια.. ισως και 10ετιες.

    ReplyDelete