20.1.11

ΚΑΝΩ ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΚΙΛΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ; (3)









Διαβάστε επίσης:

ΚΑΝΩ ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΚΙΛΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ; (2)


3. Yπάρχει συχνότατα υπερεκτίμηση των θερμίδων που καίμε:

3.1. Για να υπολογίσετε το βασικό σας μεταβολισμό χρησιμοποιήστε τη φόρμουλα Harris-Benedict  για την οποία έχω γράψει διεξοδικά.

3.2 Επίσης οι θερμίδες που δαπανάμε τόσο κατά την άσκηση όσο και λόγω της υπόλοιπης σωματικής δραστηριότητας (θερμογένεση λόγω σωματικής δραστηριότητας) συχνά υπερεκτιμώνται σοβαρά.

Γενικά είναι κάθε άλλο παρά εύκολο να υπολογίσει κανείς τις θερμίδες συντήρησής του και η ψαλίδα των διαφορών είναι μεγάλη.

4. Η θερμογένεση προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και στην περίπτωση μεγάλων θερμιδικών ελλειμμάτων μπορεί να μειωθεί δραματικά .

 Εκτός αυτού τα μεγάλα θερμιδικά ελλείμματα μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς. Μπορεί για παράδειγμα για αμυντικούς λόγους ο οργανισμός μας να μειώσει τη θερμογένεση λόγω σωματικής δραστηριότητας.

Ο οργανισμός μας διαθέτει ένα ισχυρότατο ένστικτο αυτοσυντήρησης.

5. Να αναφέρω τέλος ότι η απώλεια βάρους συνεπάγεται και μια διαφοροποίηση στις θερμίδες συντήρησης του βάρους μας κάτι που τείνουμε να ξεχνάμε. Πρέπει δηλαδή να μειώνουμε ανάλογα το φαγητό.

Για να ανακεφαλαιώνω:

Mην προσπαθείτε να ρίξετε το φταίξιμο στα γονίδιά σας,στο μεταβολισμό σας,στο θυρεοειδή σας κλπ.

Σαφώς δεν αποκλείεται τίποτα αλλά τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι απλά και ίσως γελοιωδώς απλά.

Εξετάστε πρώτα τους παράγοντες που σταχυολόγησα στα άρθρα αυτά και ύστερα ψάξτε για καινά δαιμόνια.


Τέλος του 3ου και τελευταίου  μέρους



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




9 comments:

  1. Αγαπητέ Χρήστο θα ήθελα τη βοήθειά σου στο εξής θέμα:πόσες θερμίδες υπολογίζεις πως μπορεί να κάψει κατά προσέγγιση ένας ενήλικας 28 ετών στην 20λεπτη διαλλειματική που προτείνεις,σε 30λεπτη αερόβια στο 70% της Μ.Κ.Σ.καθώς επίσης κ σε προπόνηση με βάρη διάρκειας 45 λεπτών;Τέλος θεωρείς πως ο απογευματινός ύπνος ρίχνει κατακόρυφα τον μεταβολισμό απο την 30λεπτη αερόβια που γίνεται το πρωί κ θα χρειαστώ κανα 15 λεπτο για να τον ξαναενεργοποιήσω;Οι συμβουλές σου θα μου ήταν πραγματικά πολύτιμες!

    ReplyDelete
  2. αγαπητέ Χρτήστο...κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σε ρωτήσω κατά πόσο πιστεύεις ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η λιπομέτρηση. είναι δυνατόν να μετράμε έτσι το λίπος και τη μυική μάζα με ένα απλό ζύγισμα; φούμαρα μου ακούγεται σαν τηλεμάρκετινγκ

    ReplyDelete
  3. Χρήστο έχω αγοράσει έναν παλμογράφο ο οποίος εμφανίζει κ την κατανάλωση θερμίδων.Είναι ένας απλός της τάξεως των 60 ευρω.Θεωρείς πως η ένδειξή του ανταποκρίνεται με μικρή απόκλιση στις πραγματικά καταναλωθείσες θερμίδες;

    ReplyDelete
  4. Ανώνυμε νο 1 το πόσες θερμίδες καίγονται έχει να κάνει σχέση με το βάρος, τη σωματική σύνθεση και την ένταση της άσκησης. Για τον απογευματινό ύπνο μη σε απασχολεί το θέμα.

    Όντως η λιπομέτρηση αυτή είναι ανακριβέστατη.

    Andrew πιστεύω πως ναι!

    ReplyDelete
  5. Κυριε Χρήστο, πέρα απο αυτους που εχουν κιλα πέρα του κανονικού, αν γινεται να ασχοληθείτε σε καποια δημοσίευση και για ατομα που θέλουν να πάρουν κιλά, οπως εγώ που είμαι σχεδόν λιποβαρής και βλέπω τις δυναμείς μου να με εγκαταλήπουν. Αν και τρώω μεγαλο πρωινό και δυο γευματα τη μέρα δε βλέπω ουτε γραμμαριο πανω μου και θα θελα αυτά που τρώω να μου δίνουν υγειές λιπος. Σας θεώρω πολύ καταρτησμένο επι του θέματος και πολύ θα ήθελα να διαβάσω τις συμβουλές σας,ευχαριστω

    ReplyDelete
  6. Χρήστο, δηλαδή ποιά λιπομέτρηση μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη και πού μπορώ να την κάνω;

    ReplyDelete
  7. Φίλε Χρήστο δυστυχώς δεν ενημέρωσα(κάτι που δεν γνώριζα νωρίτερα για να το αναφέρω)πως ο παλμογράφος που έχω δεν λαμβάνει υπόψιν παράγοντες όπως φύλο,ηλικία κ βάρος,παρα μονο δίχνει τις θερμίδες που καταναλώνονται.Ανταποκρίνεται λοιπόν σε πραγματικές θερμίδες;

    ReplyDelete
  8. Έχω βρεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για απώλεια βάρους.
    Ερωτεύτηκα και τις τελευταίες 10 μέρες έχω χάσει 700 γραμμάρια, χωρίς να μειώσω τα γεύματα μου, έχω όμως μόνιμα μια ταχυκαρδία, με αυτό το ρυθμό σε δύο - τρείς μήνες θα είμαι πετσί και κόκκαλο.

    ReplyDelete
  9. Πολύ καλός ο τρόπος σου αλλά κράτα το μέτρο!

    ReplyDelete