9.1.11

ΚΡΕΑΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (4)








Διαβάστε επίσης:

ΚΡΕΑΤΙΝΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ;

Η κρεατίνη μπορεί να δημιουργήσει διάφορες δυσάρεστες παρενέργειες, ιδιαίτερα όταν προσλαμβάνεται σε ποσότητες που ξεπερνούν τις δόσεις ασφαλείας που περιγράφηκαν στο 2ο μέρος αυτού του μικρού αφιερώματος.

Αυτό είναι νομοτελειακό φαινόμενο και συμβαίνει πάντα όταν προσπαθούμε να υπερβούμε τη φύση.

Κρεατίνη δεν πρέπει για κανένα λόγο να παίρνουν τα παιδιά,αυτοί που έχουν οποιαδήποτε νεφρικά προβλήματα και οι έγκυες.

Θα πρέπει να την αποφεύγουν και οι έφηβοι κάτω των 18. Επίσης οι γυναίκες δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να παίρνουν κρεατίνη λόγω των χαμηλών επιπέδων της τεστοστερόνης τους.

Μην ξεχνάτε αυτό που τονίζεται στο link για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες/συνέπειες της παρατεταμένης χρήσης κρεατίνης. Ξαναδιαβάστε το  link.

Οι περισσότερες βραχυπρόθεσμες παρενέργειες της κρεατίνης προέρχονται από την ιδιότητά της να δρα ωσμωτικά, να έλκει δηλαδή μόρια νερού προς το μέρος όπου βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι σωματικοί ιστοί μπορεί να να πληγούν από έλλειψη νερού και γενικά υγρών ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια επίπονης άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η αφυδάτωση λοιπόν συνδέεται πολύ στενά με τη λήψη κρεατίνης και όσοι κάνουν χρήση θα πρέπει ευλαβικά να πίνουν τουλάχιστον 40gr νερό/kg σωματικού βάρους ημερησίως.

Μια αναπόφευκτη παρενέργεια είναι η αύξηση του σωματικού βάρους που προέρχεται βέβαια από την κατακράτηση νερού λόγω κρεατίνης.

Αυτή ή αύξηση μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 3kg στη φάση της φόρτισης(φορτώματος). Βέβαια κάποια freaks από το χώρο του bodybuilding θα χαιρέτιζαν ασμένως μια τέτοια εξέλιξη αν και μιλάμε για χαλαρό όγκο που βλάπτει τη γράμμωση.

Πολλοί όμως αθλητές θα είχαν πρόβλημα με το να κουβαλάνε το έξτρα αυτό βάρος.

Οι κράμπες που παρατηρούνται στους σκελετικούς μύες αλλά και στο στομάχι οφείλονται στο ότι η κρεατίνη τραβάει μαγνήσιο από τον οργανισμό.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Η χρήση της κρεατίνης έχει συνδυασθεί με καταστάσεις όπως:

- μετεωρισμός(φούσκωμα/αέρια)
- διάρροια
- στομαχικές κράμπες
- ναυτία

Η αλήθεια είναι ότι οι παρενέργειες αυτές παρατηρούνται κυρίως στη φάση της φόρτισης και όταν η κρεατίνη δεν διαλύεται καλά και αφήνει μέσα στον οργανισμό μεγάλα αδιάλυτα συσσωματώματα.

Διαλύστε την κρεατίνη καλά, κατά προτίμηση σε νερό. Μπορείτε να τη πάρετε με κάποιο χυμό για να υποβοηθήσετε τη γρήγορη απορρόφηση της μέσω της παραγόμενης ινσουλίνης. Όσοι με διαβάζετε συστηματικά ξέρετε καλά τα συν και πλην μιας τέτοιας ενέργειας.

Θα απέφευγα το χυμό πορτοκαλιού μιας και πιστεύεται ότι το κιτρικό οξύ δρα ανασταλτικά ως προς την κρεατίνη.

Αν είστε σε φάση φόρτισης - πράγμα που συνιστώ να αποφεύγετε - πάρτε την κρεατίνη σας σε δόσεις μικρότερες των 5-7gr/φορά.

Προτιμήστε το μεταπροπονητικό γεύμα και τις πρωινές ώρες πριν από το πρωινό για καλύτερη απορρόφηση. Αλλά δεν έγινε και τίποτε το σοβαρό αν πάρετε τη δόση σας άλλη ώρα.

Προτιμήστε μια απλή,χωρίς πρόσθετα,μονοϋδρική κρεατίνη που να είναι από πολύ σίγουρη πηγή.


Τελικές συμβουλές

- Να προσέχετε πολύ για τη σωστή σας ενυδάτωση, ιδιαίτερα κατά τη φάση της φόρτισης

- Να διαλύετε πολύ καλά τη κρεατίνη σας

- Να μη τη μπερδεύετε με αλκοόλ και καφεΐνη μιας και μειώνουν την αποτελεσματικότητά της.

Ελπίζω το σύντομο αυτό αφιέρωμα να ξεκαθάρισε κάπως τα πράγματα.

Επαναλαμβάνω ότι η θέση μου ως προς την κρεατίνη είναι αρνητική,όχι όμως ότι τη θεωρώ επικίνδυνη! Απλά δεν σας χρειάζεται!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

59 comments:

  1. φιλε μου αν παρω μια και μονο φορα η εστω 2-3 κανονκες δοσεις ισα ισα για το καλοκαιρι τωρα οχι με πολυ εντονη γυμναστικη παραλληλα υπαρχει θεμα να σακουλιασω?

    ReplyDelete
  2. Ε όχι βέβαια!

    ReplyDelete
  3. γενικά υπάρχει περίπτωση μετά από χρήση κρεατίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα και διακοπή να σακουλιάσεις?

    ReplyDelete
  4. Δεν έχω συναντήσει τέτοια περίπτωση!

    ReplyDelete
  5. καλημερα και ευχαριστω πολυ για τις πολυτημες πληφοριες εδω μεσα!!!! ειμαι ποδοσφαιριστης και κανω χρονια βαροι τις τελευταιες 2 βδομαδες κανω χρηση κρεατινης οχι καθαρης αλλα περνω μια φορμουλα, η βδομαδα φωρτοσης ηταν 14γρ μονουδρικης και 6γρμ HCL δηλαδει 20γρ, τωρα περνω 7γρ καθαρη και 3γρ HCL δηλαδει 10γρ. παρατηρω ομως στης προπονησεις στο ποδοσφαιρο οτι τα ποδια μου "κοβοντε" σαν να ειναι ετοιμα να σκασουν και να παθουν κραμπες και γενικα αντι να αισθανομαι πιο δυνατος αισθανομαι σαν να σερνομαι!!!! εχει να κανει με την κρεατινη ολο αυτο?????

    ReplyDelete
  6. Φίλε ποδοσφαιριστή. πιστεύω ότι είναι λάθος να πάρεις καθαρή κρεατίνη όταν ασχολείσαι με αθλήματα που έχουν και αερόβια και αναερόβια προπόνηση ( συνδιασμός και των 2 είναι το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ ενώ μόνο βάρη είναι η σφαίρα ή αρση βαρών )
    Εγώ παίζω είμαι αθλητής μπάσκετ , ψαχνόμουν στην προετοιμασία για κρεατίνη και τελικά κατέληξα σε φόρμουλα κρεατίνης η οποία περιείχε μικρότερη ποσότητα κρεατίνης ανά δόση απ' ότι η μονουδρική και το σημαντικότερο ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ. πήρα 3-4 κιλά καθαρά σε 3 μήνες. είχα μεγάλη διαφορά ως προς την αντοχή , την ένταση και την εκρηκτικότητα. Αυτό οφείλεται και στη μικρή ποσότητα νικτρικών που περιείχε. Κλείνοντας για να σου απαντήσω αν οι κράμπες έχουν να κάνουν με την κρεατίνη ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑΙ ! η κρεατίνη ( η μονουδρική πάντα ) απορροφά το μαγνήσιο που έχει ο οργανισμός με αποτέλεσμα να παθαίνεις κράμπες.

    ReplyDelete
  7. παιδια καλησπερα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ..ειμαι 16 χρονον μεσα στα 17 λοιπον περνω εδω και δυο μερες κρεατινες και ειδα αυτο το αρθρο και ανησυχησα λιγο...μπορειται να μου εξηγησετε λιγακι προσ το παρον δεν νιωθο καποιο προβλημα απλα θα ηθελα να συμβουλευτω ...θα περιμενω καποια απαντηση ευχαριστω

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα!...εγώ κάνω ταε κβον ντο και κάνω 3 μήνες βάροι και έπερνα για 2 μήνες πρωτεΐνη και θέλω να αρχίσω τν κρεατίνη...εσυ ποια προτείνεις να πάρω? ποια ειναι η ποιο καλη? και γενικα δν ξερω τπτ απο κρεατίνη δλδ δοσολογίες μαρκες και τέτοια!

    ReplyDelete
  9. Πάνο είμαι αντίθετος σε κάθε είδους διατροφικά συμπληρώματα!

    ReplyDelete
  10. File Pano pare monoudreikh kreatinh kathwc einai pio katharh kai vaze 5 gr to prwi otan den exeis proponish kai otan exeis 5 prin kai 5 meta..gia 1.5 mines kai meta stamata gia 1 mina th Lipsh ths..

    ReplyDelete
  11. kalhspera.eimai 16 xronon paizw poosfairo kai kano varu sto gymnasthrio gia na ftiaksw mpratsa kai sth8os...skeftomai na arxisw h'kreatinh(an kai fobamai gia tyxon parenergeies) h kapoio sumplirwma proteinhs...ti me sumouleyetai apo ta duo...tonizw oti thelo na stoxeyw se mpratsa kai stithos...eyxaristw

    ReplyDelete
  12. Σε συμβουλεύω να μη παίρνεις τίποτα! Δεν είναι καθόλου απαραίτητα!

    ReplyDelete
  13. Καλησπερα ειμαι 15 ετων και σκεφτομαι να παρω κρεατινη για να φτειαξω λιγο το σωμα μου επειδη ειναι πολυ χαλαρο και εχω αρκετο παχοσ σκετικα.. θελω με τη σωστη ασκηση και με συμπληρωμα κρατινης να φτειαξω ενα καλο σωμα αλλα αυτο θα εχει παρενεργειες με το υψος ? θα μου σταματησει η αναπτυξη ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. εχεις παχος και θελεις να παρεις κρεατινη?...δεν τη χρειαζεσε για να φτιαξεις σωμα οταν θα τη σταματησεις θα σου φυγουν αρκετα απο τα υγρα που μαζεψες στους μυες και θα πεσεις...οσο για την αναπτυξη δεν εχω ιδεα

      Delete
  14. Όχι! Αλλά μη παίρνεις! Απλά αθλήσου και τρώγε σωστά!

    ReplyDelete
  15. καλησπερα φιλε μου ειμαι 29 χρονων μετα απο ενα ατυχημα πηρα πολλα κιλα με αποτελεσμα καταφερα και τα εχασα αλλα εχει μεινει η χαλαρωτητα στην κοιλια ... μου ειπαν για εθυλεστερική κρεατίνη και σκεφτομαι να την αρχισω μονο για ενα μηνα ..ο προπονητης μου στο κικ μποξ μου την προτεινε καθως δεν κατακρατει νερο οποτε οχι φουσκωμα ,,, παιζει μετα απο το μηνα να σακουλιασω και τετοια??δεν θελω να την παρω συνεχεια

    ReplyDelete
  16. Αν και δεν θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα θα πρότεινα να μη τη πάρεις!

    ReplyDelete
  17. Λοιπόν παιδιά που ρωτάτε για κρεατίνη κτλ!Κάτω των 22 ετών δε θα πάρετε κρεατίνη , ούτε φόρμουλα ούτε απλή!

    Όσοι θέλουν να πάρουν και είναι πάνω απο 22 ετών να μην κάνουν φόρτωση !
    1 κουταλάκι του γλυκού πριν την προπόνηση , 1 κουταλάκι του γλυκού μετά την προπόνηση μαζί με χυμό ( ribena αγοράζω εγώ φραγκοστάφυλο ).
    Τις ημέρες που δε θα κάνετε προπόνηση καλά είναι να την πάρετε στο πρωινό σας η στο μεσημεριανό σας.
    Αυτά που λέει ο Χρήστος είναι σωστα!
    1 μήνα παίρνεις, 1 μήνα είσαι εκτός .
    Μη κάνετε μαλακίες και χαλάσετε τον οργανισμό σας.
    Ότι του δίνετε έτοιμο σταματάει να το παράγει και μετά η ζημιά είναι μόνιμη ( μετά από καιρό χρήσης )

    και κάτι τελευταίο.. αυτά που σας προσφέρει η κρεατίνη είναι προσωρινά και ελάχιστα θα κρατήσετε σαν "μυικά" κέρδη.

    *daffy*

    ReplyDelete
  18. Αν θες να προχωρήσεις στη σωματική διάπλαση, χρειάζεσαι απαραίτητα κρεατίνη.

    Μην τη φοβάστε...είναι αθώα και γενικά υπάρχει ένας μύθος που οφείλεται στο όνομα !

    Θα δείτε σημαντική αύξηση στη δύναμη και άρα στην ικανότητα να σηκώσετε περισσότερα κιλά, με αποτέλεσμα πρόοδο στη μυική υπερτροφία!!!

    Άφοβα.....................!

    Πράγματι μέχρι την ηλικία των 22, 23 πρακτικά δεν χρειάζεστε τίποτα...το σώμα ανταποκρίνεται και αλλάζει εκπληκτικά γρήγορα...

    Μετά αν θες να προχωρήσεις...πρέπει να προχωρήσεις...

    ReplyDelete
  19. καλημερα φιλε. ειμαι 19 χρονων 1,73 81 κιλα. γενικα παλια ειχα χασει πολλα κιλα και ημουν αδυνατος. τωρα εδω και 2 χρονια πηρα κιλα. παντα εκανα γυμναστικη αλλα τον τελευταιο χρονο εκανα συστιματικα και ειδα φοβερα αποτελεσματα. ετσι αποφασησα να ξεκινησω μια πρωτεινη ασφαλως και μαζι με αυτη και μια κρεατινη (που θα την παιρνω μηνα παρα μηνα)
    φοβαμαι 2 πραγματα. πρωτον
    θα μαζεψει υγρα και το προσωπο μου? θα φαινονατ ασχημα τα υγρα που θα παρω?

    ReplyDelete
  20. Δεν θα έχεις τέτοια προβλήματα αλλά γιατί αφού έχεις καλά αποτελέσματα να πάρεις και συμπληρώματα;

    ReplyDelete
  21. paidia kalispera!!eimai 19 xronwn...an mporite sas parakalw thelw na mou pite an 3erete an h kreatinh tths healt aid monoudrikh se xapakia,pou leei na pernw 3 fores tin imera einai afobi kai an kanei douleia....asxoloumai me barh..kai to kalokairh thelw na katebw se agwwnes...sas eyxaristw poly kai sas euxomai kales giortes...a na prosthesw oti an mou pite ok tha tin pernw me swstoi diatrofh!!!!

    ReplyDelete
  22. kalispera kai apo mena!!!!eimai kai egw 19 xronwn kai kanw barh!!!agorasa prwteinh hyper mass 5000 protein carb fusion kai dymatize nutrition ceatine 100% pharmakeutical grade!!!mipws kati apo auta ta dio tha exoun parenergees se mena panw?????tha kanw mia swsti diatrofi!!!kai tha pernw mia koutalia tou glykou prin paw gia proponisi kreatinh kai to apogeuma mia koutalia tou glykou proteinh....sas parakalw apantiste mou!!!!kyrie christo sas parakalw thelw tin apopsi ssas panw se autes tis markes...!!

    ReplyDelete
  23. Θα σας στενοχωρήσω αν σας συστήσω αποχή απ' όλα αυτά; Να πηγαίνετε όσο αντέχει τα σώμα σας και ποτέ δεν θα σας προδώσει αν το προσέχετε όπως του αξίζει!

    ReplyDelete
  24. Καλημέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Το ψάχνω λίγο για κρεατίνη. Είμαι 41 ετών, ύψος 1.75, βάρος 67 κιλά (το χειμώνα 70-72), δύσκολη καθημερινότητα, οκτάωρο δουλειά, δίωρη οδήγηση, οικογένεια και άλλες υποχρεώσεις. Γυμνάζομαι 4 φορές την εβδομάδα εδώ και 17 χρόνια και παλαιότερα έπαιζα ποδόσφαιρο αλλά σταμάτησα λόγω τραυματισμού. Τελευταία άρχισαν και κάποια μυοσκελετικά προβλήματα (τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες και πάει λέγοντας)και κάπου έχω μείνει στάσιμος σωματικά. Συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιώ (ένα σκουπ πρωτεϊνούλα μόνο) τον τελευταίο χρόνο γιατί θεωρούσα ότι λόγω του Σύνδρομου Ευερέθιστου Εντέρου που με ταλανίζει, θα με ενοχλούσαν. Δοκίμασα κάποια σκευάσματα (και ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν είναι της παρούσης) για τις τενοντίτιδες αλλά λόγω του ότι περιείχαν για παράδειγμα, κουρκουμίνη, με πείραξαν στο στομάχι. Το ερώτημά μου είναι αν υπάρχει κάποια κρεατίνη που αποδεδειγμένα (μέσω της δοκιμής από άτομα με παρόμοιο θέμα με τα έντερα) δεν ενοχλεί (τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό). Ευχαριστώ πολύ.

    ReplyDelete
  25. Ρίξε μια ματιά σ' αυτό κατ' αρχήν!

    http://www.wikihow.com/Treat-Tendonitis

    Απόφυγε να πάρεις κρεατίνη. Πάρε ένα πολυβιταμινούχο και ω3. Σταμάτησε το αλεύρι και τη ζάχαρη κι άρχισε να τρως αρκετό ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες!

    ReplyDelete
  26. Καλημέρα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή. Πραγματικά, καθ' υπερβολή το γράφω βέβαια, έχω διαβάσει ότι υπάρχει στο διαδίκτυο για επικονδυλίτιδα. Μετά που υποχρεωτικά σταμάτησα το ποδόσφαιρο (ολική ρήξη χιαστού) η μόνη μου παρηγοριά για άθληση ήταν το γυμναστήριο. Έκανα τα πάντα σχεδόν εκτός από εγχείρηση (παγοθεραπεία, χειροπρακτική, μασάζ, shockwaves, ενέσεις κορτιζόνης, βελονισμό, λέιζερ, φυσικοθεραπεία κα. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλα είναι φούμαρα, άσκοπα έξοδα. Αλλά επειδή αυτό δεν είναι το θέμα μας, ευχαριστώ και πάλι για τη συμβουλή για αποφυγή της κρεατίνης. Καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  27. Αν μου πρότεινες και κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα και Ω3, θα ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων... όσο το ψάχνω "συγχίζομαι"

    ReplyDelete
  28. Δεν προωθώ μάρκες αλλά μπορώ να σου προτείνω κάτι σε προσωπικό επίπεδο αν μου γράψεις στο christos@macon.gr!

    ReplyDelete
  29. Ευχαριστώ πολύ. Θα το κάνω.

    ReplyDelete
  30. Παιδιά γειά σας! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι! Ενας γνωστός μου 24 ετών, σαν εμένα, γυμναζεται τα τελευταια 2-3 χρονια ανελιπώς, (γυμναζόταν κ πριν), παιρνοντας συγχτονως πρωτε ί νη, τελευταία άρχισε κ την κρεατίνη.Εγώ ανησυχώ, αντι ν ανησυχεί αυτος, μήπως υπάρξουν παρενέργειες, η αλήθεια ειναι οτι τω σώμα του γ αρκετο καιρο δε φαινοταν να εχει αλλαγές, αλλά τελευταια επειδη αυξαινει πολυ τα βαρη κ καταπονειται εχει δυναμωσει αρκετα. Τί θα μπορούσα να του πω, αν διατρεχει κάποιον κίνδυνο; Πως θα μπορουσε να με ακούσει ή να προβληματιστεί, καθοτι σπουδαζει κ γιατρος, οπότε καταλαβαίνεις ότι εγω ως παντελώς ασχετος με τετοια θεματα, δε θα μπορω να τον ευαισθητοποιήσω....κακα τα ψεματα οι της ιατρικης νομιζουν οτι ξερουν παντα τα σωστα.....

    ReplyDelete
  31. Μην ανησυχείς! Δεν διατρέχει κανένα ιδιαίτερο κίνδυνο!

    ReplyDelete
  32. Γεια σας,εγω ειμαι 20 χρωνων(1,85 και 83 κιλα) και ξεκινησα να παιρνω ακαθαρτη πρωτεινη η οποια εχει και 4 γραμμαρια ανα 100 κρεατινη.Δεν εκανα καποια ιδιαιτερη γυμναστικη πριν, ομως τωρα που ξεκινησα το γυμναστηριο και το συμπληρωμα διατροφης πηγαινω 6 φορες την εβδομαδα,πιστευετε οτι θα υπαρξουν αρνητικες επιδρασεις στον οργανισμο μου;;;

    ReplyDelete
  33. Όχι,σε καμία περίπτωση!

    ReplyDelete
  34. geia sas...Eimai 17 xronon arketa gimnasmenos diladi exo kali gramosi sta xeria ligo plati ala poli sto stithos tespa min polilogo....edo kai enan mina peripou pira mia proteini-kreatini BMXX ALL IN ONE.Ayti i sigikrimeni periexei mia kreatini i opia onomazetai CREA-TRONA,ego perno ena scoop to proi kai ena prin apo tin proponisi,tin perno kathimerina...ektos apo auti tin bdomada epeidi sixathika tin geusi tou :P.Auti tin sigekrimeni tin pira gia na balo ligo ogo epeidi eimai sxetika leptos kai psilos eimai 66 kila kai 1.86 ipsos!!!.H erotisi mou einai
    ama tin stamatiso gia poli kairo giati auto skopeuo na telioso tin siskeuasia kai na min ksanabalo sto stoma kreatini...ama tin stamatiso THA KREMASO?? Auto fobamai min kremaso.PARAKLO KIRIH TA FOTA SAS

    EYXARISTO KAI TON PROTERON!!

    ReplyDelete
  35. Δεν κρεμάς μη φοβάσαι! Μπορεί να χάσεις απλά λίγο όγκο από το νερό που θα φύγει από τους μύες σου!

    ReplyDelete
  36. Καλησπέρα...κάτι ακόμα, μου έχει μείνει περίπου 1.5 κιλό από την συσκευασία, λέτε να την τελειώσω και να μην πάρω ποια η να την σταματήσω επιτόπου και να την πετάξω?

    ReplyDelete
  37. Εγώ θα την πετούσα Γιάννη....

    ReplyDelete
  38. Κατα την γνώμη μου, η κρεατίνη με σωστή χρήση (5 gr. την ημέρα, δεν θεωρείται αναγκαία η χρηση με κύκλους φορτώματος (20g) και συντήρησης (5g)) είναι ενα χρήσιμο συμπλήρωμα γι αυτούς που έχουν στόχο την αύξηση της μυϊκής δύναμης και ακολουθούν ενα ασκησολόγιο powerlifting (βασικές, 5χ5 κλπ).
    Το παράξενο που έχω δει και εδω θα ήθελα την γνώμη σας, είναι ότι σε πολλά συμπληρώματα βλέπουμε το συνδυασμό κρεατίνης και καφεϊνης (και η δευτερη να είναι σε υψηλη συγκέντρωση, αφου την χρησιμοποιούνε ως προ-προπονητικό συπμλήρωμα).. για ποιον λόγο να συνδυασουν καφεϊνη με κρεατίνη, αφου η καφεϊνη στην ουσία θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της κρεατίνης;
    Επίσης ποια η γνώμη σας για την χρήση β-αλανίνης; καθως προτείνεται η χρήση της συμπληρωματικά με την κρεατίνη.

    ReplyDelete
  39. Στέλιο η αλληλεπίδραση κρεατίνης και καφεΐνης έχει μελετηθεί εκτενώς και τα τελευταία νέα είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η επαρκής λήψη νερού!

    Η β-αλανίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεργιστικά με την κρεατίνη μιας και ο τρόπος δράσης τους είναι διαφορετικός και μη αλληλοαναιρούμενος.

    Οι προσωπικές μου απόψεις βέβαια είναι γνωστές! Όχι στα συμπληρώματα! Πάμε με ότι μας επιτρέπει το κορμί μας και οι δυνάμεις μας!

    ReplyDelete
  40. καλησπερα, ειμαι ποδοσφαιριστης ημιεπαγγελματιας 18 χρονων ειμαι 61 κιλα και 178 υψος και εχω μεγαλο προβλημα με τα κιλα θελω βοηθεια (να ξερετε απο διατροφη εχω δοκιμασει ΤΑ ΠΑΝΤΑ και δεν βαζω γραμμαριο) θελω να μ συστηνεται μια πρωτεινη καθαρη για να αυξησω το σωματικο μου βαρους θα περιμενω απο καποιον που γνωριζει κατι απαντηση

    ReplyDelete
  41. Δεν χρειάζεσαι συμπληρώματα! Πολύ γάλα και γενικά πολλά γαλακτοκομικά! Επίσης τρώγε περισσότερα φρούτα και ξηρούς καρπούς!

    ReplyDelete
  42. Καλησπερα Χρηστο, μολις διαβασα το αρθρο σου μαζι και με πολλα αλλα απο "διασημους" γυμναστες-bodybuilders και κατεληξα στο να μην χρησιμοποιησω συμπληρωμα κρεατινης τουλαχιστον μεχρι την ηλικια των 22 και αν! Παρ'ολα αυτα θα ηθελα αν μπορουσες να με διαφωτισεις με το θεμα των αμινοξεων τυπου BCAA οσων αφορα την ηλικια που ειναι ασφαλες να τα χρησιμοποιησει καποιος,μεχρι και οι εφηβοι, κ τις παρενεργειες που θα μπορουσαν να εχουν οσο σε εναν ενηλικα οσο και σε εναν εφηβο! Ευχαριστω πολυ, καλη συνεχεια!

    ReplyDelete
  43. Είναι γενικά ασφαλή τα BCAA αλλά η θέση μου είναι πάγια: δεν τα χρειαζόμαστε!

    ReplyDelete
  44. Χαιρετε. Ειμαι 24 χρονων, υψος 1.80 και 75 κιλα. Προσπαθω να βαλω κιλα μεσω διατροφης. Στο παρελθον δοκιμασα πρωτεινες, αλλα λογω ασχημων εμπειριων (αρρυθμιες, ταχυπαλμιες, κ.α.) τις σταματησα. Προσφατα πηρα να δοκιμασω κρεατινη. Εννοειται πως πρωτα ρωτησα να μαθω τι ειναι, εννοειται πως ειπα για τις εμπειριες μου απο την πρωτεινη τοσο στον γυμναστη οσο και σε αυτον στο καταστημα που την πηρα και παρολα αυτα μου την συνεστησαν λεγοντας πως ειναι ακινδυνη αν πινω πολυ νερο. Τη πρωτη φορα που δοκιμασα ολα ηταν καπως καλα. Την επομενη μερα, τη δευτερη φορα που δοκιμασα, λιγες ωρες αργοτερα αρχισα να εχω ενοχλησεις στην περιοχη της καρδιας και αρρυθμιες, οι οποιες τις τελευταιες 36 ωρες πηγαινουν και ερχονται. Εννοειται πως την κρεατινη τη σταματαω μετα απο αυτο. Η ερωτηση μου ειναι γιατι μου συμβαινει αυτο και τι πρεπει να κανω για να σταματησουν οι ενοχλησεις

    ReplyDelete
  45. Το έχω ακούσει και από αλλού αυτό σαν συνέπεια αλλά δεν το έχω συναντήσεις σε επίσημη έρευνα. Αφού σταμάτησες θα επανέλθεις γρήγορα στην κανονικότητα.

    ReplyDelete
  46. καλησπερα κυριε χρηστο!! ειμαι 19 ετων, 1,75 υψος και 67 κιλα ! ασχολουμαι με την γυμναστικη αρκετα και στοχος μου αυτον τον καιρο ειναι να παρω μερικα κιλα ογκο! ξεκινησα με ενα συμπληρωμα πρωτεινης με υδατανθρακες και τωρα πηρα μια φορμουλα που περιεχει και κρεατινη !! να σας αναφερω οτι η διατροφη μου ειναι πολυ καλη και ποτε δεν ειχα κανενα σοβαρο προβλημα υγειας !! εχω 2 ερωτησεις, αυτο το συμπηρωμα που αρχισα να χρησιμοποιω υπαρχει περιπτωση να εχει αρνητικη και ανεπανορθωτη επιρροση στην υγεια μου? και 2η ερωτηση,εχω διαβασει σε καποια αρθρα οτι η κρεατινη μικραινει το γεννητικο οργανο....ισχυει αυτο? και αν ναι θα θελα μια πολυ συντομη επιστημονικη εξηγηση !!! σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας

    ReplyDelete
  47. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όσο γι αυτό για το όργανο με έκανε να ευθυμήσω!

    ReplyDelete
  48. Kατά την γνώμη σου Χρηστάρα θεωρείς ότι η κρεατίνη όταν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να βλάψει; ή γενικά είσαι κατά των συμπληρωμάτων λόγω φιλοσοφίας;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό το τελευταίο είναι γνωστό. Η κρεατίνη μπορεί να σε βλάψει έμμεσα γιατί σε ωθεί να ξεπεράσεις τα όρια σου κι αυτό δεν το αντέχουν οι σύνδεσμοι και οι τένοντες. Δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στις δυνατότητες του σώματός μας με εξωγενείς
      παράγοντες.

      Delete
  49. phra kreatinh nls monoydrikh k exw parathrhsei fouskwma k polu syxnes episkepseis sth ttoualeta k pono stomaxi eythynetai h kreatinh mhpws ? dn ekana fortwma

    ReplyDelete
  50. edw k 15 meres pairnw monoydrikh kreatinh nls dn exw kanei fortwma alla parathrw gastrenterikes diataraxes opws polu suxnes episkepseis toualeta sxedon meta apo kathe geyma k pono stomaxi k genika olo to gastrenteriko systhma kapws.. eythynetai h creatine?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η κρεατίνη έχει τέτοιες παρενέργειες σε αρκετά άτομα. Σταματήστε την καλύτερα!

      Delete
  51. Και για ποσες μερες κρατανε περιπου οι διαταραχες ? Γτι εχω ανησυχησει

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μόλις την σταματήσεις αρχίζουν να υποχωρούν απ' ότι γνωρίζω.

      Delete
  52. Μια ερωτηση περιπου σε ποσες μερες εξαφανιζεται η κατακρατηση υγρων οταν κοψεις την κρεατινη.Ειμαι 3 εβδομαδες μεσα πηρα αρκετη δυναμη και αντοχη στις προπονησεις αλλα με την κατακρατηση εχω δυσαρεστηθει απ τη γενικη εικονα πιστευω πιο πριν ειχα καλυτερη γραμμωση και γενικοτερα καλυτερη εικονα.

    ReplyDelete
  53. Καλησπερα μαγκες κανω χρήση isoprotein τα τελευταια 3 χρόνια με εξετάσεις γλυκοζηλιωμενης οχι πανω απο 6.5 θελω να κανω χρήση μονοιδρικης κρεατινης για κανα 2μηνο ισα για το καλοκαίρι για παραπάνω πρηξιματα φυσικά δεν θα κανω φόρτωμα ξερει κανεις να μου απαντηση εαν μπορω να την ξεκινήσω χωρις να ςχω κάποιο πρόβλημα λογο ζαχαρου υπενθυμιζω δεν θα ξεπεράσω τούς 2 μήνες χρήσης ευχαριστω για τον χρονο σας.

    ReplyDelete
  54. Καλησπερα μάγκες εχω διαβήτη τυπου 1 κανω χρηση isoprotein τα τελευταία 3 χρόνια με γλυκοζυλιωμενη 6.5 το πολύ τέλεια δηλ.Θελω να κανω χρήση μονοιδρικης κρεατινης για κανα 2μηνο χωρις να κανω φόρτωμα ξέρει να μου απαντηση καποιος αν μπορω να την ξεκινήσω χωρις να εχω καποιο πρόβλημα υπενθυμίζω πως δεν θα ξεπεράσω τους 2 μηνες χρήση ευχαριστω για τον χρονο σας.

    ReplyDelete