7.4.11

Μεταβολισμός σε απορύθμιση: όταν η δίαιτα φέρνει πάχος! (1)









Δείχνετε υπερβολικό ζήλο για να χάσετε εκείνα τα παραπανίσια κιλά.

Σφίγγετε τα δόντια και προχωράτε με ατσαλένια αποφασιστικότητα μέσα από υπερβολές.

Δεν είναι μόνο θέμα θέλησης αδέλφια και δυστυχώς ο αγώνας είναι άνισος.

Μεγάλη περικοπή θερμίδων - πάνω από 25-30% σε σχέση με τις θερμίδες συντήρησης - που γίνεται για διάστημα αρκετών εβδομάδων απορυθμίζει εντελώς τις λεπτές ορμονικές ισορροπίες του οργανισμού και τον σπρώχνει με δύναμη προς το γενετικά προδιαγεγραμμένο προορισμό του: να συσσωρεύσει λίπος για να αντιμετωπίσει την επόμενη απειλή.

Βλέπετε ο οργανισμός μας δεν αντιλαμβάνεται την περιοριστική μας δίαιτα σαν μια συνειδητή προσπάθεια να χάσουμε κάποια κιλά μέσα σ' ένα περιβάλλον αφθονίας. Την εκλαμβάνει σαν μια ευθεία απειλή για την ύπαρξή του.

Σκέπτεται ότι δεν υπάρχει αρκετή τροφή για να αποθηκεύσει το λίπος που θα του χρησιμεύσει στην επόμενη περίοδο λιμού.

Το σώμα μας είναι γενετικά προγραμματισμένο να αγαπά το πάχος και ίσως σ'αυτό ακριβώς να οφείλουμε και την επιβίωσή μας σαν είδος.

 Όταν ο σύγχρονος άνθρωπος προσπαθεί να χάσει λίπος και βάρος για να πάει π.χ. σε καλύτερη γράμμωση, στη ουσία βαδίζει ενάντια στη φύση του και αυτό ακριβώς εξηγεί τη δυσκολία επίτευξης αυτού του στόχου.

Θα ακουστώ σαν αιρετικός μέσα στο σινάφι μας αλλά η γράμμωση πηγαίνει κόντρα στη φύση μας.

Ξαναγυρνάω στην ορμονική ισορροπία για να να δούμε τη γίνεται με το περίφημο ορμονικό τρίο του κυκλώματος "πείνα-κορεσμός" : τη γκρελίνη,τη λεπτίνη και τη χολοκυστοκινίνη.

Η στέρηση λοιπόν δημιουργεί κατακόρυφη αύξηση της γκρελίνης,του αγγελιαφόρου αυτού της πείνας προς την αυτού εξοχότητα τον εγκέφαλο.

Αντίθετα η χολοκυστοκινίνη που διαβιβάζει το αίσθημα του κορεσμού μειώνεται.

Τέλος για τη λεπτίνη που επίσης μειώνεται μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ:

ΛΕΠΤΙΝΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΥΤΗ ΟΡΜΟΝΗ (2)


Mείνετε μαζί μου τις επόμενες μέρες. Θα δούμε ενδιαφέροντα πράγματα και θα μάθετε να προφυλάγεστε από μία από τις μεγαλύτερες παγίδες στο χώρο του fitness.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

1 comment:

  1. Χρίστο σε ευχαριστούμε. Έχω προσθέσει σαρδελίτσα αυγα στην διατροφη μου,και τα sprint στην γυμναστική μου και είδα μεγαλή διαφορα στην ενεργεία μου.

    ReplyDelete