8.5.11

Άσκηση και afterburn: δείτε το δάσος και φτιάξτε το σώμα σας






Έχουμε δει ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της εντατικής άσκησης - είτε πρόκειται για βάρη είτε για αερόβια - είναι η αυξημένη μεταπροπονητική κατανάλωση θερμίδων, το αποκαλούμενο afterburn.

Ο οργανισμός στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το σοκ της άσκησης και να αναταχθεί, ξοδεύει περισσότερες θερμίδες και μάλιστα επιλεκτικά έτσι ώστε σε περίπτωση επαναληψιμότητας να θεωρείται δεδομένη μια καλύτερη σωματική σύνθεση.

Δεν πρέπει λοιπόν να μας ενδιαφέρει μόνο τι καίμε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό είναι μια μυωπική θεώρηση της κατάστασης. 

Το μείζον είναι να μετατρέψουμε το σώμα μας σε μια μηχανή που καίει ανελέητα θερμίδες κι αν είναι δυνατόν με έμφαση στο λίπος.

Αυτό θα σημαίνει ότι δεν βλέπουμε μόνο το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της διάρκειας και να περάσουμε στη λογική της έντασης. Αυτή είναι η λογική που θα οδηγήσει στη σωματική μεταμόρφωση.

Όσο πιο γρήγορα σταματήστε να βολοδέρνετε με μακρόσυρτες, απελπιστικά χαμηλής έντασης προπονήσεις τόσο πιο γρήγορα θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει και το επίπεδο fitness σας να σπάζει πλατό.

Θα δούμε αύριο μερικά πράγματα που ίσως αλλάξουν οριστικά τη φιλοσοφία σας περί σωματικής άσκησης.


Ως τότε να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!







Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

2 comments:

  1. Γεια σου Χρηστο,

    δυο ερωτησεις:

    α)η μετακαυση εχει υπολογιστει ως αυξηση του βασικου μεταβολισμου κατα 5-15% για τις επομενες 24 ωρες,σωστα;

    β)Σκεφτομαι να κανω βαρη 30min κ μετα μετριας εντασης αεροβια 20-30min Δε,Τε,Πα κ καθε Τρ,Πε,Σα ταχυτητες.Επειδη ανηκουν κ οι δυο στη μορφη της δυναμικης προπονησης(βαρη-διαλλειματικη),ελλοχευει ο κινδυνος της ελλειπους αναρρωσης για νευρικο,λεμφικο,ανοσοποιητικο κτλ.;

    Ρωτω διοτι δεν υπαρχει κενη μερα μεταξυ των κ κοιμαμαι μολις 6,5 ωρες κ αυτες οχι συνεχομενα.

    ReplyDelete
  2. H μετάκαυση υπολογίζεται από πολλούς με διάφορες φόρμουλες. Ας πούμε ότι αυτό που αναφέρεις είναι σε ρεαλιστικά πλαίσια.

    Υπερπροπονείσαι και δεν υπάρχει λόγος.Θα πρότεινα 3 δυνατά προγράμματα την εβδομάδα σαν αυτά που περιγράφω στο blog.

    ReplyDelete