25.5.11

Αποκατάσταση μετά την σωματική άσκηση: πως επιταχύνεται








Δεν ξέρω αν είμαι δηκτικός ή ρεαλιστής αλλά η γρήγορη και σωστή αποκατάσταση μετά τη σωματική άσκηση ενδιαφέρει κανονικά μια πολύ μικρή μερίδα ερασιτεχνών αθλουμένων:

- Αυτούς που κάνουν πολύ τακτικές προπονήσεις.

- Αυτούς που γυμνάζονται πολύ σκληρά.

- Αυτούς που έχουν ξεπεράσει τα 35-40.

Αν είστε μια τυπική περίπτωση γυμναστηρίου δεν πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της αποκατάστασης. Το μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι να μην σπαταλάτε τον κόπο σας και το χρόνο σας με διατροφικές ατασθαλίες.

Μερικοί απλοί τρόποι για γρηγορότερη αποκατάσταση

1. Ξεκινήστε με μια προθέρμανση ανάλογη της έντασης της άσκησης που θα ακολουθήσει. Προετοιμάστε το σώμα σας κατάλληλα για την επερχόμενη δοκιμασία. Μην παραλείψετε να κάνετε λίγο δυναμικό στρέτσινγκ.

2. Να είστε καλά ενυδατωμένοι. Διαβάστε επίσης την ανάρτηση τη σχετική με την προ-προπονητική διατροφή.

Φροντίστε να έχετε γεμάτες τις ρεζέρβες του γλυκογόνου σας πάντα σε συνάρτηση με τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης.

3. Βρείτε τη χρυσή τομή ως προς ένταση και διάρκεια.

Δεν θέλετε να χάνετε το χρόνο σας αλλά και ούτε να σκοτώνετε και  τον εαυτό σας υπερτιμώντας τις δυνατότητές σας.

4. Αποθέρμανση.

Ρίξτε σταδιακά την ένταση και μην σταματάτε αμέσως. Δώστε στους μύες την ευκαιρία να ξεφορτωθούν το γαλακτικό οξύ. Κάντε λίγο στατικό stretching.

5. Φροντίστε για την αποκατάσταση των υγρών που στο συντριπτικό αριθμό των περιπτώσεων καλύπτεται με την πρόσληψη απλού νερού. Αποφύγετε τα αθλητικά ποτά αν δεν κάνετε extreme προπονήσεις.

 Αν έχετε τη δυνατότητα να ενυδατώνεστε κατά τη διάρκεια της άσκησης εκμεταλλευθείτε την. Αυτό είναι πολύ καλό αν ασκείστε για πάνω από 45' και ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες.

6. Διατροφή

Το μεταπροπονητικό γεύμα έχει μεγάλη σημασία όταν έχετε μπροστά σας νέα προπόνηση,όταν οι προπονήσεις είναι πολύ έντονες και όταν προσπαθείτε να πάρετε μυϊκή μάζα.

Σε διαφορετική περίπτωση μη σας απασχολεί ιδιαίτερα.

Να σας απασχολεί όμως η καθαρή διατροφή  σε κάθε γεύμα γιατί ανάμεσα σε μυριάδες άλλα καλά πράγματα μπορεί να σας εγγυηθεί πιο γρήγορη αποκατάσταση. Προσφέρει στους μυϊκούς σας ιστούς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αποκατασταθούν και να γίνουν πιο δυνατοί.

7. Ξεκούραση και ύπνος

Το σώμα μας έχει τεράστιες δυνατότητες αποκατάστασης αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία.

Ειδικά ο ύπνος είναι ο μεγάλος γιατρός. Κατά τη διάρκεια του γίνονται στο σώμα μας επιδιορθώσεις και βέβαια υπάρχει και το τεράστιο θέμα της αυξητικής ορμόνης.

Ωστόσο αποτελεί μέγα μύθο το ότι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου μιας και πολλοί τη βγάζουν μια χαρά και με 6. Είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα. Εκείνο που βοηθάει σημαντικά είναι μια μίνι σιέστα το μεσημέρι.

Βεβαίως τα μασάζ είναι καταπληκτικά αλλά ελάχιστοι από εμάς έχουν αυτήν την πολυτέλεια. Πολλοί βοηθιούνται και από την εναλλαγή ζεστού και κρύου ντουζ.

Να αποφεύγετε την υπερπροπόνηση που έχει "κάψει" τα καλύτερα παιδιά!

Τέλος να ακούτε με προσοχή το σώμα σας και δεν θα βγείτε ποτέ χαμένοι!


 Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



8 comments:

  1. Τί γίνεται στην περίπτωσει που υπάρχει ανερπάρκεια αυξητικής ορμόνης;

    ReplyDelete
  2. Ιατρικό θέμα Γιάννη!

    ReplyDelete
  3. Με πρωινό ξύπνημα στις 7:00,ωράριο εργασίας 9:00 με 6:00,σνακ μέσα στην ημέρα ίσως δυο φρούτα σε διαφορετικές ώρες, μεσημεριανό σε ταπερ και προπόνηση Taekwondo στις 20:30 με 22:00 περίπου, τι προτείνεις για όσο το δυνατόν υψηλότερα ενεργειακά αποθέματα;

    ReplyDelete
  4. H ενέργεια είναι 3 πράγματα:

    - ύπνος (7 ώρες είναι καλά!)
    - άψογη διατροφή και κυρίως αποφυγή της ζάχαρης και του άσπρου αλευριού!
    - Συστηματική σωματική άσκηση μακριά όμως από κάθε μορφή υπερπροπόνησης!

    ReplyDelete
  5. προθερμανση ¨3*100 σχοινακι
    προπονηση βαρη: 3*12 αρσεις θανατου 90kg +3*12 καθησματα 40kg + 3*12επικηψεις με μπαρα τεντομενα ποδια λιγιζουμε την μεση ασκηση για δικεφαλους 40kg ανεβασμα σκαλοπατη 3*15 σε καθε ποδι με βαρη 5 kg σε καθε χερι 30΄΄ διαλημα σε καθε σετ + κιλιακοι διαφοροι προγραμα 50 εως 60΄.
    τελος διατασεις
    τι γινετε και δεν μπορω να περπατησω για 3 μερες? ποναω οχι οπως πιανεσε.αλλα πολλη περισοτερο ειμαι 46 χρονων και
    75 kg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάλλον είναι πολύ αυτό που κάνεις. Γενικά από την ηλικία αυτή και πάνω οι απαιτούμενοι χρόνοι αποκατάστασης ανεβαίνουν πολύ. Μάλλον θα χρειαστεί να ψαλιδίσεις την διάρκεια της προπόνησής σου. Στην ηλικία αυτή δίνουμε περισσότερη έμφαση στην τέλεια διατροφή. Η μείωση της προπόνησης δεν είναι φρένο,πάλι μπορούμε να έχουμε άψογη φυσική κατάσταση.

      Delete
  6. Είμαι 48 ετων και έχω ξεκινήσει βάρη εδώ και εξι μηνες. Πιο παλιά εκανα
    για πολλά χρόνια συστηματικα.Κάνω 5ημερο split,δηλαδή γυμναζω ενα μέλος του σωματος κάθε ημερα με πεμπτη και Κυριακή ρεπω.Μου παιρνει γύρω στο μισαωρο η κάθε προπόνηση και βλέπω καλά αποτελεσματα. Κάνω καλά η να ακολουθησω κάτι άλλο?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό είναι ότι έχει αποτέλεσμα!

      Delete