28.5.11

Πάχος στην κοιλιά: χρησιμοποιήστε το υπερόπλο!







Το πάχος στην κοιλιά ταλαιπωρεί πολύ κόσμο και ιδιαίτερα τους άντρες.

 Το πάχος στην κοιλιά είναι στενά συνδεδεμένο με τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, τα οποία είναι γενικά υψηλότερα στους άντρες.

Αν μπορέσετε να μειώσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης σας θα έχετε πολύ πιο εύκολη δουλειά σε σχέση με την αντιμετώπιση του πάχους της κοιλιάς.

Βέβαια τα χρονίως υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης που ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο είναι καταστροφικά για την υγεία του γενικά και το πάχος στην κοιλιά αποτελεί μόνο μια ήσσονα παρενέργεια.

Μπορείτε να κάνετε μια σειρά από ενέργειες για να χαμηλώσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης σας. Από αυτές μερικές έχουν σχέση με τον τρόπο που γυμνάζεστε.

Ποτέ μην ασκείστε έντονα για πάνω από μια ώρα και γενικά να αποφεύγετε την υπερπροπόνηση.

Οι ορμόνες αντιπαλεύονται καλύτερα με ανταγωνιστικές ορμόνες και ο καλύτερος αντίπαλος για την κορτιζόλη είναι η περίφημη αυξητική ορμόνη.

Είδαμε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος άσκησης για υψηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης είναι η πολύ έντονη διαλειμματική άσκηση όπως περιγράφεται εδώ:

H προπόνηση που θα σας γυρίσει πίσω στο χρόνο!

Γι αυτό και όσοι σπριντάρουν συστηματικά όχι μόνο δεν συσσωρεύουν πάχος στην κοιλιακή χώρα αλλά επί πλέον έχουν και γραμμωμένους κοιλιακούς.

Από την πολύχρονη εμπειρία μου ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταπολεμήσετε το πάχος της κοιλιάς είναι τα σπριντ!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

42 comments:

  1. Καλησπερα και συγχαρητηρια για το blog!!Θα πρεπει να μας εξηγησεις τον κυκλο προπονησης με τα σπριντ με ενδιαφερει πολυ για την αυξηση της τεστοστερονης...λογω κιλων εχω γραμμωμενο σωμα και θελω να το διατηρησω!!!Ευχαριστω!

    ReplyDelete
  2. Καλημερα , Συγχαρητηρια για το blog! Συμφωνο 100% για ολα οσα αναφερεισ για τα σπριντ και το θετικο αντικτυπο που αυτα εχουν στην συνολικη εικονα ενος υγειους ανθρωπου.Θα ηθελα ομως να κανω ενα εντελως καλοποροαιρετο σχολιο σχετικα με τις φωτο που ανεβαζεις προβαλλοντας σπριντερ που εχουν αναγαγει τη χρηση αναβολικων σε τροπο ζωης, αυτοι ρε συ ειναι αλογα οχι ανθρωποι! Με αυτο τον τροπο, σιγουρα χωρις να το θελεις, συμμετεχεις στην προβολη λανθασμενων προτυπων που μας εχουν επιβαλλει οδηγωντας ετσι πολλους σε ακραιες διαιτες και απογοητευση. Οπως λοιπον και εσυ συνεχεια αναφερεις : Καθαρη διατροφη χωρις ακροτητες, ασκηση σωματος και πνευματος και συνεχη δραστηριοποιηση κοντρα στον συγχρονο τροπο ζωης της απολυτης αδρανοποιησεις που πολλοι εχουμε υιοθετησει!

    ReplyDelete
  3. "Ποτέ μην ασκείσθε έντονα για πάνω από μια ώρα και γενικά να αποφεύγετε την υπερπροπόνηση"

    Χρήστο, μια ερώτηση έχω: Όταν πχ προπονείς 2 μυικές ομάδες σε μία μέρα από 3-4 σετ την κάθε άσκηση επί 8 επαναλήψεις το κάθε σετ και από 4-5 ασκήσεις για κάθε ομάδα + αρκετή αερόβια στο τέλος χρειάζεσαι πάνω απο μια ώρα για να τελειώσεις σωστά; για να μην πώ 2!!Θεωρείται έντονη προπόνηση,είναι λάθος;από την εμπειρία σου, προτείνεις μόνο 3x20' λεπτά την εβδομάδα όπως γράφεις στο άλλο άρθρο;Ευχαριστώ, Γιώργος

    ReplyDelete
  4. "Θα ηθελα ομως να κανω ενα εντελως καλοποροαιρετο σχολιο σχετικα με τις φωτο που ανεβαζεις προβαλλοντας σπριντερ που εχουν αναγαγει τη χρηση αναβολικων σε τροπο ζωης, αυτοι ρε συ ειναι αλογα οχι οχι ανθρωποι!"

    Προφανώς μιλάς για αυτούς που ακολουθούν τον πρωταθλητισμό.Μπορείς όμως να είσαι όπως στη παραπάνω φωτογραφία και χωρίς φάρμακα.

    ReplyDelete
  5. "Μπορείς όμως να είσαι όπως στη παραπάνω φωτογραφία και χωρίς φάρμακα."

    Εδώ που τα λέμε, στα 100 άτομα που έχουν σώμα όπως ο τύπος της φωτογραφίας, ζήτημα είναι αν 2-3 το έχουν κάνει με απόλυτα φυσικές μεθόδους.

    ReplyDelete
  6. "Προφανώς μιλάς για αυτούς που ακολουθούν τον πρωταθλητισμό.Μπορείς όμως να είσαι όπως στη παραπάνω φωτογραφία και χωρίς φάρμακα."

    ΣΥΜΦΩΝΩ! ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΚΟΒΕΖΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΣΤΟ BLOG, ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΣΥΜΑΝΣΗ. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

    ReplyDelete
  7. Εδώ που τα λέμε, στα 100 άτομα που "έχουν σώμα όπως ο τύπος της φωτογραφίας, ζήτημα είναι αν 2-3 το έχουν κάνει με απόλυτα φυσικές μεθόδους."

    Κάνεις μεγάλο λάθος σ' αυτό.Το σώμα του τύπου που αναφέρεις γίνεται με φυσικές μεθόδους.

    themoiko,συμφωνώ με τα όσα λες περί πρωταθλητισμού.Και εγώ δεν τον εγκρίνω.

    Προφανώς και τα σχόλια σου είναι καλοπροαίρετα(κανείς δεν είπε άλλωστε το αντίθετο)και πολύ καλά,γιατί δίνουν τροφή για σκέψη και κουβέντα.

    ReplyDelete
  8. "|Kάνεις μεγάλο λάθος σ' αυτό.Το σώμα του τύπου που αναφέρεις γίνεται με φυσικές μεθόδους."

    Δεν είπα ότι δεν γίνεται. Είπα ότι από όσους το έχουν καταφέρει, ελάχιστοι είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν μόνο φυσικές μεθόδους. Από τους δικούς μου γνωστούς τουλάχιστον (όχι ότι αποτελούν ασφαλές δείγμα βέβαια) ούτε ένας.

    ReplyDelete
  9. Το να πετας μια ορμονη και να λες οτι ειναι κακη... και ενοχοποιειται για το κοιλιακο λιπος χωρις να εξηγεις τη δραση της, δεν ειναι κι οτι καλυτερο. Δεν ταιριαζει και στη φιλοσοφια του blog σου. Φιλικα.
    Επισης...Οι αναγνωστες σου δεν ειναι ολοι γκουρου του φιτνες, ακουει ο αλλος η κορτιζολη φταιει για το λιπος στην κοιλια και απενοχοποιει με τη μια τα σουβλακια και τις πανσετες...
    Eπειδη απευθυνεσαι σε πολλους ασχετους που 8α ηθελαν να μαθουν, καλο θα ηταν να εισαι πιο αναλυτικος.

    ReplyDelete
  10. και εγω ασχολουμαι 3 χρονια με την γυμναστικη εχω ενα χρονο που διαβασω τα πολυ χρησιμα αρθρα του χρηστου αλλα πιστευω οτι για να κανεις το σωμα που ειναι στην φωτο θελει και συμπληρωματα και προσθετα...φυσικα ειναι παρα πολυ δυσκολο να γινει αυτο απο την μικρη εμπειρια που εχω!

    ReplyDelete
  11. O κύκλος προπόνησης έχει εξηγηθεί πολλές φορές. Δες και την προηγούμενη ανάρτηση.

    Τhemoiko μη κολλάς στις φωτό. Τυχαίες είναι!Αν και αρκετοί πρωταθλητές μπορούν να φθάσουν σε τέτοια επίπεδα χωρίς αναβολικά. Βέβαια ξεφεύγουμε από την ουσία του πράγματος που είναι το κείμενο και όχι η φωτό.

    Γιώργο εσύ μιλάς για διάρκεια κι εγώ για ένταση. Το αν είναι έντονη η προπόνησή σου εξαρτάται από το πόσο βάρος σηκώνεις,το μέγεθος των διαλειμμάτων σου και την ένταση καθώς και τη διάρκεια της αερόβιας.

    Για μένα με τίποτε δεν πρέπει κανείς να ξεπερνά την ώρα!

    Ανώνυμε το ότι η κορτιζόλη έχει άμεση σχέση με το λίπος της κοιλιάς δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται κανείς να πλακώνεται στους γύρους επειδή κατανοεί το μηχανισμό. Υποτίθεται ότι απευθύνομαι σε νοήμονες ανθρώπους.

    Μπορώ να γίνω πιο αναλυτικός αν βρεθεί κάποιος να δακτυλογραφεί τα κείμενά μου γιατί γράφω με ταχύτητα χελώνας.

    Όποιος όμως με διαβάζει συστηματικά καταλαβαίνει τα πάντα.

    ReplyDelete
  12. Παντως επιμενω οτι θα ηθελα μερικες παραπανω πληροφοριες για την κορτιζολη. Γκουγκλαρα αλλα αυτα που διαβασα δεν μπορεσα να τα συνδυασω με το κοιλιακο λιπος.

    ReplyDelete
  13. Χρήστο, Γιώργος εδώ,σε ευχαριστώ για την απάντηση, κατάλαβα ότι μιλάς για ένταση, εννοούσα έντονη προπόνηση και εγώ φυσικά αλλά φάνηκε ως διάρκεια!Δλδ πχ σε περίοδο όγκου εσύ πάλι 1 ώρα κάνεις; Κατάλαβες τι εννοώ, μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ, βάρη στο μέγιστο δυνατό, αργά τις εκτελέσεις,αερόβια στο τέλος, ε εμένα μου παίρνει 2 ώρες και βάλε! Δεν θεωρείται έντονη προπόνηση αυτό; Αν είναι λάθος να ξεπερνάμε τη 1 ώρα τότε δεν ξέρουμε τπτ και πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά....πχ οι αρσιβαρίστες γυμνάζονται ενα μοιρασμένο αλλά καλό 8ωρο συνολικά απ'ότι θυμάμαι!!!!!Σε ευχαριστώ

    ReplyDelete
  14. ρε παιδιά καλά χρυσά όσα λέτε,αλλά βλέπω κοινοποιήτε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια,βάλτε μας κάτι καινούριο,αυτά που ανεβάζεται δίχνει ότι κάνετε πολύ καλή δουλειά!

    ReplyDelete
  15. Είναι γιατί ανεβάζω μόνο δικά μου άρθρα!Δεν ανεβάζω άρθρα άλλων!

    ReplyDelete
  16. Καλημέρα,
    Να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι το blog είναι φοβερό κυρίως για εμάς τους ερασιτέχνες. Μήπως έχεις ακούσει για το Leangains Intermittent Fasting ή το έχεις δοκιμάσει? πιστεύεις ότι επιδρά θετικά στον έλεγχο της ινσουλίνης και της κορτιζόλης? Βλέπω ότι θα ταίριαζε πολύ στο τρόπο ζωής μου καθώς ούτως η άλλως γυμνάζομαι νηστική το πρωί. Θα εκτιμούσα μια απάντηση

    ReplyDelete
  17. Συνταξιούχος πια στα 59 μου... είπα να βελτιώσω την σωματική μου κατάσταση και με βοηθάς πολύ.

    Σε Ευχαριστω.. Μανώλης Σπόργιτας

    ReplyDelete
  18. Μανώλη ευχαριστώ! Μη τα παρατήσεις ποτέ!

    Με το Intermittent Fasting δεν έχω ασχοληθεί γιατί δεν μου ταιριάζει! Αν βρω λίγο χρόνο θα το δω γιατί πιστεύω πως έχει βάση!

    ReplyDelete
  19. Καλησπερα Christo! πρωτη φορα ερχομαι σε επαφη με το blog σας και διαβαζω τα αρθρα σου!Και το συγκεκριμενο θεμα με το ''παχος στην κοιλια'' με απασχολει πολυ! Το αρθρο σου εγινε απολυτα κατανοητο περι υψηλων επιπεδων κορτιζολης...εχω δοκιμασει το σπριντ ως τροπο ασκησης και ειναι αποτελεσματικο.Εγω ομως αντιμετωπιζω ενα αλλο προβλημα ως γυναικα που ειμαι,με το σπριντ περαν του οτι μειωθηκε το κοιλιακο λιπος, μειωθηκε και το λιπος στην περιοχη του στηθους με αποτελεσμα να μικρυνει κατα πολυ κατι ποθ δεν με χαροποιησε :P! Υπαρχει μηπως καποιου ειδους ασκηση που μπορω να ακολουθησω ωστε να πετυχωτο ενα αλλα αποφυγω το αλλο? Αν και συφμωνα με το γυμναστη μου ειναι αναποφευκτο κατι τετοιο :( !

    ReplyDelete
  20. Έτσι είναι Ελένη! Θα βρεις το χρυσό μέσο όρο!

    ReplyDelete
  21. Clenbuterol, λίγο τρέξιμο και έχεις καθαρίσει...λίπος στην κοιλιά ούτε για δείγμα...και φυσικά διατροφή σοβαρή και προσεγμένη..

    ReplyDelete
  22. Ρίξε όμως και μια ματιά στις παρενέργειες!

    ReplyDelete
  23. Καλησπέρα σας !! Συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ πολύ για το έργο που κάνετε ! Εδώ κι 1,5 χρόνο ασκουμαι συστηματικά κ φέτος λιγο παραπάνω 5 φορες την εβδομαδα ισως κ 6 ! Ειμαι 23 ετων , ο δεικτης μαζας σώματος είναι στο φυσιολογικό όλα οκ δλδ. Το θέμα μου είναι αυτό η κοιλιά !!! Ξερω πως ειναι θεμα η διατροφή αλλά προσέχω μιας και έχω δυο φίλους διατροφολογους. Η ερώτηση μου είναι η εξής (Συγγνώμη αν το έχετε αναφέρει αλλού αλλά δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω ολα παντα) στα σπριντ αν εχω καταλάβει σωστά συγκαταλεγεται και το tae bo fit ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων !

    ReplyDelete
  24. Όχι!Κάνε σπριντ,κόψε αλεύρι και ζάχαρη κι η κοιλιά θα πάει περίπατο!

    ReplyDelete
  25. Σας ευχαριστώ πολύ!!! Καλή συνέχεια !!!

    ReplyDelete
  26. Χριστο σε χερετω εχω μια ερωτηση παντα λες να μιν κανωμε ασκιση περα της μια ωρας φανταζωμε αυτα για τους φιλους που θελου οκγο εγω ασχολουμε με ποδιλασια κανω περιπου 3 φορες τη βδομαδα απο 3-5 ωρες καθε φορα μπορεις να μου προτινεις κατι κανω και 2 φορες τη βδομαδα κικλικη ενδηναμοσης απο 45 λεπτα

    ReplyDelete
  27. Έχει αναφερθεί σε ένα άλλο blog για τα σπρίντ να μη γίνονται ποτέ σε άσφαλτο... Μία άλλη εναλλακτική εκτός από χώμα ;;γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει χωματόδρομος στην πόλη που σπουδάζω...

    ReplyDelete
  28. Αντρέα με τόσες ώρες εξαντλείς ανώφελα τον εαυτό σου και κανιβαλίζεις τη μυική σου μάζα. Θα σου πρότεινα να τα περιορίσεις και να πας σε πιο σύντομες και πιο εντατικές προπονήσεις. Βάλε στο πρόγραμμα σου σπριντ - όχι με το ποδήλατο - και βάρη!

    ReplyDelete
  29. Μπετόν να αποφεύγεις! Η άσφαλτος είναι αποδεκτή και δίνει φθορά ανάλογη του διαδρόμου των γυμναστηρίων.Καλύτερα είναι το γρασίδι,η γη και το ταρτάν!

    ReplyDelete
  30. Anti gia sprint mporoume na kanoyme entono eleiptiko gia kapoia lepta meta xalara kai meta pali apo thn arxh sunexomena gia kana misawro?Tha exei to idio apotelesma i esw paromoio sto kapsimo lipous?Xarhs!

    ReplyDelete
  31. Μπορείς! Δεν είναι το ίδιο πράγμα αλλά μπορείς!

    ReplyDelete
  32. Χρήστο, όποιος σε διαβάζει τακτικά, καταλαβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τι λες. Έχουμε μάθει πολλά σημαντικά πράγματα απο εσένα. Σε ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  33. Γεια και απο μένα,

    τώρα αρχίζω ξανά γυμναστήριο μετα απο διακοπή 2 μηνών για το καλοκαίρι. και μένα η προπόνηση μου παίρνει 1.30 ώρα μαζι με ζεσταμα και 20 λεπτα αερόβιο στο τέλος (120-150 bpm). Συνήθως κάνω 3 φορές τη βδομάδα. Θέλω να ρωτήσω αν θα ήταν καλύτερα να μειώσω χρόνο στη μία ώρα (δλδ 10' λεπτά ζέσταμα+ 20' βάρη + 10/ κοιλιακούς ραχιαίους + 20' αερόβιο τέλος) και 4 φορές τη βδομάδα. Αλλά προβληματόζομαι αν 20' βα΄ρη αρκούν ώστε να έχω αποτέλεσμα και να είμαι ικανοποιημένη. Ευχαριστω'

    ReplyDelete
  34. Να μείνεις στις 3 προπονήσεις την εβδομάδα,να μειώσεις τη διάρκειά τους και να αυξήσεις την ένταση!

    ReplyDelete
  35. Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα ήθελα να ρωτήσω όμως πως μπορεί να γίνει αυτό? Μειώνοντας τον αριθμό των σετ / επαναλήψεων αλλα με περισσότερα κιλά? (πάιζω πυραμίδα 4 σετ, 12-8 επαναλήψεις), με μικρότερα διαλέιμματα ή λιγότερες ασκήσεις?

    ReplyDelete
  36. Λιγότερα σετ,μικρότερα διαλείμματα,μεγαλύτερα βάρη!

    ReplyDelete
  37. h dialimatiki mporh na gini kai me to podilato ? exei apotelesma ?

    ReplyDelete
  38. Με όλα τα όργανα μπορεί να γίνει,αλλά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το σώμα όπως το τρέξιμο μιλώντας για διαλειμματική!

    ReplyDelete
  39. Αν κάνω σπριντ όταν πηγαίνω στο ψυγείο, βοηθάει !!!

    ReplyDelete
  40. Βοηθάει να γίνεις γουρούνι από το πάχος!

    ReplyDelete
  41. Καλησπερα! Λογω τραυματισμων στα γόνατα απο το χορό η μόνη αερόβια άσκηση που μου επιτρέπεται είναι η κολύμβηση. Μπορεί κάποιος να προτείνει κάποιο είδος διαλλειματικής προπόνησης στο νερό;

    ReplyDelete
  42. http://totalfitness-christos.blogspot.gr/2010/07/blog-post_26.html

    ReplyDelete