3.6.11

Θέλω να χάσω πολύ λίπος! (2)









1o μέρος:

Θέλω να χάσω πολύ λίπος!


Γιατί μόνο μισό κιλό λίπος την εβδομάδα;

Διότι πρέπει να σκεφτόμαστε τη διατηρησιμότητα του εγχειρήματος αλλά και την αποφυγή του πολύ υπαρκτού ενδεχομένου του rebound,της ανάκτησης δηλαδή των κιλών.

Πόσες φορές πήγατε επιθετικά και υπερφιλόδοξα και τι ακριβώς πετύχατε;

Προσωπικά έχω άσχημες εμπειρίες από τέτοιου είδους προσπάθειες.

Εξ' άλλου μπορεί ο στόχος αυτός να μη φαίνεται αρκούντως φιλόδοξος για τους ανυπόμονους αλλά οδηγεί σε απώλεια 26 κιλών λίπους το χρόνο!

 Γι αυτό τονίζω το ρόλο της διατηρησιμότητας, δηλαδή το αν είναι εύκολο κανείς να προσκολληθεί σε τέτοια πλάνα ζώντας παράλληλα μια κανονική ζωή.

Κι αν θέλω να χάσω παραπάνω λίπος;

Είναι εφικτό, ιδιαίτερα αν είστε μεγαλόσωμοι ή υπέρβαροι αλλά οι πιθανότητες δεν σας ευνοούν. Ιδιαίτερα όταν περάσουν οι πρώτες εβδομάδες.

Προσέξτε: είναι θέμα μαθηματικών. Για να χάσετε 1 κιλό λίπους τη εβδομάδα θα πρέπει να δημιουργείτε με τη διατροφή και την άσκηση ένα μέσο καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα της τάξης των 1100 θερμίδων.

Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα.

Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για λίπος και όχι για βάρος. Το βάρος μπορεί να είναι νερό ή μυϊκή μάζα. Η πρώτη περίπτωση είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και η δεύτερη 100% απευκταία.

Να τρώω λιγότερο ή να γυμνάζομαι περισσότερο;

Πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή!

Αν γυμνάζεστε πολύ υπάρχει μείζων κίνδυνος να κάψετε τη μηχανή σας(υπερπροπόνηση).

Αν γυμνάζεστε λίγο δεν μπορείτε να πετύχετε αξιόλογα θερμιδικά ελλείμματα.

Η περίοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για πολύ έντονη άσκηση όπως π.χ. είναι η HIIT.

 Πρέπει να είστε πιο συντηρητικοί για να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Έχετε μαραθώνιο μπροστά σας οπότε ξεχάστε τα σπριντ.

Η προπονητική σας βάση θα πρέπει να είναι η αερόβια σταθερού και μέσης έντασης τέμπο. Είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να χάσετε πολύ λίπος χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Αν δεν μπορείτε να τρέξετε, δοκιμάστε το γρήγορο βάδην.

Αύριο θα δούμε περισσότερα.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

17 comments:

  1. Χρηστο θελω να χασω γυρω στα 12 με 15 κιλα, εχω χασει ηδη 5 το τελευταιο 3μηνο. Επισης, το τελευταιο 1,5 μηνα παω ειτε 1 ωρα γρηγορο περπατημα και σπριντ, ειτε κολυμπι κανα μισαωρο, ειτε γυμναστηριο καθε 2 με 3 τρεις μερες (40 min διαδρομο + 40 min βαρη). Απο οταν αρχισα γυμναστικη δεν πεφτω σε κιλα, ενω η διατροφη ειναι οκ. Ειναι λες κατι περιστασιακο και θα συνεχισω αργοτερα να χανω, γινεται κατι με τους μυς? Πρεπει να τα χασω, να κανω 2ο παιδακι αλλα και να τα μεγαλωσω πιο ευκολα μετα. Ειμαι 37 στα 81 κιλα με 1.64 υψος.Ακομα, για extreme καταστασεις γυμναστικης δεν ειμαι, προσεχω για να μην εχω προβλημα με τα γονατα μου μελλοντικα. Ξερεις λοιπον αν το σωμα παιζει καποιο παιχνιδι σε τετοια περιπτωση? Να πω επισης οτι εχω ρυθμισμενο θυροειδη.

    ReplyDelete
  2. Μείωσε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες! Κόψε τελείως τη ζάχαρη και το αλεύρι κι από υγρά πίνε μόνο νερό!

    ReplyDelete
  3. χρηστο καλημερα απο τον φεβρουαριο εχω χασει 37 κιλα οπως το ειπες με γρηγορο βαδην κ τρεξιμο στην πορεια κ σπριντ τωρα ασχολουμε πλεον με βαρη κ κικ μποξκ σωστη διατροφη παντα.θελω να χασω τελειως το λιπος απο 113 κιλα ειμαι 78 το σωμα μου αλλαξε τελειως αλλος ανθρωπος.φινονται ολοι οι μυς το μονο που με ταλαιπωρει ειναι το κατω μερος τον κοιλιακων για να εχω 6 pack.καμια συμουλη για αυτο??

    ReplyDelete
  4. Υπομονή κι επιμονή! Αυτό είναι το πιο δύσκολο μέρος. Αυξάνοντας την ένταση των προπονήσεων και βγάζοντας ζάχαρη κι αλεύρι από τη διατροφή σου θα φθάσεις κι εκεί!

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα Χρίστο,είμαι 15 χρονών.Κατέβασα αρκετά τα ποσοστά λίπους μου τον τελευταίο καιρό.Είμαι 77 κιλά (1.76 υψος).Ασχολούμαι φανατικά με το fitness και σε διαβάζω το τελευταίο τρίμηνο.Κανω περίπου 500 θερμίδες ελλημα ημερισίως.όσο αναφορά την άσκηση,αν κάποιος μπορεί να κάνει sprint ή HIIT αντίστοιχα να προτιμήσει και πάλι την μεση αερόβια?

    ReplyDelete
  6. Όχι! Καλό είναι να γυμνάζεται στο ανώτερο επίπεδο που είναι ανεκτό από τον οργανισμό του!

    ReplyDelete
  7. Καλησπερα...κανω διατροφη σε διατροφολογο απο τον αυγουστο κ στη ζυγαρια δε χανω παρα μονο ενα κιλο κ σε λιπος εχασα 3 κιλα...πρεπει να χασω 8 κιλα.εχω κουραστη..κ φυσικα κανω κ γυμναστικη..γιατι δε πεφτουν τα κιλα στη ζυγαρια...:-(

    ReplyDelete
  8. Μη το βάζεις κάτω! Βάλε τη διατροφή σου και την άσκηση σου στο μικροσκόπιο και κάνε κάποιες μικρές αναπροσαρμογές!

    ReplyDelete
  9. theo εισαι 15 χρονων μην κανεις ελλειμα τρωγε ολες τις θερμιδες σου και γυμνασου απλα μην τρως τιποτα επεξεργασμενο ζαχαρες αλευρια, αν θες να φτιαξεις το σωμα σου

    ReplyDelete
  10. ημουν 120 κιλα ξεκινησα διαιτα το 2010 μαζι με γυμναστικη κ εχω φτασει 86.ειμαι 1.70 και θελω να φτασω 74-75 το προβλημα ειναι οτι λιπος εχω πλεον ειναι στην κοιλια κ δε πεφτει με τιποτα τι διατροφη την προσεχω αρκετα απλα λογο δουλειας εχω μειωσει την γυμναστικη τι να αλλο να κανω ετσι ωστε να δω μια αλλαγη σιγα σιγα?

    ReplyDelete
  11. Χωρίς άσκηση το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αριστοποιήσεις τη διατροφή σου!Κόψε ζάχαρη και άσπρο αλεύρι οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  12. Χρηστο ειμαι 1,70 64 κιλα,
    Με υποθερμιδικη διατροφη 15% κατω, βαρη(3x8 συνηθως),αεροβια, και προσληψη 125 πρωτεινης ημερησιως κατανεμημενης σωστα,
    εχασα 1 κιλο σε λιγοτερο απο μια βδομαδα! Λιπος νερο η μυς να ηταν?
    Αρα αυτα που λες παραπανω ισχυουν για υπερβαρους?

    ReplyDelete
  13. Απ' όλα! Δεν είναι καθόλου κακό να χάνεις πολύ για κάποιες εβδομάδες!Απλά δεν είναι διατηρήσιμο αλλά ούτε κι επιθυμητό να γίνεται αυτό για μεγάλα διαστήματα!

    ReplyDelete
  14. Καλησπερα, ειμαι κι εγω απο τις περιπτωσεις γυναικων που ειπα τερμα ως εδω και μεσα σε ενα χρονο εχασα με σωστη διατροφη και γυμναστικη 27 κιλα εκ των οποιων τα 25 λιπος και 2 υγρα και μυικη μαζα. Με βοηθησαν πολυ και οι συμβουλες σας και σας ευχαριστω
    Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι οτι εκοψα το ασπρο αλευρι αλλα απο ζαχαρη που και που χρησιμοποιω μαυρη ανεπεξεργαστη. Πρεπει να την κοψω τελειως; Ευχαριστω και παλι!

    ReplyDelete
  15. Eλάχιστη είναι η διατροφική διαφορά της από την άσπρη! Είναι κι αυτή καταστροφική για την υγεία γι αυτό όχι πάνω από δύο κουταλάκια τη μέρα!

    ReplyDelete
  16. Απολυτως τιποτα (κακο) δεν θα σου κανει αν συνεχισεις να τρως αλευρι σε μορφη πχ ζυμαρικων ΑΚΟΜΑ και ασπρων.Οι υδατανθρακες γενικα θα πρεπει να μενουν σταθεροι Η ΕΛΑΦΡΩΣ μειωμενοι,ειναι τραγικο λαθος μια πολυ χαμηλη διατροφη σε υδατανθρακα αν θελεις να εχεις παραγωγικες προπονησεις και χασιμο λιπους.Ακραιες μειωσεις σε υδατανθρακα και παλι για ΜΙΚΡΟ χρονικο διαστημα εχουν εφαρμογη σε παχυσαρκους ανθρωπους κυριως με σοβαρη αντισταση στην ινσουλινη.Απεφευγε κορεσμενα και τρανς λιπαρα που ΑΥΞΑΝΟΥΝ την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην ινσουλινη τρωγε καθαρα και με διαταραχη της ομοιοστασης (προπονηση) θα εχεις το αποτελεσμα που θες.Τα απλα ειναι τα δυσκολα και η εφαρμογη τους σε βαθος χρονου.Fat is burned in the carbohydrate flame.

    ReplyDelete
  17. Διαφωνώ ως προς το ποιοτικό και όχι το ποσοτικό! Το άσπρο αλεύρι είναι φονιάς και γενικά καλό είναι να μη τρώμε σιτάρι. Αν το κόψεις για 10 μέρες θα δεις τέτοια διαφορά στο μυαλό σου και στα επίπεδα της ενέργειας σου που δεν θα το πιστεύεις! Ευχαριστώ για τα σχόλια σου!

    ReplyDelete