1.7.11

Acai berries,goji berries και λοιπές "σούπερ τροφές"!








Υπάρχει σίγουρα μια υπερβολή ως προς τον χαρακτηρισμό πολλών τροφών σαν super foods.

Kυρίως όταν η υπόθεση μυρίζει χρήμα. 
Τότε οι online marketers δίνουν ρέστα και να είστε σίγουροι ότι τα καταφέρνουν τέλεια στο να αποσπάσουν το χρήμα των πιο εύπιστων.

Κάθε χρόνο έρχεται στο προσκήνιο μια νέα διατροφική μόδα/τρέλα!

Πότε από τα βάθη του Αμαζονίου,πότε από απρόσιτες πλαγιές των  Ιμαλαΐων και άλλες φορές από τα βάθη των ωκεανών.


Οι νέες σούπερ τροφές υπόσχονται μεταξύ άλλων:

- γρήγορο αδυνάτισμα

- λιγότερο λίπος

- φοβερό σεξ

- αποτοξίνωση

- ενίσχυση του ανοσοποιητικού

- γύρισμα πίσω στο χρόνο κλπ

Αδέλφια μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα!

Δεν είναι όμως!

Η λύση δεν βρίσκεται στους εξιδανικευμένους καρπούς του σημερινού τίτλου  ή άλλους παρόμοιους αλλά σε μια καθαρή διατροφή συνοδευμένη από συστηματική σωματική άσκηση.

Με ενοχλούν οι συνεχείς ερωτήσεις για acai berries,goji berries,ιπποφαές,σπιρουλίνες κλπ.

Είναι όλα καλά αλλά κανένα δεν είναι από μόνο του λύση! 

Η λύση είναι πολύ απλή: σωστές διατροφικές επιλογές με διαρκή αντίσταση στα σκουπιδοφαγητά του συρμού και βέβαια συστηματική άσκηση.

Μην παρασύρεστε από υπερβολές,μην περιμένετε Μεσσίες και μην πετάτε τα χρήματα σας στα στόματα των ανίδεων και αδηφάγων marketers!!


 Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





4 comments:

  1. εγω καθε πρωι παιρνω goji και μονο με ασκησεις σωματικου βαρους εχω δει απιστευτα αποτελεσματα! τεστοστερονη στα υψη ;)

    ReplyDelete
  2. Εγω παλι μπορω να πω οτι περνω σχεδον τα παντα.Goji,ιπποφαες,σπυρουλινα,Μυρτιλο,Cranberrie.Απτο goji δεν καταλαβα κ πολλα αλλα αυτο που πραγματηκα δινει πολυ ενεργεια ειναι η Σπυρουλινα! Φοβερη,απλα.Πολυ ενεργεια για το μεγεθος κ το βαρος της.Το δε ιπποφαες κανει μετα απο καποιες μερες/βδομαδες αρκετη διαφορα σε δερμα κ μαλλια.Κ αυτο ειναι αρκετα ορατο.

    ReplyDelete
  3. Δε διαφωνώ με όσα γράφονται για τα οφέλη των superfoods, αλλά αμφιβάλλω πολύ για το αν αυτά τα οφέλη φτάνουν στον καταναλωτή τους. Το πρόβλημα σε μία λέξη: δοσολογία.

    Γενικά η δοσολογία με την οποία προωθούνται τα περισσότερα superfoods είναι ελάχιστη. Στη σπιρουλίνα π.χ. είναι νομίζω δύο μικρές ταμπλέτες την ημέρα. Δεδομένου πως δεν είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, πόσα ενεργά συστατικά να περιέχονται άραγε σε αυτή τη δόση;

    Από περιέργεια, οι φίλοι που αναφέρουν αποτελέσματα από goji/σπιρουλίνα, τι ποσότητες καταναλώνουν κάθε μέρα;

    Νομίζω πως οι marketeers γνωρίζουν πως το 99% των καταναλωτών δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι σχετικά με διατροφικά ζητήματα και το εκμεταλλεύονται. Έτσι τελικά φτάνουμε και αποδίδουμε θαύματα στην κατανάλωση μικροποσοτήτων superfoods.

    Π.χ. αποφασίζεις μια μέρα να κόψεις μαχαίρι τα delivery και να τρώς και 20 goji berry με το πρωινό σου. Μετά από ένα μήνα βλέπεις διαφορά στα επίπεδα ευεξίας σου. Εξαιτίας του brainwashing και των φανφαρών του marketing αποδίδεις το "θαύμα" στα goji berry ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα σου ήταν τα τα σκουπίδια του delivery που σταμάτησες να τρως.

    Εκτός αυτού, υπάρχουν και οι περιπτώσεις placebo effect. Νοιώθεις super δηλαδή μόνο και μόνο επειδή σκέφτεσαι πως τρως superfoods.

    Εν κατακλείδι, συμφωνώ με το Χρήστο πως η λύση για ένα καλύτερο και πιο υγιές σώμα βρίσκεται σε μια καθαρή διατροφή συνοδευμένη από συστηματική σωματική άσκηση.

    Θα συμπλήρωνα πως τα superfoods θα μπορούσαν να είναι μέρος της διατροφής αυτής γιατί είναι όντως ποιοτικά ως τροφή. Όμως με τις τιμές που έχουν (εξαιτίας του hype/marketing) δεν αξίζουν τελικά τον κόπο - μπορείς να πάρεις τα αντίστοιχα οφέλη και από άλλα τρόφιμα σε πολύ μικρότερο κόστος για την τσέπη σου.

    ReplyDelete