27.8.11

Τεστ δυσανεξίας τροφών: βοηθήστε να βγάλουμε μια άκρη!







Τα τεστ δυσανεξίας τροφών έγιναν πολύ του συρμού γιατί οι "έξυπνοι" marketers του χώρου της υγείας τα έχουν εντάξει στη χρυσοφόρα βιομηχανία του αδυνατίσματος.

Ο πραγματικός τους όμως ρόλος είναι η ανίχνευση πιθανών δυσανεξιών - προσοχή! Άλλο οι δυσανεξίες ή υπερευαισθησίες και άλλο οι αλλεργίες - σε συγκεκριμένες τροφικές ομάδες που φέρνουν από ελαφριές έως πολύ σοβαρές χρόνιες καταστάσεις όπως π.χ

- διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα γαστρεντερικής φύσης

- πόνους στις αρθρώσεις που φαίνονται ανεξήγητοι

- ρινίτιδες ή μορφές άσθματος

- αίσθημα χρόνιας κόπωσης

- πονοκέφαλοι διαφόρων ειδών

- φαγούρες,εκζέματα και διάφορες δερματοπάθειες.

Η πολύ λογική και ευρέως παραδεκτή θεωρία είναι ότι αν εξαλείψουμε προσωρινά τις τροφικές αυτές ομάδες από το διαιτολόγιο μας θα έχουμε υποχώρηση ή ίσως και τέλεια εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

Αυτό είναι κάτι που αξίζει την αμέριστη προσοχή μας διότι πολλά από τα συμπτώματα μπορούν να είναι τόσο οξέα και βασανιστικά που μπορούν στην κυριολεξία να διαλύσουν την καθημερινή ζωή του πάσχοντος και να την μετατρέψουν σε χρόνιο βασανισμό.

Ποιο όμως είναι το πιο έγκυρο τεστ δυσανεξίας;

Tην απάντηση αυτήν βέβαια δεν μπορώ να τη δώσω εγώ μιας και δεν υπάρχει καμία περί αυτού συναίνεση και σύγκλιση στην επιστημονική κοινότητα.

 Αντίθετα υπάρχει έκδηλη αμφισβήτηση για όλα τα γνωστά τεστ ως προς την ικανότητά τους θα εντοπίζουν με επιτυχία τις τροφές στις οποίες παρουσιάζουμε δυσανεξία.

Επειδή γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς έχετε υποβληθεί σε τεστ δυσανεξίας θα ήθελα να μοιρασθείτε μαζί μας την εμπειρία σας στο χώρο των σχολίων. 'Ετσι θα βοηθήσετε τα μέγιστα όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Κλείνοντας θα σας αναφέρω έναν πολύ απλό αλλά γενικά παραδεκτό τρόπο για να εντοπίσετε μόνοι σας τις τροφές στις οποίες παρουσιάζετε δυσανεξία.

Οι μεγαλύτεροι ύποπτοι σήμερα είναι τα γαλακτοκομικά και η γλουτένη που περιέχεται στο στάρι, τη σίκαλη,το κριθάρι και δυστυχώς και στη βρώμη.

Όσοι ασχολείστε σοβαρά με τη διατροφή θα είδατε εκατοντάδες άρθρα ειδικών που εξοβελίζουν τόσο τα γαλακτοκομικά όσο και τα δημητριακά από το χώρο της υγιεινής διατροφής. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά ένας από τους πιο σοβαρούς είναι οι προκαλούμενες δυσανεξίες.

Ακολουθήστε λοιπόν για 7 μέρες μια δίαιτα εξάλειψης αυτών των τροφών. Θα βοηθηθείτε αν ψάξετε για "foods thαt contain casein/gluten".

Δείτε πως θα είστε στο τέλος των 7 ημερών. Αν αισθάνεστε καλύτερα, με κάποια βασανιστικά συμπτώματα να έχουν υποχωρήσει τότε bingo!

Aρχίστε σταδιακά την επανεισαγωγή των τροφών σε μικρές ποσότητες και παρατηρήστε την αντίδραση του οργανισμού σας. Κάντε το με άδειο στομάχι το πρωί. Προσθέτετε μια νέα τροφή κάθε δυο μέρες.

Συζητήστε οπωσδήποτε το θέμα με το γιατρό σας.

Περιμένω την ευγενική σας συμμετοχή σχετικά με τα τεστ δυσανεξίας.


 Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

38 comments:

  1. Πραγματικά θα ήταν πολύ χρήσιμο να βρούμε μια άκρη στο θέμα των τροφίμων δυσανεξιων. Ξεκινώντας να σημειώσω πως οι κατηγορίες παθήσεων που ανεφερες δεν προκαλούνται μόνο από τις κλασικές άμεσες αλλεργίες, αλλα αποδεδειγμένα και από τις κρυφές, καθυστερημένης αντίδρασης 'αλλεργιες' που ονομάζονται δυσανεξιων ακριβώς επειδή το αντίκτυπο τους δεν ειναι άμεσο αλλα μπορεί να εμφανιστεί μετά από ώρες ή ακόμα και μετά από μέχρι 2 μέρες.
    Διαβάζω μια αντικειμενική επιστημονική έρευνα σε άτομα που εφάρμοσαν μια τεχνική τεστ τροφικης δυσανεξιας και τα ποσοστα αυτών 3-6 μήνες μετά τον αποκλεισμό των αντιδραστικών τροφών, που εμφάνισαν σημαντική βελτίωση μέχρι ίαση των παρακάτω παθήσεων ειναι:
    Ακμή 46%, αρθρίτιδα 77%, διάρροια/δυσκοιλιότητα 73%, εκζεμα 67%, ημικρανία 78%, σπαστικη κολιτιδα 71%, χρόνια κόπωση 71%, χρόνια ρινιτιδα 62%.
    Ποσοστα που αποδεικνύουν σαφέστατο όφελος από την εφαρμογή της δίαιτας.
    Υπόψιν πως μετά από 3-6 μήνες, μερικές φορές παραπάνω, αποκλεισμού μιας τροφής, ο οργανισμός ξεχνάει την δυσανεξία του σε αυτην. Άγνωστο γιατί, αποδεδειγμένο δε.

    ReplyDelete
  2. Προσωπικα είχα κανει πριν 1 χρόνο τεστ τροφικης δυσανεξιας αξίας 150 ευρώ, δεν γνωριζω όμως ποια μέθοδο χρησιμοποίησαν. Θα με ενημερώσουν, είπαν, από δευτέρα διότι δεν γνώριζαν οι υπαλληλοι. Υποψιάζομαι πως όλοι χρησιμοποιούν την μέθοδο Elisa αλλα δεν γνωριζω για την alcat αν ειναι διαφορετική, ειναι σίγουρα ακριβότερη (500 ευρώ) αλλα αυτό ίσως οφείλεται στο μεγάλο όγκο τροφών,χημικών κτλ που ελέγχει.(Δεν διατίθεται μικρότερο πακέτο).

    Από ότι θυμάμαι, οι ερεθιστικες τροφές προκαλούσαν 4 είδη αντίδρασης, θυμάμαι μόνο τα δύο: λιποαποθηκευση, υπερδιεγερση πεπτικού. Το άσπρο αλεύρι για παράδειγμα μου προκαλει υπερδιεγερση πεπτικού όπως λέει το τεστ και μπορώ εύκολα να το επιβεβαιώσω ως αληθες γιατί ειναι εύκολα παρατηρούμενο. Χοιρινό, αρνι, φέτα, κίτρινα τυριά, πατάτες όταν τρώγονται μαζί με κρέας, φύλλο κρουστας και τόνος. Αν δεχτούμε πως ο τόνος που δεν τρώω συχνά μου έτυχε γενετικά να με ενοχλεί, ΌΛΑ τα υπόλοιπα μου προκαλούν πολλαπλάσια του κανονικού λιποαποθηκευση (παχυσαρκία) και πιθανότατα το προκαλεσα εγώ, διότι αποτελούν (ή μαλλον αποτελούσε) το ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΌ μου διαιτολόγιο.
    Μπορώ να επιβεβαιώσω εμπειρικά πως ισχύει αυτό που διαβάζω, πως δηλαδή συνηθως τις τροφικες δυσανεξιες τις προκαλούμε οι ίδιοι με τις κακές διατροφικές συνήθειες και δη την έλλειψη ποικιλίας στις τροφές μας. Δηλαδή για να το αποφύγουμε θα πρέπει αν τρώμε σήμερα μια τροφή να την τρώμε ξανά σε 2-3 μέρες.
    Οι δε τροφές ειναι διαφορετικές για κάθε άτομο, θυμάμαι μια φιλη μου την ενοχλούσαν τροφές όπως το μαρούλι. Οπότε ειναι λάθος να φτιάχνουμε το διαιτολόγιο μας βάσει αποτελεσμάτων άλλων, ποσω μαλλον όταν οι δυσανεξιες οι ίδιες μπορούν να αλλάξουν σύμφωνα με τις χρονιες διατροφικές μας συνήθειες.

    ReplyDelete
  3. τα test dysaneksiaς στους παχυσαρκους κανουν παταγο. βρηκαν θυματα προς εκμεταλλευση!
    πουλανε φυκια για μεταξωτες κορδελες στον κοσμακη.
    τι τεστ δυσανεξιας να κανει ενας μεσος υγιης ανθρωπος?
    τοσα εκατομμυρια χρονια ζησαμε κι επιβιωσαμε και χωρις αυτα.
    μπουρδες.
    ποτε δε θα εδινα ουτε ενα ευρω για κατι τετοιο και λυπαμαι να βλεπω βιολογους και γιατρους, επιστημονες ανθρωπους και διαιτολογους να βγαζουν φραγκα απο αυτα εκμεταλλευομενοι τον κοσμακη.
    αλλο να πας σε εναν αλλεργιολογο επειδη εχεις προβλημα να σου κανει τις απαραιτητες εξετασεις κι αλλο να κανεις τεστ δυσανεξιας απ το πουθενα για να δεις γιατι εισαι 5 η 50 κιλα παραπανω...
    ελεος. λίγος κοινός νους...

    ReplyDelete
  4. Δεν μίλησα για αλλεργίες αλλά για δυσανεξίες κι αν προσέξεις έκανα το διαχωρισμό.

    Μας ενδιαφέρει τα μέγιστα να μας πεις πιο από τα δύο ήταν το test.

    Η καίρια ερώτηση:

    Ωφελήθηκες κάτι τελικά; Νίκησες κάποιες χρόνιες καταστάσεις με τις υποδειχθείσες διατροφικές αλλαγές;


    Δεν με ενδιαφέρει τόσο το θέμα των κιλών το οποίο το βλέπω απλά σαν ένα έξτρα bonus.

    ReplyDelete
  5. "τα test dysaneksiaς στους παχυσαρκους κανουν παταγο."

    Έχεις 100% δίκιο.

    Τώρα για το θέμα των προγόνων μας συζητιέται. Μην ξεχνάς σε τι μέση ηλικία πέθαιναν και ότι θερίζονταν απο ασθένειες.

    Το κυριότερο όμως είναι ότι οι τροφές μας σήμερα είναι γεμάτες χημικά και αλλεργιογόνους παράγοντες.

    Για παράδειγμα η κοιλιοκάκη κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια γιατί η γλουτένη έχει διαφοροποιηθεί τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

    Το αγελαδινό γάλα έχει καμία σχέση με το προ δεκαετιών; Γιατί όλο και περισσότεροι παρουσιάζουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά;

    Mην αφήνουμε το θέμα αυτό να περάσει στο ντούκου. Πολλά άτομα ξεπέρασαν βασανιστικές χρόνιες καταστάσεις μα τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές.

    ReplyDelete
  6. Είμαι ο 1-2. Το τεστ που έκανα ηταν τεστ τροφών ήτοι τροφικης δυσανεξιας όχι αλλεργικό. Η διατροφή που ακολούθησα μετά δεν ήταν δίαιτα αποκλεισμού για μήνες των εν λόγω τροφών παρά μια ισορροπημένη. Εκ των πραγμάτων όμως στο παράδειγμα μου οι τροφές που με ενοχλούσαν δεν ειναι συχνές σε μια καλή διατροφή. Έχασα 30 κιλά σε λίγους μήνες, βελτιώθηκε σε τρομερό ποσοστό η φυσική μου κατάσταση από όλες τις πλευρές και αισθανόμουν υπέροχα, αλλα αυτό θα μπορούσε να ειναι απλά από την απώλεια κιλών. Το ενδιαφέρον και κακό για μενα ειναι πως λόγω ραστώνης, δουλειάς, κτλ επανήλθα στο προηγούμενο διαιτολόγιο μου και σε λίγους μήνες πήρα πολύ εύκολα αρκετά κόπα πίσω. Μου εμφανίστηκε και άπνοια στον υπνο που είτε δεν είχα είτε πιθανοτερα δεν είχα παρατηρήσει παλιότερα. Υποψιάζομαι εκτός των κιλών ως φταιχτη τις φλεγμονες γενικότερα,διότι αποτελούν κοινό παρονομαστή πολλών σχετικών και άσχετων παθήσεων (χρόνια αλλεργικη ρινιτιδα, άπνοια ακόμα και περιστασιακό tmj). Η δε φαρμακολογικη αντιμετώπιση των φλεγμονων βελτιώνει τρομερα είτε εξαφανίζει τα συμπτώματα των φλεγμονων αλλά η χρήση τους πρέπει να είναι βραχυχρόνια. Πχ τα κορτικοστεροειδη τύπου otrivin, rhonal εξαφανίζουν τα συμπτώματα της ρινιτιδας σε ελάχιστο χρόνο αλλά η.χρήση τους περιορίζεται σε μια.εβδομάδα. Τα αντί ισταμινικα μπορούν να χρησιμοποιούνται μακροχρόνια και βελτιώνουν τις φλεγμονες μπλοκαροντας την απελευθέρωση ισταμινης, το θέμα όμως είναι να εντοπίσουμε τον λόγο δημιουργίας των φλεγμονων και όχι να μασκαρευουμε τα συμπτώματα.
    Επειδή με πείθει η θεωρία πως κάποιες καθημερινές τροφές, χημικά, πρόσθετα, φάρμακα (δεν παίρνω) ευθύνονται για τα συμπτώματα που συζητούμε και είναι.αυτα της δυσανεξιας ως λογικής ως προς του λόγου δημιουργίας συστηματικών φλεγμονων αυτή τη φορά θα ακολουθήσω δίαιτα αποκλεισμού των εν λόγω τροφών για 3-4 μήνες, παρατηρώντας την αντίδραση του.σώματος μου.
    Συμπληρωματικά να σημειώσω το εξής. Ημικρανίες εχω σπάνια. Μετά τη περίοδο των διακοπών σε νησί οπου τρεφομασταν με κυρίως τοπικές τροφές (πχ μυζηθρα σίφνου αντί φέτα, κίτρινα τυριά) παρατήρησα βελτίωση και στα επίπεδα ενέργειας. Αμα την επιστροφή την 2η μέρα είχα καθόλη την διάρκεια της τρομερή ημικρανία πιθανότατα λόγω επιστροφής στις συνήθεις διατροφικές συνήθειες, σε μερικές τροφές από τις οποίες εχω αποκτήσει δυσανεξία.
    Να σημειώσω πως το φαινόμενο γιο γιο μου έχει συμβεί αρκετές.φορές. Όταν παύω μια διαιτα που εξ ορισμού σε μενα μειώνει δραστικά τις δυσανεκτικες τροφές, ξαναπαιρνω το βάρος δυσανάλογα γρήγορα ακόμα και όταν οι ποσότητες είναι μικρές από.τις εν λόγω τροφές. Με προβληματιζε ο λόγος. Η δυσανεξία μου δίνει και εδώ μια απάντηση. Και αναφέρομαι σε ποσότητες κιλών 20,30,40. Εχω υψηλές προσδοκίες κυρίως για την εξάλειψη φλεγμονων και την αλλαγή της σωματικής σύστασης διότι κιλά πάντα έχανα ΌΤΑΝ έκανα διατροφή. Ίσως βέβαια να ήμουν τυχερός . Άνθρωποι που έχουν δυσανεξία.σε τροφές όπως μαρούλι, ντομάτα, ψωμί μια.διατροφή ίσως μα μην τους βοηθάει.

    ReplyDelete
  7. Α και ένα σχόλιο για τον φιλο 3. Η λογική σου είναι αφοριστικη. Η κοινή λογική που δεν αποδεικνύεται είναι επικίνδυνη γιατι αν και λογικοφανης οδηγεί στην στασιμότητα στην επιστήμη. Είναι όμορφο κάποιος σε μια.συζήτηση να υποστηρίζει το αδιανόητο ή το διαφορετικό όχι δογματικα αλλά με επιχειρήματα. Εάν δεν μπορούμε να του δείξουμε πως είναι λάθος μήπως θα ήταν δόκιμο να αναθεωρήσουμε εμείς; Μήπως είμαστε εμείς οι δογματικοί αν και είμαστε οι πολλοί; Στο σωστό δεν υπάρχει δημοκρατία, το σωστό είναι σωστό ανεξάρτητα του τι πιστεύουν οι πολλοί

    ReplyDelete
  8. Φίλε 1-2 σ'ευχαριστώ για την πολύτιμή σου συμβολή και εύχομαι να μην έχεις άλλο πισωγύρισμα.

    Είμαι κάθετα κατά των φαρμάκων γιατί απευθύνονται στα συμπτώματα ενώ μας ενδιαφέρει η πηγή. Τα βλέπω σαν λύση μόνο σε περιπτώσεις όξυνσης ενώ κινούμαι προληπτικά και ψάχνω τη ρίζα.

    Αυτό είναι και το κακό γενικότερα με τη συμβατική ιατρική.

    Τι τροφές σκέφτεσαι να αποκλείσεις; Θα σου πρότεινα να δεις την περίπτωση των γαλακτοκομικών και της γλουτένης.

    Πιστεύω πως σε 2 μόνο εβδομάδες θα βγάλεις συμπεράσματα.

    ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΑΥΤΉΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ!

    ReplyDelete
  9. file polla λες αλλα επι του πρακτεου αποτυγχανεις ενω εγω πετυχαινω, χωρις καμια προθεση να τις μετρησουμε. γιο γιο συνεχεια 20 κ 30 κ 40 κιλα σημαινει, μη μιλας τοσο και κατσε σκεψου τι ξερεις/πιστευεις λαθος και τι κανεις λαθος.
    φιλικα.
    οι pολλες οι θεωριες ουδεποτε με συγκινησαν.
    τα τεστ δυσανεξιας δε θα σου λυσουν το προβλημα σου. αλλου ειναι το προβλημα. einai profanes. opote mhn kathesai κι ασχολεισαι με βλακειες τυπου εφαγα φετα συσκευασμενη κι ειχα ημικρανια ενω στις διακοπες πο τρωγα ντοπιο τυρι δεν ειχα τιποτα.

    ReplyDelete
  10. Φιλε 3,
    Έχεις δίκιο όταν λες πως αποτυγχανω στην πράξη. Αυτό όμως είναι κάτι που ισχύει τώρα, όχι πριν ένα χρόνο ούτε σε ένα χρόνο. Η 'αποτυχία' μου αν θες, όμως είναι πως αδυνατώ να συντηρησω την προτεινόμενη εκ διατροφολόγου διαιτα μου για πάνω από 4-5 μήνες. Ας είμαστε ρεαλιστές όμως. Ποιός μπορεί; Ποιός φταίει, αν όχι η επιστήμη της δικαιολογίας, που ακολουθώντας κατά γράμμα τις συμβουλές διαιτολογου έχασα την προ προηγούμενη φορά 45 κιλά αλλά άπειρη μυϊκή μάζα; Που από 70 κιλά πάγκο, δεν μπορούσα να σηκώσω 25;
    Δυσκολεύτηκα τριπλα την προηγούμενη φορά να τα χάσω. Είναι λογικό όμως να τα παίρνω πίσω τόσο εύκολα; Προφανως όχι. Αλλά ξαναλέω. Το πρόβλημα μου δεν είναι η όποια παχυσαρκία. Αλλά οι φλεγμονες. Ήτοι χρόνια κόπωση, χρόνια αλλεργικη ρινιτιδα, άπνοια. Αυτα προκαλούν ένα φαύλο κύκλο που μου κλέβουν την ενέργεια που χρειάζομαι ώστε να συντηρησω υγιεινό τρόπο ζωής. Και είναι πολύ ύπουλα διότι ο πασχων δεν τα αντιλαμβάνεται λόγω της σταδιακοτητας τους. Μαθαίνει να ζει με αυτα και νομίζει πως έτσι είναι. Πώς μπορεις να καταλάβεις αν η όσφρηση σου είναι μειωμένη; Δύσκολα, πολύ δύσκολα. Νομίζεις πως έτσι είναι σε όλους. Πόσο μάλλον η χρόνια κόπωση ή η άπνοια.
    Μέχρι και πριν 2 χρόνια όλος ο κόσμος μου έδινε συγχαρητήρια στην ψησταριά που δουλεύω για την επιτυχία μου να χάσω όλα τα περιττα κιλα, σχεδόν 50. Συστησα σε πολλούς τον καλό διαιτολόγο. Σε ενάμιση χρόνο ένας φιλος μου έχασε 60 περίπου κιλά, τα ξαναπήρε σε άλλο τόσο χρόνο συν τον τόκο 20%. Μήπως δεν φταίμε τελικά εμείς αλλά κάποιες απροσδιόριστες συνθήκες που μας βάζουν τρικλοποδιές;
    Εγώ από πέρσι έχασα 35 κιλά και πήρα πάλι 20 πίσω μόλις χαλαρωσα. Κατηγορώ την άπνοια που πέρσι εντόπισα, δύσκολα, που πιθανολογώ πως σε μεγάλο βαθμό δημιουργείται λόγω φλεγμονων, εξ ου και η χρ.αλλ.ρινιτιδα. Εάν εξαλειφθούν αυτα , η απώλεια κιλών θα είναι πολύ εύκολη δουλειά καθώς και η δυσκολότερη διατήρηση τους. Δεν θεωρώ λογική όμως την τόση μεγάλη προσπάθεια, γιατί θεωρώ εαυτόν απόλυτα μη υλιστη. Θα πρεπε να ήταν ευκολότερο. Αν δυσκολεύομαι εγώ τότε το 80% των παχύσαρκων,υπό τις ίδιες συνθήκες, παγκοσμίως δεν έχει καμία τύχη.
    Είμαι πεπεισμένος πώς υπάρχει ανασταλτικός παράγοντας που μας διαφεύγει και αυτός θα μπορούσε να είναι η.τροφική δυσανεξία. Θυμάμαι στο παλιό τεστ τροφών που είχα κάνει τα διαγράμματα τους στα αποτελέσματα ήταν σαφή. Τροφές όπως χοιρινό, φέτα,κίτρινα τυριά μου προκαλούν λιποαποθηκευση έως 12 φορές άνω του φυσιολογικού.(τροφές που τρώω καθημερινά λόγω δουλειάς).
    Το θέμα είναι για μενα ποια είναι η λύση. Ελαχιστοποίηση ή αποκλεισμός. Ο ολιγομηνος αποκλεισμός διατείνεται πως το σώμα θα ξεχάσει την δυσανεξία του, οπότε αυτή την φορά θα τον δοκιμάσω.
    Εύχομαι να διατηρείς χαμένα τα κιλά που χάνεις και σου εφιστω την προσοχή σε αυτό.
    Ένας καλός φιλος κάνει δίαιτα αποκλεισμού 3 τροφών και τα πάει περίφημα. Έχει χάσει πολλά κιλά και αισθάνεται ευεξία. Έχει περάσει ένας χρονος και εξακολουθεί να αποφεύγει αυτές τις.τροφές. Αν και πιθανότατα ένα νέο τεστ να δείξει πως η δυσανεξία του έφυγε, όπως λέει, δε ρισκάρω τίποτα, αισθάνομαι σούπερ έτσι. Θα του ζητήσω όμως να το κάνει από περιέργεια.
    Τέλος, ούτε εγώ πιστεύω πως οι μικρό λεπτομερειες όπως αυτή που ανέφερα με τη φέτα, θα επιφέρουν την λύση. Αλλά οι λεπτομερείς θα μας δείξουν τον μηχανισμό ώστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Ελπίζω να βρούμε την άκρη και να είναι απλή για να μπορέσει να βοηθηθεί από αυτή η πλειοψηφία που δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθεί μοναχική ζωή προκειμένου να ξεφύγει από την παχυσαρκία και την κακή ποιότητα ζωής

    ReplyDelete
  11. Φιλε Χρήστο ευχαριστω τα μέγιστα για τα εμψυχωτικα σου λόγια,πραγματικά το μόνο που χρειαζόμουν για να ξεκινήσω ξανά ήταν να βρω το χαμένο ενδιαφέρον. Γι αυτό μπαίνω στο μπλογκ σου και όντως αυτό επιτυγχάνεται. Ότι και να πω για την προσπάθεια που κανεις εδώ, θα είναι λίγο. Είναι δύσκολο να ασχολείται κανεις με fitness και να μην είναι.δογματικός. Βλεπω στον τρόπο σκέψης σου τον δικό μου και χαίρομαι διότι σήμερα δεν συνηθίζεται αυτό, κάθε άλλο. Ποσοστό συμφωνίας πάνω από 90% σε θέματα fitness είναι εξόχως σπάνιο. Ένα από τα ελάχιστα που διαφωνώ μαζί σου είναι στο αν ενδυκνειται να παίρνουμε συμπληρώματα πρωτεϊνών σε περιόδους δίαιτας/άσκησης. Θεωρώ πως αυτές που παίρνω από Αγγλία που προέρχονται αποκλειστικά από δυτικές πηγές (όχι σόγια ή γάλα) είναι υγιεινες και χρειάζονται για την προστασία της μίκης μάζας διότι όταν κάποιος είναι 130 κιλά πόση πρωτεϊνη να πάρει πια καθημερινά από φυσικές τροφές και να έχει και θερμαϊκό έλλειμμα για.αδυνατισμα.
    Οι τροφές που θα αποκλείσω θα είναι αυτές που θα μου βγάλει το τεστ alcat που θα κάνω για δυσανεξιες αν και ακριβό, γιατί το παλιό που είχα κάνει ίσως ήταν επιπόλαιο από την εταιρεία (έκλεισε) ως κερδισμένο από διαγωνισμό. Θα ήταν ωραίο να βρει κάποιος ποιες τροφές τον ενοχλούν στην πράξη μέσω της καθημερινότητας του αλλά εγώ θέλω να εξεταστω και για μη τροφικες ουσίες. Πιθανολογώ πάντως πως θα αποκλείσω τις τροφές που είχε βρει και το προηγούμενο τεστ. Θα σου στειλω σε email τα αποτελέσματα του νέου και του παλιού ώστε να έχεις μια.άποψη πώς τα βγάζουν και αν υπάρχει διαφοροποίηση στα αποτελέσματα. Νομίζω πως όντως σε 2-3 εβδομάδες θα.γνωριζω αν ισχύουν όσα λέγονται για.δυσανεξιες όχι τόσο ως προς το βάρος που σίγουρα θα χάσω όπως πάντα 2-2+ κιλά pw όσο για φλεγμονες και χρονικούς καταστάσεις.
    Σχετικά με την άποψη σου για τα φάρμακα της δυτικής ιατρικής συμφωνώ απόλυτα. Είναι χρήσιμα σε δύσκολες καταστάσεις ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή μας αλλά δεν αντιμετωπίζουν τον λόγο δημιουργίας μιας πάθησης ούτε δίνουν μια απάντηση ποιός είναι αυτός παρά βοηθούν στο να κάνουμε πιο ήπια τα συμπτώματα. Επειδή δεν εισαι δογματικός θα σε παρότρυνα να διαβάσεις για την Νέα Ιατρική του δρ Χαμερ που απαντάει και στο ερώτημα της οντογενεσης των ασθενειών και στον λόγο ύπαρξης τους και αν το επιθυμεις συζητάμε πάνω σε αυτην. Αν θελεις μπορώ κα σου στειλω 2 επιστημονικα άρθρα για αυτην που την περιγράφουν και εξηγούν.

    ReplyDelete
  12. Επιστήμη της διαιτολογιας/διατροφολογιας όχι δικαιολογίας. Συγχώρηστε με για κάποια προφανή λάθη, ευθύνεται ο δαίμων του.. Τ9 του κινητού

    ReplyDelete
  13. File, ma8e monos soy na kaneis διαιτα.
    Ολα ειναι στο διαδικτυο. Διαβασε. Δε θα σου κοστισει τιποτα.
    Γινε ο διαιτολογος του εαυτου σου. Πολλοι διαιτολογοι ειναι ασχετοι, να βρασω τα πτυχια τους- αν εχουν!
    Εγω αυτο ειμαι, πλεον διαιτολογος του εαυτου μου και ειμαι πολυ ευτυχης και περηφανος γι αυτη μου την αποκτηθεισα ιδιοτητα. Οσο ζει καποιος μπορει να μαθει αρκει να θελει και να ψαχνεται. Εσυ δεν ψαχνεις/διαβάζεις τα σωστα πραγματα. Σιγουρα. Γιατι φαινεται οτι διαβαζεις... Απομενει να κατευθυνθεις σωστα,λοιπον.

    ReplyDelete
  14. Diadiktyo και κριτικη σκεψη. Πολυτιμα εργαλεια γνωσης ως συνδυασμος, στις μερες μας.

    ReplyDelete
  15. Kai φυσικα εκτος απο γνωση, θελει και στρατευση!!
    Αυτη τη στρατευση την οποια εξυμνει ο Χρηστος στα ποστ του.
    Τιποτα δε γινεται χωρις στρατευση και θυσιες.
    Η παχυσαρκια ειναι μεγαλο προβλημα, πρωτα ψυχολογικο και μετα σωματικο. Περισσοτερο τρωωει την ψυχη παρα το σωμα. Ξερω πως ειναι. Θελει πολλη δυναμη, υπομονη επιμονη και αλλαγη των παντων στο κεφαλι σου για να την αφησεις πισω σου. Οταν νιωσεις ετοιμος, θα το κανεις, οπως το εκανα κι εγω. Μπορει και να μην εισαι ποτε ετοιμος.

    Καλη τυχη σε ο,τι κι αν κανεις.

    ReplyDelete
  16. Χαίρομαι που ακούω πως έγινες διαιτολόγος του εαυτού σου, πέρυσι πιστεύω πως σε πολύ μεγάλο βαθμό απέκτησα και εγώ τις γνώσεις της επίσημης διαιτολογιας,διατροφολογιας. Άλλο γνώση και άλλο πραξη όμως. Σίγουρα δεν αρκεί η γνώση. Εχω δει πολύ καλούς/καλές διαιτολογους 50 κ 60 κιλά πάνω από το κανονικό. Εδώ το πρόβλημα δεν είναι η γνώση (που σαφώς κατεχεται) αλλά η βούληση και οι ανασταλτικοί παράγοντες. Θα ήταν απλοϊκό και λάθος να αποδώσουμε το φταίξιμο στις αδύναμες προσωπικότητες που παρασύρονται από τα πάθη τους. Το γνωριζω γιατί βλεπω τον εαυτό μου. Θεωρώ πως εχω υπερνικησει σχεδόν όλα τα πάθη εκτός από αυτό του υπερβολικού (?) φαγητού. Γιατί εδώ δυσκολεύομαι; Γιατί υπάρχουν πολύ ανασταλτικοί παράγοντες που τους περισσότερους τους εχω αναγνωρίσει που ανακατεύουν προς το χειρότερο τις βιοχημικες και ορμονικες λειτουργίες του σώματος. Οι περισσότεροι από αυτούς έλκουν την καταγωγή τους στις φλεγμονες. Τι προκαλεί όμως αυτές τι μη αντιληπτές αλλά υπαρκτές φλεγμονες;
    Πιθανόν κάποιες τροφές ή 'αλλεργιογονες' ουσίες, γιατί εκ των πραγμάτων για να διατηρειται η επιρροή τους θα πρέπει σε καθημερινή βάση να έρχονται σε επαφή με το σώμα και συνήθως να μπαίνουν μέσα σε αυτό.

    Βέβαια, είναι επίσης πιθανόν να έχεις δίκιο και βα φταίει η άθλια διατροφή και η οκνηρια των ανθρώπων. Μαθαίνω όμως πως δημοσιεύονται ποσοστα έως και 90% που έχουν τουλάχιστον σε μια τροφή δυσανεξία. Και πως τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν εμένα ταλαιπωρούν επίσης και άτομα με ΔΜΣ στο 25. Άρα και η παχυσαρκία είναι περισσότερο συμπτωμα από λόγο πρόκλησης παθήσεων. Άρα τι μένει;
    Θα μπορούσαμε να το τραβηξουμε με χημικούς ψεκασμούς, μεταλλαγμένα, παθήσεις του πνεύματος,αδύναμη θέληση κτλ αλλά οι αριθμοί πασχόντων τους ξεπερνούν όλους τους συμβατικούς λόγους. Άρα κάτι μας ξεφεύγει γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα.
    Επειδή ανεφερες τη στράτευση έχεις δίκιο. Χρειάζεται προσήλωση διαρκείας. Τοχω καταφέρει ήδη 2 φορές να θεωρούμαι 'κανονικός' και παω για την.τρίτη κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Μπορώ να πω πως σχεδόν όλοι οι τρόποι αδυνατίσματος δουλεύουν παρά τα όποια προβλήματα αλλά αφήνουν πίσω τους ζημιές. Και χρειάζεται διπλή κ τριπλή προσπάθεια να μαζευτούν αυτές και να μην παλινδρομησουμε ξανά στην αρχή. Και εντάξει εμείς ας πούμε έχουμε την μόρφωση, τη θέληση, το πείσμα να τα καταφέρουμε και να επιβληθουμε μέσω νου στο σώμα. Γιατί όμως θα πρέπει το σώμα να μας σαμποταρει/δυσκολεύει τόσο πολύ; Δεν είναι λογικό να υποθέσουμε πως μάλλον κάτι κάνουμε λάθος; Το σώμα δεν μπορεί να είναι εχθρός αλλά σύμμαχος.
    Ας βρούμε την άκρη για να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα, όπως θα έπρεπε να είναι για να βοηθήσουμε και το περιβάλλον μας και όσους μπορούμε να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή. Φαντάζεσαι μια θεία, έναν γονέα , μια γιαγιά πως θα αισθάνονται ή τι προοπτικές επιτυχίας έχουν; Να κάνουμε κάτι, να βρούμε κάτι για να μην αφήσουμε πίσω τα γυναικόπαιδα ,είναι η δικιά μου πρόταση

    ReplyDelete
  17. Eστιάζουμε την προσοχή μας σε ένα άτομο και αφήνουμε την ουσία να μας διαφύγει.

    Δηλαδή αν τα τεστ τροφικής δυσανεξίας έχουν βοηθήσει κάποιους να απαλλαγούν από χρόνιες καταστάσεις όπως αυτές αναφέρονται στην κύρια ανάρτηση.

    Συμπαθέστατε ανώνυμε αναγνώστη σε συγχαίρω γιατί είσαι από τους λίγους που παραδέχονται τις αδυναμίες τους.Πιστεύω πως θα βρείς γρήγορα το σωστό δρόμο γιατί κατέχεις γνώση και θάχεις αμέριστη κοινωνική/ψυχολογική υποστήριξη από μας. Πολλές φορές αυτή είναι ο χαμένος κρίκος.

    Ο μόνος τρόπος για να υπερνικήσουμε τις ορμόνες μας ήταν και θα είναι η δύναμη του μυαλού μας.

    Να με ενημερώνεις για την πρόοδό σου.

    ReplyDelete
  18. Καταρχην, συγγνωμη που θα μιλησω για κατι ασχετο.

    Πηρα χθες μπροκολο σπο τη λαικη.
    Το αφησα εξω απο το ψυγειο για να το μαγειρεψω αμεσα και σημερα το πρωι μια μερα μετα, αρχισε να κιτρινιζει.
    Δηλαδη τα πρασινα μπροκολα ειναι ημερας???
    Τωρα που αρχισε να κιτρινιζει, αξιζει να το φαω η οχι?
    To mproκολο το μαγειρευω ως εξης. Βαζω σε μια κατσαρολα λιγο νερο, βαζω μεσα τις φουντες του μπροκολου με πολυ λιγο απο τον κορμο, κλεινω με καπακι την κατσαρολα και το αφηνω να γινει εν μερει στο νερο εν μερει στον ατμο.
    Ξερετε κανενα αλλο τροπο?
    Δυστυχως ατμομαγειρα δεν εχω.
    Η αληθεια ειναι οτι προσπαθησα 1 φορα να παρω αλλα κανεις δε μου ελεγε οτι το πλαστικο που χρησιμοποιειται δεν βγαζει αυτη την καρκινογονα ουσια που βγαζουν τα πλαστικα οταν εκτιθενται σε θερμοτητα. Υπαρχει συγκεκριμενο πλαστικο που δεν το κανει αυτο, δε θυμαμαι το ονομα αυτη τη στιγμη, αλλα οι πωλητες προφανως ειχαν πληρη αγνοια περι τινος πραγματος μιλουσα. Επισης κοιταζοντας μονος επανω στις συγκευασιες, δεν βρηκα αυτο που εψαχνα. Οποτε δεν πηρα.

    Καποια σχολια επ αυτων που εγραψα
    Χρηστο, σε πολλες αναρτησεις μιλατε για το μπροκολο,γι αυτο σκεφτηκα να γραψω αυτο το μηνυμα. Αν το μαγειρευτε τοσο συχνα, κατι θα ξερετε παραπανω απο εμενα που μολις δειλα δειλα ξεκιναω να το τωω χωρις να μου αρεσει ειναι η αληθεια. Απλως προσπαθω να μαθω να το τρωω γιατι θεωρειται υγιεινο.
    Τελος, ενα-ενα τα θυμαμαι, να ρωτησω πως το πλενουμε.
    Εγω το περναω κατω απο νερο, αλλα θεωρω οτι σιγα μην καθαριζεται. αν εχει ψεκαστει με φυτοφαρμακο, ειναι το ψιλα αυτα τα ανθακια(?)που σιγα με το νερακι που του ριχνω απο πανω να μην καθαριζει αναμεσα στα ανθακια. Κ δεν ειναι μονο τα χημικα, κ τιποτα αλλο να υπαρχει αναμεσα στα ανθακια απο τις φουντες, σιγα μη φευγουν με το νερο που ριχνουμε απο πανω. Οποτε απλως ελπιζω να ειναι καθαρο..

    ReplyDelete
  19. Ευχαριστω, θα τα λεμε στο μέλλον. Για να απαντήσω στο ερώτημα σου νομίζω πως η βελτίωση έως ίαση μιας σειράς παθήσεων από την αποφυγή των δυσανεκτικων τροφών είναι επιστημονικα τεκμηριωμένη.
    Διαβάζω ένα βιβλίο των Rivera,Deutsch με τίτλο "Οι κρυφές διατροφικές αλλεργίες σας κάνουν να παχαινετε" στο οποίο ειναι δημοσιευμένες αρκετές έρευνες πάνω σε αυτό το γεγονός. Δεν θα αναφερθώ μεμονωμένα σε αυτές σχεδόν όλες ήταν διπλα τυφλές, ενδεικτική ήταν και αυτή στο πρώτο σχόλιο όπου 3 με 6 μήνες μετά την δίαιτα αποκλεισμού ένας ανεξάρτητος οργανισμός πήρε συνέντευξη από ένα επιλεγμενο δείγμα ασθενών για να εκτιμήσει το βαθμό βελτίωσης των συμπτωμάτων που είχαν αναφέρει οι ίδιοι ασθενείς. Χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα από το 0 έως το 5, με το 0 να αντιπροσωπεύει την απουσία βελτίωσης, το 3 βελτίωση,το 5 πλήρη ίαση. Από τους ασθενείς 274 είχαν πολλαπλά συμπτωματα. Οι περισσότερες κατηγορίες συμπτωματων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Τα ποσοστα που έγραψα στο πρώτο σχόλιο αφορούν τον αριθμό αυτών που ανέφεραν αποτέλεσμα 3,4,5 στις παθήσεις τους. Νομίζω αυτή η προσφατη έρευνα είναι σαφης. Βασίζεται στα αποτελέσματα του τεστ alcat αλλά νομίζω πως όλα τα τεστ τροφών είναι παρόμοια.
    Επίσης μια ισπανική έρευνα του 95 (cabo-soler) σε 30 ασθενείς που δυσκολεύονταν να χάσουν βάρος έδειξε πως εφαρμόζοντας μια δίαιτα βασισμένη στο τεστ, όλοι έχασαν περισσότερο βάρος έτσι, με το χαμένο βάρος να είναι ως επί το πλείστον λίπος και η απώλεια μυικης μάζας μικρότερη, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα αυξήθηκε. Άλλες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις ήταν πιο λείο δέρμα,απώλεια λίπους στη σωστή περιοχή, ευφορία, βελτιωμένες φυσικές επιδόσεις, βελτίωση στα φουσκωματα και στη χωνεψη. Βέβαια δεν μπορώ να ελεγξω την αλήθεια αυτών των επιστημονικών ερευνών απλά τις αναδημοσιευω. Από τη.στιγμή όμως που είναι δημοσιευμένες σε σχετικές ημερίδες θα πρέπει να είναι σίγουρα αξιόπιστες. Άλλη μια έρευνα επιβεβαιώνει την σημασία των τροφίμων δυσανεξιων ως αιτιών αλλεργικων αντιδράσεων, κνιδωσης (ορτικαρια) και αγγειοοιδηματων (πρηξιματα).
    Πιστεύω οι έρευνες δείχνουν σαφώς πως πολλοί άνθρωποι βοηθούνται από μια δίαιτα αποφυγής των δυσανεκτικων τροφών.

    ReplyDelete
  20. Οπως ειχα αναφερει εχω ανεβασει εδω ενα αρθρο για την Νεα Ιατρικη. Μια θεωρια ομορφη και επαναστατικη που μας θυμιζει Ιπποκρατη. Αξιζει να διαβαστει απο ολους, ισως να την συζητησουμε στο μελλον σε καποιο ποστ.

    http://www.megaupload.com/?d=3UHPHPRH

    την καλησπερα μου,
    Sonneti

    ReplyDelete
  21. Όσον αφορά το μπρόκολο, μετά το βράσιμο αν βάλεις αγνό ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι είναι άψογο...Καλή τύχη σε όλους

    ReplyDelete
  22. έχω κανει τεστ δυσνεξίας με την ολιστική μέθοδο. Ακουμπάνε στον αφαλό μπουκαλάκια με τη "συχνότητα" (αν το λέω καλά) των τροφών, κάθε τροφή και ένα μπουκαλάκ, και ανάλογα με την αντίσταση του σώματος σε μία συγκεκριμένη κίνηση αναγνωρίζεται η δυσανεξία ή όχι στη συγκεκριμένη τροφή. Στόχος να επανέλθουν όλες οι τροφές σταδιακά στο διατροφολόγιο αφού αποτοξινωθεί ο οργανισμός από τις τροφές που μπλοκάρουν το μεταβολισμό. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο τεστ εφ'όσον ακολουθηθεί σωστά μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα όχι τόσο σε μειωση κιλών όσο σε μείωση του σωματικού λίπους

    ReplyDelete
  23. Το θέμα είναι Κατερίνα αν βγήκε τίποτα από τη διαδικασία αυτή!

    ReplyDelete
  24. Πολυ ενδιαφέρον ολες οι παραπάνω αποψεις Γελασα παρα πολυ με τον φιλο μας κ το μπροκολο...χωρίς παρεξηγηση μπορείς να ξεπλυνεις με αφθονο νερο κ ξυδι.καλη επιτυχία
    Valmich

    ReplyDelete
  25. σχετικά με το τεστ δυσανεξίας έκανε η αδερφή μου σε έναν βιοσυντονιστη στα Ιωάννινα με μια μέθοδο που κρατάς δυο μεταλλικά μπαλάκια στα χέρια ,της επέκλεισε απο την διατροφή για 8 μήνες αλεύρι ζάχαρη και μακαρόνια και κάποια άλλα και έχασε σε 8 μήνες 25 κιλά τώρα που ξαναπήγε τις πρόσθεσε καποιες τροφές και της είπε ότι έχει καποια παράσιτα στο έντερο και οι τροφές αυτές δεν μεταβολίζονται και γιαύτο την παχαίνουν.τώρα κατα ποσο ισχυει δεν ξέρω γιατί οποιοσδήποτε κόψει ζάχαρη μακαρονια και αλεύρι νομίζω θα αδυνατίσει.αυτά για το τεστ.

    ReplyDelete
  26. Δεν εκανα ποτε κανενα απο αυτα τα τεστ δυσανεξιας αλλα αυτο που ανεφερες στο αρθρο σου Χρηστο.Εβλεπα πως καποιες τροφες μου προκαλουσαν μεγαλο προβλημα και ετσι αρχισα μονη μου το τεστ εβγαλα καποιες τροφες διαδοχικα και ανακαληψα ποιες ηταν οι "βλαβερες". Απο τοτε που τις μειωσα δεν ειχα ξανα συμπτωματα και αυτο με εχει κανει να νοιωθω καλυτερα απο την αλλη πλευρα ομως οι ομαδες που αναγκαστηκα περιορησα εχουν ηδη προκαλεσει προβλημα στα επιπεδα της ενεργειας μου. Μεγαλο θεμα παντως ολο αυτο!

    ReplyDelete
  27. Καλησπέρα, είναι αδύνατον να διαβάσω όλα τα σχόλια, απλά θα ήθελα να σας πω και τη δική μου εμπειρία.

    Το 2009, οκτώβρη νομίζω έκανα τεστ τροφικής δυσανεξίας με λήψη αίματος σε έναν συστημένο βιοπαθολόγο.Ξεκίνησα περίπου 96κιλά και θυμάμαι οτι Νοέμβρη 2009 ήμουν 94 και μάρτιο 2010 είχα πάει 82.
    Το πρόβλημα με το τεστ δυσανεξίας είναι το ψυχολογικό...Εμένα μου είχε αφαιρέσει ένα σωρό βασικά τρόφιμα.

    σιτάρι, γάλα, ζάχαρη, κριθάρι, σπανάκι, πατζάρια, μπανάνα, μοσχάρι, κοτόπουλο, νομίζω και χοιρινό, όλα τα όσπρια εκτός της φάβας (που δε τρώω κιόλας), φυστίκια, αρακά, φασόλια, αρκετά άλλα ακόμα και το χειρότερο μου από όλα..σόγια που μου κράτησε και 9 μήνες αποχή νομίζω.

    Το τήρησα πιστεύω πολύ σχολαστικά και προσεκτικά. Δεν έτρωγα τίποτα έτοιμο ή συσκευασμένο αν δεν έβλεπα συστατικά (πχ κέτσαπ,μουστάρδα,μαγιονέζα->άμυλο,ζάχαρη, τσιχλες->λεκιθίνη σόγιας,πατατες τηγανιτές ταβέρνας-delivery->ίσως τηγανισμένες σε σογιέλαιο,χαλβάς ταχινένιος->φυτικά έλαια)

    Τελικά έφτασα 73κιλά τρώγοντας ζάχαρη (αντί για γλυκό, μαρμελάδα)μονο 1 μέρα την εβδομάδα γιατί αλλιώς θα είχα σφάξει κόσμο...Είχα βολευτεί αρκετά και με φρυγανιες σίκαλης (πανάκριβες..) και με ρυζογκοφρέτες.

    Να σημειώσω πως έτρωγα μεγάλες ποσότητες γενικά συν πολύ φρέσκο ελαιόλαδο. Σε καμιά περίπτωση δε πιστεύω οτι έχασα λόγω θερμιδικής απώλειας.
    Οι βραστές πατάτες, το ρύζι και τα πολλά τυριά ήταν παραπάνω από 1500 θερμίδες κάθε μέρα.
    Θα το ξανάκανα αν είχα λεφτά, αν και βλέπω κάτι προσφορές με 50 ευρώ αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική...

    ReplyDelete
  28. Το θέμα διατροφής είναι πολυπλοκο .ριξτε στο you tube μια ματιά (σπαρτακος μαρινακης)έχει ενδιαφέρον!

    ReplyDelete
  29. Ειμαι ο 1-2. Επειδη ετυχε να κοιταξω τη σελιδα αυτη, θεωρω πως οφειλω να παραθεσω τον ανασταλτικο παραγοντα που αναζητουσα. Τον βρηκα τον ατιμο.

    Youtubaρετε dr. Lustig. Ο φταιχτης λοιπον ειναι το σιταρι και η ασπρη ζαχαρη. Στην πρωτη περιπτωση κοβουμε εντελως σιταρι και το αντικαθιστουμε απο φαγοπυρο/κινοα και στην δευτερη ελαχιστοποιουμε τη ζαχαρη οσο μπορουμε και σιγουρα την αποκλειουμε στα γευματα.

    Δεν θα κατσω να γραψω την εξηγηση, την αναφερει ο Lustig, απλα θα πω πως το αλευρι απο σιταρι ειναι καταστροφικο γιατι ευθυνεται εκτος απο τις φλεγμονες και αλλα και ως διεγερτης ορεξης.(youtube wheatbelly) Και πως οταν ανεβαινει το ζαχαρο(ζαχαρη), ο εγκεφαλος αδυνατει να παρει το μηνυμα πως χορτασαμε, οποτε πειναμε συνεχεια. Γι αυτο στη φυση οτιδηποτε περιεχει ζαχαρη (ή φρουκτοζη κτλ), εχει παντα και φυτικες ινες για να μετριαζεται η δραση αυτη (πχ φρουτα)
    Υγεια σας φιλοι

    ReplyDelete
  30. Καλημέρα, επειδή διάβασα διάφορα σχετικά με την μέθοδο ράβδων στα Ιωάννινα, προσωπικά μετα απο την προτροπή συνεργάτη μου που έχασε 16 κιλά με την μέθοδο ξεκίνησα και εγώ. Η μέθοδος αποκλείει κάποιες τροφές, στην δική μου περίπτωση θα έλεγα ότι μου επιτρέπει όλα τα αγαπημένα μου, όπως σιτάρι, κοτόπουλο, τυρι φετα κ.α. Γεγονός ότι παρόλο που τρώω όποτε και όσο θέλω σε περίπου 10 ημέρες έχω χάσει 1 κιλό, κάτι που το νιώθω κιόλας. Δεν θα πω παραπάνω, όταν κλείσω κανα διμηνο θα επανέρθω...

    ReplyDelete
  31. ΚΑλησπέρα σε όλους...
    Ένα θα πράγμα θα τονίσω , την σωστή διαπαιδαγώγηση για την διατροφή από μικρή ηλικία... Ούτε τεστ , ούτε τίποτα...
    Όλα με μέτρα... Καθημερινή άσκηση ... 2-4 φορές / εβδομάδα αρκετά έντονη , 1-2 αποθεραπείας ...
    Φαγητό με μέτρο , συχνά γεύματα... Πάντα λαχανικά , καλές πηγές πρωτείνης και καλούς υδατάνθρακες... Θες να φας καο το γλυκό σου , φάτο , όταν το ζητήσει ο οργανισμός σου...
    Η διατροφή είναι επιστήμη , τώρα κάποιοι θέλουν να πλουτίσουν πάνω σε αυτό , να μην παίρνει όμως η μπάλα όλους.
    Καλη τύχη στις επιλογές σας... Στα λόγια καλά είναι , μπείτε στην πράξη και κάντε τα τρόπο ζωής...
    Γυμνάζμομαι 12 χρόνια , διατροφή σταθερή , χωρίς υπερβολές... Και αν τύχουν και αυτές , καλό είναι , μια ζωή την έχουμε , εδώ και 12 χρόνια είμαι συν πλην 2-3 κιλά.. τίποτα παραπάνω ...

    Καλη συνέχεια σε όλους και μην κολάτε το μυαλό σας... Κουνήστε το σώμας σας

    ReplyDelete
  32. http://www.allergy.org.au/health-professionals/papers/unorthodox-techniques-for-diagnosis-and-treatment

    http://www.aacijournal.com/content/8/1/12

    ReplyDelete
  33. Εγω απορω πως με τοσους αποκλεισμους που κανει το τεστ δυσανεξιας (για μηνες)σε φρουτα,λαχανικα,γαλακτοκομικα και αλλα που ειναι τόσο σημαντικα για την ΥΓΙΗ λειτουργια του οργανισμου δεν παρουσιαζεται ανεπανορθωτη βλαβη στον οργανισμο μας!!!πιστευω πως αν τρωμε υγιεινα (καθημερινα ποικιλια φρουτων και λαχανικων,με οσπρια και ψαρια συχνα,λιγες φορες κρεας και ενα γλυκο την εβδομαδα)και χωρις υπερβολες ολοι θα ειμαστε υγιεις πρωτα απ'ολα και με το ιδανικο βαρος,ολες οι αλλες διαιτες και τα τεστ δυσανεξιας οχι μονο ειναι απατη για να πλουτισουν μερικοι,αλλα το κυριοτερο για μενα ειναι οτι ειναι ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ που μας ειναι τοσο πολυτιμη και δεν επιδεχεται πειραματα

    ReplyDelete
  34. Δεν μπορείς να το γενικεύσεις γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που σώθηκαν με ένα τεστ. Αλλά συμφωνώ ότι αν τρως καθαρά το πιθανότερο είναι να είσαι πάντα υγιής! Αυτό και πράττω!

    ReplyDelete
  35. εχω κοιλιοκακη που σημαινει απολυτη δυσανεξεια στη γλουτενη. δεν μπορω να φαω ουτε ιχνη γιατι υπαρχει φλεγμονωδης αντιδραση. ομως αυτο το ανακαλυψα απο μικρη με εξετασεις αιματος στο νοσοκομειο και με γαστροσκοπηση. επισης πολλοι ανθρωποι εχουν μεγαλη δυσανεξεια στη λακτοζη(γαλα) γιατι δεν παραγει ο οργανισμος τους το ενζυμο λακταση. αυτες ειναι οι πιο γνωστες δυσανεξειες στον κοσμο. τωρα να πηγαινεις και να σου λενε εχεις δυσανεξεια στο μαιντανο.. παιδια αυτα δεν υπαρχουν.

    ReplyDelete
  36. Είμαι 57 χρονών και παχουλή. Έχω κάνει όλες τις δίαιτες που έχουν βρεθεί μπροστά μου και φυσικά έχανα κιλά που μετά τα ξανάπερνα. Τα τελευταία χρόνια (καμιά 10αρια) η μόνη δίαιτα που κάνω είναι να τρώω ελαφριά το βράδυ και να έχω στο πίσω μέρος του μυαλού έναν υπολογιστή θερμίδων για την υπόλοιπη μέρα. Αυτή η διαδικασία με έχει κρατήσει σε μια σταθερή κατάσταση με 1-2 κιλά να ανεβαίνω, 1-2 να καταβαίνω και πάει λέγοντας. Να αναφέρω πως τα τελευταία 3 χρόνια πάω στο γυμναστήριο, βασικά για διάδρομο, και περπατάω γύρω στα 4 χιλιόμετρα τη μέρα εκτός σ/κ. Καμία αλλαγή στο βάρος. Πριν 20 μέρες ξεκίνησα ομοιοπαθητική λόγω αυτοάνοσου και στην όλη διαδικασία υπήρχε και ένα τεστ δυσανεξίας. Ξαφνικά λοιπόν άρχισα να χάνω βάρος. 3 κιλά μέχρι στιγμής. Μου έκοψε την ζάχαρη την οποία όμως είχα κομμένη χρόνια τώρα. Μου επέτρεψε την καστανή ζάχαρη με την οποία έχω ήδη φτιάξει κάποια γλυκάκια. Μου έκοψε το σιτάρι αλλά τρώω κανονικά ψωμί μιας και φτιάχνω μόνη μου από αλεύρι ζέας. Μου έκοψε το κοτόπουλο, που είναι το αγαπημένο μου αλλά μου επιτρέπει το χοιρινό και το μοσχάρι. Με λίγα λόγια οι θερμίδες που παίρνω αν δεν είναι περισσότερες (που σίγουρα είναι αν τρως χοιρινό αντί για κοτόπουλο), είναι τουλάχιστον ίδιες. Πως τα έχασα τα κιλά δεν ξέρω. Οκ δεν θα το συνδέσω ακόμη με το τεστ δυσανεξίας. Θα επανέλθω όταν θα έχω περισσότερα στοιχεία. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλο το θέμα είναι για μένα να κοπεί αλεύρι και ζάχαρη. Αυτομάτως λύνονται τα περισσότερα προβλήματα.

      Delete
  37. Απο γιατρο υγιεινολογο Καναδα: κοψε ολα τα λευκα!!!!!!που σημαινει,λευκο αλευρι και ολα τα παραγωγα,ζαχαρη και ολα τα παραγωγα,ρυζι και ολα τα παραγωγα,γαλα και ολα τα παραγωγα,μαγια μπυρας,κομμενη και σιτηρα ,σταρι, κριθαρη,βρωμη δημητριακα κομμενα ....Τι μενει να τρωμε;;;φρουτα με φυτοφαρμακα,λαχανικα με ορμονες ....Αστα να πανε...Τα συντηρητικα παιδια!!!!Αυτα φταινε!!!!!Ολα τα συσκευασμενα τροφιμα,βαζακια,μπουκαλακια,μπολακια,κουτακια....ΑΥΤΑ!!!!!!!!

    ReplyDelete