15.10.11

Τρέξιμο ή γρήγορο βάδισμα; Πότε καίμε περισσότερες θερμίδες;







H νευτώνεια λογική λέει ότι μιας και έχουμε το ίδιο βάρος να μετατοπίζεται για την ίδια ακριβώς απόσταση θα πρέπει το έργο που παράγεται να είναι το ίδιο και συνεπώς οι θερμίδες που καίγονται οι ίδιες.

H νευτώνεια λογική δεν ισχύει στην περίπτωσή μας γιατί το βάδισμα και το τρέξιμο δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα από φυσιολογική άποψη σαν τρόποι μετακίνησης.

Όταν περπατάμε τα πόδια μας είναι σχετικά ίσια και το κέντρο βάρους μας δεν μετατοπίζεται ιδιαίτερα σε σχέση με τον οριζόντιο άξονα.

Όταν τρέχουμε, στην ουσία πηδάμε από το ένα πόδι στο άλλο με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους μας να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς και βίαια.

 Το λύγισμα των γονάτων που γίνεται για να απορροφηθεί το σοκ της πρόσκρουσης των ποδιών με το έδαφος κατά την προσγείωσή τους επιτείνει το φαινόμενο.

Συνεπώς όταν τρέχουμε παράγουμε περισσότερο έργο και καίμε περισσότερες θερμίδες για την ίδια απόσταση.

Αυτό μέχρις ότου υπερβούμε μια κρίσιμη ταχύτητα,μια ταχύτητα που δείχνει να είναι κοντά στα 8 χιλ/ώρα.

Πάνω από την ταχύτητα αυτή το βάδισμα γίνεται πιο ενεργοβόρο γιατί πολύ απλά δεν είναι από τη φύση μας ο προβλεπόμενος τρόπος μετακίνησης για μεγάλες ταχύτητες.

Θα λέγαμε ότι είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος μετακίνησης σε υψηλές ταχύτητες και γι αυτό δαπανάται περισσότερη ενέργεια.

Με απλά λόγια δεν είμαστε σχεδιασμένοι για να μετακινούμαστε γρήγορα με το βάδισμα αλλά με το τρέξιμο.

Το γρήγορο βάδισμα δημιουργεί τέτοιο ζόρι στον οργανισμό,τέτοιες εσωτερικές τριβές που ανεβάζει πολύ τους παλμούς και την κατανάλωση οξυγόνου. Να θυμάστε ότι καίμε περίπου 4.8 θερμίδες για κάθε λίτρο οξυγόνου που καταναλώνουμε.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/









19 comments:

  1. απαντησε σωστα μονο ενας

    ReplyDelete
  2. δεν καταλαβα γιατι εμεινες εκπληκτος απο τις απαντησεις ουτε με καλυψε η απαντηση που εδωσες στο αναμφιβολα ενδιαφερον ερωτημα που εθεσες.
    μηπως να γινοσουν πιο αναλυτικος και συγκεγριμενος?
    ευχαριστω.

    ReplyDelete
  3. Προφανώς ο ανώνυμος (October 16, 2011 11:52) είναι αυτός που έλεγε ό σωστός τα λέει λάθος !! Και ζητεί και τα ρέστα….

    ReplyDelete
  4. Εγώ πάλι στο προηγούμενο ποστ είδα τουλάχιστον 3 σωστές απαντήσεις με τον Anonymous (October 15, 2011 6:29 AM) να δίνει την καλύτερη ανάλυση στο ερώτημα, ουσιαστικά αυτή που έδωσε και ο Χρήστος.

    ReplyDelete
  5. O μόνος που απάντησε σωστά είναι ο ανώνυμος .
    October 15, 2011 1:16 AM ο ανώνυμος October 15, 2011 6:29 AM
    Λέει ότι ο σωστός είναι λάθος .

    ReplyDelete
  6. Έκανα πρόσφατα τεστ κοπώσεως.
    Όταν ο γιατρούς έβαλε στον διάδρομο ταχύτητα 8+ χιλιόμετρα ανά ώρα σε ανηφόρα εγώ προσπάθησα να κρατήσω τον ρυθμό μου περπατώντας . Μετά από ένα λεπτό κουράστηκα από το γρήγορο περπάτημα με αποτέλεσμα να ανεβάσω τους καρδιακούς παλμούς από 120 στους 150+ έτσι αναγκάστηκα να τρέξω σε χαλαρούς ρυθμούς για να βγάλω με επιτυχία το τεστ .
    Το γρήγορο περπάτημα καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο στην ιδία ταχύτητα.

    ReplyDelete
  7. Eναι δικαίωμα μου να μένω έκπληκτος και δεν απολογούμαι σε κανένα γι αυτό.

    Τώρα γιατί δεν καλύφθηκες με αυτά που γράφω κι εγώ δεν το κατάλαβα!

    Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και για τα ενδιαφέροντα σχόλιά σας.

    ReplyDelete
  8. Σωστή η Zoi.
    2 - Μπάμπη, ήμαρτον

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα και καλή βδομάδα στον Χρήστο και σε όλους τους αναγνώστες του blog!!
    Ομολογώ ότι διαβάζοντας-χθες-τα δύο τελευταία άρθρα του Χρήστου περί "Τρεξιμάτος ή γρήγορου βαδίσματος" προβληματίστηκα...δεν είχα θέσει ποτέ μέχρι τώρα στον εαυτό μου το συγκεκριμένο ερώτημα...και ήμουν σίγουρος ότι το τρέξιμο καίει περισσότερο...
    Μπορώ να τρέχω με 11Km/h για τουλάχιστον 40 λεπτά στον διάδρομο(άρα έχω καλή φυσική κατάσταση)και θέλησα για πρώτη φορά να δοκιμάσω κάνοντας γρήγορο βάδισμα με 8Kh/h για να δω το αποτέλεσμα...
    Αδέλφια "τάπαιξα"!!!..όπως λέμε....άντεξα μόλις 6 λεπτά!!...
    Για μένα είναι προφανές πλέον-εκ του αποτελέσματος-ότι καίγονται περισσότερες θερμίδες με το γρήγορο βάδισμα πάνω από 8Km/h για όποιον μπορεί να το αντέξει...
    Θα το επιχειρώ πλέον στα πλαίσια της διαλυμματικής αερόβιας υψηλής έντασης που κάνω...
    Καλημέρα και καλή βδομάδα και πάλι σε όλους με υγεία!!

    ReplyDelete
  10. σε παρακαλω, απαντησε μου στο παρακατω οταν θα εχεις χρονο.
    οσπρια και ψωμι δε μου δινουν πληρη πρωτεινη?
    οι απανταχου διαιτολογοι τα οσπρια αν κ υδατανθρακες κατα βαση, τα θεωρουν ισοδυναμο γευμα με "κρεας" αν συνδυαστουν με ψωμι(ρυζι κλπ)
    προσωπικα, με εξυπηρετει αυτο γιατι αν μετραγα μονο τα ζωικα για πρωτεινη, θα μου εβγαινε πιο κοστοβορο. το επιχειρησα και δε συμφερει. ενω αν τρωω και ζωικη πρωτεινη και οσπρια με ψωμι μεσα στη μερα, μου βγαινει πιο φθηνα. λιγο τυρι το συνδυαζω μ ολα τα οσπρια εκτος της φακης δεδομενου οτι το τυρι δυσκολευει την απορροφηση του σιδηρου.

    ειναι λαθος να νομιζω οτι τα γευματα μου με οσπρια και ψωμι με καλυπτουν πρωτεινικα? παντα την ιδια μερα θα φαω και ζωικη πρωτεινη αλλα σε αλλο γευμα.

    γυμναζομαι συστηματικα.

    ReplyDelete
  11. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eWFSo8pjzsw

    ReplyDelete
  12. Είναι γνωστοί και αποτελεσματικοί οι συνδυασμοί μη ζωικής προέλευσης διατροφικών ομάδων για τη λήψη πλήρους πρωτείνης. Ο πιο γνωστός είναι όσπρια +ρύζι αλλά μπορούν να γίνουν δεκάδες συνδυασμοί με τρόφιμα από τις ομάδες:

    -όσπρια
    -δημητριακά
    -ωμοί σπόροι και ξηροί καρποί

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα παιδιά. Δηλαδή είναι προτιμότερο το.γρήγορο βάδισμα?

    ReplyDelete
  14. Καλά είναι και τα δύο. Αν μπορείς να τρέξεις όμως προτίμησέ το!

    ReplyDelete
  15. Υπέροχα και τα δύο post!
    Πώς μου είχαν ξεφύγει;

    ReplyDelete
  16. Καλημερα Χρηστο. Θελω τη γνωμη σου. Εγω κανω προγραμμα split 4 ημερων, μετα το τελος καθε προπονησης με βαρη(η οποια διαρκει 45 λεπτα περιπου με μεγαλη ενταση)κανω διαδρομο περπατημα 30 λεπτα στο 6.5.
    Θεωρειται αεροβικη αυτη η μορφη ή ειναι απλως αποκατασταση;
    τρεξιμο δε μπορω να κανω γιατι, και ειναι πολυ εντονη η προπονηση, και ειμαι 37 χρονων.. (Γυμναζομαι αρκετα χρονια και την αεροβικη στο τελος της προπονησης την κανω για χασιμο λιπους. Η διατροφη μου ειναι αρκετα ισορροπημενη...)

    ReplyDelete
  17. Πιστεύω οτι έχει να κάνει και με τις διαφορές του κάθε οργανισμού. Φερ' ειπείν κάποιοι άνθρωποι μπορούν να καίνε περισσότερο λίπος κάνοντας άρσεις θανάτου, απο οτι να τρέχουν για ένα 20λεπτο. Εγω τολμώ να πω πάντως οτι με βοήθησε αρκετά το βάδισμα στο να "διώξω" κάποια κιλά και να αυξήσω αρκετά τον μεταβολισμό μου. Πέρυσι τον Αυγουστο ήμουν 104 κιλά (2,03 μ. υψος) και έκανα κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής που ήταν συνδιασμός Κυκλικής προπόνησης με βάρη και σωματικό βάρος. Περυσι τον Σεπτέμβρη πήρα μέρος στο Λεωνίδα Τρόπαιο που είναι μια πορεία 26 χιλιόμετρα σε ορεινο έδαφος, στις θερμοπύλες. Τα πρώτα 8 χιλιόμετρα ήταν ανηφορικά. Εγώ όμως την έκανα και με ένα σακίδιο κάποιου βάρους στην πλάτη, το οποίο μεγιστοποίησε τις καύσεις μου. Μετά απο αυτό το event, είδα μεγάλες αλλαγές πάνω μου. Ο συνδιασμός αρκετών χιλιομέτρων πορείας - με βάρος - μεσα στη ζέστη, μάλλον αύξησε τον ρυθμό που καίω θερμίδες. Εκτοτε βγαίνω για 10-20 χιλιόμετρα που τα κάνω με τρέξιμο-περπάτημα τώρα το καλοκαίρι, με τζιν παντελόνι και χειμωνιάτικο φούτερ για να μεγιστοποιήσω τις καύσεις μου. Επίσης για να κάνω ακόμη καλύτερη δουλειά και να αποκτήσω μεγαλύτερη αντοχή, καποιες φορές τα κάνω με έναν ορειβατικο σάκο, 25+ κιλών, και χωρις κανένα διάλειμμα..

    Είναι κάτι που για εμένα δουλεύει, και επίσης το κάνω και ως προετοιμασία για το Λεωνίδα Τρόπαιο 2013 (21 Σεπτέμβρη)..

    ReplyDelete
  18. Ξενοφώντα είναι μια πολύ καλή ενεργητική αποκατάσταση και καις αρκετό λίπος!

    Χρήστο καλή επιτυχία και πολλές ευχαριστίες που μοιράστηκες μαζί μας τις εμπειρίες σου!

    ReplyDelete
  19. Christo ευχαριστώ πολυ για την απαντηση, συνεχισε να μας κανεις καλύτερους κ πιο υγειης ανθρωπους με τις γνώσεις σου κ τις παροτρύνσεις σου!

    Χρηστο σε ευχαριστώ κ εσενα για την παρεμβαση σου κ σου ευχομαι καλη επιτυχια

    ReplyDelete