10.10.11

Υδατάνθρακες: οι βασικοί κανόνες (3ο και τελευταίο)








Διαβάστε επίσης:

Υδατάνθρακες: οι βασικοί κανόνες (2)


3. Kυνηγάμε τις ίνες:

ΦΥΤΙΚΕΣ/ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Ο ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (2)


4. Προτιμούμε να παίρνουμε τις ίνες από τα λαχανικά.

 Ναι στα φρούτα αλλά με μέτρο λόγω θερμίδων αλλά και φρουκτόζης.

Μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης δημιουργούν ενδογενώς τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης κάτι που αντιστοιχεί σε γήρανση.

Μάλιστα η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμογλοβίνης στο αίμα θεωρείται ως πολύ πιο αξιόπιστος δείκτης για την πρόβλεψη της θνησιμότητας από τη χοληστερόλη ή την πίεση ή ακόμη και από το δείκτη μάζας σώματος.

5. Δίνουμε βάρος στους φυσικούς, σύνθετους υδατάνθρακες σε σχέση με τους απλούς.

Αυτό γιατί αποτελούνται από μακρές αλυσίδες σακχάρων και πέπτονται αργά διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια της ενέργειας.

Πότε προτιμώνται οι απλοί υδατάνθρακες;

Απλοί υδατάνθρακες: ποια είναι η καλύτερη ώρα της μέρας;

6. Tρώμε περισσότερους υδατάνθρακες κατά τα πρώτα γεύματα

και μειώνουμε όσο προχωράμε προς το βράδυ (εκτός από τυχόν μεταπροπονητικά γεύματα).

 Αυτό και γιατί προς το βράδυ μειώνονται οι απαιτήσεις για ενέργεια και αυξάνονται οι πιθανότητες μετατροπής των υδατανθράκων σε προς αποθήκευση λίπος αλλά επίσης διότι οι υψηλές συγκεντρώσεις  σακχάρου στο αίμα εμποδίζουν την έκκριση ικανών ποσοτήτων αυξητικής ορμόνης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επί πλέον μην ξεχνάμε ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνεται προϊούσης της μέρας.

7. Τρώμε πάντα πρωτεΐνη μαζί με τους υδατάνθρακες.

Έτσι μειώνεται το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων και μαζί και οι πιθανότητες να αποθηκευθούν σαν λίπος οι υδατάνθρακες.

Επί πλέον διευκολύνεται η μεταφορά των αμινοξέων προς τα μυϊκά κύτταρα και συνεπώς η μυϊκή υπερτροφία.

Γενικά καλό είναι να μη λείπει η πρωτεΐνη από κανένα γεύμα.

8. Για γράμμωση δοκιμάστε την κυκλική λήψη υδατανθράκων

 εφ' όσον δυσκολεύεστε να πέσετε κάτω από 12-13% ποσοστό λίπους.

Πάντα σε συνδυασμό με ένα ήπιο θερμιδικό έλλειμμα!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/







4 comments:

  1. Φίλε Χρήστο,
    τα απλά σάκχαρα όταν συνδιαστούν με σύνθετους υδατάνθρακες,μετριάζεται κατα κάποιο τρόπο η απότομη αύξηση της τιμης της ινσούλινης στο αίμα απ οτι αν καταναλώνουμε μόνους τους τους απλούς υδατάνθρακες;

    κ κάτι αλλο:
    στο πρωινο συνηθίζω να χρησιμοποιώ σοκολατούχο γάλα στο οποίο τα 11,5 γρ./100 ml που έχει απλούς υδατάνθρακες,περίπου τα 8γρ. προέρχονται απο τη προσθήκη ζάχαρης.Θεωρείς οτι μπορώ να εξακολουθώ να το καταναλώνω;Προσθέτω 150ml στο πρωινό γευμα.

    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  2. Σας παρακαλώ τι εννοείτε << κυκλική λήψη υδατανθράκων για γράμμωση?>>

    Ευχαριστώ θερμά

    ReplyDelete
  3. @ράνια

    αν δεν κάνω λάθος :
    "Λειτουργεί ως εξής: τη μια μέρα τρώμε μόνο υδατάνθρακα(μακαρόνια, ψωμί, ρύζι, πατάτα, φρούτα) και την επόμενη μόνο πρωτείνη(κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά). Έτσι αδειάζουν οι αποθήκες γλυκογόνου στον οργανισμό, αλλά δεν τον βάζουμε σε κατάσταση άμυνας, όπου και σταματάει να καίει. Αντίθετα την επόμενη του ξαναδίνουμε υδατάνθρακα και αρχίζει να καίει με γρήγορο ρυθμό.

    Λάδι βάζουμε κανονικά. Λαχανικά εννοείται όσα και όποτε θέλουμε. Απαγορεύονται η ζάχαρη και τα αναψυκτικά. Εννοείται ότι αν μπορούμε να είναι ο υδατάνθρακας ολικής αλέσεως, ακόμα καλύτερα."

    ReplyDelete
  4. Για τη κυκλική λήψη υδατανθράκων θα γράψω σύντομα.Λίγο υπομονή!

    ReplyDelete