24.10.11

Βάρη και περιοδικότητα: καλύτερα αποτελέσματα (και πιο ασφαλή)







Αν είστε σαν τον πολύ κόσμο κάνετε συνήθως το εξής:

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο,πλακώνεστε στα βάρη χωρίς κανέναν απολύτως ειρμό και πρόγραμμα και φεύγετε για να πάτε και την επόμενη μέρα σε μια από τα ίδια.

Το τι βάρη θα σηκώσετε εξαρτάται και από τα κέφια της μέρας. Γενικά όμως εξακολουθείτε το ίδιο μοτίβο για μήνες και ίσως για χρόνια.

Καταστρατηγείτε έτσι - από άγνοια μάλλον - την πανίσχυρη αρχή της περιοδικότητας.

Με απλά λόγια περιοδικότητα στα βάρη είναι η εναλλαγή της έντασης της προπόνησης σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έτσι ώστε να αποκτούμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη χωρίς να πέφτουμε στην παγίδα της υπερπροπόνησης.

Δεν υπεισέρχομαι σε βαρετές λεπτομέρειες αλλά θα προσπαθήσω να στύψω το ζουμί του concept.

Δεν μπορούμε να γυμναζόμαστε πάντα σε υψηλές εντάσεις.

Θα πρέπει λοιπόν οι μέρες υψηλής έντασης να ακολουθούνται από μέρες χαμηλής έντασης και βέβαια από μέρες ενεργητικής αποκατάστασης.

Ομοίως, κάθε λίγες εβδομάδες προπόνησης θα πρέπει να προβλέπεται μια εβδομάδα πλήρους αποχής για να επανέρχονται τελείως το νευρικό και το ορμονικό σύστημα που αποκαθίστανται πιο δύσκολα από το μυϊκό.

Το κάθε πόσο πρέπει να γίνεται αυτό και για πόσες μέρες είναι λεπτομέρειες βαρετές εν πολλοίς. Η ουσία είναι να γίνεται η δέουσα αποκατάσταση που βέβαια εξαρτάται από ηλικία,φύλο,πυκνότητα άσκησης κλπ.

Φίλοι gym junkies δεν θα είναι το τέλος του κόσμου το  να μείνετε αγύμναστοι για μια εβδομάδα. Αυτά είναι νόμοι της φυσιολογίας. Το σώμα χτίζεται μέσα από την επαρκή ξεκούραση και αποκατάσταση.

Δώστε τα όλα όταν πρέπει και μάθετε για τη σωστή αποκατάσταση.

Sometimes less is more!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




6 comments:

  1. Φίλε Χρήστο, μια μικρη παρατήρηση μόνο, γιατί απλά "χτύπησε" πολύ στο μάτι καθώς διάβασα την ανάρτηση. Η λέξη 'καταστρατηγώ' μεταφορικά χρησιμοποιείται για να δηλώσει καταπάτηση, παράβαση, αθέτηση μίας συνθήκης χρησιμοποιώντας δόλο και σίγουρα όχι με αγνές ή αφελείς προθέσεις, οπότε μάλλον άστοχο ήταν το επεξηγηματικό "-από άγνοια μάλλον-" στην ίδια πρόταση.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Τί σόι μαλάκας είσαι εσύ που σε ένα τέτοιο μπλογκ και σε αυτή την δημοσίευση έκανες αυτό το σχόλιο???
    Το φόρουμ της φιλοσοφικής είναι δύο κλικ παρακάτω

    ReplyDelete
  3. Αν τα συκα σταφυδες κτλ ειναι ξερα ειναι κακο μεταπροπονητικο γευμα;
    Πρεπει να συνοδευονται απο πηγη προτείνης,πχ γιαουρτη,κεφιρ,ξηρουςκαρπους,παντα για να πουμε οτι εχουμε ενα πληρες μεταπδοπονητικο γευμα ή μπορουμε να τα φαμε κ σκετα;
    Για οσους επιζητουν την μεγιστη απεκριση της αυξητικης ορμονης τι θα επρεπε ν τρωνε μεταπδοπονητικα;
    Μαριαννα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mόνο πρωτεΐνη είναι η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα. Στο πρώτο η απάντηση είναι ότι πρέπει να συνοδεύονται από πηγή πρωτεΐνης.Τέλος είναι προτιμότερο να είναι φρέσκα.

      Delete
  4. Χρήστο ισχύει το ίδιο αν γυμναζόμαστε με βαριές προπονήσεις 3 φορές την βδομάδα με μια μέρα ξεκούραση στο ενδιάμεσο ή έστω αερόβια στο ενδιάμεσο (1-2 φορές/εβδομάδα αερόβια); θεωρείται το τρέξιμο, το κολύμπι η αερόβια γενικά, ως χαλαρής εντασης προπόνηση; ή θα πρεπει να βάλουμε στο πρόγραμμα μετά απο μια προπόνηση με πολλά κιλά και σούπερ σετ, μια προπόνηση με βάρη με περισσότερες επαναλήψεις και λίγα κιλά;
    Και μετά από πόσο διάστημα χρειάζεται μια βδομάδα ξεκούρασης; Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις. Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εξαρτάται από το ρυθμό σου. Αν πας με ρυθμό κάτω από το 60-65% της ΜΚΣ σου τότε μιλάμε για ενεργή αποκατάσταση.
      Γενικά κάθε 8 εβδομάδες είναι καλά να κάνουμε 4-7 μέρες αποχή.

      Delete