26.10.11

Καλή και κακή αερόβια άσκηση!









Διαβάστε επίσης:

ΤΡΕΞΙΜΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ; ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΣΟΚΑΡΕΙ!

Έχω μεγάλο ψώνιο με τη διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης και γι αυτό δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός.

Από την άλλη βέβαια έχω τρέξει απίθανα χιλιόμετρα και έχω βιώσει το τρέξιμο όσο λίγοι ερασιτέχνες:

Έχω κάνει τρέχοντας το γύρο του κόσμου...

Δεν είμαι εγώ που θα ρίξω στο πυρ το εξώτερο  την αερόβια σταθερού τέμπο!

Άλλωστε είναι σίγουρα πιο κατάλληλη για τους :

- ντεφορμέ

- υπέρβαρους και παχύσαρκους

- πρωτάρηδες

- προερχόμενους από κρούσματα υπερκόπωσης/υπερπροπόνησης

και για όσους χρειάζονται ενεργητική αποκατάσταση στα διαλείμματα των εντατικών προπονήσεων.

Δεν είναι κακή η αερόβια άσκηση σταθερού τέμπο!

Είναι όμως πληκτική, ειδικά όταν τρέχεις μέσα σε γυμναστήρια, και σου τρώει επί πλέον πολύ χρόνο.


Η διαλειμματική άσκηση από την άλλη συγκεντρώνει πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα:

ΚΑΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ ΜΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Eιδικά ο τρόπος που την κάνω εδώ και 2-3 χρόνια είναι υπεραποτελεσματικός. Είναι ικανός να σπάσει κάθε επίμονο πλατό και να σας ανεβάσει στα επόμενα επίπεδα:

Το πρόγραμμα σπριντ που ακολουθώ για να διατηρούμαι σε πλήρη φόρμα!


Aυτά που έχω δει στην πράξη και όχι στα βιβλία σαν αφηρημένες έννοιες είναι:

- από τότε που άρχισα τα σπριντ το σώμα μου μοιάζει με σώμα σπρίντερ. Ο τρόπος αυτός άσκησης σέβεται απόλυτα τη μυϊκή μου μάζα.

- οι μεγάλες και φυσικές δόσεις της αυξητικής ορμόνης κρατάνε τα επίπεδα του λίπους μου μόνιμα χαμηλά.

- αισθάνομαι καλύτερα από ποτέ!

Αυτά βέβαια έχουν επιτευχθεί σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά υποστηρικτική διατροφή.

Ο τρόπος αυτός άσκησης και διατροφής μου έχουν εξοικονομήσει μεγάλα ποσά χρόνου, κάτι που για μένα μετράει πολύ.

Πιστεύω ότι πρέπει να συμβουλευόμαστε τη μητέρα φύση.

 Η φύση λοιπόν έφτιαξε τον άνθρωπο για ξεσπάσματα δράσης - αποφυγή κινδύνων,εύρεση τροφής κλπ. - και όχι για να τρέχει για ώρες με σταθερό τέμπο.

Η διαλειμματική έχει βρεθεί ότι είναι πιο φιλική προς την καρδιά,τις αρθρώσεις και το ανοσοποιητικό και χαρίζει και ισχυρή μετάκαυση.

Ψηφίζω διαλειμματική χωρίς να απαξιώνω την αερόβια σταθερού - και κατά κανόνα - αργού τέμπο.

Θα ήθελα τις δικές σας απόψεις αλλά κυρίως τις εμπειρίες σας πάνω στις δυο αυτές μορφές αερόβιας άσκησης.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/






- ή

15 comments:

  1. Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω πως τα σπριντ είναι ανώτερης μορφής προπόνηση, όμως κ το χαμηλού τέμπο τζόγκινκ έχει οφέλη ισάξια απλα δεν είναι άμεσα ορατα. Κυρίως σε επίπεδο ευεξίας και "ξεμπλοκαρίσματος". Τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις μου έχουν κατέβει απίστευτες ιδέες κ ομοίως έχω καταφέρει να ξεκολλήσω το μυαλό μου απο πολλά νοητικά "πλατω". Οπότε νομίζω πως τα θετικά αυτά οπως τα βιώνω εγώ αντισταθμίζουν τα ομολουμένως φανταστικά οφέλη της διαλειμματικής, οπότε για μένα είναι ισοπαλία!

    ReplyDelete
  2. Δεν θα μπορουσα να χαρακτηρισω την αεροβια προπονηση μου σταθερου τεμπου γιατι απλά δεν ειναι. Ειμαι 40αρης και η αεροβια ειναι κυριως τρεξιμο και γρηγορο περπατημα το οποίο κυμαινετε απο 125 μεχρι 155 σφυγμους. Εχω ανηφορες και κατηφόρες στο δρόμο μου και αν ειναι ισιωμα, ανεβαζω στροφες καθε 3-4 λεπτά για λίγο (φτανω 170 σφυγμους) και ξαναπεφτω.
    Αυτο το κανω για μια ωρα περιπου (με ρυθμο καυσης 800θερμιδες ανα ωρα περιπου) μια φορα την εβδομαδα {ή για μιση οταν κανω και βαρη (αλλες 2-3 φορες)}.
    Μετα απο συτου του ειδους την προπονηση νιωθω το σωμα μου πιό ελαφρυ!!!

    Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι οταν ανεβαζω στροφες προς το τελος της προπονησης παρολο που φτανω στο 95% δεν νιωθω τιποτα και αναγκαζομαι να κοψω μονο απο φόβο.


    Απο τοτε που σε διαβαζω Χρηστο (1χρόνο περίπου) ειμαι τα ιδια κιλά αλλά "αλλος" καθρεφτης.

    ReplyDelete
  3. Oφείλω να ομολογήσω ότι έχω κάνει φανταστικά τρεξίματα στο Σέιχ Σου με σταθερό τέμπο. Και όντως μου έχουν έρθει πολύ καλές ιδέες που με βοήθησαν.

    Το τρέξιμο στο δάσος είναι γιατριά όχι μόνο για το σώμα αλλά και για τη ψυχή.

    Δεν μπορώ απλα να φαντασθώ τρέξιμο σε διάδρομο γυμναστηρίου.

    Ευγε Κρις πολύ καλά το κάνεις και μη φοβάσαι να ανεβάσεις παλμούς. Τα πόδια είναι ο περιοριστικός παράγοντας και όχι η καρδιά.

    Επίσης γνώριζε ότι η ΜΚΣ δεν υπολογίζεται σωστά με τις προσεγγιστικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε.

    ReplyDelete
  4. Και κατι ακομα αδελφε μου, μιας και ξερω οτι χρησιμοποιείς και συ καρδιοσυχνομετρο ηθελα να μου πεις αν υπολογιζονται οι θερμιδες που καταναλωνονται μονο σε αεροβιες ασκησεις και όχι αναεροβιες (πχ βάρη).
    Το ρωταω γιατι σιγουρα ο υπολογισμος γινετε βαση των παλμων της καρδιας.
    Και σε μια αναεροβια προπονηση (βαρη,σκαψιμο, κοψιμο ξυλων κτλ.) οι παλμοι ανεβαινουν αρκετα και επισεις οι θερμιδες που καιγονται.
    Πιστευα όμως οτι το τρεξιμο ειναι ο βασιλιάς στην καταναλωση θερμιδων. Κανοντας ομως καποια αναεροβια προπονηση ή δουλεια (όπως παραπανω) βλέπω και 800 θερμοδες ανα ώρα.
    Ειναι ακριβης αυτη η μετρηση?

    ReplyDelete
  5. Δεν μπορούν να μετρηθούν αξιόπιστα οι θερμίδες που καίγονται σε αναερόβιες δραστηριότητες όπως τα βάρη.

    Στην πραγματικότητα καίμε περισσότερες από αυτές που δείχνει το καρδιοσυχνόμετρο.

    ReplyDelete
  6. Χρηστο μπορει καποιος να χασει πολυ λιπος απο το σωμα του με διαλειμματικη και πολυ καλη διατροφη χωρις να κανει καθολου σταθερου τεμπο;

    ReplyDelete
  7. Δεν θα το έλεγα!Χρειάζεται οπωσδήποτε σε μια τέτοια περίπτωση!

    ReplyDelete
  8. Συμφωνώ με όσα λες.Άσχολούμαι κυρίως με βάρη αλλά φλερτάρω και με το τρίαθλο το οποίο βρίσκω πορωτικό!Λίγο είναι να βγάλεις ένα Ironman;

    ReplyDelete
  9. Όχι,είναι ορόσημο!Κeep on Lorenzo!

    ReplyDelete
  10. Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να μοιραστώ την εμπειρία μου πάνω στο θέμα που έθεσε ο Χρήστος. Βασικά ή δική μου υποδομή (για πάνω από δύο δεκαετίες) είναι τα βάρη, κυρίως με split προγράμματα με κάποια ενδιάμεσα διαλλείματα συνδιασμου βάρη-αερόβια. Πάντα είχα μία καλή φόρμα και όγκο (όχι υπερβολές δεν μου αρέσει το σώμα ντουλάπα) χωρίς ποτέ όμως να επιτύχω την επιθυμητή γράμμωση. Ενίοτε στο γυμναστήριο προσπαθούσα με κάποιες HIIT τεχνικές να κατεβάσω το ποσοστό λίπους μα τα αποτέλεσματα πενιχρά (4-pack το πολύ). Κάποια στιγμή πριν από μία πενταετία ήρθε σε γνώση μου μία συγκεκριμένη carb load cycle δίαιατα την οποία και είπα να δοκιμάσω. Αυτό ήταν, μέσα σε 2 μήνες είδα το σώμα μου να μεταμορφόνεται σε μία μηχανή που έκαιγε λίπος. Δεν μιλάμε απλά για 6-pack αλλά γράμμωση στην οποία διακρίνονται οι φλέβες στην κοιλιακή χώρα και στους μηρούς. Αυτό ως απάντηση στο φίλο που ανέφερε το συνδυασμό διαλλειματική - διατροφή. Στο θέμα γράμμωση φίλε μου η διατροφή είναι ο Βασιλιάς και τα βάρη απλά βοηθούν ώστε να χάσεις το δυνατόν λιγότερη μυική μάζα. Σχετικά με το δίλημμα διαλλειματική ή tempo, θα ήθελα πρώτα να διευκρινίσουμε τις παραπάνω έννοιες καθώς πολλοί φαίνεται μιλούν για μία τεχνική και εννοούν κάποια άλλη. Για παράδειγμα το δικό μου εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής περιέχει τρις προπονήσεις με βάρη, μέρα παρα μέρα, και τέσσερις με τρέξιμο. Οι τελευταίες αποτελούνται από σε 1 ή 2 interval trainings, 1 tempo training, 1 steady state (45' - 1h15') και ή 1 long run. H διαλλειματική μπορεί να αποτελείται από HIIT ή sprintworkouts (το interval στο οποίο ο περισσότερος κόσμος αναφέρεται) και speedworkouts (το must). Το όφελος της διαλλειματικής δεν είναι οι θερμίδες που καις αλλά το ότι ανεβάζεις την αερόβια ικανότητα σου (VO2max). Έτσι μπορείς και αποδίδεις καλύτερα και σε άλλα αθλήματα όπως τα βάρη. Το tempo όπως και τα tempo intervals (Stamina workouts) από την άλλη, είναι μια ακόμα ποιό απαιτητική προπόνηση, καθώς ο σκοπός της είναι να διατηρήσω για ένα αρκετά μεγαλύτερο διάστημα 15'-40', έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό (όχι βέβαια όσο στο interval). Αυτές οι προπονήσεις βοηθούν στο να μην γαλακτώνουν γρήγορα οι μυς. Οι περισσότεροι συγχέουν το tempo με το μεγαλύτερης διάρκειας τρέξιμο και long-run (Endurance workouts). Τρέξιμο χαμηλότερου ρυθμού που σκοπός τους είναι ο οργανισμός να συνηθίσει στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Επίσης μαθαίνουν στο σώμα να καίει περισσότερο λίπος αντί για υδατάνθρακες (αρκεί να μην το παρακάνεις και αρχίζεις και καις μυς). Οπότε ουσιαστικά μιλάμε για τουλάχιστον 3 διαφορετικές προπονήσεις. Για τους παραπάνω λόγους για μένα και οι τρις είναι αναγκαίες.

    ReplyDelete
  11. χρησιμοποιω την αεροβια ασκηση σταθερού τεμπο μόνο κοντα στις περιόδους που είναι για εξετασεις σε δρομο 2400m.αλλά και πάλι σε πολύ υψηλή ενταση.κατά τα άλλα κυρίως διαλειμματική με σπριντ και παρα,μα πάρα ,μα πάρα πολλά άλματα.γυμνάζουν το σώμα από αστράγαλο μέχρι άνω κοιλιακούς,χτίζουν τρομερά πόδια και κορμό και είναι ιδανικά για να ξεπεραστεί κάθε κατώφλι αντοχής.3 σετ από 1 λεπτό γεμάτο άλματα στον αέρα στο μέγιστο ύψος με σύμπτυξη των ποδιών στο στήθος θεωρώ ότι είναι ιδανικό(δοκιμάστε το,εξοντώνει:) )σε συνδυασμό πάντα με άλλες ασκήσεις,όπως αερόβια επί του εδάφους.(σπριντ σε θεση γέφυρας,για παράδειγμα)

    ReplyDelete
  12. Λες Δεν είμαι εγώ που θα ρίξω στο πυρ το εξώτερο την αερόβια σταθερού τέμπο!


    Αλλά το κάνεις όμως αρκετές φορες σε πολλά θέματα και το έχω παρατηρήσει.

    ReplyDelete
  13. Για τους μη fit είναι αναγκαία λύση. Αν είσαι fit πας σε ανώτερες μορφές άσκησης και κάμεις μέτριο τέμπο για αποκατάσταση!

    ReplyDelete
  14. Φίλε Χρήστο... Όταν λες διαλειμματικη... το ακριβως εννοεις? Πόση διάρκεια θα έχει το σπριντ και πόση το αργό? Πχ 1 λεπτό γρήγορα 1 λεπτό αργά? Και όταν λέμε αργά εννοούμε περπάτημα η χαλαρό τζόκινγκ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δες μια περίπτωση:

      http://totalfitness-christos.blogspot.com/2011/07/blog-post_4490.html

      Delete