14.11.11

Eίμαι πιασμένος! Μπορώ να γυμναστώ;









To περίφημο μυϊκό πιάσιμο ακολουθεί τις εντατικές προπονήσεις με μια διαφορά φάσης 12-48 ωρών συνήθως.

Έχει άμεση σχέση με την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης καθώς και με την υποδομή του αθλούμενου (είναι πιο συχνό και έντονο στους αρχάριους αλλά και στους επί μακρόν αγύμναστους).

Επίσης θα το δούμε πιο συχνά όταν αλλάζουμε τρόπο προπόνησης, προφανώς γιατί στοχεύονται διαφορετκοί μύες ή τέλος πάντων με διαφορετικό τρόπο.

Πρόκειται για το περίφημο DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) κι αν γνωρίζετε καλά αγγλικά θα βρείτε γι' αυτό περίφημα άρθρα στο διαδίκτυο.

Ο όρος αυτός στα ελληνικά αποδίδεται σαν καθυστερημένος μυϊκός πόνος ή πιο σωστά σαν μυϊκός πόνος με καθυστερημένη έναρξη.

Πρόκειται για έναν αμβλύ πόνο που δεν έχει καμία σχέση με τραυματισμούς  και ταλαιπωρεί τις μυϊκές ομάδες που γυμνάστηκαν έντονα είτε με βάρη είτε με αερόβια.

Το απόγευμα αισθάνεσαι περίφημα. Τρως σίδερα!

Το πρωί όταν ξυπνάς κάτι δεν πάει καλά.

Βουβός,αμβλύς πόνος στο αριστερό μέρος του θώρακα. Γυρνάς στο δεξί πλευρό για να διαπιστώσεις κι εκεί την ίδια κατάσταση.

Ο μυϊκός πόνος με καθυστερημένη έναρξη δεν είναι κακό πράγμα ή κάτι που πρέπει να σε προβληματίσει ιδιαίτερα. Εγώ τον θεωρώ γλυκό πόνο και απόδειξη ότι η προπόνησή μου ήταν επαρκώς εντατική και ότι σίγουρα θα οδηγήσει κάπου.

Ο πόνος αυτός οφείλεται στον τραυματισμό των μυϊκών μας ινών κατά την άσκηση. Η διαδικασία της επούλωσης φέρνει τη μυϊκή υπερτροφία.

 Δηλαδή χαλάμε κάτι για δημιουργήσουμε στη θέση του κάτι καλύτερο, κάτι δυνατότερο...

Μπορεί όμως να προληφθεί ή να μειωθεί ο μυϊκός πόνος με καθυστερημένη έναρξη;

Δύσκολα όπως τo έχω διαπιστώσει επανειλημμένα στη πράξη.

 Ούτε η προθέρμανση, ούτε η αποθέρμανση αλλά ούτε και το στρέτσινγκ μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα, άσχετα αν πρέπει να μένουν σαν αναπόσπαστα μέρη του τελετουργικού της άσκησης για χίλιους δυο λόγους.

Στο επόμενο το 2ο μέρος!


Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


















18 comments:

  1. Γεια σου Χρήστο. Θα προτιμούσα να συνεχίσεις το άρθρο για τους κοιλιακούς μιας και το μυικό πιάσιμο είναι κάτι συνηθισμένο για αυτούς που προπονούνται εντατικά ή έχουν καιρ'ο να γυμναστούν.

    ReplyDelete
  2. ΧΡΗΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΙΑΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΜΝΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΗΜΕΙΑ..ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΛΑΦΡΙΑΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΩΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΑΣΙΜΟ

    ReplyDelete
  3. Και τα δύο παρακαλώ . . . !
    Χρόνια πολλά την κορούλα σου, να την χαίρεσαι!

    ReplyDelete
  4. Καλή σου μέρα Χρήστο και σε όλους τους συντρόφους!!
    Θα ήθελα να συνεχίσεις στο ίδιο θέμα με συμβουλές...

    ReplyDelete
  5. οι κοιλιακοί , είναι βέβαιο ότι μπορούν να περιμένουν....Θεωρώ κι εγώ το πιάσιμο μετά από εντατική προπόνηση απείρως πιο σοβαρό θέμα....:))
    Γιώργος-Κρήτη

    ReplyDelete
  6. Τελικα να γυμναζομαστε μετα απο εντονο πιασιμο η οχι; Εννοω αρκετο πιασιμο μετα απο προπονηση με αρκετη ενταση. Θελω και εγω να γραψεις περισσοτερα για το συγκεκριμενο θεμα.
    Υπαρχουν αραγε tips/τροφες για καλυτερη αποκατασταση;

    ReplyDelete
  7. Οι απαντήσεις στο 2ο μέρος.

    ReplyDelete
  8. φίλε χρήστο προσωπικά έχω παρατηρήσει ότι όσο καλύτερο στρέτσινγκ κάνω μετά το πρόγραμμα τόσο λιγότερο πιασμένος νιώθω την επομένη, εκτός αν είναι τυχαίο.

    ReplyDelete
  9. Προπονήθηκα την δευτέρα(καθίσματα-ασκήσεις κοιλιακών-κάμψεις-μονόζυγο).Τετάρτη με το που σηκώθηκα έχω έναν έντονο πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη,δυσκολεύομαι ακόμα και να ανασάνω.Προσπαθώ να γυμνάζομαι 2-3 φορές την εβδομάδα με αυτού του είδους τις ασκήσεις.Ο πόνος στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να με προβληματίζει για κτ άλλο ή ειναι κτ συνηθισμένο?

    ReplyDelete
  10. Φυσικά και πρέπει να σε προβληματίζει ! Δεν είναι νορμάλ!

    ReplyDelete
  11. Καλησπερα, Χρηστο. Ειχα παει να τρεξω 8 σετακια σπριντ, ακολουθωντας ενα δικο σου ποσταρισμα. Η αληθεια ειναι οτι ενωιωθα καλα για μια μερα, αλλα μετα αρχισανε τα ζορια. Πιασιμο παντου και κυριως στους κοιλιακους. Δε με χαλασε, το αντεχω. Αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι το εξης, αν γνωριζεις φυσικά: εκανα μετα απο 3 μερες εξετασεις αιματος, οντας ακομα λιγο πιασμενος, και μου βγηκε η ορμονη CPK 530, 200 περίπου πανω απ το όριο. Μεχρι να μαθω τι ειναι αυτο, τα παιξα λιγακι, αλλα εμαθα οτι γινεται αυτο αν τραυματιστουν οι μυες. Τι κανουμε σε αυτην την περιπτωση; Ανησυζουμε; Αδιαφορουμε; Συνεχοζουμε ακαθεκτοι; Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ReplyDelete
  12. Μετά από σκληρές προπονήσεις η CPK μπορεί να ανέβει σε τέτοια επίπεδα απ' όπου υποχωρεί σε 3-4 μέρες το πολύ! Μπορεί να είναι τόσο απλό! Χρειάζεται να ξανακάνεις μια μέτρηση αφού ξεκουραστείς λίγες μέρες!

    ReplyDelete
  13. σ ευχαριστω πολυ.

    ReplyDelete
  14. Πολυ ωραια ολα αυτα κυριε Χρηστο, αλλα θα ηθελα να σας κανω μια προταση γιατι δεν εχω δει πουθενα κανενος τετοιου ειδους αναρτηση.
    Να κανετε ενα post που να αναφερετε καποιες πληροφοριες στην περιπτωση που καποιος ειναι αρωωστος ενω αρχισει ενα προγραμμα διατροφης & γυμναστικης.
    Το σιγουρο ειναι οτι σταματαει να αθλειται, οκ, προσεχει την διατροφη του, οκ, αλλα περα απο ολα αυτα παει πισω στην προπονηση του, "ξεφουσκωνει"....
    Αν θελετε καντε μια αναρτηση πανω σε αυτα τα ζητηματα...
    (Προσωπικα, αρρωσταινω 1-2 φορες το χρονο με γριππη, η οποια κανει 2 μπορει καμια φορα και 3 βδομαδες να μου περασει και ετσι βγαινω εντελως εκτος προγραμματος και μετα αντε φτου κι απ'την αρχη... :-(

    ReplyDelete
  15. Αυτό που εγώ ξέρω για τα DOMS είναι ότι δεν έχουν να κάνουν με τους μύες (μυικές ίνες) αυτούς κάθε αυτούς αλλά σχετίζονται με το ΚΝΣ οπότε δεν είναι απαραίτητα ένδειξη καλής ή κακής προπόνησης...

    Ισχύει;

    ReplyDelete
  16. Άρρωστος μη γυμνάζεσαι. Χρειάζεσαι τις δυνάμεις σου για την ανάρρωση!

    Δεν ισχύει φίλε μου! Έχει να κάνει σχέση με τις μυικές ίνες!

    ReplyDelete
  17. Χρίστο εδώ και ένα μήνα έχω δώσει πολύ έμφαση στα πόδια με βάρη εκτος απο το αερόβιο που κάνω επι καθημερινής βάσεως. Δυστυχώς τις τελευταιες μέρες έχει φουσκώσει αρκετά το αριστερο μου πόδι εκεί που είναι ο αστράγαλος και δεν μπορώ να γυμναστω με αποτελεσμα να μην πηγαίνω καν γυμναστήριο. Εαν πηγαινω και κάνω πιο χαλαρό προγραμμα θα μου κανει καλό η θα ήταν καλύτερα να σταματήσω μέχρι να λυθεί το πρόβλημα? Σε ευχαριστω πολυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ θα σταματούσα για λίγο.

      Delete