22.1.12

Σωματική άσκηση που μπορεί να μεταμορφώσει το σώμα σας







Διαβάστε επίσης:

Αργή αερόβια: σπατάλη χρόνου και περιττό στρες


Να μην παρεξηγηθώ:

Δεν λέω ότι η μακρόσυρτη,αργής και μέσης έντασης αερόβια είναι άχρηστη.

Λέω ότι είναι ένας μη επαρκής τρόπος για να μεταμορφώσει κανείς το σώμα του και να πιάσει τα ανώτατα επίπεδα fitness.

Eίναι ο τρόπος άσκησης που δεν θα μπορέσει να σας ξεκολλήσει από τη μετριότητα.

Βεβαίως ενδείκνυται για ενεργητική αποκατάσταση ανάμεσα σε σκληρές προπονήσεις,για υπέρβαρους, για πρωτάρηδες,για όσους έχουν ελαφρά κινητικά προβλήματα και για όσους θέλουν να χάσουν πολλά κιλά.

Αλλά γιατί να βάλεις τα χρήματά σου σε κοινό ταμιευτήριο με 1% τόκο και να μην πας σε προθεσμιακές καταθέσεις που πρακτικά χωρίς ρίσκο θα σου εξασφαλίσουν πολλαπλάσιες αποδόσεις;

H καλύτερη επένδυση σε σωματική άσκηση είναι η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης που μπορεί να γίνει με σπριντ ή και βάρη.

 Μιλάμε για ξεσπάσματα μεγάλης σωματικής προσπάθειας που ακολουθούνται από σύντομα διαλείμματα χαλάρωσης.

Αυτό που χρειαζόμαστε για να είμαστε δυνατοί,νέοι και με καλή σωματική σύνθεση είναι μεγάλα ποσά αυξητικής ορμόνης. 

Ο καλύτερος τρόπος για να τα εξασφαλίσουμε είναι η εμπλοκή στην προπόνηση των μυϊκών ινών υπερταχείας συστολής (λευκές ίνες)  που είναι 10 φορές πιο γρήγορες από αυτές της βραδείας συστολής (ερυθρές ίνες).

Αυτό είναι και το μυστικό της αυξητικής ορμόνης,του χαμηλότερου ποσοστού σωματικού λίπους και της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας.

Τις ίνες αυτές μπορούμε να τις γυμνάσουμε πολύ αποτελεσματικά με σπριντ και με βάρη υψηλής έντασης όπου οι μύες θα πρέπει να μένουν σχεδόν συνεχώς υπό τάση.

Πάντως η καλύτερη μέθοδος όπως δείχνουν οι έρευνες είναι τα σπριντ.

 Η εμπειρία μου σε αυτή τη μορφή της προπόνησης είναι 100% επιβεβαιωτική.

Σημάδια ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο όσον αφορά το είδος της προπόνησης είναι :

- να ιδρώνετε πολύ
- να σας κόβεται η αναπνοή
- να νιώθετε ελαφρά και διαχειρίσιμη ναυτία 
- να κοκκινίζετε στο πρόσωπο
- να αυξάνεται η θερμοκρασία σας
- να νιώθετε τους μύες σας να καίνε από τη συσσώρευση του γαλακτικού οξέος.

Αν προπονηθείτε με τον τρόπο αυτό θα σπάσετε όλα σας τα πλατό και θα δείτε στο σώμα σας σε δύο μήνες τέτοιες προσαρμογές που δεν τις είδατε στα γυμναστήρια σε 10 χρόνια!

Θα ανεβάσετε κατακόρυφα τις σεξουαλικές σας επιδόσεις  και θα δείτε επίσης εντυπωσιακή βελτίωση της επιδερμίδας σας.

Προσοχή! Όχι απλά σάκχαρα για 2 ώρες μετά  τέτοιες προπονήσεις!

Και όσο για τη συχνότητα ποτέ δεν υπάρχουν συνταγές. Η ένταση της σημερινής προπόνησης θα καθορίσει πότε πρέπει να γίνει η επόμενη. Και να θυμάστε ότι ου εν τω πολλώ τω ευ!

Ακούστε το σώμα σας!

 Η δικιά μου μέθοδος είναι απλούστατη: όταν νιώθω την ανάγκη για μια τέτοια προπόνηση τότε την κάνω.

 Δεν έχει Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή κλπ!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

28 comments:

  1. γιατι οχι απλα σακχαρα σ αυτην την προπονηση δεν υπάρχει το <> για απλα σακχαρα που ειχες αναφέρει σε παλαιοτερο αρθρο

    ReplyDelete
  2. A ρε
    Χρηστάρα μου, αυτό που πραγματικά πάω σε σένα απτο 2008 έως σήμερα είναι ότι κάθε χρόνο έχεις και παραπάνω ενθουσιασμό και ένεργεια και μου τη μεταδίδεις τόσο απλά και τόσο άμεσα...ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ και για φέτος....
    με ειλικρινή εκτίμηση
    ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΡΗΤΗ

    ReplyDelete
  3. http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13309&pubid=120962719&subid=2


    Χρήστο θέλω επειγόντως το υπερπολύτιμο σχόλιο σου για τα γραφόμενα στο πιο πάνω site που σου χω επικολλήσει !!!
    ΕΙΝΑΙ αναγκαίο, γιατί διάφοροι φίλοι με έχουν πρήξει !!
    ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΡΗΤΗ

    ReplyDelete
  4. Γιατι αυξανονται τα επιπεδα σωματοστατινης με αποτελεσμα τη μειωση των επιπεδων σωματοτροπινης(αυξητικη).Ουσιαστικα με τη καταναλωση απλων σακχαρων,σαμποταρεις τις προσπαθειες σου.

    ReplyDelete
  5. Χρήστο, μου άρεσαν τα σημάδια για να κρίνει κανείς αν είναι στο σωστό δρόμο. Εμένα με αποθαρρύνει μερικές φορές η σύγκριση με τους άλλους αθλούμενους στον ίδιο χώρο. Μάλλον θα πρέπει να συγκρίνω μόνο με τον εαυτό μου; Ή να μη συγκρίνω καθόλου;

    ReplyDelete
  6. Eγω εχοντας διαβασει,εννοειται σε σενα,παλιοτερα οτι μετα το περας της μιας ωρας,μπορουμε να φαμε απλα σακχαρα,διαβαζοντας τωρα για 2 ωρες μου φαινεται μεγαλο διαστημα..Ισχυει οντως το 2ωρο για μαξιμοθμ ωφελη..??

    Στρατος

    ReplyDelete
  7. Ας πούμε ότι τελειώνουμε την προπόνηση στις 21:30 (διότι δεν μπορούμε νωρίτερα). Πότε,τι και σε ποιες ποσότητες μπορούμε να φάμε πριν κοιμηθούμε;
    ΡΑΝΙΑ

    ReplyDelete
  8. Προσοχή! Όχι απλά σάκχαρα για 2 ώρες μετά τέτοιες προπονήσεις!

    αυτο ερχεται σε απολυτη αντιθεση με αυτα που λετε σε αλλα σημεια/

    εξηγηστε μου αν ειναι ευκολο γιατι μπερδευομαι

    ReplyDelete
  9. Δεν υπάρχει καμία αντίθεση. Εδώ έχουμε μια ειδική προπόνηση.Ο Ανδρέας απάντησε σωστά.
    Ράνια τρως κανονικά με κάποια έμφαση στην πρωτείνη.
    Γιώργο το άρθρο αυτό είναι ανάξιο σχολιασμού.Άσε τους φίλους σου να τρώνε βάφλες!

    ReplyDelete
  10. ΤΙ ΣΗΜαινει ειδικη προπονηση;
    καποιοι παντα κανουμε εντονες προπονησεις. οποτε τι; δεν ισχυει το φατε απλα σακχαρα μετα, ειναι η καλυτερη ωρα για αυτα; και για ποιους ειναι; δεν καταλαβαινω. και ηπια προπονηση να κανει καποιος, παλι καποια ποσοτητα αυξητικης θα παραξει, γιατι να τη σκοτωσει κι αυτη με απλα σακχαρα; συμπερασμα : κανενας μετα την ασκηση δε θα πρεπει να φαει απλα σακχαρα. κι αφου δεν πρεπει, ερχομαστε σε αντιθεση μ αυτο που λεμε τοσο καιρο, οτι πρεπει.

    ReplyDelete
  11. γιατι δεν τους κρεμανε αυτους και το που γραφουν τετοια αρθρα και τα μεσα που τους φιλοξενουν; ημαρτον.
    αντιστοιχη φρικη νιωθω οταν βλεπω στην τηλεοραση αδυνατιστικος καφες, 2 πακετα 70 ευρω και διαφορα σχετικα. το τι λενε, ειναι περα απο καθε λογικη. γ@μημενο ΕΣΡ

    ReplyDelete
  12. προς αποφυγη παρεξηγησεων, να διευκρινισω οτι αναφερομαι στο αρθρο "φατε αηδιες και με σωστους συνδυασμους, θα αδυνατισετε γρηγοροτερα" στο οποιο αναφερθηκε ο συναγωνιστης επανω

    ReplyDelete
  13. Ρε παιδιά είναι απλά τα πράγματα... Όποιος θέλει να αυξήσει οπωσδήποτε την μυική του μάζα και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει μυς θα φάει απλά σάκχαρα μετά από μία έντονη προπόνηση(ανάλογα βέβαια και το τι έχει φάει μέσα στην μέρα).. εκείνος που είναι σε φάση διατήρησης ή γράμμωσης, δλδ να θέλει να χάσει κιλά ή να διατηρηθεί σε αυτά είναι προτιμότερο να αποφύγει τα απλά σάκχαρα 2 ώρες μετά την άσκηση.. τα οφέλη αναλύονται σε προηγούμενα άρθρα.

    ReplyDelete
  14. George ευχαριστώ πολύ.Τα είπες τέλεια!

    ReplyDelete
  15. Και με το γλυκογόνο στο αίμαι τι γίνεται που μετά την προπόνηση έχει πάει στα τάρταρα; Δεν πρέπει να φάμε έστω 1 πράσινο μήλο ή κάτι να επανέλθουμε; Χρήστο πρότεινε κάτι απλό κι εύκολο για να μην πέσει το γλυκογόνο αλλά να μην παρεμποδιστεί η έκκριση αυξητικής ορμόνης. Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  16. εγω εξακολουθω να μην καταλαβαινω τι γραφει ο George. αυτος που θελει να χτισει μυικο ιστο η να μη χασει υπαρχοντα, θα φαει απλα σακχαρα λεει στο διαστημα των 2 ωρων μετα την προπονηση.
    μα αν φαει απλα σακχαρα, θα πεσει η αυξητικη ορμονη που ειναι αναβολικη και αρα πως θα βοηθηθει το χτισιμο μυων;
    με εχετε μπερδεψει εντελως ρε παιδια.
    σε ο,τι αφορα το χασιμολιπους το καταλαβαινω οτι αν δε φας σακχαρα μετα την προπονηση για ωρα, θα συνεχισεις να καις λιπος.

    ReplyDelete
  17. Diladi mporoumé Na fame 4-5 aspradia augon meta tin proponisi Kai se auto to 2oro? Kai meta vevaia Na fame kanonika...Etsi?

    ReplyDelete
  18. Οι προπονήσεις που είναι σύντομες κι εκρηκτικές δεν εξαντλούν το γλυκογόνο ούτε και δημιουργούν ιδιαίτερο καταβολισμό. Το μόνο υπαρκτό θέμα είναι η αποκατάσταση. Όταν δεν τρώω απλά σάκχαρα επιβραδύνω την αποκατάστασή μου αλλά αυτό είναι συνειδητή επιλογή γιατί επιζητώ κυρίως τα οφέλη της αυξητικής ορμόνης.

    Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος αλλά τι με ενδιαφέρει να πετύχω.

    Μετά από τέτοιες προπονήσεις προτείνω μόνο πρωτεινη αν πάτε για Α.Ο.

    Αν είναι για σας πρωτεύον η αποκατάσταση ή η μυϊκή σύνθεση τότε θα φάτε απλά σάκχαρα.

    ReplyDelete
  19. Χρήστο μου σύστησαν το μπλογκ σου 2 φιλαράκια φιτ γιατί άρχισα να γυμνάζομαι συστηματικά (γυμναστήριο). Διάβασα πολλά άρθρα για την διατροφή και ήδη έχω αλλάξει πολλές συνήθειες κάι όντως νοιώθω καλύτερα. Επίσης διάβασα και τα της γυμναστικής και φαίνονται πολύ ελκυστικά όσα περιγράφεις αλλά στην δικιά μου περίπτωση μιλάμε για 40+ περιττά κιλά και πολύ μικρό επίπεδο εκγύμνασης... να φανταστώ ότι πρώτα χρειάζεται μέτριας έντασης και μεγάλης διάρκειας αεροβική άσκηση για να χάσω τα περιττά κιλά και μετά να προσπαθήσω την διαλειμμάτικη;;;
    Όσο για τα βάρη τι προτείνεις; Στο γυμναστήριο μου έκαναν πρόγραμμα με μηχανήματα (όχι ελεύθερα βάρη μου λεν ακόμα) και με λίγα κιλά και πολλές επαναλήψεις αρχικά γιατί λένε βοηθάει στο χάσιμο βάρους.
    Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων! Είσαι μεγάλος μάστερ!

    ReplyDelete
  20. Επίσης πιστεύεις ότι θα ήταν καλό όσο κάνω αεροβική στο γυμναστήριο (διάδρομος, ποδήλατο, ελλειπτική), να προσπαθώ να κάνω μερικά μικρά σπριντ όσο με παίρνει εννοείται..., ή να το αφήσω αργότερα για όταν θα είμαι πιο γυμνασμένος; Και γενικότερα αν εχεις λιγα δευτερολεπτα, τι άλλο θα συμβούλευες για αντίστοιχες περιπτώσεις (ελάχιστα γυμνασμένους με πολλά παραπανίσια κιλά) στο θέμα της γυμναστικής πάντα, γιατί στα διατροφικά είναι ξεκάθαρο! Και πάλι ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Δ. Β.

    ReplyDelete
  21. Εμπιστεύσου τους γυμναστές σου και πάνε χαλαρά και προοδευτικά! Αύξησε την ένταση βαθμιαία!Μη κάνεις σπριντ,απλά εναλλασσόμενη ένταση! Δώσε πολύ βάρος στη διατροφή σου.Keep on!

    ReplyDelete
  22. Καλημέρα Χρήστο και σ'ευχαριστώ! Απ'ότι κατάλαβα πρέπει να γίνει σιγά σιγά και μεθοδικά η δουλειά για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν με το καλό χάσω τα κιλά και είμαι πιο προπονημένος θα μιλάμε υπό άλλες συνθήκες. Προς το παρόν δουλειά. Αλλά όπως και να'χει συγχαρητήρια γιατί όχι μόνο δίνεις δυνατές συμβουλές αλλά κυρίως μέσα από εδώ εμψυχώνεις δυνατά τον κόσμο να κυνηγήσει τους στόχους του! Να σαι καλά!

    ReplyDelete
  23. Ευχαριστώ καλέ μου φίλε!

    ReplyDelete
  24. banana axizei meta gym i ehei apla saghara;;eyharistw!!!!

    ReplyDelete
  25. Είναι πολύ καλή και για πριν και για μετά!

    ReplyDelete
  26. Ειναι γεγονος πως η ινσουλινη απο την καταναλωση απλων υδατανθρακων μεταπροπονητικα βαζει φρενο στην αυξητικη ορμονη ΑΛΛΑ απο την αλλη η ινσουλινη ειναι η ΠΙΟ αναβολικη ορμονη θρεψης και ειμαστε ΑΚΡΩΣ δεκτικοι στους υδατανθρακες και ειδικα στους απλους μετα την προπονηση σε περιπτωση κιολας που καποιος δεν καταναλωνει αρκετους υδ/κες μεσα στην μερα και ειναι ηδη σε καλη σωματικη συσταση,μεταπροπονητικα το σωμα αν δεν παρει υδατανθρακες απο τροφη η ροφημα οση πρωτεινη και να φας ενα ποσοστο θα θυσιαστει για την αναπληρωση του γλυκογονου (τοοποιο δεν αναπληρωνεται μεν αμεσως μπορει να παρει και 48 ωρες ΑΛΛΑ) αν δεν κανεις ενα πλουσιο υδατανθρακουχο γευμα μεταπροπονητικα μπορει να μειωθει η δυνατοτητα και η ταχυτητα αναπληρωσης του γλυκογονου ακομα και 50% αν το κανει καποιος για χρονια καποια στιγμη θα φαει μεγαλη πτωση αποδοσης.Το σωμα αναπασα στιγμη ψαχνει να βρει γλυκοζη η οποια ειναι η ΑΠΑΡΧΗ ολων των μεταβολικων διαδικασιων,ειναι η ενεργεια για να κανει τα παντα.Η πρωτεινοσυνθεση ειναι ανεβασμενη ακομα και 2 μερες μετα την προπονηση ετσι κι αλλιως.Το να μην δωσεις υδατανθρακα ομως ειναι εγκλημα,ειδικα αν γινεται και χρηση κρεατινης μονουδρικης.Μεταπροπονητικα ειναι γευμα πλουσια σε υδατανθρακα και πρωτεινη και ελαχιστο λιπος ειναι ιδανικο.Οσο σημαντικη ειναι η πρωτεινη τοσο ειναι ο υδατανθρακας αν οχι και σημαντικοτερος σε συγκεκριμενες συνθηκες.

    ReplyDelete
  27. Για μας που δεν μας αρέσει το τρέξιμο αλλά λατρεύουμε την πισίνα, ισχύει το ίδιο με τα σπριντ? Και σ'αυτή την περίπτωση πάλι θα γίνεται το ίδιο?Δηλαδή 30 sec σπριντ και 90 διάλειμμα χαλαρά? Και αυτό επί 10?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Περίπου έτσι,μπορείς να κάνεις κάποιες προσαρμογές στους χρόνους. Είναι πολύ καλά αλλά όχι το ίδιο αποτελεσματικά με το τρέξιμο.

      Delete