6.1.12

Περί ωμοφαγίας. Ωμές τροφές vs μαγειρεμένες






Γνωρίζω ότι ανοίγω ένα τεράστιο θέμα γύρω από το οποίο υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις.


Το κάνω κυρίως γιατί προσδοκώ να κατατεθούν προσωπικές απόψεις που εκπηγάζουν από εμπειρία.

Έχω διαβάσει αρκετά γύρω από το θέμα αλλά αυτό που επιδιώκω εδώ είναι οι απόψεις αυτών που έχουν ασχοληθεί στην πράξη.

Πάμε λοιπόν:

Η θερμότητα - το μαγείρεμα δηλαδή - αλλάζει αρκετές από τις τροφές μας κατά δύο τρόπους απόλυτα επιθυμητούς:


- σκοτώνει διάφορα επιβλαβή βακτήρια που θα μπορούσαν να απειλήσουν σοβαρά το ανοσοποιητικό μας.

- τις κάνει μαλακότερες και πιο εύκολο να πεφθούν.


Από την άλλη η θερμότητα δεν σκοτώνει μόνο τα επικίνδυνα βακτήρια αλλά και  πολλά ωφέλιμα για το ανοσοποιητικό μας.

Όπως επίσης καταστρέφει ένα ποσοστό των βιταμινών,των ενζύμων και κάποια πολύτιμα, ουσιώδη λιπαρά οξέα.

Πάνω στο θέμα αυτό παρατίθενται συχνά υπερβολικές απόψεις που δεν φαίνονται όμως να έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

 Τα ανόργανα συστατικά πιστεύεται ότι παραμένουν σχεδόν αλώβητα ενώ και η απώλεια των βιταμινών και των ενζύμων συνήθως δεν ξεπερνάει το 25%.


Φυσικά όλοι πλέον θα έχετε ακούσει για τα καρκινογόνα ακρυλαμίδια που ανιχνεύθηκαν πρώτα στις τηγανητές πατάτες και για τα οποία μιλήσαμε στις 10 χειρότερες τροφές.

Aρκετοί δε θα γνωρίζετε για τα προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο πολλών τροφών και που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην έξαρση των κρουσμάτων χρόνιας φλεγμονής.

 Είχαμε μιλήσει γι αυτά στους βασικούς κανόνες των υδατανθράκων.

 Είναι επίσης πέραν πάσης αμφισβήτησης το ότι πολλές ωμές - φυτικές βέβαια - τροφές έχουν ένα πολύ καλύτερο θρεπτικό προφίλ όταν καταναλώνονται ωμές.


Όπως είναι αδιανόητο το να μη μαγειρευθούν τροφές όπως π.χ. κοτόπουλο,χοιρινό ,μοσχάρι κλπ.


Τέλος του 1ου μέρους


Περιμένω ισχυρό feedback από όσους έχετε σχετικές εμπειρίες! Όχι σε μορφή στείρας αντιπαράθεσης αλλά επιβοηθητικής και καλοπροαίρετης ενημέρωσης.

Ερωτησούλα: Yπάρχει άτομο στο ευρύτερο περιβάλλον σας που τρώει ωμό ή σχεδόν  ωμό κρέας;


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!




Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/











12 comments:

  1. γεια σου Χρήστο και καλή χρονιά!
    έχω διαβάσει πολλά από αυτά που γράφεις κι έχω εφαρμόσει πολλά, όσο μπορώ. σόρρυ που γράφω σε άσχετο σημείο, αλλά το κάνω γιατί σκέφτηκα πως αν σχολιάσω παλιότερο άρθρο ίσως δεν το δεις. για τα βάρη θέλω να ρωτήσω.λες, αν δεν κάνω λάθος,ότι κάνεις όλες τις ασκήσεις με τα ίδια βάρη και προτιμάς να κάνεις ασκήσεις όπου συμμετέχουν και τα δύο άκρα (π.χ. πιέσεις στήθους με δύο βαράκια και όχι ένα και μετά το άλλο). επειδή έχω δοκιμάσει κι έτσι κι αλλιώς, βλέπω γενικά ότι όταν κάνω όπως προτείνεις μου κόβεται πολύ γρήγορα η αναπνοή και μπορεί να αντέξω βάρη μικρότερα απ` ό,τι μπορώ να σηκώσω με τον άλλο τρόπο και συχνά εξαντλούμαι πιο γρήγορα (δεν βγάζω καν ολόκληρο γύρο ασκήσεων). αναρωτιέμαι λοιπόν αν πρέπει να κάνω μεγαλύτερα διαλλείματα ώστε να έχω αναπνοή για το μεγαλύτερο βάρος; ή πιστεύεις ότι ακόμη και με μικρότερο βάρος ενώ είμαι πιο λαχανιασμένος έχω το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα για αύξηση μυικής μάζας λόγω ορμονικής απέκκρισης; επίσης πόση ώρα μετά το πρωινό ή μετά από γεύμα μπορώ να κάνω προπόνηση μεγάλης έντασης; γενικά ζαλίζομαι αρκετά εύκολα στην προπόνηση αυτή (ίσως γιατί αφήνω πάνω από 4 ώρες να περάσουν συνήθως και συνήθως ενδιάμεσα έχω διάβασμα, οπότε ξεκινάω κάπως πεσμένος). τι λες;

    ReplyDelete
  2. Εμένα μου αρέσει να τρώω το κρέας με το αίμα του αλλά μένω πάντα με την όρεξη γιατί η σύζυγος το μαγειρεύει καλοψημένο.
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω για τα παξιμάδια, έχουν διατροφική άξια? Γιατί ψήνονται σε πολύ μεγάλες θεοκρασίες. Είναι καλό να τα καταναλώνουμε η πετάμενες θερμίδες?
    Ευχαριστώ φίλε Χρήστο.

    ReplyDelete
  3. Χρήστο, δεν τρώω τακτικά ωμό κρέας, αλλά κατά καιρούς σε ταξίδια έχω φάει λιχουδιές (ή "λιχουδιές") που εμπεριέχουν ωμά κρέατα ή ψάρια:
    Στην Ολλανδία, τρώνε ωμό κιμά επεξεργασμένο με διάφορα καρυκεύματα
    Στην Πορτογαλία, υπάρχει μία κρεατόσουπα που έχει στο ζουμί της το αίμα του ζώου
    Στις Φερόες, τρώνε φάλαινα ξεραμένη στον ήλιο
    Στην Αγγλία, έχω φάει ελάφι με το αίμα του
    Στην Ελλαδίτσα μας, σκέφτομαι π.χ. το γαύρο τον "ψημένο" σε ξύδι
    Δεν ξέρω αν κάποιο από αυτά αφορά στο ερώτημά σου...

    ReplyDelete
  4. ειναι δυνατον να υπαρχει ανθρωπος στην ελλαδα που τρωωει ωμο κρεας; μηπως να επισκεπτοταν εναν ψυχιατρο;

    ReplyDelete
  5. καταναλωνω καμποσα κιλά ωμού ψαριού φρεσκότατου(σπαρταραει)καθε χρόνο...

    ReplyDelete
  6. Ας καταθέσω κ εγώ τη δική μου εμπειρία.Όπως είπα κ σε προηγούμενο σχόλιο για ένα διάστημα ακολουθούσα μια διατροφή που προσέγγιζε την ωμοφαγία,καθαρή ωμοφάγος δεν υπήρξα, το τονίζω, καθώς έτρωγα κ ζυμαρικά, ελάχιστο ψωμί, κυρίως τοστ, τυρί φέτα και αυγά.Ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι της διατροφής μου βασιζόταν σε σαλάτες,λαχανικά στον ατμό,ξηρούς καρπούς,φύτρες κ.α. όλα σε ικανοποιητικές ποσότητες.Για κρέας ούτε λόγος.Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν να μου πέφτουν τα μαλλιά, να χάσω την πολύτιμη μυική μάζα που είχα αρχίσει να αποκτώ,καθότι μόλις είχα μυηθεί στη διαλειμματική και κυκλική προπόνηση, από κάποια στιγμή και μετά να μην ¨βγάζω¨ τις προπονήσεις με τίποτα και φυσικά για περίοδο ούτε λόγος.Το μόνο θετικό ήταν ότι είχα άριστη πέψη.
    Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα πως οι ακρότητες χρειάζονται μόνο για να γνωρίζουμε τα άκρα και ποτέ να τις ακολουθούμε.Το κρέας είναι απαραίτητο, άλλωστε τρώγοντάς το ανάρρωσα, όσο για το ψήσιμο, τα πουλερικά πάντα καλοψημένα, ενώ μερικά ψητά(π.χ. μοσχάρι ή και κάποια ψάρια) ελαφρώς κόκκινα.
    Βέβαια για να μην είμαι απόλυτη, πιθανώς να μην έκανα εγώ κάτι καλά, αλλά η δική μου εμπειρία μου έδειξε πως ωμοφαγία και έντονη άθληση δεν συμβαδίζουν.
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete
  7. Γεια σας κι από μένα. Εγώ παιδιά γνώρισα μια παρέα ωμοφάγους αλλά όλοι τους ήταν vegeterian και ήχαν απορρίψει κάθε τροφή ζωικής προέλευσης είτε είναι κρέας είτε γάλα αυγά κλπ. Η διαφωνία που έχω μαζί τους είναι ότι πρεσβεύουν πως μέσα από τη διατροφή τους μπορούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται ακόμη και αθλητές. Και ρωτάω εγώ τώρα είναι της ίδιας βιολογικής αξίας η πρωτείνη από το κρέας ή το αυγό με αυτή από τα φασόλια; Εγώ προσωπικά επειδή γυμνάζομαι χρόνια βλέπω πως η ζωική πρωτείνη μου είναι απαραίτητη και δεν μου λέει κάτι να φάω κεφτέδες από φυτρες φακής και λουκάνικα από στάρι. Πάντως το να τρώς ωμό κρέας με αυτά που τα ταίζουν είναι αυτοκτονία. Για το ψάρι όντας ψαροντουφεκάς υπό προυποθέσεις ναι. Αρε να είχανε ένα σούσι τώρα....

    ReplyDelete
  8. εμενα μου ειναι αδιανοητο πως μπορει να μασηθει και να καταποθει ενα ωμο ζωο, πτηνο, ψαρι.
    κανω εμετο και μονο στην ιδεα.
    ουτε με τα μαλακια τα καταφερνω
    μονο μυδι σαγανακι πχ...


    αν εξαιρεσουμε το σουσι και τα μαλακια που καποιοι τα τρωνε, δεν γνωριζω ανθρωπο που τρωει ωμη σαρκα

    ReplyDelete
  9. Μόλις καθάρισα 250γρ μερεντας, ωμή την έφαγα, ορκίζομαι.

    ReplyDelete
  10. Oi omofagoi einai kuriws vegan (sxedon oloi). Google "raw food" - uparxoun online polla ar8ra gia vegan omofagia.

    ReplyDelete
  11. geia xara se olous.prosfata anakalipsa oti mporo na fao omo kreas xoris na aidiasoapo mikri eixa mia tasi alla den eixa dosei simasia..mipos xerei kaneis giati auto simvainei?mipos leipei kapoia vitamini apo ton organismo mou?

    ReplyDelete
  12. Να πω και γω την προσωπική μου άποψη. Από μικρός ψάχνομαι για υγειινο τρόπο ζωής και διατροφής και θεωρούσα ότι η ωμοφαγια είναι ότι πιο φυσικό για τον ανθρωπο. Πλέον έχω αναθεωρήσει. Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να τρώει αυτό που του προσφέρει η γη του. Πιστεύω πλέον διαβάζοντας και αρχαία ελληνική γραμματεία ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ότι καλύτερο για μας ήτοι, πίτες και ψωμιά πραγματικά, όσπρια, λίγο γάλα, αυγά πουλερικά, άγρια χόρτα, φρέσκο ψάρι και λίγο έως ελάχιστο κρέας μαγειρεμένο. Ότι τρώγεται ώμο να τρώγεται πολύ καλά πλυμενο και σε ξύδι. Εξάλλου ο Δίας κατά την μυθολογία με τι μεγάλωσε? Με γάλα αιγας και μέλι, πράμα που δείχνει ότι οι πρώτες τροφές ίσως είναι και οι καλυτερες

    ReplyDelete