19.2.12

Σπριντ νεότητας και αυξητικής ορμόνης: ερωταπαντήσεις






Διαβάστε επίσης:

Το πρόγραμμα σπριντ που ακολουθώ για να διατηρούμαι σε πλήρη φόρμα! 

Έχω μαζέψει τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις πάνω στον κορυφαίο αυτό τρόπο προπόνησης και απαντώ για όλον τον κόσμο.

Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα που να χρωματίζει το φιζίκ σας με έντονες πινελιές νεότητας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

1. Πόσο έντονα πρέπει να είναι τα σπριντ; Yπάρχει αντικειμενική μέθοδος για να μετράμε την ένταση;

Πρέπει να είναι τόσο έντονα ώστε τα τελευταία 10 από τα συνολικά 30 δευτερόλεπτα να βγαίνουν δύσκολα και με υπερένταση.Κάτι σαν να παρακαλάς να τελειώσει αυτή η δοκιμασία!

Μην ανησυχείτε για το τι θα γίνει με το επόμενο σπριντ! Εσείς θα εστιάζετε στο τρέχον. Για το επόμενο θα φροντίσει το βάδισμα των 90'' που θα ρίξει τους σφυγμούς σας σε αρκετά χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε να είστε αρκούντως έτοιμοι για το επόμενο ξέσπασμα.

Θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιείτε ένα φθηνό παλμογράφο για να γνωρίζετε τι ακριβώς κάνετε. 

Άλλο η υποκειμενική εκτίμηση κι άλλο μια αντικειμενική μέτρηση.

Πάρτε το πιο διαδεδομένο τύπο υπολογισμού της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Μπορεί να είναι γενικά ανακριβής αλλά για τη δουλειά μας εδώ είναι οκ.

Αφαιρούμε λοιπόν από το 220 την ηλικία μας. Ένας 35άρης θα έχει έτσι μια εκτιμώμενη μέγιστη καρδιακή συχνότητα 220-35= 185 σφυγμούς.

Για να θεωρήσει ο 35άρης φίλος μας ότι έκανε σωστά την προπόνηση και απέσπασε την επιθυμητή ορμονική απόκριση θα πρέπει στο τελευταίο σπριντ να ξεπεράσει τους 185 σφυγμούς.

Μάλιστα λόγω της ανακρίβειας του τύπου θα έλεγα ότι θα πρέπει να τσιμπήσει τουλάχιστον 5 μονάδες επί πλέον. Συνήθως ξεπερνάω το νούμερο αυτό κατά 5-13 μονάδες.

Αν δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να χρησιμοποιήσετε παλμογράφο,μπορείτε να κάνετε την εκτίμησή σας με βάση τα σημάδια που αναφέρονται στο παρακάτω αρθράκι:

Σωματική άσκηση που μπορεί να μεταμορφώσει το σώμα σας


2. Μπορώ να τρέχω ανάμεσα στα σπριντ αντί για να βαδίζω; Δεν θα παράξω έτσι περισσότερη αυξητική ορμόνη;

Το έχω δοκιμάσει και απαντώ εκ πείρας. Όταν τρέχω στο διάλειμμα ανά
μέσα στα σπριντ δεν έχω τη δύναμη να βγάλω το επόμενο σπριντ με την απαιτούμενη ένταση.

 Άλλο πράγμα να ξεκινάω το σπριντ μου με 145-150 σφυγμούς και άλλο με 125-130.

Επί πλέον και θεωρητικά ιδωμένο κάτι τέτοιο δεν θα πρόσφερε κάτι περισσότερο σε αυξητική ορμόνη μιας και θα πρέπει να φλερτάρουμε και να ξεπερνάμε το αναερόβιό μας κατώφλι για να εκμαιεύσουμε απέκκριση αυξητικής ορμόνης. 

Μπορούμε να τρέχουμε για ώρες με σταθερό τέμπο αλλά αυτό που θέλουμε δεν πετυχαίνεται έτσι.

3. Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνω αυτήν την προπόνηση;

Aπάντηση σ' αυτό και σε άλλα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα θα βρείτε στην επόμενη ανάρτηση

Έως τότε:

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

22 comments:

  1. Χρηστο εαν μετα απο ενα τετοιο προγραμμα σπριντ που περιγραφεις μετα απο 20 λεπτα φαω μια μπανανα αντι για μπροκολο που περιγραφης υπαρχει προβλημα με την αυξητικη ορμονη. Δηλαδη δεν θα ειναι αναλογη λογο μπανανας. ευχαριστω

    ReplyDelete
  2. βασικά και εγώ έχω απορίες σχετικά με την διατροφή μετά από αυτή την προπόνηση...μόνο πρωτεΐνη μετά ?

    ReplyDelete
  3. Ακούστε παιδιά.Ο στοχος μετά απο τετοιες προπονήσεις είναι προφανώς η αύξηση των επιπέδων σωματοτροπινης(κοινώς αυξητική ορμόνη).Αν φάτε μετα απο τετοια κυρίως προπονηση απλα σακχαρα(εγω θα έλεγα να μην φάτε καθολου υδατάνθρακες)θα έχετε αύξηση της ινσουλίνης,αλλιως γνωστη ως σωματοστατίνη.Η αυξηση των επιπεδων της μιας,φέρνει μειωση των επιπέδων της αλλης.Αυτες οι δυο ορμονες μαζι με τη τεστοστέρονη είναι οι πιο αναβολικες ορμόνες,γι αυτο κ είναι ιδιαιτέρως γνωστες στο χώρο του fitness.
    Η ινσουλινη σε βοηθα να βρισκεσαι σε ενα αναβολικο περιβαλλον κ μεταφερει τα διαφορα στοιχεια στους τραβματισμενους μυες,μετα απο μια σκληρη προπονηση.Ομως αναστελεται η καυση του λιπους.
    Τα ωφελη της αυξητικης,θεωρω ηδη τα ξερετε.
    Αρα λοιπον ειναι προτημωτερο μετα τα sprint κ την αεροβια να μην καταναλωνουμε υδατανθρακες.
    Εγω ,οταν θελω να μειωσω τα επιπεδα του σωματικου λίπους,ούτε μετα τα βάρη καταναλώνω υδατάνθρακες.Βέβαια αν θελω να αυξήσω την αλιπη μαζα μου,τρωω απλα σακχαρα ΜΟΝΟ μετα απο προπόνηση με βάρη κ όχι μετά τις άλλες.
    Εχετε απορείες γιατι δεν μπαίνετε στο κόπο να ψάξετε να βρείτε,αλλά ουτέ κ κοιτάτε προηγούμενες αναρτήσεις του Χρήστου,οπού όλα αυτα τα γράφει ξεκάθαρα.
    Καλές προπονήσεις.

    ReplyDelete
  4. Ακούστε παιδιά.Ο στοχος μετά απο τετοιες προπονήσεις είναι προφανώς η αύξηση των επιπέδων σωματοτροπινης(κοινώς αυξητική ορμόνη).Αν φάτε μετα απο τετοια κυρίως προπονηση απλα σακχαρα(εγω θα έλεγα να μην φάτε καθολου υδατάνθρακες)θα έχετε αύξηση της ινσουλίνης,αλλιως γνωστη ως σωματοστατίνη.Η αυξηση των επιπεδων της μιας,φέρνει μειωση των επιπέδων της αλλης.Αυτες οι δυο ορμονες μαζι με τη τεστοστέρονη είναι οι πιο αναβολικες ορμόνες,γι αυτο κ είναι ιδιαιτέρως γνωστες στο χώρο του fitness.
    Η ινσουλινη σε βοηθα να βρισκεσαι σε ενα αναβολικο περιβαλλον κ μεταφερει τα διαφορα στοιχεια στους τραβματισμενους μυες,μετα απο μια σκληρη προπονηση.Ομως αναστελεται η καυση του λιπους.
    Τα ωφελη της αυξητικης,θεωρω ηδη τα ξερετε.
    Αρα λοιπον ειναι προτημωτερο μετα τα sprint κ την αεροβια να μην καταναλωνουμε υδατανθρακες.
    Εγω ,οταν θελω να μειωσω τα επιπεδα του σωματικου λίπους,ούτε μετα τα βάρη καταναλώνω υδατάνθρακες.Βέβαια αν θελω να αυξήσω την αλιπη μαζα μου,τρωω απλα σακχαρα ΜΟΝΟ μετα απο προπόνηση με βάρη κ όχι μετά τις άλλες.
    Εχετε απορείες γιατι δεν μπαίνετε στο κόπο να ψάξετε να βρείτε,αλλά ουτέ κ κοιτάτε προηγούμενες αναρτήσεις του Χρήστου,οπού όλα αυτα τα γράφει ξεκάθαρα.
    Καλές προπονήσεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δηλαδή για καύση λίπους μετά τα σπριντακια καθόλου υδατάνθρακα; Μετά από πόση ώρα πρέπει να φάω;

      Delete
  5. ΜΚΣ σημαινει οτι αν ξεπεραστει.... αντιο σας....

    Γιαυτό να ειμαστε προσεκτικοι σε τι ακολουθούμε.

    Φιτνες δεν σημαινει να φλερτάρεις με τον θανατο για να εχεις ωραιο σωμα.
    Φιτνες σημαινει να εισαι ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΣ

    ReplyDelete
  6. Αντρεα εχω διαβαση ολα τα αρθρα του Χρηστου αλλα προφανως δεν εχω καταλάβη οτι αναλογα με το στοχο που εχει βάλη ο καθενας ειναι και το μεταπροπονητικο του γευμα.Εγω για παράδειγμα εχω θέση σαν στοχο την μείωση του σωματικου λιπους δηλαδη μετα απο μια προπονηση με σπριντ και αεροβια δεν θα πρεπει για 2 ωρες να φαω απλα σαγχαρα και υδατανθρακες απ' οτι λες. Τι θα πρεπει να περιλαμβάνη το γευμα και ποτε χρονικα??. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ReplyDelete
  7. http://www.youtube.com/watch?v=dsLJDsUsgeU http://totalfitness-christos.blogspot.com/2010/10/2_15.html τι πιστεύεις, κάνει λάθος ο τύπος ή εσύ στο παλιότερο ποστ σου;

    ReplyDelete
  8. Αμέσως μετα,οσον το δυνατόν καθαρη πηγη πρωτεινης ,χωρις λιπος γιατι καθυστερεί την απορρόφηση αυτης.Υψηλης βιολογικής αξιας κ οχι απο φυτικες πηγές.Τόνος σε νερό,ασπραδια κτλ.
    Για εναν αθλητή 80-85 κιλων,πιστεύω πως 25-30 γρ. πρωτεινης ειναι οκ(εφ οσον ξανακαταναλώσει πρωτεινη σε πιο λογικο γευμα μετα απο 1,5 με 2 ώρες.Για προπόνηση με βάρη αυξησε λιγο παραπάνω.

    ReplyDelete
  9. ΧΡΗΣΤΟ, 3 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ INFACOMA ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΕ ΠΕΤΥΧΑ.
    ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΙΣΩΣ.
    ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΑΡΧΙΖΩ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ, ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΕΛΠΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΣ".
    ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΚΕΡΚΥΡΑ

    ReplyDelete
  10. Γιώργο λυπάμαι πολύ ρε φίλε που δεν μπορέσαμε να γνωριστούμε. Να είσαι καλά και κράτα επαφή.

    Αντρέα είσαι άψογος. Το τι θα φάμε μετά από την προπόνηση εξαρτάται από τους στόχους μας. Όταν θέλουμε μέγιστη έκκριση αυξητικής ορμόνης μετά από μεταβολικές προπονήσεις δεν πρέπει να καταναλώνουμε απλά σάκχαρα.
    Περισσότερα θα δούμε στο δεύτερο μέρος αυτής της ανάρτησης.
    Κώστα πιστεύω ότι για υπερτροφία οι χρόνοι που δίνω είναι ΟΚ. Ο τύπος μιλάει σωστά όσον αφορά στο κάψιμο λίπους και στην εκρηκτική ισχύ.Κι εγώ έτσι γυμνάζομαι αν προσέξεις τα προγράμματα μου. Μετατρέπω την προπόνηση με βάρη σε προπόνηση αυξητικής ορμόνης.Γρήγορες κινήσεις,ελάχιστο διάλειμμα,μεγάλα βάρη. Για υπερτροφία όμως τα διαστήματα που αναφέρω στο link είναι καλά.

    ReplyDelete
  11. Καλησπέρα και από εμένα. Έχω προσθέσει τα σπριντ στις προρπονήσεις μου εδώ και έξι μήνες περίπου. Ομολογώ πως είδα διαφορα΄στο σώμα μου σε συνδυασμό με μεταβολική προπόνηση με βάρη.

    Όλο αυτό το διάστημα δεν χρησιμοποιούσα παλμογράφο για διάφορους λόγους. Πρόσφατα προμηθεύτηκα ένα απλό παλμογράφο και διαπίστωσα πως οι παλμοί σε εξηντάρι σπριντ σε ανηφόρα 10% μετά βιας ξεπερνάνε τους 160. Πραγματικά προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις σε κάθε σπριντ αλλά δεν βλέπω τους παλμούς μου να ανεβαίνουν.
    Όταν όμως κάνω μεταβολική προπόνηση με βάρη, οι παλμοί μου δεν πέφτουν κάτω από τους 150. Το ίδιο και όταν τρέχω σε μέτρια ένταση για 40 λεπτά.

    Τι κάνω λάθος στα σπρίντ και πως μπορώ να βελτιώσω τις επιδόσεις μου?

    Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων!

    ReplyDelete
  12. Κανένα λάθος δεν κάνεις! Εγώ κάνω σπριντ 30" και ανεβάζω τους παλμούς ψηλά!

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα,
    Η αύξηση της αυξητικής ορμόνης είναι ανάλογη της έντασης?
    Δηλαδή αν κάποιος κάνει αερόβια αλλά με χαμηλότερους παλμούς από την ΜΚΣ θα έχει χαμηλότερη αύξηση και αν ναι υπάρχει όριο των καρδιακών παλμών που υπάρχει αύξηση αυξητικής ορμόνης?
    Εγώ πχ κάνω μεταβολική προπόνηση με ρώσικα βάρη σε 3 σετ,βλέπω αύξηση των καρδιακών παλμών αλλά δεν νομίζω να φτάνουν την ΜΚΣ. Υπάρχει αύξηση αυξητικής ορμόνης ή όχι?

    ReplyDelete
  14. Υπάρχει,ναι! Η ένταση είναι πάντως η κρίσιμη παράμετρος. Τα σπριντ είναι η καλύτερη άσκηση γι αυτόν τον σκοπό!

    ReplyDelete
  15. Θα ηθελα να ρωτήσω το εξης,μετά τα βάρη (ακολουθώ την συμβουλη του μπλογκ για την επιλογή των ασκήσεων) έπινα κακάο και σπιρουλίνα μαζί με γαλα και αυγα για την απαραίτητη πρωτείνη,σύμφωνα με τα παραπάνω σχετικά με την αυξητικη ορμονη,η επιλογη του κακάο και της σπιρουλινας ειναι άσκοπη?

    ReplyDelete
  16. Σπιρουλίνα είναι οκ. Το κακάο δεν είναι πρόβλημα αλλά η ζάχαρη που το συνοδεύει!

    ReplyDelete
  17. Ο δεικτης ΜΚΣ ειναι 190. Κανω σπριντ όπως προτείνεις και οι παλμοί μου κυμαίνονται από 160-180. Συμβουλεύεις οτι πρεπει να φτάσω τους 195-200 . Μου φαίνεται αδύνατον ή ερχεται με τον καιρό? Ειδικά στο τελευταίο σπριντ μετά απο την κούραση των προηγουμένων ειναι δύσκολο!

    ReplyDelete
  18. Όλα αυτά είναι στο περίπου! Πάρε ένα παλμογράφο και να συγκρίνεις ενδείξεις ανάμεσα στις προπονήσεις! Αν είσαι στους 190 τότε 175 σφυγμοί θα είναι τέλεια στην προπόνηση,στο τελευταίο σπριντ.

    ReplyDelete
  19. Καλησπέρα η δικιά μου προπόνηση των σπριντ είναι 60αρια μέτρα περίπου δηλαδή 10 12 δευτερόλεπτα ξεκινάω χαλαρό τρέξιμό στην ευθεία μετά την στροφή σπρινταρο πάσα δύναμη στην αρχή της στροφής πέφτω σε περπάτημα στην έξοδο ξεκινάω τρέξιμό χαλαρα και στην ευθεία με τα την στροφή σπριντ και ούτε κάθε εξής οι παλμοί πάνε 135 145 και στο σπριντ βαράει κόκκινο 185 πέφτει στο 135 στο περπάτημα και στο τρέξιμο ανεβαίνει 145 155 μπαίνοντας στο σπριντ νομίζω ότι μου ταιριάζει αυτό. Έχω δοκιμάσει και το δικό σου δυνατό πολυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τελικά είναι ότι σου ταιριάζει καλύτερα. Πάντα υπεισέρχεται το προσωπικό στοιχείο.

      Delete
    2. Ναι όντως όταν το συνηθισω θα το διαφοροποιεισω λίγο. Συνέχισε την καλη δουλεια!!

      Delete