27.2.12

Πάχος από κρυφές τροφικές ευαισθησίες: πολύτιμες συμβουλές








Διαβάστε επίσης:

Τεστ δυσανεξίας τροφών: βοηθήστε να βγάλουμε μια άκρη! 

Οι τροφικές αλλεργίες δεν έχουν τις περισσότερες μορφές την οξεία μορφή που έρχεται αυτόματα στο μυαλό μας όπως π.χ. ενός αναφυλακτικού σοκ.

Οι οξείες μορφές είναι άκρως επικίνδυνες αλλά και σπάνιες. Πολύ περισσότερες είναι οι περιπτώσεις τροφικών δυσανεξιών ή ευαισθησιών.

Πολλοί υποφέρουν από τέτοιες κρυφές τροφικές διαταραχές και πληρώνουν μόνιμο και βαρύ τίμημα χωρίς καν να υποψιάζονται την προέλευση του προβλήματος.

Επειδή η mainstream ιατρική δεν ασχολείται με τέτοιες καταστάσεις παρά μόνο όταν εξελιχθούν σε απειλητικές κρίσεις θα πρέπει ο καθένας να ενημερώνεται σωστά και να παίρνει την υγεία του και τη ζωή του στα χέρια του.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της γλουτένης. Λίγοι είναι αυτό που υποφέρουν από κοιλιοκάκη,πλήρη δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη. 

Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που έχουν ήπια δυσανεξία ή μερική ευαισθησία και δεν γνωρίζουν τίποτα γι αυτό έτσι ώστε να προφυλαχθούν.

Μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους αυτούς είναι:

- αίσθημα χρόνιας κόπωσης
- δυσκοιλιότητα
- δυσκολία στο να χάσουν βάρος
- γαστρεντερικά προβλήματα
- φουσκώματα και πρηξίματα στην κοιλιακή χώρα κλπ.

Σιγά σιγά τα συμπτώματα χειροτερεύουν και πάει κανείς προς αρθρίτιδες,σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κλπ.

Γιατί εμφανίζονται τόσα πολλά περιστατικά στις μέρες μας;

Διότι έχει βιομηχανοποιηθεί πλήρως η παραγωγή του σιταριού. Έχουν εμφανισθεί νέες ποικιλίες, πιο αποδοτικές και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γλουτένη. Η ίδια δε η γλουτένη έχει διαφοροποιηθεί σε ποιότητα και ιδιότητες.

Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που έχει συμβεί και με το αγελαδινό γάλα όπου με μια μακρά σειρά επεμβάσεων οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες έφτασαν να παράγουν πολλαπλάσιες ποσότητες γάλακτος σε σχέση με το παρελθόν.

Πιστεύετε ειλικρινά ότι όλα αυτά έρχονται χωρίς συνέπειες;

Aς γυρίσουμε όμως στη γλουτένη:

Στην κοιλιοκάκη το σώμα επιτίθεται στο λεπτό έντερο ενώ στην απλή ευαισθησία/δυσανεξία επιτίθεται στην ίδια τη γλουτένη. Υπάρχουν δεκάδες ασθένειες σήμερα που αποδίδονται στη γλουτένη και για τη θεραπεία τους θα αρκούσε απλά ο εξοστρακισμός της από τη διατροφή του πάσχοντος.

Η εξέλιξη της δράσης της γλουτένης συχνά οδηγεί στο σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου που οφείλεται στη δημιουργία μικρορωγμών στο έντερο που πάσχει από φλεγμονή.Οι μικρορωγμές αυτές επιτρέπουν στα βακτήρια και σε μερικώς χωνευμένα μόρια τροφών να περνούν απ' ευθείας στο αίμα και να αντιμετωπίζονται από το ανοσοποιητικό σαν ξένοι εισβολείς.

Λευκά αιμοσφαίρια τρέχουν να αναχαιτίσουν τα επιτιθέμενα ,ξένα σώματα και προκύπτει μια συστημική φλεγμονή. Δεν μιλάμε για κάτι απλό και τοπικό αλλά για μια γενικευμένη,υποβόσκουσα φωτιά που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις σε συνεχή βάση τροφικές δυσανεξίες και τις συνέπειές τους..

Στο επόμενο μέρος θα δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις τροφικές δυσανεξίες εκ των ενόντων και να ξαναπάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας!

Έως τότε:


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

15 comments:

  1. Γεια σου φίλε Χρήστο. Βλέποντας την φωτογραφία σ'αυτό το post βρήκα την ευκαιρία να σου πω ότι πήρα από κάποιον βρώμη που είναι ακριβώς 'οπως το στάχυ στην photo ο οποίος την έδινε στα άλογα του, και όταν του ζήτησα μου έδωσε 1 τσουβάλι γελώντας. Πιστεύεις ότι κερδίζω κάτι παραπάνω; Διότι είναι σκληρό και πληγώνει τα ούλα. Τώρα για το θέμα που αναφέρεις μπορώ να πω κι εγώ εμπειρικά μακριά από το αγελαδινό γάλα όχι μόνο για θέμα δυσανεξίας αλλά προτίστως διότι είναι υπεύθυνο για πολλά αυτοάνοσα(Διαβήτης τύπου 1, hasimoto, ρευματοειδής αρθροίτιδα κα) Κάτι γίνεται με την καζείνη και ο ανθρώπινος οργανισμός αντί να την αφομοιώσει επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό. Όλα αυτά τα γράφω διότι είμαι παθών αλλά μαθών. Σας παρακαλώ αν είστε γοννείς προσέχετε τι δίνετε στα παιδιά σας. Υπάρχουν άλλες καλύτερες πηγές ασβεστιου και άλλα γάλατα από φουντούκι αμύγδαλο κ.α.

    ReplyDelete
  2. Μια ερώτηση για τον Κώστα (παραπάνω σχόλιο):
    Ισχύει το ίδιο και για το κατσικίσιο γάλα; Το βλέπω τελευταία στα ράφια των σούπερ-μάρκετ κι αναρρωτιέμαι.
    Ράνια

    ReplyDelete
  3. Η δικιά μου ερώτηση στο Χρήστο είναι ποιά ψωμιά περιέχουν γλουτενη; το ψωμί ολικής αλεσης έχει γλουτενη ;

    ReplyDelete
  4. Είναι η κυρια πρωτεινη στα δημητριακα.Συνεπώς όλα τα ψωμια εχουν γλουτένη.Σίγουρα όμως τα μαύρα ψωμια περιέχουν πολύ μικρότερα ποσοστά απ τα λευκά.Συνεπως κατανάλωσε με μετρο πχ ολικης άλεσης κ είσαι οκ.

    ReplyDelete
  5. Ράνια το κατσικίσιο γάλα είναι σαφώς καλύτερο απο το αγελαδινό από πολλές απόψεις. Καταρχήν είναι πιο άπαχο, περιέχει λιγότερη γλουτένη.Αλλά το πιο σημαντικό έχει μικρότερη επιβάρυνση από αντιβιοτικά και ορμόνες διότι οι κατσίκες ως πιο ανθεκτικοί και καλύτερα εγκλιματισμένοι στα ελληνικά δεδομένα οργανισμοί σε σχέση με τα βοοειδή, συνήθως δεν επιβαρύνονται με αντιβιοτικά που παρέχονται μέσω της τροφής για προληπτικούς λόγους ή με αυξητικές ορμόνες. Εγώ αν πρόσεξες στάθηκα και στο θέμα της πρωτεινικής δομής του αγελαδινού γάλακτος που ενοχοποιείται για πολλα αυτοάνοσα. Εγώ πάντως στο παιδί μου δεν δίνω πια γάλα από κάποιο ζώο.

    ReplyDelete
  6. Δυστυχώς, μας πουλάνε ένα απατηλό μήνυμα για περισσότερα από 50 χρόνια, ώστε ο καθένας μας να πιστεύει ότι, «το γάλα κάνει καλό στο σώμα μας».
    Κανένα άλλο ζώο στον πλανήτη δεν καταναλώνει γάλα πέρα ​​από τη βρεφική του ηλικία, ούτε καταναλώνει γάλα άλλων ζώων. Παρ ‘όλα αυτά οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που υποφέρουν από υψηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών.
    Για να περιπλέξουμε την εξίσωση αυτή ακόμη περισσότερο, μπορούμε να καταστρέψουμε πολλές από τις υγιεινές ιδιότητες του γάλακτος μέσω της διαδικασίας παστερίωσης, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων και των αντιοξειδωτικών, στη συνέχεια να αναμείξουμε το λίπος και τα υγρά μαζί με την ομογενοποίηση και να συνεχίσουμε να το αποκαλούμε, ένα φυσικό τρόφιμο.
    Οποιεσδήποτε ευεργετικές ιδιότητες θα μπορούσε να είχε το γάλα σε πολύ μικρές ποσότητες, δεν υπάρχουν πια, λόγω της επεξεργασίας του. Στη συνέχεια, προσθέστε ζάχαρη και χημικά χρώματα για να έχετε ένα αρωματισμένο γάλα και θα έχετε μία απίθανη τοξική ένωση!
    Η μόνη περίοδος στη ζωή μας κατά την οποία πρέπει να τρεφόμαστε με γάλα,
    είναι όταν είμαστε μωρά και, μόνο με μητρικό γάλα.
    Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να πίνουμε γάλα από άλλα ζώα.


    Ναι αλλά μας αρέσει το γάλα, είναι απαραίτητο σε γλυκά και φαγητά, είναι και εύγευστο, τι κάνουμε; Πίνουμε Γάλα από Αμύγδαλα, Φουντούκια, Καρύδια, Καρύδα, όλα γάλατα φυσικά και αφομοιώσιμα από το ανθρώπινο σώμα.

    ReplyDelete
  7. Θα μου επιτρέψετε να συμφωνήσω και να διαφωνήσω εν μέρει...

    Συμφωνώ στο ότι το γάλα που υπάρχει τυποποιημένο στην αγορά έχει υποστεί υπερβολική επεξεργασία και πιθανότατα να συνδέεται με διάφορες σύγχρονες παθήσεις του ανθρώπου.

    Διαφωνώ όμως με την άποψη ότι ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος να πίνει γάλα..
    Από αρχαίες εποχές ο άνθρωπος υπήρξε γεωργός και κτηνοτρόφος οπότε εξελικτικά και μόνο έχει προσαρμοστεί στην κατανάλωση γάλακτος από διάφορα ζώα(πρόβατο, κατσίκα, αγελάδα, καμήλα κτλ..)

    Επιπλέον το γάλα αποτελεί μία από τις πιο πλήρεις τροφές αν όχι την πιο πλήρη! Δεν μπορούμε να τα μηδενίζουμε όλα. Δεν αρνούμαι όμως ότι μπορεί να αντικατασταθεί επάξια και από άλλες τροφές.

    Προσωπικά πιστεύω ότι το γάλα με μέτρο είναι το πιο σωστό και κατά προτίμηση γάλα όχι τυποποιημένο αλλά άμεση αγορά από κτηνοτρόφους προτού το πουλήσουν σε κάποια γαλακτοκομική εταιρία και υποστεί αλλοίωση. Χύμα γάλα με ζέσταμα λίγο πριν βράσει και είστε super. Προσθέτοντας και λίγη μαγιά από έτοιμο γιαούρτι φτιάχνεται με περίσσεια ευκολία και σπιτικό γιαούρτι και είστε άρχοντες.. just like me :)

    ReplyDelete
  8. Για μια ακόμη φορά ένα εξαιρετικό άρθρο. Ευγε Χρήστο! Το ζήτημα της δυσανεξίας πιστεύω πως ενδιαφέρει πολύ κόσμο καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως υφίσταται. Ελπίζω να υπάρχει κ συνέχεια!
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete
  9. Η βρώμη έτσι στην πρωτογενή της μορφή είναι καλύτερη.
    Το κατσικίσιο γάλα βολεύει σε πολλούς που δεν αντέχουν το αγελαδινό. Δεν μιλάμε βέβαια για απλή δυσανεξία στη λακτόζη αλλά στην καζείνη.
    Να προτιμάτε τα μικρά ζώα και το γιαούρτι σε βάρος του γάλακτος.Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που προτιμώ βιολογικά προϊόντα.
    Η γλουτένη βρίσκεται σε τόσα πολλά και περίεργα προϊόντα που τα χάνεις.
    Υπάρχουν καλοί οδηγοί στο διαδίκτυο που βοηθάνε.
    Μη ΠΈΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ GLUTEN FREE ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ JUNK FOOD!

    Το γάλα ο άνθρωπος το έβαλε πολύ αργά στο διαιτολόγιό του σε σχέση με την εξελικτική του διαδικασία.
    Τώρα πιστεύω ότι είναι παρά φύση τροφή τουλάχιστον για τους ενήλικες.

    ReplyDelete
  10. Πολυ ενδιαφέρον ολες οι παραπάνω αποψεις
    Γελασα παρα πολυ με τον φιλο μας κ το μπροκολο...χωρίς παρεξηγηση
    μπορείς να ξεπλυνεις με αφθονο νερο κ ξυδι.καλη επιτυχία

    ReplyDelete
  11. ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ!!!!!!!!! ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. episis pollis kosmos exei disaneksia stin lactosi kai den to kserei giati apla den kserei ti simveni, pinoda eite ageladino gala, eite kapoia proteini, pou to 99% einai apo gala ageladas....to anakalipsa prosfata kai eimai allos an8ropos...opoios exei fouskoma stin koiria, aeria, kai meta tin katanalosi enos tetoiou proiodos kai ton paragogon tou(turia, galata, milkshake kai oti allo einai se autes tis katigories), na to koitakis

    thanks

    ReplyDelete
  13. Έχεις δίκιο και έχω αναφερθεί στο θέμα αυτό στα άρθρα για το γάλα!Δεν χρειάζονται υποχονδριασμοί!Απλά κάποιο ψάξιμο έχει βοηθήσει δεκάδες φίλους!

    ReplyDelete
  14. Καλημερα, τα posts σας τα βρίσκω άκρως ενδιαφεροντα! Μου έχουν λύσει πολλες απορίες και ερωτήματα. Να ειστε καλα!

    ReplyDelete
  15. Κι εσύ Τίνα να είσαι καλά!

    ReplyDelete