11.3.12

Γιατί κάποιοι καίνε περισσότερο λίπος; Το μυστικό είναι εδώ!







Διαβάστε επίσης:

ΘΕΡΜΟΓΕΝΕΣΗ ΛΟΓΩ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Γυμνάζονται περίπου με τον ίδιο τρόπο,υιοθετούν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες και όμως κάποιοι χάνουν πολύ εύκολα λίπος ενώ άλλοι βρίσκουν πλατό.

Το μυστικό:

Θερμογένεση λόγω σωματικής δραστηριότητας μη οφειλόμενης στην άσκηση

Περιλαμβάνει όλες τις σωματικές δραστηριότητες της ημέρας εκτός από τις τυπικές,προγραμματισμένες προπονήσεις:

βάδισμα,δουλειές σπιτιού,ψώνια,αλλά και μικροπράγματα όπως το μάσημα,οι κινήσεις αμηχανίας,οι αυτοματικές κινήσεις,οι αλλαγές στάσης,η ομιλία κλπ.

Αυτού του είδους η θερμογένεση ευθύνεται για το 20-30% των καταναλισκομένων θερμίδων κατά μέσο όρο.
Μπορεί όμως να πέσει στο 15% για όσους κάνουν καθιστική ζωή ή να ανέβει και στο 40-50% για τους νευρώδεις υπερκινητικούς.Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τεράστιες διαφορές!

Οι αλλαγές στη σημαντική αυτή παράμετρο ήταν ραγδαίες τις τελευταίες δεκαετίες με τις μετακινήσεις των εργαζομένων προς τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.

Επίσης με τα τεχνολογικά επιτεύγματα που κάνουν την καθημερινότητα μας απλούστερη και λιγότερο κοπιώδη και βέβαια με το χαζοκούτι που αποτελεί κύριο αίτιο παχυσαρκίας.

Πως να αυξήσετε τη θερμογένεση αυτή:

- Bάδισμα όπου είναι δυνατόν

- Όχι στο ασανσέρ αν είστε υγιείς. Ποτέ ασανσέρ για 1-2-3 ορόφους.Προσωπικά δεν μπαίνω ποτέ σε ασανσέρ.

- Μην ψάχνετε για παρκάρισμα 10 μέτρα μακριά από τη δουλειά σας!

- Στη δουλειά σας να σηκώνεστε όταν υπάρχει ευκαιρία. Ανεβείτε έναν όροφο,πάτε κάποιο έγγραφο αυτοπροσώπως κλπ.

- Κάνετε στρέτσινγκ κάθε λίγα λεπτά

- Μη χρησιμοποιείτε πάντα τις μηχανικές ευκολίες

- Κάνετε και καμιά δουλειά στο σπίτι. Δεν είναι ντροπή! (και οι άντρες εννοείται!)

- Μειώστε την τηλεόραση κατά το δυνατόν

- Στο facebook κόψτε τις μα$#@κίες και να είστε πιο ουσιαστικοί 

- Παίζετε περισσότερο με τα παιδιά σας

- Κάνετε περισσότερο έρωτα.

Γενικά σηκώστε τον κώλο σας από τις καρέκλες και τους καναπέδες και κινηθείτε, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα που όλοι τείνουμε να συσσωρεύουμε κιλά!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

7 comments:

  1. Πάλι το αρθράκι σου ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ για την αμεσότητα και τη σαφήνειά του !!!ΜΠΡΑΒΟ για άλλη μια φορά !!
    Μια ερωτησούλα μόνο ,αν βρεις χρόνο:Κάποιος από τα 12,5 κιλά(5+5+2,5 περίπου ο άξονας) αποφασίζει να ανεβάσει τους αλτήρες στα 17,5(2,5x2 δίσκους στον κάθε αλτήρα).Η αλλαγή δεν του φαίνεται και τόσο μεγάλη για αρκετές ασκήσεις(πχ προβολές,σκουότ,ανοίγματα-πιέσεις στήθους,κωπηλατικές,άρσεις θανάτου, κλπ), αλλά είναι αδύνατον να εκτελέσει σωστά ασκήσεις ώμων, δικεφάλων και τρικεφάλων.Υπάρχει ρε Χρήστο περίπτωση,να αλλάξει το βάρος των αλτήρων στη διάρκεια του προγράμματος non-stop που ακολουθεί(..το προτείνεις και συ!!) ή θεωρείς ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του προγράμματος???
    Η απάντησή σου είναι απιστευτα σημαντική !!
    Με εκτίμηση
    ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΡΗΤΗ

    ReplyDelete
  2. Επειδή κι εγώ είχα το ίδιο πρόβλημα με τους αλτήρες και τις εναλλαγές των κιλών αγόρασα μπάρα και έτσι έχω μοιράσει τις ασκήσεις για να μην χρονοτριβώ.

    ReplyDelete
  3. Θα επανέλθω στο ζήτημα της καταπόνησης των γονάτων γιατί είναι κάτι που με απασχολεί : Συζητούσα με έναν κύριο 70 ετών, μαραθωνοδρόμο τρομερά υπερκινητικός άνθρωπος ο οποίος ποτε δεν πήγαινε από τις σκάλες. Μου έλεγε πως κ για έναν όροφο, να παίρνω το ασανσέρ καθώς οι σκάλες είναι ο,τι χειρότερο για τα γόνατα, ακομη κ απ τον μαραθώνιο.
    Συγκεκριμένα οι σκάλες του σημερινού πάχους γιατί παλαιότερα το κάθε σκαλοπάτι ήταν πιο λεπτό κ δεν υπήρχε ο κίνδυνος της επιβάρυνσης των αρθρώσεων. Έχουν κάποια βάση αυτα;
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete
  4. Παναγιώτα, με όλο το θάρρος, απτα λάθη των παλαιότερων μαθαίνουν οι νεώτεροι, αλλά βέβαια και απτις σωστές τους πράξεις!!Παίζω μπάσκετ ερασιτεχνικά , εχω φτάσει μέχρι Γ Εθνική παλαιότερα, ανεβαίνω σκάλες σαν κατσίκι κάθε μέρα λόγω δουλειάς, και τολμώ με μια δόση θράσους να δηλώσω ότι την καταπόνηση των γονάτων λίγο πριν τα 40 μου την έχω γραμμένη ΚΑΝΟΝΙΚΑ!!!!Γιατί όμως ???Η απάντηση είναι απλή:Διαρκής ενίσχυση των τετρακεφάλων, γαμπών, δικεφάλων και γενικά όλων των μυών του ποδιού με ελεύθερα βάρη που προτείνει ο Χρήστος συνεχώς απτο totalfitness !!Έτσι είμαι ψυχολογικά και πρακτικά ήρεμος ότι τα γόνατά μου φθείρονται όσον το δυνατόν λιγότερο γίνεται !!Το πρώτο πράγμα που συστήνουν οι ορθοπεδικοί στους δραστήριους ανθρώπους αθλητές και μη είναι ενίσχυση του μυικού συστήματος !!Δυστυχώς η γενιά των μαραθωνοδρόμων του κυρίου που περιγράφεις αν και μεγάλες ψυχάρες με το θέμα βάρη ΔΕΝ τα πήγαιναν και πολύ καλά !!
    Είναι απαραίτητη προυπόθεση για ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος(σε κάθε ηλικία, γυναίκα ή άντρας ) η ενίσχυση(χωρίς κιτς ακρότητες) του μυικού συστήματος !!Προστατεύει από πλήθος τραυματισμών !!
    Με εκτίμηση
    ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΡΗΤΗ

    ReplyDelete
  5. Παναγιωτα και εγω εχω μια ενοχληση στο αριστερο γονατο και οταν νιωθω τσιμπημα καταλαβαινω οτι κατι κανω λαθος!
    Οταν ανεβαινεις σκαλια σημασια εχει το ποδι μεχρι το γονατο να ειναι οσο πιο καθετο γινεται στο σκαλι(σε αυτο βοηθανε πιστευω τα μεγαλα σκαλια και επισης αυξανουν το ευρος της κινησης κανοντας την ασκηση και πιο αποδοτικη). Οι γλουτοι πρεπει κατα κυριο λογο να επωμιζονται το μεγαλυτερο βαρος και επειτα τα δικεφαλα/τετρακεφαλα να λειτουργουν σαν σταθεροποθητες/προωθητες της κινησης.
    Για να καταλαβεις περιπου την τεχνικη, καθως κανεις την ασκηση, να φανταζεσαι το εμπρος ποδι σου οτι σπρωχνει προς τα πισω σαν να δινεις κλωτσια και οχι σαν να προσπαθεις να το τεντωσεις. Σημαντικη επισης και η σταση του πανω σωματος(πλατη συνεχως ισια και στηθος εξω).

    Γενικα δεν πιστευω οτι υπαρχει λαθος ασκηση στον φυσικο κοσμο.. υπαρχει ομως λαθος τεχνικη και πιθανοτατα σε συνδυασμο με καποιο τραυματισμο ή αδυναμια αυτο να γινεται πιο εντονο με συγκεκριμενες ασκησεις.

    Σχετικα με το αρθρο και οσα αναφερει ειναι πραγματικα τρομερα.. μια δραστηρια καθημερινη ζωη παιζει καθοριστικο ρολο στην συντηρηση ή και απώλεια σωματικού βάρους και κανει την διαφορα σε σχεση με μια καθιστικη ζωη!

    ReplyDelete
  6. Γιώργο για να λύσεις αυτό το πρόβλημα ή θα έχεις διαφορετικά βαράκια (2+2) ή κάνε ότι κι εγώ: ποτέ ασκήσεις απομόνωσης.
    Διάλεξα 15κιλα σαν συμβιβασμό ανάμεσα στις πιέσεις ώμων και στις υπόλοιπες ασκήσεις.
    Στο στήθος θα μπορούσα να πάρω και 25κιλα αλλά δεν έχω χρόνο για αλλαγές.
    Πάνε πρώτα στα 15 και μετά στα 17,5.
    Παναγιώτα σκαλιά έχω ανέβει άπειρα αλλά με τέτοιο μυϊκό σύστημα δεν είχα ποτέ ενόχληση. Εξαιρετική άσκηση!Το πρόβλημα είναι για όσους έχουν ασθενές μυϊκό σύστημα ή ήδη προβληματικές αρθρώσεις.

    ReplyDelete
  7. ένα μεγάλο respect για το (- Στο facebook κόψτε τις μα$#@κίες και να είστε πιο ουσιαστικοί ) :)

    ReplyDelete