18.3.12

Προστασία από δεκάδες χρόνιες ασθένειες με μια απλή συνήθεια!






Διαβάστε επίσης:

BITAMINH D: ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΕΣΘΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ 

Eίναι πλέον τόσο μεγάλος ο όγκος των ανακοινώσεων για τις θετικές επιπτώσεις της βιταμίνη D στην υγεία μας που αδυνατώ να το διαχειριστώ.

Κάνω αυτήν την ανάρτηση με τη θερμή προτροπή να ψάξετε το θέμα μόνοι σας και σε βάθος.

Είναι τώρα η κατάλληλη εποχή να φορτώσετε το διψασμένο για βιταμίνη D κορμί σας.
Γυμναστείτε στην ύπαιθρο εκθέτοντας όσο μεγαλύτερο μέρος του κορμιού σας είναι εφικτό.

Οι καλύτερες ώρες για παραγωγή βιταμίνης D είναι δύο ώρες πριν και δύο μετά από το ηλιακό μεσημέρι,κάτι δηλαδή μεταξύ 10.30 και 14.30.

Αυτές τις ώρες μπορούν να διεισδύσουν καλύτερα οι UVB (φάσμα συχνοτήτων 290-315 νανόμετρα) στην ατμόσφαιρα. Τις υπόλοιπες ώρες φιλτράρονται πολύ αποτελεσματικά από την ατμόσφαιρα λόγω του μικρού μήκους κύματός τους κι έτσι δεν βοηθάνε ιδιαίτερα στην παραγωγή της βιταμίνης D.

Το πόση ώρα θα πρέπει να μείνουμε εκτεθειμένοι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

- το χρώμα της επιδερμίδας μας. Όσο πιο σκούρο τόσο μεγαλύτερη έκθεση χρειάζεται. Για το μέσο Έλληνα υπολογίστε περίπου 20' το μεσημέρι

- το  ποσοστό επιφάνειας του σώματος που μένει εκτεθειμένο

- το πόσο μακριά από το ηλιακό μεσημέρι γίνεται η έκθεση κλπ.

Η εποχή αυτή είναι ιδανική για βολτίτσες ή άσκηση τις μεσημεριανές ώρες. Οι UVA δεν κάνουν μεγάλη ζημιά αν μείνετε στα σωστά χρονικά πλαίσια.

Η υστερία σχετικά με τις βλαπτικές επιπτώσεις του ήλιου έχει μειωθεί τα 2-3 τελευταία χρόνια σε ΗΠΑ και Αυστραλία όταν οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την έλλειψη έκθεσης στο ήλιο είναι πολλοί-πολλοί περισσότεροι από αυτούς που πεθαίνουν από μελάνωμα.

Οι συμβουλές μου

- τα Σαββατοκύριακα εκτεθείτε με μέτρο το μεσημέρι. Πρέπει να εκθέσετε όσο μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας είναι εφικτό

- τις εργάσιμες μέρες κάντε μια βόλτα στο διάλειμμα της δουλειάς αν είναι εφικτό. Αλλιώς αμέσως μετά από τη δουλειά

- το χειμώνα μην ντρέπεστε να βγαίνετε στο μπαλκόνι το μεσημέρι. Πάρτε ένα βιβλίο και εκτεθείτε. Το σώμα σας κραυγάζει κυριολεκτικά για βιταμίνη D.

- τρώτε πολλά λαχανικά και ιδιαίτερα μπρόκολο για να θωρακιστείτε καλύτερα κατά των υπεριωδών

- αποφεύγετε κατά το δυνατό τα αντηλιακά και ιδιαίτερα εκείνα που δεν κόβουν αποτελεσματικά τις UVA που είναι και οι κύριες υπεύθυνες για τη φωτογήρανση,τις ρυτίδες και το μελάνωμα.

 Καλύτερα να είστε συντηρητικοί στην έκθεση στον ήλιο. Τα αντηλιακά βλάπτουν περισσότερο σε άλλους τομείς σε σχέση με την προστασία που παρέχουν κατά των υπεριωδών.

- η υστερία και η υπερβολή βλάπτουν πάντοτε

- δεν μπορείτε να σχηματίσετε βιταμίνη D πίσω από τα τζάμια γιατί απλά μπλοκάρουν τις υπεριώδεις

- προσαρμόζετε τις ώρες και το χρόνο έκθεσης σας ανάλογα με την εποχή. 

Ειδικά αυτήν της εποχή ένα έξτρα bonus είναι το υπέροχο,σέξι χρώμα που θα πάρετε πρόωρα με τρόπο ακίνδυνο και 100% φυσικό.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


6 comments:

  1. Πολύ ενδιαφέρον αυτό για τη σύγκριση θανάτων από έλλειψη ηλίου σε σχέση με τους θανάτους από παθήσεις σχετικές με την έκθεση σε αυτόν! Έχεις κάποια παραπομπή; Θα ήθελα να διαβάσω παραπάνω...

    ReplyDelete
  2. Τώρα μας βάζεις δύσκολα όταν μας λες "αποφεύγετε κατά το δυνατό τα αντηλιακά και ιδιαίτερα εκείνα που δεν κόβουν αποτελεσματικά τις UVA".Ποιά άραγε είναι τα καταλληλότερα? Εγώ χαμένος στην θάλασσα των διαφημίσεων δεν το βλέπω.Πάντως Χρήστο χαίρομαι τις αναρτήσεις σου για την ρηξικέλευθη οπτική σου!!!

    ReplyDelete
  3. Γιαννης απο ΕυοσμοMarch 21, 2012 at 7:34 PM

    Γεια σου Χρηστο. Μια ερωτηση ασχετη με την αναρτηση. Επειδη εκτος απο βαρη φετος ασχοληθηκα και με το μπασκετ μετα απο χρονια, υπαρχει κατι που θα μπορουσα να καταναλωνω στο ημιχρονο για να με βοηθαει για την συνεχεια του αγωνα; πχ μια κουταλια μελι ή μια μπανανα ή κατι τετοιο΄; Δεν μιλαω για ισοτονικα ποτα μονο για φυσικο προιον. Εννοειται οτι εχω καταναλωσει προαγωνιστικο γευμα με πρωτεινη και υδατανθρακες. Πιστευεις οτι ενα μικρο σνακ στο ημιχρονο θα βοηθουσε ; Σε ευχαριστω

    ReplyDelete
  4. Γιώργο το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ανάλογο υλικό. Δεν έτυχε να διαβάσεις ανάλογη αρθρογραφία;
    korto51 δεν χρησιμοποιώ ποτέ αντηλιακό και δεν είχα πρόβλημα με τη λελογισμένη έκθεση. Είμαι πεπεισμένος ότι βλάπτουν αλλά δεν πάω στα άκρα και τα χρησιμοποιούσα με μέτρο στο παιδί μου. Οι ενήλικες μπορούμε να τα αποφύγουμε ανετα.

    Η μπανάνα είναι άριστη αν δεν σου φέρνει γαστρεντερικά προβλήματα.

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα, όσον αφορά τα αντηλιακά να σας πω το εξής: Η πρακτική της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο μετά από εφαρμογή αντηλιακών που δεσμεύουν τα UV-B αλλά ΟΧΙ τα UV-A μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών καρκινογένεσης λόγω της αύξησης της αντοχής του δέρματος στα εγκαύματα και της χρονικής διάρκειας έκθεσης στον ήλιο. Κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να κόψει τις UV-A. Για αυτόν τον λόγο άποψή μου είναι όχι αντηλιακά και έκθεση στον ήλιο για 10 λεπτά (και ίσως λιγότερο για άτομα με ανοιχτή επιδερμίδα) για να εισπράξουμε την πολύτιμη βιταμίνη D όπως πολύ σωστά συμβούλεψε και ο Χρήστος.

    ReplyDelete
  6. Συγγνώμη προκαταβολικά για το σαρκασμό, αλλά τι αντηλιακά χρησιμοποιείς Λίζα; Εικοσαετίας; Όοοοολα τα επώνυμα γαλακτώματα, κρέμες και συναφή αντηλιακά προϊόντα με υψηλό SPF, διαθέτουν φίλτρα για ευρύ πεδίο της UV σκτινοβολίας, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ και των UVA. Προς θεού, μην είστε αρνητικοί και μη δαιμονοποιείτε κάτι που κυριολεκτικά μπορεί να σώσει ζωές απλά και μόνο επειδή πρόκειται για προϊόντα χημικής βιομηχανίας! Δεν είναι τα πάντα άσπρο-μαύρο!

    ReplyDelete