31.3.12

Τα ζόμπι των γυμναστηρίων







Εικόνες οικείες για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ:

- O διάδρομος σε ταχύτητα γέρικου σαλιγκαριού.

Χέρια πιασμένα στις κουπαστές.
Πόδια που σέρνονται βασανιστικά αργά.
Βλέμμα απλανές ή αδιάφορα αιχμαλωτισμένο από την οθόνες του απέναντι τοίχου.

- Καθισμένοι στο ποδήλατο.

Πετάλια που γυρίζουν σε slow motion.
Τα χέρια ξεφυλλίζουν τεύχη περιοδικών fitness και υγείας ή - ακόμη χειρότερα - βιβλία ελαφράς λογοτεχνίας που κουβαλήθηκαν από το σπίτι. 
Κάτι σαν τις κυρίες που περιμένουν στωικά στα κομμωτήρια με το κεφάλι μέσα σε μια κάσκα.

- Ασκήσεις φριχτής απομόνωσης σε μηχανήματα με χαρακτηριστικά τις μικρές αντιστάσεις και την τελείως λάθος τεχνική.

Χρόνια τώρα παρακολουθώ δεκάδες φίλους,γνωστούς και δικούς να μπαινοβγαίνουν στα γυμναστήρια με την επιμέλεια ενός μυρμηγκιού.

Κάθε χρόνο είναι σε χειρότερη κατάσταση από τον προηγούμενο.

Με πολύ λίγες εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Κι αν τα καταφέρνουν κάπως από την άποψη της διατήρησης του βάρους τους,από πλευράς σωματικής σύνθεσης η κατάσταση είναι δράμα. Το ίδιο κι από πλευράς στάσης του σώματος.

Δεν μιλάω καν για ενέργεια,δύναμη,ισχύ και το μάτι που πετάει σπίθες!
Αστεία πράγματα!

Φταίνε τα γυμναστήρια για τη θλιβερά χαμηλή αυτή απόδοση τόσου κόπου και χρόνου;

Ή μήπως οι ίδιοι οι γυμναζόμενοι;

Δεν φταίνε τα γυμναστήρια! Στην τελική μακάρι ο κόσμος να σύχναζε στα γυμναστήρια και όχι σε καφετέριες κλπ.

Αδέλφια πάντα η ευθύνη είναι με το μέρος του άμεσα ενδιαφερομένου!

Μην περιμένετε ιδιαίτερη προσοχή από κακοπληρωμένους,περιοδικά εργαζόμενους γυμναστές ή από τους λόγω της κρίσης τρελαμένους ιδιοκτήτες!

Δεν μπορείτε να προσδοκάτε πραγματικά αποτελέσματα χωρίς ιδρώτα,αίμα και ξέπνοο κορμί.

Αν είστε οπαδοί θεωριών του είδους "δεν θέλει κόπο,θέλει τρόπο" πλανάστε οικτρά και δεν πρόκειται να δείτε χειροπιαστά αποτελέσματα ποτέ!

Ο τρόπος είναι ένας:

Συνέπεια και υψηλές εντάσεις.

 Χάντρες ιδρώτα στο ωραίο σας μέτωπο! 

Γλυκός μεταπροπονητικός πόνος!

Nα ψάχνεις να βρεις εκείνη την αναπνοή!

Δύσκολα πράγματα για περιβάλλον γυμναστηρίου αλλά όχι αδύνατα. Επιλέξτε με προσοχή το γυμναστήριο σας! Τιμήστε τους σωστούς επαγγελματίες,αυτούς που βάζουν στη δουλειά τους ψυχή και καρδιά! Αυτούς που ενδιαφέρονται για εσάς και το δείχνουν στην πράξη!

Το πρόβλημα με τα γυμναστήρια είναι ότι θα συγχρωτίζεστε με άλλα ζόμπι και συνεπώς δεν θα υπάρχει παρακίνηση για κάτι καλύτερο. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν πάντα περιθώρια επιλογής!

Η καλύτερη παρακίνηση - θα μου πείτε - είναι η αυτοπαρακίνηση κι εδώ θα συμφωνήσω όσο λίγοι.

Αλλά η ταπεινή μου άποψη είναι ότι το περιβάλλον του γυμναστηρίου δεν είναι υποστηρικτικό γι αυτούς που έχω εγώ στο μυαλό μου.

 Τους οπαδούς του totalfitness!

H αλήθεια βρίσκεται αδέλφια έξω,στη μάνα γη!

 Στη μάνα γη από την οποία σαν άλλοι Ανταίοι αντλούμε τη δύναμή μας. Μόνο εκεί μπορούμε να σπριντάρουμε ελεύθερα, βάζοντας έτσι τις απολύτως καλύτερες βάσεις για μια αποτελεσματική σωματική μεταμόρφωση.

Εκεί μπορούν να γίνουν και δεκάδες εκπληκτικές λειτουργικές ασκήσεις με το ίδιο μας σωματικό βάρος που μαζί με τα σπριντ δίνουν μια ολοκληρωμένη προπόνηση.

Μπορεί κανείς να κραυγάσει,να ξεφυσήσει και να αγκομαχήσει όσο και όπως θέλει χωρίς να γίνεται πόλος ανεπιθύμητης προσοχής.

Τα κορμιά χτίζονται εκεί έξω!


Και βέβαια μπορεί κανείς να κάνει βάρη στο σπίτι του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο:

Βάρη: ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε βάρη! 

Bγείτε λοιπόν από τη νεκροφάνεια και ανεβάστε τις στροφές σας. Τα σώματα μας είναι φτιαγμένα για υψηλές στροφές. Μην τα μπουκώνετε!

Αν σας βολεύουν τα γυμναστήρια, βοηθήστε τα εσείς οι ίδιοι να γίνουν καλύτερα! Συζητήστε,δώστε την άποψή σας για τα κακώς κείμενα,ζυμωθείτε  με τους επαγγελματίες!

Και πάνω απ' όλα στηρίξτε τους συνεπείς,τους σωστούς,αυτούς που ενδιαφέρονται,αυτούς που ζουν για τη δουλειά τους,αυτούς που τη βλέπουν σαν λειτούργημα!

Γιατί για λειτούργημα πρόκειται!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

10 comments:

  1. ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΙΑΣΤΟΣ ΡΕ ΧΡΗΣΤΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ !!!ΜΠΡΑΒΟ !!ΤΟΛΜΩ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ Σ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ FITNESS !!OΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ , ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΘΑΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΦΑΡΟΣ(ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΙΝΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ).
    ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕ !!
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΡΗΤΗ

    ReplyDelete
  2. παραθέτω πιο κάτω συμβουλές διατροφής που μου δόθηκαν σε γυμναστήριο και αργότερα κατάλαβα ότι είναι απλά copy-paste από γνωστό fitness site...περιμένω την αποψη σου Chris !!!

    Συμβουλές για μια σχεδόν ''τέλεια'' διατροφή
    1). Για να διατηρείτε την οξεοαλκαλική ισορροπία του οργανισμού σας, το 50-60% των τροφών που περιλαμβάνει το καθημερινό σας διαιτολόγιο, πρέπει να προέρχεται από ωμές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα ή πολύ άγουρα ή προϊόντα θερμοκηπίου και γενικά "εκτός εποχής".

    2).Το πρωϊνό σας πρέπει να περιλαμβάνει μπόλικα φρέσκα φρούτα, το μεσημεριανό σας κάθε είδους ωμά λαχανικά και φυτικές τροφές (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.λπ) και το βραδινό σας πρωτεϊνούχες τροφές όπως το ψάρι και το κοτόπουλο και ωμά λαχανικά. Για κολατσιά δοκιμάστε φρούτα, τυρί κι άπαχο γιαούρτι.

    3).Τα φρέσκα φρούτα τρώγονται μόνον με άδειο στομάχι. Δεν τρώγονται ποτέ μετά το φαγητό. Μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο γεύμα φρούτα και γαλακτομικά προϊόντα.

    4).Οι πατάτες, το ρύζι και τα μακαρόνια δεν πρέπει να συνδυάζονται με κρέας και γενικά με τροφές που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες.

    5).Τα ωμά καρότα μπορούν να συνδιάζουν κάθε τροφή (εκτός από τα φρούτα).Τα βραστά όμως καρότα δεν συνδυάζονται με κρέας.

    6).Τα γλυκά και γενικά τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη πρέπει γενικά να αποφεύγονται. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να φάτε γλυκό, κάντε το στα ενδιάμεσα των κυρίως γευμάτων κι αμέσως μετά πλύνετε καλά τα δόντια σας.

    Αν το γλυκό φαγωθεί ως επιδόρπιο μετά από ένα καλό γεύμα, τότε θα δημιουργηθούν βαρυστομαχιά και αέρια λόγω της ανάμιξης της ζάχαρης με τα άλλα συστατικά των τροφών(επιβάρυνση πεπτικού συστήματος).

    7).Οι αμυλούχες τροφές και γενικά οι τροφές που χαρακτηρίζονται ως "υδατάνθρακες" συνδυάζονται με κάθε είδους λαχανικά. Η μίξη διαφόρων φυτικών τροφών μπορεί να κάνει το γεύμα πιο πλήρες (παράδειγμα ρύζι + αρακάς + ωμά καρότα).

    8).Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών κι ειδικά ζωικών λιπαρών. Προτιμήστε την κατανάλωση φυτικών λιπών κι ειδικά ελαιόλαδου.

    9).Μην συνδυάζετε πρωτεϊνούχες και λιπαρές τροφές. Οι πρωτεϊνούχες τροφές έχουν από μόνες τους αρκετά λίπη.

    10).Οι πρωτεϊνούχες τροφές συνδυάζονται μόνον με ωμά λαχανικά. Μπορείτε δηλαδή να τρώτε κρέας με ωμή σαλάτα αλλά όχι κρέας με πατάτες ή μακαρόνια.

    11).Πίνετε άφθονο νερό και τρώτε τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτομικά προϊόντα.

    12).Αποφεύγετε, όσο το δυνατόν, το κρέας. Προτιμήστε το ψάρι.

    13).Μην τρώτε εντόσθια κρεάτων.

    14).Να τρώτε μόνον όταν πεινάτε για να "εκπαιδεύσετε" τον εαυτό σας να ζητά και να παίρνει τροφή μόνον όταν την χρειάζεται.

    15).Σε κάθε γεύμα πρέπει να τρώτε μόνον όσο χρειάζεστε.

    16).Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα παρά τα μεγάλα και σε αραιά χρονικά διατήματα.

    17).Μην τρώτε βιαστικά. Το αργό μάσημα βοηθά την πέψη και δίνει εντονότερα το αίσθημα του κορεσμού.

    18).Μην πίνετε νερό και υγρά κατά την διάρκεια των γευμάτων. Τα υγρά κατά την διάρκεια του γεύματος αραιώνουν τα πεπτικά ένζυμα και κάνουν δυσκολότερη την χώνεψη.

    19).Μην τρώτε όταν είστε κουρασμένοι, αναστατωμένοι, αγχωμένοι, ή πονάτε, παρά μόνον εάν πεινάτε πραγματικά.

    20).Να τρώτε το βραδινό σας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

    ReplyDelete
  3. για το 13 θα ελεγα να ψαξετε για το τι προσφέρει το συκώτι (ΨΗΤΟ),
    το 19 ειναι λαθος (τρωμε ανα 3 ώρες πειναμε δεν πειναμε)
    και για το 20... ειπαμε τρώμε ανα 3 ώρες (εγω προσωπικά ακόμα και την νυχτα που σηκωνομαι για να παω στην τουαλέτα- γιαουρτακι- καζεινη κτλ!!!)

    ReplyDelete
  4. Και εγώ έγω βαρεθεί να βλέπω τέτοιους τύπους στα γυμναστήρια να προπονούνται τόσο χαλαρά, σχεδόν μόνο σε μηχανήματα. Ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι το φαινόμενο αυτό θα γίνενται πιο έντονο. Με βλέπουν εμένα να κάνω κάτι standing overhead press me 65kg π.χ και με κοιτάνε σαν εξωγήινο, ενώ έτσι θα έπρεπε να προπονούνται και αυτοί.

    ReplyDelete
  5. Ανώνυμε σχετικά με τον πίνακα που παρέθεσες έχω να παρατηρήσω ότι υπάρχουν πολλά σωστά σημεία αλλά και και πάρα πολλές ανακρίβειες που προδίδουν ημιμάθεια.
    Τέλος υπάρχουν επικίνδυνες υποδείξεις που μαρτυρούν πλήρη ασχετοσύνη όπως η νο 8.

    ReplyDelete
  6. "Τα χέρια ξεφυλλίζουν τεύχη περιοδικών fitness και υγείας ή - ακόμη χειρότερα - βιβλία ελαφράς λογοτεχνίας που κουβαλήθηκαν από το σπίτι.
    Κάτι σαν τις κυρίες που περιμένουν στωικά στα κομμωτήρια με το κεφάλι μέσα σε μια κάσκα."

    πιο καλά δε θα μπορούσες να το είχες περιγράψει!
    έλιωσα στα γέλια!

    ReplyDelete
  7. βαλε καμμια φωτο να σε γνωρισουμε..περιμενω τη διατροφη οσον αφορα τα ορμονικα,παντως ειναι ολα πολυ ωραια γραμμενα , ευχαριστω

    ReplyDelete
  8. Μην ξεχνάς ότι οι 7 στος 10 που γυμνάζονται κάνουν 1 μήνα άσκηση σταματάνε. Μετά από 6 μήνες ξανάρχονται κάνουν άλλο 1 μήνα άσκηση και σταματάνε. Κανείς δεν φταίει. Ούτε οι γυμναστές, ούτε οι ιδιοκτήτες. Δέν έχουν όλοι την ίδια διάθεση για άσκηση.
    Η άσκηση είναι τρόπος ζωής, είμαι 28 γυμνάζομαι από τα 15 . Έχοντας δοκιμάσει πολλών μορφών άσκησης. Τα βάρη και το fitness είναι το αγαπημένο μου . Αν κάποιος ξεκινήσει στα 30 ή σστα 40 δυστιχώς το 80% τα παράταει στον 1 μήνα. Γιατί απλά έτσι έχουν μάθει.
    Φυσικά αν δεν δίνει τα πάντα στα 45 λεπτά προπόνησης σου αποτελέσματα δεν βλεπεις. Καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστώ φίλε! Δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο!

    ReplyDelete
  10. Πολυ σωστο αρθρο !!

    ReplyDelete