8.4.12

Αναψυκτικά διαίτης








Tα αναψυκτικά διαίτης αναπτύχθηκαν σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση της ζάχαρης από τους καταναλωτές των κλασσικών αναψυκτικών.

Η ζάχαρη ήταν ξεκάθαρο ότι οδηγούσε μαζικά στην παχυσαρκία και συνδεόταν άμεσα με το διαβήτη,τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Η προσπάθεια αντικατάστασης της ζάχαρης λόγω κυρίως της μεγάλης θερμιδικής της αξίας οδήγησε στη χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που μπορούσαν να προσδώσουν ανάλογη γλυκύτητα σε πολύ μικρότερες όμως ποσότητες αλλά και με πολύ μικρότερη θερμιδική επιβάρυνση.

Νο 1 στη προσπάθεια αυτή ήταν η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ασπαρτάμη αλλά και άλλες ουσίες όπως η σουκραλόζη,η ακελσουλφάμη,οι σακχαροαλκοόλες κλπ.

Πολλές όμως μελέτες έδειξαν ότι οι τακτικοί καταναλωτές αναψυκτικών διαίτης έπαιρναν κιλά αντί για να χάνουν και το χειρότερο έπαιρναν επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος που βέβαια οδηγούσε και σε αύξηση της περιφέρειας της μέσης τους.

Δεκάδες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι ότι η κατανάλωση  αναψυκτικών διαίτης οδηγούσε στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη.

Είναι  αλήθεια είναι ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να ξεγελάσουν εσάς αλλά όχι και τον εγκέφαλό σας!

 Όταν εισάγεται στο σώμα η γλυκιά γεύση, ο εγκέφαλος περιμένει να ακολουθήσει και εισαγωγή θερμίδων.

 Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο,έχει αποδειχθεί ότι δημιουργούνται στρεβλώσεις στη βιοχημεία που οδηγούν στη προσθήκη βάρους.

Αναφορικά με το αίσθημα της γλυκύτητας ο εγκέφαλος ξεχωρίζει τη ζάχαρη από τα τεχνητά γλυκαντικά τα οποία δίνουν λιγότερη πραγματική ευχαρίστηση. Επειδή δε δεν ικανοποιείται σε κυτταρικό επίπεδο με τον γλυκαντικό απατεώνα απαιτεί διαρκώς μεγαλύτερες ποσότητες όπως και αληθινή ζάχαρη.

Τα  τεχνητά γλυκαντικά έχει διαπιστωθεί ότι διαταράσσουν και αλλοιώνουν  τα ορμονικά και νευρολογικά μηνύματα που ελέγχουν τις καταστάσεις της πείνας και του κορεσμού.


Με τα τεχνητά γλυκαντικά χάνεται κυριολεκτικά η αίσθηση του μέτρου και ο συστηματικός καταναλωτής οδηγείται σε υπερκατανάλωση και παχυσαρκία.

Αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο θεωρεί ότι οι χαμηλές θερμίδες τον νομιμοποιούν να καταναλώνει αισθητά μεγαλύτερες ποσότητες

Η σύσταση των ειδικών είναι να τρώτε το πραγματικό προϊόν αλλά σε μικρές ποσότητες.

Εκτός από το ζήτημα της παχυσαρκίας που είναι το κύριο θέμα αυτής της ανάρτησης υπάρχουν και δεκάδες άλλες παρενέργειες στην υγεία που δεν θα μας απασχολήσουν εδώ.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ο εθισμός σε πολλές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι χειρότερος από αυτόν στην κοκαΐνη.

Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι είτε light είτε κανονικά αναψυκτικά θα πρέπει να αποκλεισθούν τελείως από το διαιτολόγιό σας γιατί σας προσφέρουν μια προσωρινή και φθηνή ευχαρίστηση με ένα τεράστιο κόστος για την υγεία σας.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του fitness είναι το  να πίνει κανείς μόνο νερό από υγρά. 

Αν κατορθώσετε αυτό, θα έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την απόλυτη υγεία και το total fitness.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


18 comments:

  1. Χρήστο, μου έκανε εντύπωση που γράφεις μόνο νερό... Συνήθως διαβάζουμε και για φυσικούς (πραγματικά φυσικούς όμως, που τους φτιάχνουμε σπίτι μας!) χυμούς ή και για τσάι (επίσης σπιτικό). Δε συμφωνείς;

    ReplyDelete
  2. Χρήστο πολύ σωστά αυτά που έγραψες. Μακριά από ΟΛΑ τα τεχνητά γλυκαντικά.
    Όλα συνδέονται με καρκίνο, ατροφία όρχεων κ.τ.λ. Δεν είναι μόνο η ασπαρτάμη επικύνδινη, είναι και η σουκραλόζη, το κυκλαμικό οξύ το οποίο κυκλοφορεί ελέυθερα στην Ελλάδα ενώ απαγορεύεται στις ΗΠΑ.
    Ούτε η στέβια που είναι φυτική δεν είναι ασφαλής.
    Χρησιμοποιήστε μέλι και καστανή ζάχαρη με μέτρο και θα είστε μια χαρά χωρίς να εισάγετε στο σώμα σας τεχνητές ουσίες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φίλε Κώστα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου,μόνο μέλι και καστανη ζάχαρη!Επίσης αν θέλουμε να ποιουμε χυμό,μόνο φυσικούς!!!Υπάρχουν άπειροΙ!

      Delete
  3. Κώστα, πες μας σε παρακαλώ τι ξέρεις για τη στέβια. Γιατί δεν είναι ασφαλής; Δεν είναι φυτικό προϊόν;
    ΡΑΝΙΑ

    ReplyDelete
  4. Γιώργο το να πεις το τσάι σου ή τον καφέ σου - 1-2 τη μέρα - δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα.
    Οι φυσικοί χυμοί να αποφεύγονται και να προτιμώνται τα φρούτα ή τα λαχανικά από τα οποία προήλθαν.
    Χρειαζόμαστε τις ίνες τους και την σαφώς ευμενέστερη γλυκαιμική τους απόκριση.
    Πολύ δυνατά ονόματα τους κατατάσσουν στις junk foods.
    Eξυπακούεται βέβαια ότι είναι απείρως προτιμότεροι από οποιαδήποτε αναψυκτικό!
    Πάντως η συμβουλή του να πίνει κανείς μόνο νερό είναι κορυφαία στη διατροφή.
    Η στέβια είναι καλύτερη από τις άλλες γλυκαντικές ουσίες αλλά οι ειδικοί λένε ότι προκαλεί εθισμό και ο οργανισμός ζητάει διαρκώς περισσότερη.
    Για κάτι γλυκαντικό προτιμήστε που και που φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα.
    Προσωπικά έχω καταφέρει να απεξαρτηθώ πλήρως από τις γλυκιές γεύσεις κι έχω βοηθηθεί τα μέγιστα στην υγεία μου!

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ με τη συμβουλή να τρώμε ολόκληρα τα φρούτα αλλά μου αρέσουν απίστευτα οι χυμοί που φτιάχνω στον αποχυμωτή μου ή στο μπλέντερ ειδικά τώρα που έχει εκπαιδευτεί ο ουρανίσκος μου κ οι χυμοί μου έχουν ως βάση λαχανικά(σπανάκι κ άλλες πρασινάδες...)
    Αγαπημένε Χρήστο, γυρίζει από καιρό στο μυαλό μου η ιδέα να ξεκινήσω χειμερινή κολύμβηση μιας κ φέτος η θάλασσα θα είναι δίπλα μου. Αν έχεις γνώμη ή κάποια εμπειρία θέλω πολύ να την μάθω!
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete
  6. Όντως η στέβια είναι προτιμότερη από τις άλλες γλυκαντικές ουσίες. Οι περισσότερες έρευνες λένε ότι είναι ασφαλής εκτός από μια. 100% σίγουροι όμως δεν μπορούμε να είμαστε.
    Έχει επίσης το μειονέκτημα οτι αλλοιώνει τη γεύση του καφέ.
    Τώρα 2,3 δισκία τη μέρα δεν είναι θέμα.
    Εγώ προσωπικά βάζω καστανή ζάχαρη στα ροφήματα και μέλι στο γιαούρτι
    μου. Πιστεύω οτι η ζάχαρη και το μέλι έχουν δαιμονοποιηθεί κακώς. Απλά η ζάχαρη φθείρει τα δόντια και χρειάζονται πλύσιμο αμέσως μετά.

    ReplyDelete
  7. Παναγιώτα πολλοί καλοί οι χυμοί των λαχανικών αλλά ένα βήμα παραπάνω τα πλήρη λαχανικά με όλες τις ίνες τους και την ευεργετική τους επίδραση στον οργανισμό.
    Είμαι κι εγώ χειμερινός κολυμβητής. Δεν θα έχεις ιδιαίτερα οφέλη σωματικά από την ενασχόληση αυτή εκτός του ότι θα κρυώνεις λιγότερο το χειμώνα.
    Πιο πολύ είναι μια νίκη του μυαλού.

    Κώστα,αυτό που με απασχολεί είναι οι ποσότητες της ζάχαρης και δεν θα έβαζα βέτο για 1-2 κουταλιές.
    Η ζάχαρη είναι όμως ο υπ' αριθμόν 1 υπεύθυνος για την παχυσαρκία και πολλά χρόνια νοσήματα που μαστίζουν το δυτικό κόσμο (σε σχετικά μεγάλες ποσότητες).
    Το καλό μέλι σε μικρές ποσότητες είναι απόλυτα αποδεκτό στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

    ReplyDelete
  8. Αγαπημένε Χρήστο ήμουν σίγουρη ότι θα γνωρίζεις περί χειμερινής κολύμβησης! Η τελευταία πρόταση ήταν αυτό που ήθελα να ακούσω!Ξεκινώντας από καλοκαίρι θα συνεχίσω, να είμαστε καλά κ τον χειμώνα.Να ελπίζω σε ένα άρθρο σου;
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    ReplyDelete
  9. Καλησπερα, εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει καθολου η ζαχαρη ουτε σε καφε ουτε σε τσαι γιαυτο και δεν πινω πολυ αυτα τα τυποποιημενα. Λατρευω το τσαι σε ολες τις μορφες του αλλα το καλοκαιρι ειναι λιγο δυσκολα τα πραματα γιατι δεν μου αρεσουν αυτα τα "αναψυκτικα" που κυκλοφορουν τα οποια ειναι τιγκα στη ζαχαρη.Κανω το εξης λοιπον: Βραζω νερο και εκει βαζω ειτε φυλλα ειτε φακελακια ετοιμα(αποσο ξερω αυτα δεν εχουν τιποτα αλλο περαν απο αποξηραμενο τσαι)πρασινο τσαι με αρωματα, τα αφηνω οσο λενε οι οδηγιες και μετα το βαζω σε κανατες και το κρυωνω και εχω και πινω.Βαρια βαρια να βαλω κανενα αποξηραμενο βοτανο που ιεναι για βρασιμο τυπου γιασεμι για αρωμα η φλουδες και στιμενο λεμονι!! Ποια ειναι η γνωμη σας για αυτο??

    ReplyDelete
  10. Eίμαι θετικός σε μια τέτοια επιλογή!

    ReplyDelete
  11. Επίσης γλυκαντικές ουσίες έχουν και οι Whey πρωτεΐνες. το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αγοράσετε μια whey χωρίς γλυκαντικά και αν δεν μπορείτε να την πιείτε λόγο γεύσης να βάλετε μέλι ή κακάο.

    ReplyDelete
  12. Κύριε Χρήστο αν και δεν τρελαίνομαι με τις διατροφές και όλα αυτά παρόλα αυτά δίνεται μια ιδιαίτερη αξία και απομυθοποιείται συνεχώς πολλούς μύθους όπως και εδώ με τα αναψυκτικά διαίτης που βοηθάει πολύ κόσμο.Όμως μια παρατήρηση αν επιτρέπεται,δεν είναι κακό να λέμε στον κόσμο ότι και μια κοκά κολα να πιεις ρε παιδί μου μια φορά δεν έγινε και τίποτε.Το λέω αυτό γιατί η συνεχιζόμενη στέρηση πολλές φορές προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα.Το έχω δει αυτό πολλές φορές.Απλά αυτό το σχολιάζω γιατί πιστεύω οτι πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε αλλά δεν χρειάζεται κα΄τι τόσο απλό όπως το..φαί να το κάνουμε και επιστήμη κάθε μέρα

    ReplyDelete
  13. Δεν είμαι υποχόνδριος! Δεν φθάνω στα άκρα!

    ReplyDelete
  14. γεια σου Χρήστο, διαβαζω 1-2 μήνες το blog σου και οι συμβουλές μου έχουν φανεί πολύ χρήσιμες. θα ήθελα την γνώμη σου για τα energy drinks (red bull,monster..κλπ) κάνουν κακό στην υγεία? δημιουργούν κυτταριτιδα?
    Betty.

    ReplyDelete
  15. Μακριά!Διάβασε το άρθρο μου για τα ενεργειακά ποτά!

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το φόρουμ σας είναι πάρα πολύ καλό . Εγώ προσωπικά καμία green cola πίνω που έχει στέβια αλλά θα πιω κυρίως όταν τύχει να φάω κάποια λιπαρή τροφή. Αλλά αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι για τις σόδες. Εγώ έχω μανία να πίνω σουρωτές υπάρχει κάποια παρενέργεια ;;; (Δε νομίζω αλλά καλού κακού είπα να ρωτήσω )

    ReplyDelete
  17. Eίναι ασφαλείς εκτός ίσως για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου!

    ReplyDelete