16.4.12

Σωματική άσκηση: απαλλαγείτε από τη ματαιοδοξία!










Τον έβλεπα εδώ και πολύ καιρό στο Σέιχ Σου και τις προάλλες μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μια αμοιβαίως εξαιρετικά επωφελή συζήτηση,συνέπεια της οποίας είναι και η παρούσα ανάρτηση.

Ο εξαιρετικός αυτός άνθρωπος αν και τυφλός κάνει εντυπωσιακά γρήγορα βάδην στο Σέιχ Σου με οδηγό ένα απίστευτο λαμπραντόρ ριτρίβερ.

Το σώμα του είναι σε άριστη κατάσταση,κάτι που το αισθάνεται και το βιώνει αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δει. Αυτός ο άνθρωπος αγαπάει πραγματικά την άσκηση και είμαι σίγουρος ότι και να έβλεπε δεν θα εμφορούνταν από ματαιοδοξία!

Καλώς ή κακώς η ματαιοδοξία είναι η κύρια κινητήρια δύναμη γι αυτούς που γυμνάζονται σήμερα. Δεν είναι κατακριτέα σαν κίνητρο - άλλωστε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα - αλλά ενέχει τον κίνδυνο του να καταλήξει κάποιος να ασκείται μόνο για το χατίρι της εμφάνισης.

Αυτό μοιραία οδηγεί σε μυϊκές ανισορροπίες αλλά και σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού και υπερπροπόνησης.

Και το χειρότερο είναι ότι η αισθητική κλέβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο από την σαφώς πιο σημαντική λειτουργικότητα και βέβαια την γενικότερη υγεία κι ευεξία.

Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει είναι όχι οι ευμεγέθεις μύες αλλά οι υγιείς,αυτοί που έχουν σπρωχτεί στα όριά τους κι έχουν γίνει αρκούντως δυνατοί κι ανθεκτικοί για να υποστηρίξουν τις λειτουργικές μας ανάγκες σε όλο το ηλικιακό μας φάσμα.

Είμαι από αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά πως να σας διδάξουν να ξεχωρίσετε τις μοίρες των δελτοειδών σας ή να χτίσετε φονικούς δικέφαλους. Δεν το κάνω γιατί δεν πιστεύω σ' αυτό!

Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ματαιοδοξία ποτέ δεν θα είναι αρκετά δυνατό κίνητρο για να τροφοδοτήσει με ενέργεια για πολλά χρόνια τις προσπάθειες για ένα τέλεια γυμνασμένο σώμα.

Έχω γνωρίσει και γνωρίζω πολλούς με εξαιρετικά όμορφο σώμα που δεν μπορούν να σπριντάρουν ή να κάνουν 30 σωστά πουσάπς ή η καρδιοαναπνευστική τους αντοχή είναι ανεπίτρεπτα μικρή.

Όπως και πολλούς μωροφιλόδοξους που θέλουν "κοιλιακούς φέτες" αγνοώντας ότι ο ορθός κοιλιακός είναι ένας.

Σας προτρέπω να κάνετε μόνο σύνθετες ασκήσεις με τα βάρη και να μειώσετε τις  ασκήσεις απομόνωσης που συνδέονται έμμεσα με τη ματαιοδοξία. 

Γιατί σύνθετες;

- Για πιο ισορροπημένο σώμα
- Για πιο αυξημένη δύναμη
- Για καλύτερο συντονισμό
- Για μεγαλύτερη λειτουργικότητα
- Για αποφυγή τραυματισμών και υπερπροπόνησης
- Για καλύτερη μεταβολική απόκριση
- Για πιο ευμενή σωματική σύνθεση

Και φυσικά γιατί απαιτούν λιγότερο χρόνο και ταιριάζουν καλύτερα σε πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικές ζωές.

Η σωματική άσκηση να είναι μέσο για αυτοανακάλυψη,θαλερή υγεία,λειτουργική ικανότητα και όχι για προβολή της ματαιοδοξίας μας.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

6 comments:

  1. Χρήστο, αυτή η ανάρτηση με έκανε να σκεφτώ χαμογελώντας όσους κάνουν κοιλιακούς στο γυμναστήριο και μετά πάνε και κοιτάζονται στον καθρέφτη. Αλλά και τους άλλους που φαίνεται ότι απολαμβάνουν αυτό που κάνουν στο χαμόγελό τους. :-)

    ReplyDelete
  2. Επειδή όμως δεν ειναι ολα άσπρο μαυρο και επειδή είμαι σιγουρος πως για διαφόρους οχι απαραίτητα ματαιόδοξος λόγους πολλοί από εμάς θέλουν ΚΑΙ τεράστιους δικέφαλος τρικεφαλους αλλα οχι δελτοειδεις μεγάλους, σε θερμοπαρακαλω να μας πεις πως γίνεται αφού γνωριζεις τον τρόπο (και το πιστεύω) αν και χωρίς να εισαι απόλυτα σύμφωνος.

    Ευχαριστω εκ μέρους πολλών

    ReplyDelete
  3. Σιγά σιγά φίλε!Υπάρχουν πολλές προτεραιότητες και ελάχιστος χρόνος...

    ReplyDelete
  4. Η καλυτερη αναρτηση σου απο τοτε που σε παρακολουθω!

    ReplyDelete
  5. Για άλλη μια φορά απλά συγχαρητήρια ,έγραψες πάλι....!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Ευχαριστώ Αποστόλη!

    ReplyDelete