28.4.12

Kάπνισμα και μυϊκή ανάπτυξη









Όσοι διαβάζουν αυτό το blog γνωρίζουν την απέχθεια μου για το κάπνισμα.

Η ανάρτηση αυτή δεν θα είναι ακόμη ένας λίβελλος κατά του καπνίσματος γιατί έχω αντιληφθεί το μάταιο των καλοπροαίρετων προσπαθειών μου κι έχω βαρεθεί από πολλού να ασχολούμαι με αμετανόητους καπνιστές.

Η ανάρτηση αυτή έχει να κάνει με τις συνέπειες που έχει το κάπνισμα στη μυϊκή ανάπτυξη.

Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσει ένας καπνιστής να πιάσει το γενετικό δυναμικό του σε κάθε είδους σωματικές επιδόσεις αλλά σε καμία απολύτως άλλη έκφανση της ζωής του.

Κάπνισμα και σφυγμοί

Η καρδιά του καπνιστή  χτυπάει γρηγορότερα από αυτή του μη καπνιστή και τον αναγκάζει να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια στις προπονήσεις για να εξασφαλίσει την πρέπουσα αιμάτωση.

Η νικοτίνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων κι ανεβάζει την πίεση. Η ροή του αίματος δυσχεραίνεται και η απόδοση της προπόνησης μπορεί να μειωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτήν του μη καπνιστή.

Όταν μιλάμε για βάρη αυτό μεταφράζεται σε μικρότερη μυϊκή ανάπτυξη.

Κάπνισμα και τεστοστερόνη

Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι τι κάπνισμα καταστρέφει τα παραγωγά κύτταρα της τεστοστερόνης που είναι η κυριότερη αναβολική ορμόνη για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας.

Κάπνισμα και οξυγόνωση του οργανισμού

Το κάπνισμα μειώνει και την οξυγόνωση των ιστών.

Πρώτα - πρώτα υπάρχει μειωμένη ροή αίματος και συνεπώς μεταφορά 
οξυγόνου.

Δεύτερον το μονοξείδιο του άνθρακα - παραπροϊόν του καπνίσματος - ενώνεται με τα άτομα σιδήρου της αιμογλοβίνης με αποτέλεσμα να εκτοπίζει πολύτιμο οξυγόνο από αυτήν.
 Αυτός είναι και  ο μηχανισμός που κάνει τόσο τοξικό το μονοξείδιο του άνθρακα.

Τρίτον οι καπνιστές παράγουν περισσότερο φλέγμα που βέβαια  εμποδίζει την αναπνοή.

Και τέταρτον η πίσσα του τσιγάρου μειώνει την ωφέλιμη διάμετρο των αεραγωγών και εμποδίζει με το κολλώδες της τους φυσικούς μηχανισμούς καθαρισμού των πνευμόνων.

Κάπνισμα και αντοχή

Η ικανότητα του καπνιστή για μακρές ή εντατικές προπονήσεις μειώνεται διακριτά.Αναγκαστικά θα πρέπει να περικόψει από ένταση ,διάρκεια και συχνότητα γεγονός που οδηγεί σε μειωμένα αποτελέσματα.

Αν κόψτε το τσιγάρο θα δείτε γρήγορη και θεαματική βελτίωση στις επιδόσεις σας και στα μυϊκά σας κέρδη.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

10 comments:

  1. Χρήστο,επειδή πιάνουν οι ζέστες κ θα γίνεται όλο κ πιο δύσκολη η hiit,σκέφτομαι το εξής:sprint μεσα σε γήπεδο βολει,απο πλευρα σε πλευρα(απόσταση περίπου 25μ),ακουμπόντας με τα ακροδάκτυλα στο εδαφος κ επιτόπου sprint στη αλλη πλευρα,για 30΄΄,παυση για 90΄΄ κ παλι το ιδιο για 8 κύκλους.Λειτουργεις περισσοτερο εκρηκτικα καθως καθε τοσο αναγκαζεσαι να επιταγχυνεις.Επιπλεον χωρις το μειονεκτημα της ζεστης,διατηρεις για μεγαλυτερο διαστημα τη max. αποδοση ανα φορα.
    Ποια η αποψη σου επ αυτου;

    ReplyDelete
  2. http://www.tovima.gr/health-fitness/article/?aid=394989

    θέλω τη γνώμη σου γιαυτό φίλε...

    ReplyDelete
  3. Xρήστο μου, θερμή παράκληση από παρέα φανατικών αναγνωστών σου εδώ και 1 χρόνο !!!Προσπαθούμε να ακολουθούμε ένα γρήγορο πρόγραμμα με αλτήρες όπως αυτά που αναφέρεις, αλλά κολλάμε στη σωστή εκτέλεση ορισμένων ασκήσεων.Σε παρακαλούμε αν μπορείς βάλε 3 ή 4 link με βίντεο που κατά ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ γνώμη περιέχουν σωστή εκτέλεση ασκήσεων, όπως
    Άρσεις θανάτου, κωπηλατική με αλτήρες, πιέσεις ώμων σε όρθια στάση, ανοίγματα ώμων σε όρθια στάση !!!Αν αυτά υπάρχουν ήδη στο blog σε παρακαλούμε να μας παραπέμψεις !!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!!

    ReplyDelete
  4. Χρηστο καλημερα
    διαβασα στο http://www.nooz.gr/science/einai-episimo-to-tzogkingk-dinei-zoi "πορούμε πλέον να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι: «Το τακτικό τζόκινγκ αυξάνει τη διάρκεια της ζωής. Τα καλά νέα μάλιστα είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να κάνει πολύ τζόκινγκ, για να έχει ωφέλεια», δήλωσε ο Σνορ." Οι δανοί ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το συχνό τζόκινγκ μειώνει σε ποσοστό 44% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο θανάτου και για τα δύο φύλα.

    Οι άνδρες που κάνουν τζόκινγκ, μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή τους κατά 6,2 χρόνια, ενώ οι γυναίκες κατά 5,6. Πιο ευεργετικό φαίνεται να είναι το τζόκινγκ που γίνεται με αργό έως μέτριο ρυθμό για μία έως δυόμιση ώρες συνολικά την εβδομάδα (μισή ώρα έως τρία τέταρτα κάθε φορά)."

    Τι πιστευεις εσυ γι'αυτο;

    ReplyDelete
  5. Andrew καμία απολύτως αντίρρηση!

    Αίολο το άρθρο για τις τηγανιτές πατάτες!Προκαλεί θυμηδία!

    Οι ασκήσεις υπάρχουν στο Σεπτέμβριο 2011.

    Όντως το jogging δίνει παράταση ζωής και αυτό λογικό και τεκμηριωμένο.
    Προσωπικά προτιμώ the real thing που είναι τα σπριντ και με φέρνουν σε ύψιστη φυσική κατάσταση!

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα .
    Η γνώμη σου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ;

    ReplyDelete
  7. Aρνητική φίλε! Κάνε μια προσπάθεια να κόψεις τελείως τη νικοτίνη! Αξίζει τον κόπο με το παραπάνω!

    ReplyDelete
  8. σωστος ο φιλος..εγω ειμαι καπνιστης ας το πουμε οχι φανανατικος.καπνιζω το πολυ μεχρι 7-8 ταιγαρα την ημερα αλλες φορες λιγοτερα αλλες περισσοτερα.
    Το μονο που κανω εγω και δεν εχω δει κακα αποτελεσματα στη γυμναστικη μου αφου βγαζω 1 ωρα spinning και 1 ωρα βαρη...
    ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΜΕΤΡΟΟΟΟΟ..
    ΚΑΠΝΙΖΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 3 ΤΣΙΓΑΡΑ.ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΑΩ...
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΜΕ 4 ΩΡΕΣ.
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΕΛΙΩΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1 ΩΡΑ.

    ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ...ΑΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΝΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ.
    ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ.

    ReplyDelete
  9. εγω ειμαι 16 χρωνων και καπνιζω εδω και δυο χρονια. Καπνιζω πολυ και δεν ξερω γιατι, τουλαχιστον 20 τσιγαρα την ημερα, εχω μια μονο απορια και σας παρακαλω απαντηστε μου... το καπνισμα εμποδιζει την αναπτυξη μου??

    ReplyDelete
  10. Δυστυχώς ναι! Εγκληματείς κατά του ίδιου σου του εαυτού!

    ReplyDelete