7.7.12

Βασικοί κανόνες διατροφής(1)








Αν και η διατροφή είναι μαζί με τη σωματική άσκηση οι πιο βασικές παράμετροι που επηρεάζουν την υγεία,τα επίπεδα ενέργειας,την παραγωγικότητα και τελικά το ευ ζην μας, οι περισσότεροι από εμάς είναι εγκληματικά αδαείς γύρω από τα  θέματα της διατροφής.

Και το χειρότερο είναι ότι περνάμε την αδαημοσύνη μας και στα παιδιά μας με αποτέλεσμα τις γνωστές σε όλους πια αρνητικές πρωτιές.

Πάντα με εντυπωσίαζε αρνητικά - γιατί είχα από πολύ μικρός εμπλοκή στα θέματα του fitness - το ότι στα σχολεία μας μαθαίναμε ένα σωρό άχρηστα πράγματα και δεν υπήρχε τίποτα απολύτως πάνω σε θέματα διατροφής. 
Τα εκάστοτε υπουργεία Παιδείας και Υγείας ήταν στη νιρβάνα τους!

Πιστεύω ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και σήμερα και θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν κάποιος που γνωρίζει την κατάσταση εκ των ένδον, με διέψευδε!

Τέλος πάντων αυτά τα θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ! Η προσέγγισή μου στα θέματα αυτά δεν είναι η απλή επάρκεια αλλά στοχεύω πολύ ψηλά για μένα,τους δικούς μου και τους αναγνώστες μου.

Θεωρώ ότι έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση προς τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο να κατακτούμε τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα fitness και αυτό για τους εξής απλούς λόγους:

- Βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και ισχυρή συμβολή στη οικονομική μας ευμάρεια

- Καλύτερη διάθεση που μεταφράζεται σε καλύτερες συμπεριφορές και κοινωνικές σχέσεις

- Ελάφρυνση του κοινωνικού συνόλου λόγω της χαλιναγώγησης των ανεξέλεγκτων δαπανών για την υγεία.

Δεν είμαι κοινωνικός ρατσιστής και μη παρεξηγήστε γι αυτό που θα πω!

Το να είμαι παχύσαρκος,τελείως αδιάφορος σε θέματα υγείας,καπνιστής,αλκοολικός κλπ. δεν είναι καθαρά προσωπικό μου θέμα αλλά έχει σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Δεν βλάπτω μόνο τον εαυτό μου αλλά και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Απλοποίηση των κανόνων διατροφής

Δεν μου αρέσουν τα πολύπλοκα και δυσνόητα πράγματα και γι αυτό θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο απλός γίνεται

Κανόνας διατροφής νο 1

Δεν υπάρχουν δίαιτες! Υπάρχει διατροφή!

Ο κόσμος αρέσκεται στο να ψάχνει μικρής διάρκειας λύσεις σε εξωτικές δίαιτες. Κατά καιρούς πέρασαν σαν κομήτες πριν χαθούν οριστικά στη συμπαντική λήθη του fitness - ή απλά απομυθοποιηθούν - πολλές "πολλά υποσχόμενες δίαιτες",όπως η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος,η δίαιτα Άτκινς,η δίαιτα South Beach κλπ.

Μην εμπλέκεστε σε τέτοιες δίαιτες! Γενικά μη δουλεύετε με μικρούς χρονικούς ορίζοντες!
 Φτιάξτε τη διατροφή σας βάσει αυτής των προγόνων μας.

Δώστε βάση σε ψάρια,βιολογικό κοτόπουλο και γαλοπούλα,μεγάλα ζώα ελεύθερης βοσκής,αυγά,όσπρια,ινώδη λαχανικά - λιγότερα αμυλώδη- ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους,εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κλπ.

Μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά και δημητριακά αλλά θα πρότεινα να μην είναι η βάση της διατροφής σας.

Δεν πειράζει αν περιοδικά κάνετε κάποιες ατασθαλίες. Η Σπαρτιατική αγωγή δεν ταιριάζει άλλωστε στις μέρες μας. Η βάση να είναι σωστή! Το 85% - 90% θα έλεγα από την πείρα μου.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!




Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


15 comments:

  1. Φίλε το σχολιο ειναι ασχετο με το αρθρο αλλα ηθελα να πω οτι κανεις καταπληκτικη δουλεια.Ανακαλυψα το blog σου προσφανα και εχω μεινει με το στομα ανοικτο.Συνεχισε ετσι...

    ReplyDelete
  2. Και εγώ προσέχω τη διατροφή μου τρώγοντας σωστές τροφές αλλά σε λογικά πλαίσια δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν είμαστε επαγγελματίες αθλητές ούτε υπάρχει περίπτωση με μια τέλεια διατροφή να νικήσουμε όλες τις ασθένειες γιατί η κληρονομικότητα είναι μακράν πιο σημαντική. Οι τροφές που επιλέγω είναι πάνω κάτω αυτές που ανέφερες αν προσθέσεις τα φρούτα, το βιολογικό πρόβειο γιαούρτι. Κρέας από μεγάλα ζώα π.χ μοσχάρι ή χοιρινό εγώ δεν τρώω γιατί ξέρω καλά ότι είναι πολύ ανθυγιεινά είναι γεμάτα τοξίνες και συνδέονται με καρκίνο του παχέος εντέρου. Από κόκκινο κρέας τρώω μόνο αρνί και κατσίκι που είναι καλύτερα και αυτά αραιά και που. Ξέχασες και το κουνέλι που είναι μια κλάση πάνω από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα. Αλλά η βάση μας πρέπει να είναι το ψάρι όπως στην προπόνηση μας το squat. Αυτή είναι η γνώμη μου.

    ReplyDelete
  3. Γεια σου Χρήστο,
    να ρωτήσω σχετικά με την ινσουλίνη.

    Θεωρείς πως τα 2γρ. απλών υδατανθράκων που περιέχει η whey κ τη καταναλώνω ως μεταπροπονητικό γεύμα,έχει ουσιώδη επίδραση στα επίπεδα της σωματοτροπίνης ή όχι;Επιπλέον λόγω της γρήγορης απορρόφησής της,η whey,αν κ είναι πρωτείνη,ενδέχεται να επιφέρει μείωση του επιπέδου της σωματοτροπίνης;

    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  4. Κι εγώ με τη σειρά μου να πω πάλι πόσο εκτιμώ τη δουλειά σου εδώ και πολύ καιρό που διαβάζω τον ιστότοπό σου. Μακάρι ο κόσμος να αντιλαμβανόταν την σημασία της καλής διατροφής, όχι της ΥΣΤΕΡΙΚΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ αλλά της σωστής και πλήρους διατροφής. Η σωστή διατροφή όπως πολύ σωστά είπες βελτιώνει την ποιότητα ζωής και σε γλιτώνει από περιττά ιατρικά έξοδα. και όχι φυσικά, αυτά που λες δεν είναι ρατσιστικά. ένας παχύς άνθρωπος που δεν γυμνάζεται και καπνίζει, σύντομα θα χρειαστεί την αρωγή των ιατρών αλλά και ο ίδιος δεν θα τα έχει καλά με τον εαυτό του και κατα συνέπεια με τους συνανθρώπους του, αφού θα υποφέρει από έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης... προσωπικά κάνω μια διατροφή πλήρη, με τις ελαφρες ατασθαλίες της κάπου κάπου, και καμιά φορά καπνίζω κι ένα τσιγαράκι μία φορά στο τόοοσο, άμα είναι χειμωνας κι εχω καλή παρέα, γιατί τώρα έχει πολλή ζέστη... χαχα. Η ζωή είναι όμορφη λοιπόν ας την απολαύσουμε και ας είμαστε ενεργοί γι αυτό στο μέγιστο των δυνατοτήτων και της ενέργειάς μας...

    ReplyDelete
  5. Βλέπω ότι γενικά συμφωνούμε.Όντως οι ακρότητες θα πρέπει να αποφεύγονται όπως και οι αγκυλώσεις.
    Η whey όντως ανεβάζει πολύ την ινσουλίνη και συνεπώς τη σωματοστατίνη πράγμα κακό για την έκλυση της σωματοτροπίνης(αυξητικής ορμόνης)

    ReplyDelete
  6. η δίαιτα atkins όπως και η paleo στηρίζονται με βάση αυτά που έτρωγαν οι προγονοί μας. Όχι και η atkins ξεπερασμένη δίαιτα,! Το αντίθετο έγινε. Το mainstream ήρθε σε πιο κετονικές δίαιτες.

    ReplyDelete
  7. Μιας και το αναφέρατε...Η whey ως μεταπροπονητικό γεύμα μετά τα σπριντ δηλαδή δεν είναι καλή επιλογή? Εχεις πει οτι μετά τα σπριντ παίρνουμε μόνο πρωτείνη για να έχουμε έκριση αυξητικής ορμόνης. Μια "καθαρή" whey πιστεύεις οτι δεν θα κάνει τη δουλειά?

    ReplyDelete
  8. Θα την κάνει βέβαια! Απλά προτιμώ τις φυσικές τροφές!

    ReplyDelete
  9. Για ποιο λογο δεν προτεινεις τα γαλακτοκομικα χαμηλων λιπαρων δεν ειναι πρωτεινη υψηλης βιολογικης αξιας που χρειαζομαστε σε μια υγεινη διατροφη?συμπεριλαμβανω στην διαττοφη μου γαλα 2% γιαουρτι 2% και τυρι cottage.ειναι λαθος?

    ReplyDelete
  10. Τα προτείνω αλλά λέω να μην είναι η βάση! Το γάλα περιόρισέ το ή άλλαξε το με κεφίρ.

    ReplyDelete
  11. ευχαριστούμε πολύ για τα εξαιρετικά σου άρθρα. πως γίνετε κατά τη διάρκεια της νηστείας να έχω χάσει κιλά και τώρα τρώγοντας πιο καθαρά με περισσότερες πρωτεΐνες να έχω κολλήσει?

    ReplyDelete
  12. Πριν από 2 εβδομάδες ξεκίνησα το παρακάτω διατροφικό πρόγραμμα χωρισμένο σε 4 γεύματα ανά 3ώρο.

    1ο γεύμα:
    70γρ. κουάκερ με 1 ποτήρι γάλα 0%

    2ο γεύμα
    150γρ στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή τόνο σε νερό ή πέρκα ψητή με 100γρ ρύζι ή βραστή πατάτα και σαλάτα

    3ο γεύμα
    Όπως το 2ο γεύμα

    4ο γεύμα
    150γρ στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή τόνο σε νερό ή πέρκα ψητή με σαλάτα.

    Καταναλώνω επίσης 3 λίτρα νερό ημερησίως.
    Είμαι 1.80 και το βάρος μου είναι 105 κιλά. Σκοπός είναι να πάω στα 85
    κιλά, βάρος που είχα προ 3ετίας. Έχω εγγραφεί σε ένα γυμναστήριο στην πόλη μου το Άργος και κάνω 4 προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα.

    ReplyDelete
  13. Θα τα φθάσεις αλλά μη σε πιάσουν βιασύνες! Keep on!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πολύ. Πλέον σπεύδω βραδέως.

      Delete
  14. H κυρίαρχη παράμετρος στην απώλεια βάρους είναι η ποσοτική! Τίποτα το περίεργο!

    ReplyDelete