21.7.12

Βασικοί κανόνες διατροφής(3)






Διαβάστε επίσης:



Βασικοί κανόνες διατροφής(2)





Κανόνας διατροφής (3)


Οι υδατάνθρακες δεν είναι νέμεση! 
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι!

Οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι παράδεισος - λαχανικά,φρούτα,όσπρια-
αλλά μπορεί να είναι και κόλαση: ζάχαρη,άσπρο αλεύρι και όλα τα προϊόντα που βασίζονται σ'αυτά με αρκετές βέβαια ενδιάμεσες κατηγορίες.

Όσοι αρέσκονται στις πρωτεϊνικές δίαιτες θα πρέπει να τις εφαρμόζουν μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα και μετά να ανεβάζουν τα επίπεδα των καλών υδατανθράκων στη διατροφή τους.

Μακροχρόνιες  πρωτεϊνικές δίαιτες οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα όσον αφορά ένα τυπικό άτομο.

Αν κανείς γυμνάζεται σκληρά το πράγμα αλλάζει, κι εδώ έχω ακόμη μια ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι τα πάντα είναι σχετικά και οι γενικεύσεις δεν ενδείκνυνται. Τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζουμε ότι ο μεταβολικός τύπος των ανθρώπων είναι διαφορετικός.

Μη ξεχνάτε ότι σχεδόν το σύνολο των φυτικών ινών,των βιταμινών και όλων των πολύτιμων μικροθρεπτικών στοιχείων προέρχεται από τους καλούς υδατάνθρακες!

Τι ανοσοποιητικό σύστημα περιμένει κανείς να έχει όταν του λείπουν οι απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες;

Eπίσης όσοι γυμνάζονται σκληρά γνωρίζουν ότι η μείωση των υδατανθράκων τους στερεί την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται οι απαιτητικές προπονήσεις.

Εστιάζετε σε φρούτα,λαχανικά και όσπρια και αποφεύγετε ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή άσπρο αλεύρι.Όχι μόνο για τον  κίνδυνο της παχυσαρκίας αλλά και για τα πολλαπλά δεινά που επιφέρουν στην υγεία μας υποβαθμίζοντας με δραματικό τρόπο δεκάδες πτυχές της.

Θα σας πρότεινα να ρίξτε μια ματιά εδώ:


Θα σας φανεί κάπως υπερβολικό αλλά σας διαβεβαιώ ότι τα έχω ψάξει ένα προς ένα και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Βέβαια η υπερβολή είναι πάντα κακή και  το να τρώει κανείς ένα παγωτό π.χ. μια φορά τη εβδομάδα δεν πειράζει και ίσως μάλιστα να κάνει και καλό αν λάβει κανείς υπόψη και το στρες που προκαλεί η τέλεια στέρηση. 

Η βάση να είναι σωστή και οι περιοδικές παρασπονδίες δεν πειράζουν!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!




Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


10 comments:

  1. πάντα σαφέστατος, πάντα μοναδικός πάντα αφοπλιστικά ΑΠΛΟΣ !!!Η προσπάθεια αρκετών ερασιτεχνών αθλούμενων για αυτοβελτίωση είναι πλέον αναγκαίο να γίνεται και μέσω του totalfitness !!!
    Με εκτίμηση
    ΓΙΩΡΓΟΣ-ΚΡΗΤΗ

    ReplyDelete
  2. Είναι ίσως το πιο σωστό άρθρο για υδατάνθρακες που έχω διαβάσει στο διαδίκτυο. Ένα μεγάλο μπράβο!!!
    Πόσο δίκιο έχεις για τις πρωτεϊνικές δίαιτες. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι πολλοί τις χρησιμοποιούν για να κάψουν λίπος και να γραμμώσουν για να κάνουν δήθεν εντύπωση στην παραλία. Η αλήθεια είναι ότι οι δίαιτες φτωχές σε υδατάνθρακες με πολύ πρωτεΐνη στρεσσάρουν τον οργανισμό. Ο οργανισμός μας αρέσκεται στο να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες για να λειτουργήσει. Αν εμείς δεν τους δώσουμε και δώσουμε μόνο πρωτεΐνη τότε μετατρέπει τα αμινοξέα της πρωτεΐνης σε γλυκόζη και τα χρησιμοποιεί για καύσιμο. Έχει αυτή τη δυνατότητα αν και δεν του αρέσει. Αν π.χ πάρουμε τη μέρα 220 γρ πρωτείνη πάνω από το μισό θα το χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Είναι αρκετά ανθυγιεινές αυτές οι δίαιτες. Εκτός από αυτά δεν θα έχεις καθόλου ενέργεια για να κάνεις σοβαρή προπόνηση και θα αρκεστείς στο να κάνεις μόνο τροχαλίες στο γυμναστήριο. Αστεία πράγματα δηλαδή.

    ReplyDelete
  3. Χρηστο καλησπερα
    Στο λινκ που μας εδωσες για τοςυ υδατανθρακες αναφερει οτι το μελι ειναι ζαχαρι, αυτο σημανει οτι πρεπει να το αποφευγουμε?

    ReplyDelete
  4. Μια καλησπέρα ρε Χρηστάρα απο Πάτρα!ευχαριστούμε για το πολυ χρησιμο και ενημερωτικό άρθρο..να σαι καλά,καλή δύναμη σε όλα..

    Αλέξανδρος-Πάτρα

    ReplyDelete
  5. Χρήστο μπορείς να γράψεις και ένα άρθρο για το πως να φύγει το λίπος του κάτω μέρους της πλάτης,πάνω από τον ποπό;

    ReplyDelete
  6. Το μέλι με μέτρο!Μεταβολίζεται όπως η ζάχαρη αλλά είναι πολύ ανώτερο θρεπτικά από αυτήν. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή ποιότητα του εμπορικού μελιού!Τα περισσότερα μέλια που τρώμε είναι απαράδεκτα έως επικίνδυνα!

    ReplyDelete
  7. καλησπερα χρηστο, θελω να σε ρωτησω απο καιρο τι γνωμη εχεις για τις πιτες που μας φτιαχνουν οι μαναδες μας στο χωριο.ειναι μεν υγιεινες λογω των λαχανικων που ειναι σε ποικιλια αλλα περιεχουν και ασπρο αλευρι.τι λες?

    ReplyDelete
  8. Σαφώς καλύτερες από του εμπορίου αλλά με πολύ μέτρο αν προσπαθείς να διατηρήσεις το βάρος σου! Δυστυχώς περιέχουν πολύ άσπρο αλεύρι!

    ReplyDelete
  9. Christos πως μπορώ να διαβάσω τα blogs στα Αγγλικα;

    ReplyDelete
  10. Υπάρχουν αρκετά το 2009 και το 2010. Μετά σταμάτησα λόγω έλλειψης χρόνου!

    ReplyDelete