4.8.12

Βασικοί κανόνες διατροφής(4)










Διαβάστε επίσης:


Βασικοί κανόνες διατροφής(3)



Κανόνας διατροφής νο 4

Τα λίπη είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας!
Απλά χρειάζεται διάκριση!

Αν είστε πεπεισμένοι λόγω της διαρκούς παραπληροφόρησης ότι τα λίπη είναι επιζήμια για την υγεία τότε πρέπει να ενημερωθείτε πάραυτα και να αλλάξετε τη στάση σας απέναντί τους.

Χωρίς π.χ. τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη που έχουν δαιμονοποιηθεί δεν θα ήταν εφικτή η ζωή!

Απλά χρειάζεται πάντα μέτρο και βέβαια είναι αλήθεια ότι το λίπος ενός βιομηχανικά αναπτυσσόμενου προς βρώση ζώου δεν έχει καμία σχέση με το λίπος ενός ζώου μικρής φάρμας κι ελεύθερης βοσκής.

Σας συνιστώ θερμά να διαβάστε όλα τα άρθρα που έχω γράψει για τα λίπη όπως επίσης και: 



Συνεπώς όχι στο πυρ το εξώτερο τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη αλλά να υπάρχει σύνεση και μέτρο. 

Μόνο τα βδελυρά  βιομηχανικά τρανς λιπαρά θα πρέπει να εξωπεταχθούν βίαια και οριστικά από τη διατροφή μας!

Εκείνο που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι η αύξηση των πολυακόρεστων ωμέγα-6 λιπαρών στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου σε συνδυασμό με τη μείωση των ωμέγα-3 λιπαρών έχει συντείνει στη διακριτή υποβάθμιση της υγείας του αυξάνοντας σημαντικά τις περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής.

Ο λόγος της κατανάλωσης ωμέγα-6 λιπαρών/ωμέγα-3 λιπαρών έχει ανέλθει στο 20-30:1 και πρέπει επιτακτικά να γίνει προσπάθεια να επανέλθει στο 2:1 περίπου.

Πρέπει προς τούτο να μειωθεί η κατανάλωση των φυτικών λαδιών (καλαμποκέλαιο,ηλιέλαιο,σογιέλαιο,βαμβακέλαιο κλπ ),των βιομηχανικά παραγόμενων ζώων και των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

Αντίθετα θα πρέπει να εστιάσει κανείς στην κατανάλωση των ωμέγα-3 λιπαρών και μάλιστα εκείνων ζωικής προέλευσης που έχουν υψηλότερη βιολογική αξία. Τα λιπαρά ψάρια είναι η απολύτως καλύτερη  πηγή ενώ οι καλύτερες φυτικές πηγές είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Πολύτιμα για την καρδιά είναι τα μονοακόρεστα λίπη που θα βρείτε στο ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο,στους ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους,στο αβοκάντο κλπ.

Προσοχή λοιπόν!Ίσως χρειάζεται μια αναθεώρηση στην άποψη που έχουμε για τα λίπη!

 Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!





Χρήστος Στρογγύλης


Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


5 comments:

  1. Ενδιαφέρομαι παντα Χρήστο για τις αναρτήσεις σου.Να ρωτήσω σχετικά μα την κατανάλωση μπρόκολου. Διάβασα σε άρθρο ότι συγκεκριμένη ποικιλία αυτού του ωραίου λαχανικού εμποδίζει τον καρκίνο. Εχεις κάτι υπ όψιν σου για αυτό?

    ReplyDelete
  2. Ενδιαφέροντα είναι αυτά που γράφεις, αλλά είναι ίσως πολύ γενικά. Προσωπικά θα το έβρισκα πολύ πιο χρήσιμο αν έδινες επιπλέον και συγκεκριμένες συμβούλές. Π.χ. "Τρώτε ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ας είναι και τόνος κονσέρβα".

    ReplyDelete
  3. Το μπρόκολο όντως είναι από τις πιο αντικαρκινικές τροφές και θα σου συνιστούσα να διαβάσεις το σχετικό άρθρο στο blog αυτό.
    Τα blog αυτά πρέπει να είναι γενικά.Η εξειδίκευση των συμβουλών γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τη φάση του καθένα,που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές!

    ReplyDelete
  4. Το δυσκολο ειναι η εφαρμογη...

    ReplyDelete
  5. Ena akomi polu wraio arthro! Bravo Xristo!

    ReplyDelete