15.9.12

Σπριντ και τέλειοι κοιλιακοί πάνε μαζί!










Διαβάστε επίσης:



Το πρόγραμμα σπριντ που ακολουθώ για να διατηρούμαι σε πλήρη φόρμα!


Τα σπριντ είναι οι καλύτερες ασκήσεις για τους κοιλιακούς,πολύ καλύτερες από τις ανιαρές εντοπισμένες ασκήσεις που γίνονται στο γυμναστήριο ή στο σπίτι.

Και μιλάμε για σπριντ έξω στο γήπεδο ή στο βουνό γιατί οι διάδρομοι δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα μιας και δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια ισχύς επιτάχυνσης και βέβαια δεν έχουν οι διάδρομοι ταχύτητες για να υποστηρίξουν ένα all out sprint. (Άσε δε που θα γίνει ο χαμός στο γυμναστήριο!)

Τα σπριντ λοιπόν και ιδιαίτερα όπως τα περιγράφω στο link είναι με διαφορά ο καλύτερος τρόπος για τη έκκριση άφθονης αυξητικής ορμόνης. Και όπως γνωρίζουν πολύ καλά όσοι κάνουν πανάκριβες ενέσεις αυξητικής ορμόνης το αποτέλεσμα είναι έντονες πινελιές νεότητας,λιγότερο σωματικό λίπος,περισσότεροι μύες και δεκάδες άλλες ευμενείς επιπτώσεις σε υγεία και εμφάνιση.

Επίσης να γνωρίζετε ότι όλες οι ομάδες των κοιλιακών επιστρατεύονται για να παραχθεί η απαιτούμενη ισχύς. Για μεγαλύτερη εμπλοκή των κοιλιακών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανηφόρα.

Τα σπριντ επί πλέον γυμνάζουν καλά γλουτιαίους,δικέφαλους ποδιών και τετρακέφαλους. Τόσο καλά που δεν χρειάζεται κανείς βάρη όταν γίνονται συστηματικά.

Πόσο συχνά;

Kάθε 4-7 μέρες ανάλογα με την ηλικία σας και την υποδομή σας. Εγώ πηγαίνω για  2 φορές την εβδομάδα.

Είναι τα σπριντ για όλους;

Σαφώς όχι! Τα σπριντ απαιτούν άριστη φυσική κατάσταση. Μπορεί όμως κανείς να κάνει διάφορες μορφές διαλειμματικής που προσομοιάζουν τα σπριντ. Προσοχή σε πιθανούς τραυματισμούς! Πάτε συντηρητικά,τουλάχιστον στην αρχή!

Σπριντ και κλασσική αερόβια

Σαφώς τα σπριντ είναι ανώτερη μορφή άσκησης από την χαμηλού τέμπο αερόβια. Η τελευταία είναι καλή για τους απροπόνητους,τους σε αποθεραπεία και  τους λάτρεις της φύσης. Μπορεί όμως να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες,να κουράσει την καρδιά όταν είναι παρατεταμένη και να καταπονήσεις τις αρθρώσεις των γονάτων, ιδιαίτερα στην κατηφόρα.

Επί πλέον τα σπριντ γυμνάζουν την καρδιά σε ένα πολύ ευρύ φάσμα  καρδιακών συχνοτήτων που φθάνει άνετα τους 45-50 σφυγμούς ενώ η κλασσική αερόβια κινείται σε πολύ μικρά εύρη συχνοτήτων.

Έτσι τα σπριντ χτίζουν πολύ γερές καρδιές.

Βεβαιωθείτε για τη σωστή τους τεχνική διαβάζοντας το ανωτέρω link.


Να κάνω στοχευμένες ασκήσεις κοιλιακών;

Nαι, αλλά όχι πάνω από δύο δεκάλεπτα την εβδομάδα και όχι τα κλασσικά ροκανίσματα και διπλώσεις. Προτιμήστε τα αντίστροφα ροκανίσματα,τις άρσεις γονάτων στο μονόζυγο,τη σανίδα,τα ροκανίσματα σε ελβετική μπάλα κλπ


Και κλείνω με τη γνωστή μου πλέον παρότρυνση να μη δίνετε τόση σημασία στους κοιλιακούς αλλά στη γενική σας ευεξία και υγεία. Αφήστε τους γραμμωμένους κοιλιακούς στους επαγγελματίες!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 





Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

20 comments:

  1. Χρηστο , καλησπερα και συγχαρητηρια για το εκπληκτικο blog που διατηρεις.Οι αναρτησεις ειναι εξαιρετικα ενδιαφερουσες και τσεκαρω τουλαχιστον δυο φορες ημερησιως για νεες.Ηθελα να ρωτησω αν τα καθημερινα σπριντ η τα σπριντ σε ανηφορικη ασφαλτο μπορουν να δημιουργησουν προβληματα?

    Συνεχισε την αριστη δουλεια...

    ReplyDelete
  2. Αν θες τη γνώμη μου τα καθημερινά σπριντ ξεχασέ τα. Αυτή η προπόνηση πρέπει να γίνεται μέρα παρα μέρα γιατί αλλιώς δεν αναρρώνεις. Όπως δεν μπορείς να κάνεις κάθε μέρα σοβαρή προπόνηση με βάρη έτσι δεν μπορείς να κάνεις σπριντ κάθε μέρα. Το λιγότερο είναι καλύτερο.

    ReplyDelete
  3. ΟΚ.Ευχαριστω!

    ReplyDelete
  4. Καθημερινά σπριντ δεν θα τα αντέξεις και δεν υπάρχει και λόγος. Για την άσφαλτο δεν βλέπω πρόβλημα!

    ReplyDelete
  5. καλησπερα συγχαρητηρια για την αντιληψη της γυμναστικης και του τροπου ζωης. θα θελα να ρωτησω μιας και ασχολεισαι με τον εν λογω τροπο εκγυμνασης. Το προγραμμα που ακολουθω για την διαλλειματικη ασκηση ειναι να πηγαινω για τρεξιμο 2 με 3 φορες την βδομαδα στο σταδιο. Τρεχω απο την μεγαλυτερη σε μηκος διαδρομη και ουσιαστικα τρεχω τις μεγαλες ευθειες και περπαταω στις στροφες. Καθε γυρο τον ολοκληρωνω κατα μεσο ορο στα 4.5 λεπτα κανοντας πανω κατω 10 γυρους χωρις το ζεσταμα. Τι μου προτεινεις να κατεβασω τον χρονο του καθε γυρου ? να τρεχω λιγο περισσοτερο σε μηκος με λιγοτερη ταχυτητα ? πως θα εκρινες αυτο τον ρυθμο ? η φυσικη μου κατασταση ειναι μετρια κυριως την αποκτησα παιζοντας ποδοσφαιρο αλλα θελω να την βελτιωσω. Τα κιλα μου φυσικολογικα στο περιπου 1.80 υψος 76 κιλα

    ReplyDelete
  6. μπορεις να στη στροφη να κανεις πολυ χαλαρο τρεξιμο...επισης δεν ειναι ιδιαιτερα αποτελεσματικο να κανεις συνεχεια το ιδιο προγραμμα..ας πουμε αφου κανεις 3 φορες τη βδομαδα μπορεις να κανεις τη μια μερα ενα συνεχομενο του τυπου 15στροφες με 5:30min τη στροφη..την αλλη μερα μπορεις να κανεις βαρη με λιγα κιλα και πολλες επαναληψεις με μικρο διαλειμμα μεταξυ των σετ και τη 3η μερα να κανεις αυτο που κανεις και πιστευω θα δεις μια διαφορα :)

    ReplyDelete
  7. φύσεις ---> φύσης ;

    ReplyDelete
  8. συγχαρητηρια για το πολυ κατατοπιστικο blog σου...για τα σπριντ στην αμμο τι γνωμη εχεις?

    ReplyDelete
  9. Επιβαρύνουν πολύ τους αχίλλειους τένοντες!Θέλουν προσοχή!

    ReplyDelete
  10. Χρησταρα καλημερα, θα θελα να σε ρωτησω μεχρι ποια ηλικια μπορει να σπρινταρει ενας υγιης αρκετα γυμναζμενος ανθρωπος;

    ReplyDelete
  11. Δεν μπορώ ειλικρινά να βάλω άνω όριο! Θα έλεγα ως πολύ μεγάλη!

    ReplyDelete
  12. Αν τρέχουμε σε διάδρομο γυμναστηρίου. πόσα θα πρέπει να ναι η ταχύτητα για να θεωρείται σπριντ 12-15??

    ReplyDelete
  13. 15 θα έλεγα! Έξω τρέχω με πάνω από 20...

    ReplyDelete
  14. χμ.. ακούγεται λίγο επικίνδυνο στο διάδρομο. καλύτερα εξω

    ReplyDelete
  15. Καλησπέρα Χρήστο.σε διαβάζω χρόνια αλλά πρώτη φορά σε ρωτάω κάτι..τα σπριντ που παρακολουθώ ότι επιμένεις σε αυτά καταπονουν το σκελετό και τις αρθρώσεις η όχι? Πχ εγώ έχω εγχειρισμενη μέση ( δισκοκοιλη) από το 2012. Αυτή τη στιγμή πηγαίνω τη μία μέρα κολυμβητήριο και την επομενη Γυμναστήριο - βάρη. Συνολικά 5 φορές τη βδομάδα και για τα 2. Θα μου πρότεινες τα σπριντ ? Ξέρω ότι πρέπει να ρωτήσω γιατρό αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σου βάση της εμπειρίας σου.

    ReplyDelete
  16. Eίναι ζόρι φίλε,δεν θα το συνιστούσα! Εκείνο που προέχει σε σένα είναι να δυναμώσεις πολύ τον κορμό σου με ασκήσεις όπως η πλευρική σανίδα με περιστροφή κλπ. Βεβαίως πάντα με την έγκριση του γιατρού!

    ReplyDelete
  17. Είμαι 22 χρόνων και έχω δυσκοκοιλη ελαφριάς μορφής.γυμναζομαι κάνοντας calisthenics ή αλλιώς γυμναστική χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος. Δεν νιώθω καμία ενόχληση ή πόνο εδώ και 1 χρόνο..το μόνο ίσως που νιώθω είναι όταν δουλεύω επειδή κουβαλάω βαριά πράγματα και οδηγώ πολύ σε κάθισμα που δεν βοηθάει τη μέση μία ενόχληση ή οποιια περνάει μετά από ξεκούραση..έχω διαβάσει για τα οφέλη του σπριντ και θέλω να αρχίσω..κατά τη γνώμη σου πιστεύεις ότι θα έχω θέμα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θέλεις clearance από γιατρό φίλε!

      Delete
  18. Χρήστο είσαι απολαυστικος! Μου εχεις δώσει μια ηρεμία ως προς το πως να βλέπω τη γυμναστική και τη διατροφή... Τι γνώμη εχεις για το σχοινακι? Μπορεί να αντικαταστήσει τα σπριντ με το ίδιο η σχεδόν ίδιο αποτέλεσμα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε για αστείο. Είναι σαν να συγκρίνεις ένα Opel με μια Maserati!

      Delete