23.9.12

Βάρη ή αερόβια για μεγαλύτερο κάψιμο λίπους;








Διαβάστε επίσης:


Σπριντ και τέλειοι κοιλιακοί πάνε μαζί!


H σύντομη απάντηση είναι ότι η αερόβια είναι πιο αποτελεσματική στο κάψιμο λίπους παρά τα όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς για την άσκηση με βάρη.

Από την άλλη κατά την άποψή μου και οι δύο αυτές μορφές άσκησης είναι απαραίτητες για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης. 

Δεν θα ήθελα ποτέ να μπω στο δίλημμα  να επιλέξω ανάμεσα στις δύο!

Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της άσκησης με βάρη  στο να καίει λίπος οφείλεται σε δύο λόγους κυρίως: 

- στην μεταπροπονητική αύξηση του μεταβολισμού που σαφώς υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υπολόγιζαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

- στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού λόγω της αύξησης της ενεργότερης από μεταβολική άποψη μυϊκής μάζας που επιτυγχάνουν τα βάρη. Κι αυτή έχει υπερεκτιμηθεί,βάναυσα δε από πολλούς.

Πρέπει όμως να πάρει κανείς υπόψη ότι η απώλεια λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ο βασικός όρος της εξίσωσης.

Έτσι ενώ με μια ώρα αερόβια στο 80% της μέγιστης καρδιακής του συχνότητας ένας αθλητής θα κάψει 800-1000 θερμίδες ανάλογα με το βάρος του

μια ώρα με μεταβολική προπόνηση με βάρη θα κάψει όχι παραπάνω από τα 2/3 του ποσού αυτού.

Επίσης αν τρέξει κανείς στο 80% της ΜΚΣ του θα έχει μια ισοδύναμη μεταπροπονητική αύξηση του μεταβολισμού του με αυτή που θα προέκυπτε από ισόχρονη άσκηση με βάρη.

Tα βάρη από την άλλη, είναι άκρως απαραίτητα για τη διατήρηση της μυικής μάζας όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος / λίπος.

Και βέβαια ο βασιλιάς παραμένει πάντα η διατροφή! 
Αν θέλετε να μειώσετε το ποσοστό του λίπους σας θα πρέπει να τρώτε λιγότερο από το επίπεδο συντήρησης του βάρους σας μειώνοντας τους αμυλώδεις υδατάνθρακες και αυξάνοντας ισοθερμιδικά την πρωτεΐνη.
 Εξυπακούεται ότι η διατροφή σας θα πρέπει να είναι κοντά στο 100% καθαρή από junk food.

Tελικό συμπέρασμα

Αν θέλει κανείς να κάψει πολύ λίπος η αποτελεσματικότερη μορφή άσκησης είναι η μεγάλης διάρκειας αερόβια άσκηση υψηλού τέμπο.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

13 comments:

  1. Και τι γίνεται με το καψιμο του μυ; Αμα κανουμε αεροβια ασκηση 1 ωρας, το πρωτο 40' είναι μυικός ιστός και το υπόλοιπο είναι λίπος, σωστα; Οποτε ναι, χανουμε λίπος αλλα χανουμε επίσης αρκετο μυ. Ή κανω καπου λαθος;
    Επίσης αυτο το αρθρο ελπίζω να μην αναιρει τα όσα λεγονται για τα οφελη της διαλλειματικής ασκησης όσον αφορα την ιδανικη ασκηση για καψιμο λίπους και όχι χασιμο μυικης μαζας. Διαλλειματικη ασκηση μπορει να γίνει και με ασκησεις με βαρη, αντι για σπριντ ετσι δεν είναι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιαυτό θεωρώ ότι το καλύτερο θα ήταν να κάνεις πρώτα την προπόνηση σου ώστε ο μεταβολισμός σου να ξεκινήσει να λειτουργεί και έτσι όταν ξεκινήσεις την αερόβια άσκηση θα καις άμεσα λίπος χωρίς ιδιαίτερη απώλεια μυικής μάζας.

      Delete
  2. Ανώνυμε 1 αυτό που αναφέρεις για το κάψιμο μυών είναι τελείως λάθος.Σε παρακαλώ να διαβάσεις τα άρθρα για τις πηγές ενέργειας κατά την άσκηση!

    Ανώνυμε 2 υπάρχει επίσης άρθρο με τη σωστή σειρά βάρη- αερόβια.

    Εκεί πιάνονται όλες οι δυνατές περιπτώσεις.

    ReplyDelete
  3. να ρωτησω και εγω κατι, ειμαι 34 χρονων, 122 κιλα με σωματικο λιπος περιπου στο 35%, οπως καταλαβαινεις,εχω αρκετο μυικο ιστο αλλα και αρκετο λιπος, εδω και ενα μηνα εχω ξεκινησει ενα εντατικο προγραμμα οπου 3 φορες την εβδομαδα κανω προγραμμα σε γυμναστηριο που κατα βαση ειναι πιο πολυ μυικη ενδυναμωση,δηλαδη ασκησεις με αλτηρες, με αντιστασεις, με το σωματικο βαρος, πολλες καμψεις και κοιλιακους και μετα, το οποιο διαρκει περιπου 1 ωρα και μετα κανω 30΄ διαδρομο με τα χυτητα στο 5-6. Επισης 2 φορες την εβδομαδα κανω προγραμμα ΤRX. Το καθενα απο αυτο διαρκει επισης περιπου 1 ωρα. Ειναι αρκετο για να καψω λιπος η πρεπει πιο πολυ αεροβια?

    ReplyDelete
  4. Θα αυξήσεις στη φάση αυτήν την αερόβια! Κάνε 4-5 φορές από 45'.

    ReplyDelete
  5. Είμαι 51 ετών, 130kg,ποσοστό λίπους >40+. Κάνω κάθε μέρα σχεδόν(εκτός Κυριακής) αερόβια σε διάδρομο σε γυμναστήριο (STARTRAC), 60' -62' 7Km/h.Ερώτηση: μετά από μία ώρα αερόβια η άσκηση με αντιστάσεις βοηθά ή σταμάτα την λιπόλυση! με προτεραιότητα την αερόβια είναι απαραίτητη η άσκηση με αντιστάσεις η οποία απαιτεί άλλο ένα μισάωρο!

    ReplyDelete
  6. H λιπόλυση θα ευνοηθεί πιστεύω αν προηγηθούν οι αντιστάσεις! Δοκίμασε το!

    ReplyDelete
  7. kalh xponia xpisto deleo na kano mia epotisei amakaneis aerobia to proi gia 4 mepe tin edmomada kai to frady farakia einai para poly.euxapisto

    ReplyDelete
  8. Εξαρτάται από τη διάρκεια και την ένταση! Γενικά είναι πολύ!

    ReplyDelete
  9. Με 3 προπονήσεις 50-60 λεπτων κυκλικές σε έντονο ρυθμό,τι πετυχαίνω?

    ReplyDelete
  10. Εξαρτάται και από το τι τρως. Η μορφή αυτή προπόνησης θα σε πάει σε υψηλά επίπεδα fitness!

    ReplyDelete
  11. pio einai pio kalo prwta diadromo h meta varh

    ReplyDelete
  12. Λίγα λεπτά διάδρομο για προθέρμανση,μετά τα τα βάρη και στο τέλος η κύρια αερόβια!

    ReplyDelete